De doorsnee mens kan niet langer dan enkele luttele minuten zonder zuurstof overleven, wij verwaarlozen schandalig onze ademhaling. Het aspect van een goede ademhaling is dus van zeer groot belang, niet alleen tijdens de meditatie maar ook in onze dagelijks leven.
Ademen is het enige lichaamsproces dat zowel autonoom als gecontroleerd kan werken; m.a.w. een gezond lichaam zal altijd automatisch blijven ademen (anders zou in slaap vallen een ramp zijn) terwijl tegelijkertijd wijzelf bewust het ritme en de diepte van de ademhaling kunnen regelen.
Ademen brengt zuurstof binnen, wat het lichaam o.a. helpt goed te ontspannen. Onze hersenen zijn namelijk de grote slokop van zuurstof; het denkproces, onze emoties... alles vraagt massaal zuurstof.
Teveel of te weinig zuurstof heeft een directe invloed op de hersenen. Door op gepaste tijden controle te nemen over onze ademhaling, kunnen wij onze hersenen, en dus zo ons gemoed, beïnvloeden. Emoties worden best verwerkt door extra zuurstof in te nemen: huilen, lachen, eens goed vloeken... allemaal voorbeelden van extra en diepe luchtinname.
En ieder weet dat dit deugd doet.
Er bestaan een waaier van specifieke ademhalingsoefeningen. Het is ten zeerste aangeraden om het aspect van ademhaling grondig te bestuderen. Goed ademen geeft veel voordelen; je geestelijke en lichamelijke prestaties gaan er merkelijk op vooruit als je correct ademt.
De ademhaling is hét instrument bij uitstek om tot diepe relaxatie te komen. Ga in houding zitten en alvorens de meditatie te beginnen, neem je enkele minuten de tijd om via de ademhaling tot rust te komen.
Bij het in-ademen krijgt je lichaam energie; bij het uit-ademen verdiep je de ontspanning.
Visualiseer dat de lucht die je ademt je lichaam en geest reinigt.
Voel hoe elke cel zich met zuurstof voedt en ervaar hoe dit een positief effect heeft op je spierspanning.
Als je lichaam zwaar begint te worden, schakel dan over tot meditatie.
Je geest wordt alerter en je lichaam is nu in neutrale stand.
We geven je nog enkele tips mee die je perfect kan gebruiken tijdens je meditatie-sessie.
Hou je longen gezond Roken is ongezond! Het heeft weinig nut goed te ademen als je longen vol met teer, nicotine, dioxine, benzeen en ander smeerlapperij zitten. Roken voor een sessie of in een berookte kamer mediteren, is echt hopeloos. Door niet te roken en regelmatig cardiovasculair te trainen (duurloop, fietsen...) zal je de prestaties van je longen aanzienlijk verbeteren.
Ademen doe je met de buik De ribbenkas heeft maar een beperkte uitzettingsgraad, je buik daarentegen is een ware luchtballon. Door je buik uit te zetten, krijgt het middenrif voldoende ruimte om te zakken en zo de longen volledig te laten vollopen. Concentreer je bij het in-ademen op je hara, het massieve energiecentrum dat zich ongeveer 4 vingers onder je navel bevindt (daar waar je de vlindertjes voelt). De kracht van de ademhaling komt van de buik; met de borstkas moet je namelijk onnodig veel druk zetten om de longen te ledigen.
Adem in door de neus De neus bevat een subliem filter- en verwarmingssysteem zodat de lucht in perfecte conditie aangeleverd wordt in je longen. Bij het inademen kleeft de tong zachtjes tegen het gehemelte. Hoewel het voor sommigen raar klinkt, maar ook je neus, meerbepaald je neusvleugels, kun je trainen: leer op commando de vleugels verder open te zetten, zo haal je extra lucht binnen.
Adem uit door de mond De afvalstoffen die in exitlucht zitten, moeten zo snel mogelijk uit je systeem. De mond heeft de grootste opening en is de korste weg naar buiten. Forceer de lucht niet uit je lichaam, zachte dwang is voldoende. De tong komt nu een beetje los van het gehemelte. Tijdens het uitademen kunnen er eventueel geluiden ontstaan, dit is normaal. Sommigen proclameren doelbewust geluiden of zingen mantras.
Zit rechtop Dit is een vast gegeven bij meditatie. Een voorovergebogen of doorgezakte positie belemmert de goede pompwerking van de longen.
Vermijd overdreven ademhalen Adem natuurlijk; te krachtig uitademen zorgt ervoor dat er te weinig restlucht in de longen blijft waardoor je hyperventileert. Een normale inademing duurt ongeveer half zolang als een uitademing. Na de inademing hou je even de lucht vast, pas dan blaas je uit. Het inhouden mag het natuurlijk ademhalingsritme niet hinderen of blokkeren. Ademen mag zeker niet pijnlijk zijn.
Adem, de brug tussen hemel en aarde Gebruik je adem om zowel te aarden als contact te leggen met het astrale.
|