Inhoud blog
  • Mijn nieuwe uitdaging ...
  • vooruitzichten voor het najaar
  • Op 27 maart wordt er weer gelachen en geademd ...
  • Lachwandeling in Mechelen op 1 mei 2017
  • Nieuw in Ternat - Lach- en ademkring
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    de2zottevinten
    blog.seniorennet.be/de2zott
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Heling van lichaam en geest
  • Foto
    Zoeken met Google


    Zoeken in blog

    Startpagina !
    Foto
    Merlijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Deze foto's zijn momentopnamen van Lach-Yoga én klankschaalmeditatie in Strombeek op woensdag 3 december 2008.
    Lach-Yoga - Yogalachen - LACHYOGA - BEWUST VERBONDEN ADEMEN
    Lachen in mijn Lachclubs van Ternat en Strombeek - lachen bij verenigingen. - Ademsessies begeleiden ...
    Lach je graag - ben je het lachen verleerd - heb je verdriet - ben je eenzaam - slechts één manier om je goed te voelen: KOM LACHEN IN MIJN LACHCLUB van Ternat - CC de Ploter 1ste donderdag van 20:30 tot 21:30 uur. Tijdens de dag in 1853 Strombeek; 1ste en derde woensdag van 10 tot 11u in dienstencentrum Ter Borre - St.-Amandsplein, 7 - Op maandag in RC te Dilbeek van 20:30 uur tot 21:30 uur - dit alles samen met Jean. NIEUW: kom lachen en ademen in kring in Sint-Jozef te Ternat van 20 tot 22 uur.
    11-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waarom deze meditatie
    Waarom deze meditatie over de ademhaling?

    Vandaag hield ik alweer een 'lach-yoga'-sessie. Deze keer in de ochtend.
    Alweer was het een heel fijne les.
    Vragen werden gesteld over de correcte manier van ademen.
    Dit artikel zal klaarheid kunnen brengen bij sommige mensen, zelf ben ik van mening dat wij niet genoeg kunnen weten over dit zo belangrijk onderwerp. 

    11-10-2005 om 18:36 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meditatie - Het ademhalen

    De doorsnee mens kan niet langer dan enkele luttele minuten zonder zuurstof overleven, wij verwaarlozen schandalig onze ademhaling.
    Het aspect van een goede ademhaling is dus van zeer groot belang, niet alleen tijdens de meditatie maar ook in onze dagelijks leven.

    Ademen is het enige lichaamsproces dat zowel autonoom als gecontroleerd kan werken; m.a.w. een gezond lichaam zal altijd automatisch blijven ademen (anders zou in slaap vallen een ramp zijn) terwijl tegelijkertijd wijzelf bewust het ritme en de diepte van de ademhaling kunnen regelen.

    Ademen brengt zuurstof binnen, wat het lichaam o.a. helpt goed te ontspannen. Onze hersenen zijn namelijk de grote slokop van zuurstof; het denkproces, onze emoties... alles vraagt massaal zuurstof.


    Teveel of te weinig zuurstof heeft een directe invloed op de hersenen. Door op gepaste tijden controle te nemen over onze ademhaling, kunnen wij onze hersenen, en dus zo ons gemoed, beïnvloeden. Emoties worden best verwerkt door extra zuurstof in te nemen: huilen, lachen, eens goed vloeken... allemaal voorbeelden van extra en diepe luchtinname.

    En ieder weet dat dit deugd doet.

    Er bestaan een waaier van specifieke ademhalingsoefeningen. Het is ten zeerste aangeraden om het aspect van ademhaling grondig te bestuderen. Goed ademen geeft veel voordelen; je geestelijke en lichamelijke prestaties gaan er merkelijk op vooruit als je correct ademt.

    De ademhaling is hét instrument bij uitstek om tot diepe relaxatie te komen.
    Ga in houding zitten en alvorens de meditatie te beginnen, neem je enkele minuten de tijd om via de ademhaling tot rust te komen.

    Bij het in-ademen krijgt je lichaam energie; bij het uit-ademen verdiep je de ontspanning.

    Visualiseer dat de lucht die je ademt je lichaam en geest reinigt.

    Voel hoe elke cel zich met zuurstof voedt en ervaar hoe dit een positief effect heeft op je spierspanning.

    Als je lichaam zwaar begint te worden, schakel dan over tot meditatie.

    Je geest wordt alerter en je lichaam is nu in neutrale stand.

    We geven je nog enkele tips mee die je perfect kan gebruiken tijdens je meditatie-sessie.

    Hou je longen gezond
    Roken is ongezond! Het heeft weinig nut goed te ademen als je longen vol met teer, nicotine, dioxine, benzeen en ander smeerlapperij zitten. Roken voor een sessie of in een berookte kamer mediteren, is echt hopeloos.
    Door niet te roken en regelmatig cardiovasculair te trainen (duurloop, fietsen...) zal je de prestaties van je longen aanzienlijk verbeteren.

    Ademen doe je met de buik
    De ribbenkas heeft maar een beperkte uitzettingsgraad, je buik daarentegen is een ware luchtballon.
    Door je buik uit te zetten, krijgt het middenrif voldoende ruimte om te zakken en zo de longen volledig te laten vollopen. Concentreer je bij het in-ademen op je “hara”, het massieve energiecentrum dat zich ongeveer 4 vingers onder je navel bevindt (daar waar je de vlindertjes voelt).
    De kracht van de ademhaling komt van de buik; met de borstkas moet je namelijk onnodig veel druk zetten om de longen te ledigen.

    Adem in door de neus
    De neus bevat een subliem filter- en verwarmingssysteem zodat de lucht in perfecte conditie aangeleverd wordt in je longen.
    Bij het inademen kleeft de tong zachtjes tegen het gehemelte.
    Hoewel het voor sommigen raar klinkt, maar ook je neus, meerbepaald je neusvleugels, kun je trainen: leer op commando de vleugels verder open te zetten, zo haal je extra lucht binnen.

    Adem uit door de mond
    De afvalstoffen die in exitlucht zitten, moeten zo snel mogelijk uit je systeem. De mond heeft de grootste opening en is de korste weg naar buiten. Forceer de lucht niet uit je lichaam, ‘zachte dwang’ is voldoende.
    De tong komt nu een beetje los van het gehemelte.
    Tijdens het uitademen kunnen er eventueel geluiden ontstaan, dit is normaal. Sommigen proclameren doelbewust geluiden of zingen mantras.

    Zit rechtop
    Dit is een vast gegeven bij meditatie. Een voorovergebogen of doorgezakte positie belemmert de goede ‘pompwerking’ van de longen.

    Vermijd overdreven ademhalen
    Adem ‘natuurlijk’; te krachtig uitademen zorgt ervoor dat er te weinig restlucht in de longen blijft waardoor je hyperventileert. Een normale inademing duurt ongeveer half zolang als een uitademing. Na de inademing hou je even de lucht vast, pas dan blaas je uit. Het inhouden mag het natuurlijk ademhalingsritme niet hinderen of blokkeren. Ademen mag zeker niet pijnlijk zijn.

    Adem, de brug tussen hemel en aarde
    Gebruik je adem om zowel te aarden als contact te leggen met het astrale.

    11-10-2005 om 18:31 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toelichtingen
    Af en toe zal ik yoga-oefeningen op mijn blog zetten. Sommige oefeningen geef ik ook bij mijn lach-yoga. Het zijn oefeningen die iedereen kan geven en doen, die voor niemand een probleem kan geven.

    10-10-2005 om 17:42 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontspanningsoefeningen voor het slapengaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorbereiding op de slaap

    Dit is een zeer krachtige ontspanningsoefening waardoor je lichamelijke ongemakken en emotionele blokkades kunt laten gaan. Hij verbetert ook je geheugen en je concentratie.

    Het staren in kaarslicht helpt je zenuwstelsel in evenwicht te brengen, stress en slapeloosheid te verminderen en de slaap te bevorderen.

    ‘De persoon die zijn geest kan beheersen en zonder gehechtheid de dingen kan doen, kan uitstekend werk verrichten’. De Bhogavod (3:7)

    Steek een kaars aan en je favoriete wierook. Denk een paar minuten na over de gebeurtenissen van de dag en laat deze gedachten dan gaan. Spreek met jezelf af dat je gedachten de komende 15 à 20 minuten over ontspanning en meditatie zullen gaan. Ga in een prettige houding zitten met je rug recht.

    Kijk een paar minuten naar de vlam van de kaars. Sluit je ogen en houd het beeld voor je ogen. Wanneer het beeld verdwijnt, open je je ogen en kijk je weer naar de vlam. Herhaal dit een aantal keren.

    Blijf zitten of ga op de grond liggen in de ontspanningshouding, Shasavana (pag 17 en 18), maar val niet in slaap. Doe een paar minuten de yoga-ademhaling (zie pag. 24 en 25) of de afwisselende neusademhaling ( pag 69) en kijk dan of je ergens spanning voelt in je lichaam. Richt je adem naar plekken met spanning en als je uitademt, laat je ze zacht worden en ontspannen.

    Visualiseer de vlam van de kaars op het scherm van je geest. Eerst klein, maar terwijl je ernaar kijkt, zie je hem groter worden en helderder, hij omhult je hele lichaam en geeft vrede, liefde, leven en mededogen. Laat de vlam je hele innerlijke ruimte vullen en concentreer dan alles op het hartchakra (anahata)

    Laat dit beeld vervagen en concentreer je op de adem bij het topje van je neus. Word je weer geleidelijk aan bewust van je lichaam, te beginnen met je vingers en tenen.

    Als je hiermee klaar bent, open je langzaam je ogen.

    Pag. laatste blad - uit boek: Yoga voor meer energie – Alistair Livingstone

    10-10-2005 om 17:40 geschreven door slappelach  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 09/11-15/11 2020
  • 10/07-16/07 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 25/04-01/05 2016
  • 25/05-31/05 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 17/03-23/03 2014
  • 03/10-09/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 01/12-07/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 15/10-21/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 11/12-17/12 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Welkom op mijn blog! Vandaag al gelachen? Bekijk je in de spiegel en zeg tegen jezelf 'wat zie ik er weer goed uit vandaag'
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    cates
    blog.seniorennet.be/cates

    Een interessant adres?

    Een interessant adres?

    Zoeken in blog


    Over mijzelf
    Ik ben Wiske, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Slappelach.
    Ik ben een vrouw en woon in 1741 Wambeek (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 10/05/1942 en ben nu dus 81 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Yoga, Meditatie, Taï-Chi en Qi-Gong, lACH-YOGA, lezen, PC.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!