Inhoud blog
  • Saint-Hubert 2
  • Saint Hubert 1
  • Zwarte woud 6
  • Zwarte woud 5
  • Zwarte woud 4
  • Zwarte woud 3
  • Zwarte woud 2
  • Zwarte woud 1
  • Diepenheimroute 2
  • Diepenheimroute 1
  • Zandvlietroute
  • Weekend Lommel 3
  • Weekend Lommel 2
  • Weekend Lommel 1
  • De witte van Zichem
  • Fietsen in Zoersel
  • Te voet naar de Panne dag 8
  • Te voet naar de Panne dag 7
  • Te voet naar de Panne dag 6
  • Te voet naar de Panne dag 5
  • Te voet naar de Panne dag 4
  • Te voet naar de Panne dag 3
  • Te voet naar de Panne dag 2
  • Te voet naar de Panne dag 1
  • Te voet naar de Panne - de voorbereiding
  • Klimmen en dalen
  • Joey's spreekbeurt
  • Heidefietsroute
  • Paasfietstocht
  • Kanaal Dessel-Schoten
  • Het Land van Stille Waters
  • Najaarswandeling Schoten
  • Herfstwandeling Brechtse Heide
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fabian1959
    blog.seniorennet.be/fabian1
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    begrijphetnietje
    blog.seniorennet.be/begrijp
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kunst
    blog.seniorennet.be/kunst
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    poupehan
    blog.seniorennet.be/poupeha
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mitje
    blog.seniorennet.be/mitje
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jubo
    blog.seniorennet.be/jubo
    Wij wandelen en fietsen

    12-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te voet naar de Panne dag 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 10 juni 2012. Eindelijk is het zo ver. De dag van mijn vertrek. Ik heb er maanden naar uitgekeken. Soms uren wakker gelegen. Ik was er alle dagen mee bezig. Een week duurde een maand. Een maand leek een eeuwigheid. Gisteren hebben we mijn rugzak gevuld en gewogen. 8,4kg. Nadien de route voor de zoveelste keer gecontroleerd en op tijd naar bed. We zijn vanmorgen om 07:30 u opgestaan na een goede nachtrust. Eerst een stevig ontbijt en een picknick voor vanmiddag. Ons Rina stapt mee tot aan Linkeroever. Een tocht van 12km. Daar nemen we afscheid van elkaar, en stap ik alleen verder tot mijn eerste slaapplaats in Vrasene. Goed voor 24 km. Het is stralend weer. Geen bewolking te zien aan een helder blauwe hemel. Dat geeft een boost.

    Om kwart voor negen vertrekken we. Links naast het Veltwijck kasteel dat werd aangekocht door de gemeente Ekeren in 1930. Aan de restauratiewerken werd in 1980 begonnen. Achter het kasteel staat het arduinen standbeeld van de Godin Flora. Dit beeld staat voor een legende van een jonkvrouw die door haar vader in het torenkamertje werd opgesloten wegens haar liefde voor een simpele knecht. Van verdriet sprong ze door het raam en verdronk in de omliggende vijver van het kasteel. Haar vader plaatste het beeld naar aandenken van zijn geliefde dochter.

    Door een hekwerk stappen we het domein Oude Landen in. Een 90ha groot natuurgebied dat wordt beheerd door Natuurpunt. In 1968 verkocht de militaire overheid het domein aan de Stad Antwerpen. In 1972 verlieten de laatste soldaten het domein en sindsdien is er hard gewerkt om er een toegankelijk natuur domein van te maken. Met een kronkelende Oudelandse Beek, wilde graslanden en wilgenbosjes. Talrijke rietvogels waaronder de karewiet en de rietgors broeden hier reeds enkele jaren. Ook is het mogelijk om wilde fazanten te spotten. We wandelen hier graag waarbij we telkens op zoek zijn naar de Schotse Galloway-runderen die hier grazend een handje helpen bij het beheer.

    We gaan rechtdoor om de modder heen. Het heeft de laatste weken herhaaldelijk geregend. Er blijven op de wandelpaden talrijke plassen hemelwater staan dat in de grond moet trekken of verdampen in de zon. Het bladerdek is te dik om zonnestralen door te laten. Hoe dan ook, er ligt hier veel modder. Met onze broekspijpen in de sokken valt het nog goed mee. Langs de Oudelandse Beek wandelen we door een prachtig bos. We worden omringd door het gekwetter en gefluit van verschillende vogels. Zouden ze elkaar verwittigen dat er mensen in de buurt zijn? Of laten ze zo horen waar hun territorium is? Mij om het even, ik houd van hun ochtend gezang. Er is nog steeds geen wolkje aan de lucht en bijna geen wind. Toen ik hier in maart wandelde was hier alles overzichtelijk. Nu kwam de beplanting tot onze lippen. Alles zag er anders uit. Met moeite zag je nog het topje van de kerktoren rechts van ons. Het gras was nog behoorlijk nat van de dauw. Links hoorden we reeds het geraas van de auto’s over de A-12 rijden.

    Een klein uur later eindigde het bospad op de Ekersesteenweg op ongeveer 100m van de Noorderlaan. Voorbij het politiebureau, aan de Manhattanlaan, draaien we rechts en dwarsen de Noorderlaan om langs de Korte Wielenstraat verder te stappen. Bij het benzinestation hangt een thermometer en die wijst 20° aan. Mijn rugzak begint precies ook 20kg te wegen.

    Van op de Straatsburgbrug hebben we ons eerste panoramazicht over de stad Antwerpen. Ontelbare torentjes toornen boven de stad uit. Als eerste opvallende gebouw is het M.A.S. met op de achtergrond de Kathedraaltoren. Links daarvan de Boerentoren en rechts de nieuwe zilveren en gouden wolkenkrabbers aan de Kattendijkdok op het Eilandje. De torens zijn beiden 55m hoog. We stoppen ook even aan restaurant "Villa des roses". Streng bewaakt door enkele camera’s. Het is een rustig gelegen Brasserie met een Franse keuken. Een populaire eetplaats in de haven. Voor de ingang staat een bronzen beeld van een reiger.

    Over de Londenbrug stappen we in een nieuwe wereld. In oktober 2010 is men begonnen met de heraanleg van de Londen- Amsterdamstraat. De aannemer startte de werken ter hoogte van de Kattendijkdok- Westkaai. De werken hebben twee jaar geduurd en ik moet zeggen, het ziet er prachtig uit. De brede kasseiweg is veranderd in een groene stadsboulevard. Er liggen brede voet- en fietspaden in beide richtingen. In de toekomst kan hier ook de tram rijden. Er wordt een trambedding met platanen voorzien. We zetten ons neer op een bank aan het einde van de Amsterdamstraat en drinken een beker koffie. Onze eerste rustplaats sinds ons vertrek. Na het ophalen van oude herinneringen slaan we links af en wandelen langs de hangar van A.T.V. Een regionale televisiezender die opgericht is in 1993. Aan de Ernest van Dijckkaai beklimmen we om 11:30u het Zuiderterras. Het is gebouwd tussen 1884- 1887. Een geasfalteerde wandelweg met gietijzeren leuning. Op de helling een bronzen beeld van Minerva dat hier opgesteld staat sinds 1958. We werpen een blik achterom naar de Suikerrui.

    De Suikerrui dankt haar naam aan de suikerzieders en de bakkers die er destijds woonden. De Ruien zijn kanaaltjes of waterlopen. In het voorjaar werd de straat heraangelegd en omgevormd tot een verkeersluwe wandelboulevard met mozaïek keien. De plaatselijke Horeca kan dit project enkel toejuichen en er volop van profiteren. Ontelbare tafels en stoelen staan op de stoep of straat uitnodigend te wachten op hongerige en dorstige mensen. We vervolgen onze weg over het Zuiderterras. Alle zitbanken zijn bezet. Kinderen kijken door de plaatselijke verrekijkers naar Linkeroever of naar een schip dat op de Schelde vaart. Aan het Café- Restaurant gaan we links af en via de trappen naar beneden. We zijn bij de Sint- Annatunnel aangekomen. We gaan langs twee authentieke roltrappen 31,57 meter onder de grond. Een lift die geschikt is voor 40 personen vervoert meestal fietsers en mindervaliden. Beneden is het gevoelig frisser. De voet- en fietstunnel is gebouwd in 1931 en opengesteld in 1933. 572 meter later komen we op Linkeroever terug bovengronds. En we worden prettig verrast door onze twee kleinkindjes die ons met hun papa staan op te wachten. Joeyke komt onmiddellijk aangelopen en klemt zich vast aan mijn been om mij duidelijk te maken dat ik hier moet blijven. Ook ons Yuna klemt haar armpjes rond mijn nek en wil op mijn arm zitten.

    Ze hadden thuis een tekening gemaakt naar een voorbeeld van hun papa. Hun Bompa die op de weg naar De Panne wandelt. Ik steek ze in mijn rugzak en zeg dat ik ze zal laten zien aan de mensen bij wie ik ga logeren. Een hartverscheurend tafereel dat door verschillende mensen wordt gadegeslagen. We worden naar het nabijgelegen speeltuintje getrokken. Hier eten we dan onze picknick op terwijl de kindjes op een houten boot piraatje spelen. Er komt bewolking op. Enige tijd later doen we de plaatselijke horeca aan om iets fris te drinken en om gebruik te maken van het toilet. Om 13:00u begint het dan toch tijd worden om verder te trekken. Na uitvoerig afscheid te hebben genomen stap ik langs het zebrapad over om op de Blancefloerlaan mijn weg te vervolgen. Linkeroever behoorde vroeger tot Zwijndrecht. Vanaf 1923 werd het bij Antwerpen gevoegd. Aan het volgende kruispunt wordt ik opgeschrikt door geroep. Het is de familie die vanuit de wagen nog "dag Bompa" roepen voor ze rechts afslaan om langs de "Konijnenpijp" terug naar Ekeren te rijden.

    Rechts op de Blacefloerlaan, de N70 die gaat van Antwerpen tot Gent, bevindt zich het natuurgebied "Middenvijver". Het is op een boogscheut van het centrum en je kan er een wandeling maken naar het natuurgebied "Blokkersdijk" en via de oevers van de Schelde langs het Sint- Annabos weer terug naar dit punt komen. Ik stap voorbij "De Gazet van Antwerpen"

    Over het viaduct van de E17 aan de halte van tram 3 nader ik een complex zonder ramen en heeft de vorm van een omgekeerde boot. Met de kiel naar boven. Het heeft een zinken dak en een deur die is ondergespoten met graffiti. Het hoogste punt schat ik zo op 15 meter. Heeft het iets te maken met de tram? Rechts van mij passeer ik een ontmoetingscentrum van de stad Antwerpen "Top Hat". Ik ben ongeveer 40 minuten alleen onderweg als ik Zwijndrecht binnenstap. Zwijndrecht ligt tegen de Provincie Oost- Vlaanderen. Tevens de geboorteplaats van Leo Tindemans. In de bebouwde kom sta ik voor de "Oude Pastorie". Gebouwd rond 1780 en is een vrijstaand dubbel huis met een bepleisterde en beschilderde gevel. Het verdiep is van jongere leeftijd. Het gebouw werd in 2008 gerestaureerd en doet nu dienst als vergaderruimte. Hier verdwijnt de tram naar rechts maar komt even verder naast de kerk terug te voorschijn. De parochiekerk "Heilige Kruisverheffing" werd oorspronkelijk opgetrokken in Romaanse stijl van de 12de eeuw. De kerk is toegewijd aan Sint- Amandus. In de kerk wordt nog steeds de H. Machutus vereerd tegen kinderverlamming. Tegenover de kerk staat het gemeentehuis met vierkante toren, dat gebouwd werd tussen 1931- 35. Tot april 2002 werden hier de gemeentediensten ondergebracht. De raadzaal is nog in gebruik voor huwelijken en gemeenteraadszittingen. De overige lokalen worden particulier verhuurt.

    Ondertussen komt er meer bewolking opzetten. Toch wandel ik nog in de zon. Ik wandel precies vlugger nu ik alleen ben. Ik hoef alleen mezelf in ’t hoog te houden. Algauw ben ik uit het centrum van Zwijndrecht en stap nog steeds langs de N70 tot het centrum van Melsele waar ik om 14:30u toekom. Melsele ligt in Oost- Vlaanderen en is een deelgemeente van Beveren. Ik stap tot aan Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze kerk werd reeds vermeld in 1055. Het gebouw waar ik nu voorsta is gotisch en werd van de 13de tot de 17de eeuw opgetrokken. In 1995 werden originele schilderingen uit de 15de eeuw ontdekt. De kerk bezit nog het oorspronkelijke orgel uit de 18de eeuw. Voorbij de bebouwde kom kan ik op een bank mijn rugzak afdoen en een paar minuten rusten. Ik moet nog ongeveer 6 kilometer stappen. Om 15:10u ben ik in Beveren en sta voor de oude molen zonder wieken. De molen dateert uit 1822 en is opgetrokken in rode baksteen. Hij is sinds 1919 buiten gebruik en wordt enkel nog gebruikt als opslagplaats. Beveren is de tweede grootste gemeente van het Waasland. Even verder sta ik voor een 3m hoge vierkante arduinen sokkel. Het bronzen beeld erop oogt groter dan de werkelijke grote van een normaal mens. Het is of was Eximius Jan Frans van de Velde. Geleefd van 1743 tot 1823 en was dokter in godgeleerdheid en Professor aan de Universiteit van Leuven. Mijn volgende halte is de Grote Markt met zijn Parochiekerk Sint- Martinus een pseudo- basiliek. Mijn inziens de mooiste kerk tot hiertoe. Zij komt hier op het plein tot haar recht. Ze is in drie stijlen gebouwd, gotiek, neogotiek en romaans. Het is in deze kerk dat de oudste dochter van Jean- Marie Pfaff getrouwd is. Debby en Nicolas gaven elkaar het ja-woord op 26 mei 2012 onder veel belangstelling van de pers en andere kijklustigen. Voorbij de kerk staat de oude gemeentepomp. Een arduinen constructie met een vierkante romp. Een zware siervaas als bekroning. Voorbij de schandpaal bereik ik de Warande, waar ik achter de fontein de Vrasenestraat insla. De winkelstraat van Beveren. Het wegdek is in Chinese gevlamde graniet gelegd. De straat is volledig autovrij, wat alleen maar ten goede komt tijdens het winkel- en wandelgebeuren. Vandaag is het zondag en zijn de winkels dicht.

    Ik verlaat het centrum van Beveren- Waas en wandel over de Zillebeek, een gehucht in de gemeente Beveren, over een lengte van 2km. Vanaf nu wandel ik tussen de polders. Weilanden met vee, landbouwgronden met zijn verschillende gewassen. Af en toe een hoeve met of zonder silo. Meer moet dat voor mij niet zijn. Een omgedraaide driehoek met een rund op verzekerd me dat ik op den boeren buiten ben. Back to basics? Ik wandel links van de baan op het fietspad. Het is heel rustig. Af en toe een auto waarvan de bestuurder een hand opsteekt in het voorbij rijden. In de verte de kerk van Vrasene. Nog een paar kilometer tot mijn eerste slaapadres. Ik ben zenuwachtig en moe. Vooral de rugzak is zwaar. Mijn voeten branden als ik in het centrum aankom. Ik wil eerst iets drinken. Ik kom voorbij de kerk van Vrasene waarvan reeds sprake was in 1183. Sindsdien zijn er vele verbouwingen de revue gepasseerd. De huidige vierkante westertoren is gebouwd tussen 1450 en 1455. Ik kom geen terrasje tegen om iets te drinken. Dan maar naar mijn gastadres waar ik verwelkomt wordt door twee dames met wit haar. Het zouden zussen van elkaar kunnen zijn, maar ze zijn vriendinnen. Ik wordt vriendelijk uitgenodigd om mijn verhaal te doen. Ik mag zelfs blijven eten. Honger heb ik echter niet, maar neem het aanbod vriendelijk aan. Nadien wordt er nog wat bij gekletst en om zeven uur wordt ik naar mijn kamertje gebracht waar ik heerlijk en voldaan in slaap val. Tot schrijfs. Tekst: Luc Verschooten   Foto’s: Rina Meurs.

    12-05-2015 om 11:00 geschreven door Luc Verschooten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te voet naar de Panne - de voorbereiding

    Nu de zomer in aantocht is, beginnen de voeten weer te kribbelen. Dan willen ze weer de wijde wereld in. Een trektocht maken. Liefst in de zonneschijn. Langs kleine wandelpaden met vergezichten. Bivakken langs een sloot die door het landschap kronkelt. Na uren wandelen genieten van een landelijk dorpje met één enkel terras. Waar je gelukzalig kan neervlijen op een terrasstoeltje en genieten van een streekbiertje. Overnachten bij particulieren of desnoods in de stal van een boerderij.

    Vooral de voorbereiding is van punctueel belang. Dat merkte ik enkele jaren geleden. Lees even mee…

    DE VOORBEREIDING

    De kogel is door de kerk. Ik stap te voet naar De Panne. De bekende badplaats aan de Franse grens. Jaren geleden had ik echt zin gekregen om een echte trektocht te maken van een paar weken of enkele dagen. Maar mijn conditie is niet echt top te noemen voor zulke grote maneuvers. Ik stelde het dan ook altijd maar uit met de woorden "Dat zal ik wel doen als ik in pensioen ben. Dan heb ik tijd om mijn conditie op te bouwen". Maar wat krijg ik te horen van onze nieuwe regering in het najaar van 2011? "Iedereen moet twee jaar langer werken". Voor velen een ijskoude douche. Ook voor mij natuurlijk. Daarom dat ik tot het besluit ben gekomen om het nu te doen. Liefst vandaag nog. Maar zo gemakkelijk is het niet. Er moet veel voorbereid worden. Ik weet zelfs niet hoe je aan zo iets begint. Wat ik wel weet: het moet mooi weer zijn. Het hoeft niet volop zomer te zijn, neen. Juni vind ik zelf de beste maand. Het is lente, alles staat in volle bloei, langer licht en last-but-not-least, de mensen zijn vriendelijker. Maar waar naar toe? Compostella spreekt mij wel aan, maar dat is veel te ver. Zoveel verlof heb ik niet. We spreken dan over een tocht van ongeveer 2500 kilometer, naargelang je woonplaats in Vlaanderen. Wat dan betekent dat je minstens 3 à 4 maanden onderweg bent. Naar Scherpenheuvel dan. Een tocht van amper 55,8 km. Te weinig ? Het hoeft niet per sé een bedevaartsoord te zijn. Tot aan de zee dan?

    En plots was het idee geboren om naar het verste punt van onze kust te wandelen. Om te proberen. Om te proeven hoe dat smaakt. Maar hoelang doe je daarover? De routeplanner van Seniorennet vertelde me "147 km." Voila, peace of cake. Als je per dag 30km wandelt, ben je op vijf dagen ter bestemming. Ik maak de tocht alleen. Ons Rina kan z’n zware tocht niet aan. Ik weet zelf nog niet of ik deze trektocht aankan. Maar geen probleem. Ik ben het land niet uit. Als ik het moe wordt, of ik zie het niet meer zitten, stap ik op de bus of op de trein en rij gewoon terug naar ons Rina. " 30km. is wel veel" zegt ze. En ze heeft gelijk. Via de computer komen we te weten dat de echte doorwinterde stapper een goede 20 à 22 km per dag stapt. Vijf dagen worden ineens zeven dagen. Het is een haalbare dag etappe. Tot hier toe loopt alles op wieltjes. Ik weet waar ik naar toe ga. Ik weet hoeveel km ik moet doen en hoeveel km per dag ik moet afleggen. Nu komt het moeilijkste. Waar moet ik overnachten? In een tent? B&B? Hotel? Jeugdherberg? Of trekkershutten? Keuze genoeg. Maar voldoen ze wel aan mijn eisen. Een tent zie ik totaal niet zitten. Het kan misschien wel avontuurlijk zijn, maar het is niet mijn ding. Men mag trouwens in België niet in het wild kamperen. Of je moet de toestemming hebben van de landeigenaar. Jeugdherbergen spreken me dan wel aan maar de afstand tussen twee van deze herbergen bedraagt meer dan de voorschreven kilometers per dag, dus ook afgekeurd. De B&B’s tegenwoordig zijn ook niet meer wat we gewend zijn. Enkele jaren geleden hebben wij daar nog 30€ p.p. voor betaald plus ontbijt. Nu is dat op sommige plaatsen reeds het dubbele. Al dan niet met avondeten. Er komt dan nog een toeslag bij van 10€ als je alleen bent. En nog eens extra als je maar één nacht blijft. Daarom afgekeurd. Een hotel is al net hetzelfde. Afgekeurd. Blijft over! Trekkershutten. Idem, dito met jeugdherbergen. Veel te ver uiteen. En zo goedkoop is dat ook al niet. 39€ per nacht + 7€ voor een lakenset. Conclusie? Afgekeurd. Het probleem van overnachten hebben we dan even laten rusten en ons verdiept in het volgende: de rugzak. Wat neem ik mee en hoeveel? Ik heb totaal geen idee. Dan maar op de computer gezocht. Een rugzak van 50L inhoud leek mij ruim voldoende. Enkele lange broeken waarvan ik, door middel van ritssluitingen, de pijpen kan afdoen. Minstens voor elke dag twee T-shirts. Voldoende kousen, ondergoed en een warme trui. Scheergerei en een toiletzak met medicamenten, tandpasta en zeep. Leesbril. Drinkwater. Schrijfgerei natuurlijk. Dat moet allemaal zeker in de rugzak. Dat zal zo wat het belangrijkste zijn, denk ik.

    Terug naar een slaapplaats. We nemen er de kaart van België bij en trekken een lijn van Ekeren tot aan De Panne. Elke twintig tot vijfentwintig kilometer verder opzoeken waar ik ben. In welke stad of dorp ik kan overnachten. Maar we komen er niet uit. Eerst moet ik adressen hebben waar ik kan overnachten. Van daaruit uitrekenen hoeveel kilometer naar het volgende adres enz. We besluiten er mee op te houden voor vandaag en te wachten tot in februari. Dan is er in de Nekkerhal te Mechelen een wandel en fietsbeurs. We zullen daar eens horen of ze mij kunnen helpen. Via E-mail vertel ik aan een kennis in Essen over dat overnachtingsprobleem. Hij stuurde mij een mailtje terug waardoor ik de zon terug door de wolken zag schijnen. In Nederland bestaat een vereniging met de naam "Vrienden op de fiets". Opgestart in 1986 en ondertussen verspreid over verschillende landen. Zij zorgen ervoor dat fietsers en wandelaars die meerdaagse tochten maken ook ergens kunnen overnachten. Voor een "vriendenprijsje" van € 19,00 per persoon per nacht kan je dus bij particulieren de nacht doorbrengen, meestal in hun eigen woning, met ontbijt. Je moet wel lid worden van de vereniging. Je krijgt een ID kaart thuis gestuurd, met een boekje waarin alle slaapadressen vermeld staan. Toevallig is er op de beurs in Mechelen ook een stand van "Vrienden op de fiets". Valt dat reuze mee.

    Zondag 19 februari 2012. De Nekkerhal te Mechelen. De fiets en wandelbeurs. Het was nog vroeg, doch reeds tamelijk druk. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat deze beurs wordt gehouden. In Nederland sinds enkele jaren een begrip. Enkele fietsers en wandelaars vertellen over hun eigen ervaringen aan een tafeltje met het nodige fotomateriaal of laptop. Er staan hier ruim 200 standen. Standen met fietsen, GPS en trekkersmateriaal. Op een afgesloten fietsparcour kan je verschillende modellen fietsen uittesten. Ook tandems zijn de laatste jaren in trek gekomen. Het vervoer van zo’n fiets is toch niet alles. De tandem wordt op een draagrek op de flank van de auto bevestigd. Wat het in en uitstappen niet handig tot zelfs onmogelijk maakt. Hoe zit dat dan met de veiligheid?  De internationale standen prijzen hun fiets en wandelkaarten aan. Voor alle leeftijden. De Grote Routepaden trekken ook veel aandacht. Ik heb er zowaar ook zin in gekregen. Je kan via de GR-route eveneens naar de Panne wandelen. Een trektocht van maar liefst 243 km. Uiteraard heb je dan alle mooie plaatsen gezien onderweg. Deze route vertrekt vanaf het St-Anneke op de linkeroever. Langs Hulst in Nederland. Daarna terug in ons eigen landje naar Maldegem. Verder langs Brugge tot Oostende om dan langs de zeedijk te wandelen tot de Panne. Misschien iets voor volgend jaar? Het buffet in de Nekkerhal is ook een succes. Voor sommigen althans. Mij kan het niet bekoren. Je moet lang aanschuiven voor de kassa. De kans is groot dat je warm eten ijskoud is voor je betaald hebt. Tafels en stoelen zijn ook bijna volzet. We drinken een biertje, dat kan niet kouder worden. Naderhand zijn we nog terug gewandeld naar de GR-stand. Na wat tekst en uitleg een boekje gekocht met de tocht van Antwerpen tot De Panne. We hebben ons uiteraard ingeschreven bij "Vrienden op de fiets". Nu is het wachten op het adressenboekje en mijn identiteitskaart. Dan kunnen we echt van start gaan.

    Woensdag 07 maart 2012. Vandaag is alles door de post geleverd. We zijn onmiddellijk aan de slag gegaan. In België zijn niet zoveel gastadressen als in Nederland. Er is ook een kaart bij en dat maakt het een beetje gemakkelijker. Na drie uur waren we eruit. Ik had zeven slaapgelegenheden, verspreid van oost naar west. Ongeveer twintig kilometer per dag. Mijn eerste slaapplaats wordt: Vrasene, dan Koewacht, Sas van Gent in Zeeland, stad Eeklo, daarna een dorpje met de mooie naam Oedelgem, dan Ichtegem en als laatste wordt het Slijpe, een deelgemeente van Middelkerke. Dit alles nog wel onder voorbehoud. We moeten de mensen nog contacteren. Liefst een week of uitzonderlijk veertien dagen op voorhand. Ik ga het toch nu proberen. Een neen heb ik, een ja kan ik krijgen. Ik laat het weten.

    Woensdag 21 maart 2012. Na het avondeten bel ik naar mijn eerste overnachting in Vrasene. Nadat ik mij had voorgesteld vertelde ik de man aan het andere eind van de telefoon dat ik in juni een trektocht maak van Antwerpen naar De Panne. Ik maak deze tocht helemaal alleen. Omdat ik op 10 juni in hun gemeente passeer zou het aangenaam zijn dat ik bij hun kon overnachten, indien mogelijk. Ik had onmiddellijk prijs. Deze mensen maakten er geen enkel probleem van dat ik enkele maanden te vroeg bel. Ik dank de mensen hartelijk en nadat ik de hoorn opleg sla ik een grote zucht van opluchting. Vanaf nu is het officieel. Er is geen terugweg meer. Met bonzend hart bel ik naar mijn tweede slaapgelegenheid. Koewacht in Zeeland. Tegenslag. Niemand nam de hoorn van de haak. Wat nu? Uit nieuwsgierigheid bel ik naar het derde adres. Sas van Gent in Zeeland. Hier nam een aangename vrouwenstem op. Ik deed mijn verhaal maar kreeg een njet. De familie ging in juni zelf op vakantie. Niets aan te doen. Maar wat nu? Verder bellen had totaal geen zin. Ik besliste om nog even af te wachten en na enkele dagen terug te bellen naar Koewacht. Als dat in orde kwam, moest ik mijn route terug aanpassen. Ik geef de moed nog niet op. Er is nog tijd. We bergen alles op voor een paar dagen.

    Zaterdag 31 maart 2012. Die enkele dagen werden eigenlijk 10 dagen. Druk, druk, druk. Na ons ontbijt gingen we weer van start. Ons Rina besloot om niet terug naar Koewacht te bellen, maar een slaapplaats te zoeken in Stekene. Hier had ik vier keuzes. Ik belde naar het eerste adres en dat was een goede keuze. Slaapplaats twee was in orde.

    Voor mijn derde overnachting maakte ik een grote fout. Ik keek in het boekje van "Vrienden op de fiets" slechts naar het nummer en niet naar het land. Ik telefoneerde naar een gezin in Overpelt. Dat ligt in de Limburg, maar daar had ik nog geen erg in. Ik gaf de route op via Routeplanner. Van Stekene naar Overpelt bedroeg de afstand meer dan 140 km dit kon dus niet. Terug bellen naar het gastgezin met de nodige excuses. Ze begrepen het gelukkig wel. Vergissen is menselijk. Zucht. Mijn derde overnachting werd dan Westdorpe in Zeeland. Weer pech, niemand thuis, maar wel een antwoordapparaat. Daarop zette ik dan mijn verhaal en telefoonnummer. In de hoop dat men mij terug belde. Om kort te gaan ’s Anderendaags heeft deze gastvrouw mij geboekt voor één nacht op 12 juni. Yes.

    De vierde slaapgelegenheid in Eeklo kon ik per telefoon niet bereiken. Dan maar een E-mail gestuurd. Dat kwam ook niet goed. De naam was verkeerd geschreven. Maar ook dat is de dag daarop in orde gekomen. Weer een Yes.

    Op donderdag 14 juni kan ik overnachten in Oedelem, een deelgemeente van Beernem. Voor mijn volgende slaapplaats moet ik eerst 30,4km wandelen. In Kortemark en niet in Ichtegem zoals oorspronkelijk was meegedeeld. Ook mijn 7de en laatste overnachting zal niet in Slijpe zijn. Het gastkoppel had slechts een dubbele slaapplaats ter beschikking. Dat hebben we dan veranderd naar Pollinkhove. Dit wordt dan ook tevens mijn laatste overnachting. De dag daarna, zondag 17 juni komt dan ons Rina naar de Panne. Ofwel spreken we af aan de kerk of aan het station. Daar zijn we nog niet uit. De bedoeling is dat we De Panne gaan verkennen.

    Zover deze voorbereiding. Alles is in orde voor mijn trektocht naar De Panne. Het liep niet allemaal volgens plan. Maar dat hoort er dan ook bij. Nu is het afwachten tot zondag 10 juni. De dag van mijn vertrek. Het enige wat me zorgen baart is het weer. Kon ik dat maar bestellen. Ik zou toch nu al de mensen willen danken die mij tot hier toe gesteund hebben. Onder andere mijn zonen en mijn schoondochters. Schoonbroers en zussen. De collega’s op het werk. Onze vrienden uit Essen die mij "Vrienden op de fiets" leerden kennen. Ook de mensen die mij lieten overnachten zonder mij eigenlijk te kennen. Maar vooral mijn echtgenote, Rina, die mij van het eerste uur gesteund heeft. Vanaf de eerste dag alles mee gepland heeft. Die me moed gaf bij een njet en mee juichte nadat alles was vastgelegd. De enige die het niet begrijpt is onze kleinzoon van 5 jaar oud. Onzen Joey. Waarom gaat bompa alleen op reis? Kan ik dan niet met bompa spelen? Wanneer komt hij terug? Ik ben er zeker van dat hij het later zal begrijpen. Misschien dat we dan samen kunnen gaan. Tot schrijfs. Tekst: Luc Verschooten.

    05-05-2015 om 10:33 geschreven door Luc Verschooten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klimmen en dalen

    We zijn net terug van een fietstocht in Vlaams-Brabant. Een fantastisch mooie dag met aangename temperaturen. Ik was toch blij dat we met een e-fiets reden, want het is sterk heuvelachtig in deze regio. Dat herinnert mij aan een wandeling van ongeveer drie jaar geleden. Toen wandelden we nog veel in heuvelachtige landschappen. Lees maar…

    Donderdag 17 mei 2012. O.H.Hemelvaart. De dag dat Jezus opstijgt naar zijn vader in de hemel. Deze feestdag valt altijd op een donderdag, tien dagen voor Pinksteren en 40 dagen na Pasen. Een stralende dag om te wandelen. Sabine Hagedoren beloofde ons een mooie droge dag met aangename temperaturen. Het zal ons benieuwen. We gaan voor een wandeling van ongeveer 15 à 16 km met het natuur wandelboekje dat geschreven is door Herman Dierickx en uitgegeven door Lannoo.

    Enkele wandelingen trekken mijn speciale aandacht in Vlaams-Brabant. Dat het rond Brussel heuvelachtig is, dat wisten we wel. Maar dat er nog zoveel natuur, landschappen en bossen rond onze hoofdstad waren, daar hadden we geen idee van. Uit nieuwsgierigheid kiezen we voor een lus vormige wandeling van 14 km in Asse. Een gemeente met ongeveer 30 000 inwoners. In de geschiedenis is Asse altijd een strategisch knooppunt geweest. Het lag dan ook centraal langs een handelsweg en werd daardoor meermaals door invallende legers bezet. Sabine Appelmans is woonachtig in Asse. Misschien zien we haar wel.

    Lucy, onze GPS, brengt ons over de E19 naar parking "Boekfos". Hier mag je de hele dag gratis parkeren. Er staat momenteel een circus op de parking. Maar er is nog plaats genoeg. Het Wiener circus is het oudste rondreizende circus. Al 44 jaar zorgen deze mensen voor een dagje spanning en magie. Op de achtergrond bevindt zich de watertoren van Boekfos. De toren werd in 1975 gebouwd. Hij heeft een cilindervormige voet met verticale betonbalken en een kegelvormige kuip. Het is 10:30u als we te voet de parking verlaten. Het wandelboekje loodst ons naar het centrum. Op de hoek van Boekfos en de Pastinakenstraat staat onze eerste kapel. De kleine kapel van 1758 dateert nog uit de tijd van de Kruiskesprocessie. Binnenin staat een Onze-Lieve-Vrouwenbeeldje.

    We draaien de N9 op naar links en houden even halt voor het vredegerecht van Asse. Het gebouw van 1950 staat op het Gemeenteplein en is sober gebouwd met één verdiep en enkele dakkapelletjes in het dak. Even verder het O.L.V. Gasthuis. Het complex heeft een heel bewogen leven gekend. Er was reeds sprake van het Gasthuis in de 13de-eeuw. Het was aanvankelijk een kapel met onderkomen voor hulpbehoevenden en pelgrims. Door de eeuwen heen werd de kapel vergroot en meermaals gerenoveerd. Na de bouw van de Heilig Hart-kliniek op de Markt verloor het Gasthuis zijn functie en werd ze nog gebruikt als opvang van bejaarden tot 1970. Achtereenvolgens werd het een politiecommissariaat en ateliers van de Cultuurdienst. Sinds 1 juni 2004 werd het Gasthuis officieel ingericht als Cultureel Centrum "Den Horinck"

    Voor het Cultureel Centrum prijkt het Monument van de gesneuvelden uit de beide Wereld Oorlogen. De inhuldiging vond plaats op 29 mei 1921. In het midden van het Monument staat de soldaat hoog geplaatst als blikvanger met het vaandel in de lucht als teken van overwinning. Aan de overzijde van de straat pronkt het Stadhuis dat gebouwd is tussen 1861 en 1864. Het bood toen plaats aan de gemeentediensten, het vredegerecht en onderwijswoonst. In 1990 werd een nieuw stuk aangebouwd en in 1995 in gebruik genomen.

    Op de Markt staat een podium dat we links laten liggen. De markt is eigenlijk een smalle straat met de nodige winkeltjes en een aantal horecazaken met een terras. Voor het moment is alles nog rustig. Misschien door het vroege uur of omdat het een feestdag is. Recht voor ons, op het einde van de straat staat de kerk. Het is er druk. Het is een af en aanrijden van auto’s. Vandaag is het de viering van de Eerste communicantjes. We zijn dan ook niet in de kerk geweest om de dienst niet te storen. De Sint-Martinuskerk is oorspronkelijk van de 12de-eeuw. Maar de kerk werd meerdere malen hersteld en gerenoveerd. Daardoor dat er van de Romaanse gotiek niet veel meer over is. Het bouwmateriaal is nochtans steeds hetzelfde gebleven. De bewoners gebruikten steeds zandsteen zodanig dat de kerk steeds één geheel bleef. Het interieur is volgens omwonenden zeer waardevol, zoals de eiken lambrisering die de legende uitbeeld.

    We wandelen langs de parking naast de kerk waar voorheen het kerkhof was. Sinds 1944 is de begraafplaats in de Mollenseweg. Vanaf hier beginnen we te klimmen en kort erop hebben we onze eerste afdaling. Gewoon als voorproefje van wat ons nog te wachten staat. We verlaten het centrum aan de Broekeweg, dat overgaat in een bospad. We duiken het bos in en het wordt als het ware iets donkerder. Het bladerdek van de bomen sluit het licht volledig af. Het zonlicht kan er niet doorheen en daardoor dat het pad modderig is en in de kuilen zelfs nog hemelwater staat. Het heeft de afgelopen weken vaak geregend. Het pad is net breed genoeg om naast elkaar te lopen. Als we een blik over onze schouder gooien, zien we nog de spits van de kerktoren. We zijn ondertussen een 45 min onderweg. Na een tijdje beginnen we het klimmen en dalen in onze kuiten te voelen. Wij hebben echt plattelands benen. Even verder staan we stil en draaien 360°. We zien geen enkele woning. Rondom ons slechts weiland. Glooiend weiland met koeien, schapen en paarden. Opvallend staan er veel paarden in de weiden. Niet alleen springpaarden, maar ook pony’s en hoe kan het ook anders, echte Brabanders. We zijn tenslotte in de geboortestreek van deze paardenras. Brabanders hebben een schofthoogte van circa 1,70 m. Een gewoon paard is ongeveer 10cm. kleiner. En een pony heeft een schofthoogte van 1,60 m. Minipaardjes echter zijn niet groter dan 1,50 meter van hun lange haren worden touwen gemaakt. Aan de volgende splitsing slaan we links af om weer te klimmen. Links en rechts enkel weiland, licht glooiend tot aan de volgende splitsing.

    We wandelen op een recht stuk tot aan de voormalige hoeve "Hof ten Eenhoorn". Er hoorde vroeger zelfs een brouwerij bij. Het complex werd in 1970 gerenoveerd tot een restaurant met feestzaal en seminarieruimte. Het is hier opvallend rustig en landelijk gelegen. Wat verder wandelen we vlak naast de Asbeek, richting Moretteberg. We wandelen over kasseien die hier volgens mij nog door de Romeinen zijn aangelegd. Je moet kijken waar je je voet neerzet en vooral opletten dat je zeker niet je voeten omslaat. Aan een houten omheining blijven we rechtdoor gaan langs een karrenspoor. We genieten van de panorama zichten over de Asbeekvallei en letten even niet op de routebeschrijving. Bij de volgende T-splitsing zie ik mijn fout in. We moeten terug tot aan de houten afsluiting. Vanaf hier moeten we richting serres over een pad dat stuk gereden is door ontelbare tractors. De zon trekt al het water uit de modder en dat maakt het stappen super gevaarlijk. We moeten uitkijken. We vinden het toch een mooie wandeling en genieten er met volle teugen van. Na enige tijd slaan we links af. De Zavellos in. We genieten van schapen met hun lammeren die staan te grazen in een grote weide. Daarna bereiken we de Moretteberg. Aan een Heirweg staan we voor een volgend kapelletje uit 1622. De middag is reeds gepasseerd maar we hebben tot hier toe geen enkele zitbank gezien. Het wordt toch stilaan tijd om onze meegebrachte boterhammekes te verorberen. Misschien moeten we ons toch langs de kant van het pad op het gras zetten. Het is ondertussen al half één voorbij. We moeten naar rechts een asfaltbaan op. Voor een woning staat een geïmproviseerde bank. Hier zetten we ons neer al is het langs de kant van de weg. Veilig is toch iets anders. De enkele auto’s die hier rijden zien ons wel zitten maar geen enkele die zijn snelheid matigt of naar links uitwijkt. De woning waarvoor we onze picknick opeten staat leeg en te koop. Ons Rina is geïnteresseerd en kijkt door ramen en deuren. Ze gaat zelfs helemaal tot aan de achterzijde om alles te inspecteren.

    Een groot half uur later stappen we weer verder. We slaan linksaf, een doodlopende straat in. We kijken recht in de tuinen van villa’s. Enorme tuinen waar je in verloren loopt. We stappen langs grote majestueuze rode en witte kastanjebomen. Nu duidelijk te zien aan de bloesem die sierlijk rechtop staat. De wilde kastanje heeft een vrucht die niet eetbaar is voor de mens. Zijn hout is niet geschikt voor meubels. Voorbij de sierbomen staat een zitbank. We maken van de gelegenheid gebruik om even uit te blazen. Een half uurtje verder moeten we de Edingsesteenweg dwarsen. Maar reclameborden nodigen ons uit om een bezoek te brengen aan café De Koekoek. Het etablissement is gebouwd in 1882 tegenover de Kruisborreweg. We stappen binnen in een interieur van de jaren vijftig. Er brand geen enkel licht. De toog is amper twee meter breed en ik ontwaar geen tapkranen. Alles uit het flesje. Aan de kleine ramen zit een jong gezin iets te drinken. Wij zetten ons achteraan in de hoek, van waaruit we het gehele lokaal kunnen overzien. Ons tafeltje is klein en vervaardigd uit olmenhout en dus onbetaalbaar. Ze zijn versiert met een lapje stof en een aarden bloempotje met plastiek bloemen. Tegen de muur een lange houten bank voor ons Rina en zelf neem ik plaats op een harde houten stoel. Tegen de muur enkele oude spreuken zoals dat vroeger de gewoonte was. Schilderijen uit vervlogen tijden en waarschijnlijk niets waard. Maar wat ken ik daar nu van?

    Een drankkaart zien we nergens liggen, zoals dat misschien vroeger de gewoonte was. Een reclamebordje prijst een Affligem aan. Wat we dan ook bestellen. De waard verdwijnt even door een deur en verschijnt enkele ogenblikken later met twee flesjes achter de tapkast zonder tap. Hij schenkt het gevraagde in een voorgeschreven glas. Gelukkig, dacht ik. Dat deden ze vroeger toch ook. Affligem is een erkend Vlaams-Brabants streekproduct. Het bier werd oorspronkelijk gebrouwen in de Abdij van Affligem. Het is verkrijgbaar in blond, dubbel en tripel. Er zijn met deze bieren ontelbare prijzen mee gewonnen. Je kan hier ook een boterham krijgen met boerenhesp of platte kaas. Voor het toilet moet je naar achter op het koertje, zoals dat vroeger was. Ons Rina vraagt zich af of dat nog met een houten bak is met in het midden een rond gat, zoals dat vroeger was. Ik deed het deurtje open en zag een moderne WC staan, echter zonder waterreservoir. Gelijktijdig bij het openen van de deur komt het aroma in de neus, zoals dat vroeger ook het geval was. Om door te spoelen hoefde je enkel een emmer water te vullen en in het toilet te gieten. Zoals vroeger. Niets om je handen te wassen, net zoals vroeger.

    Als de uitbater komt ontvangen vraag ik of dat hier altijd een estaminet is geweest. – “Mijn broer en ik zijn de vierde generatie”, zo begint hij. “Al 137 jaar is dit een café en de mensen vragen om aan het interieur niets te veranderen. Tot verleden jaar heeft ons moeder hier nog de zaak mee opengehouden. We hebben haar naar een rusthuis moeten brengen. Ze is dan ook 99 jaar geworden. Als ons moeder overlijd stoppen we hier ook. Voor ons hoeft het niet meer. We zijn zelf al meer dan 65 jaar. Ja, zucht hij, dan moeten we het café verkopen en dan denk ik dat het gedaan is met bier verkopen”. Daar zat iets van waarheid in. Wie wil nog een nostalgisch estaminet openhouden? Voldoet dit pand nog wel aan de veiligheidsnormen?

    Een uurtje later vervolgen we onze wandeling. We beginnen aan de Kruisborre. Een slingerende wandeling langs zeven kapelletjes van verschillende bouwjaren. Allen tot in de puntjes mooi onderhouden. Sommigen zijn gebouwd in opdracht van families. De eerste kapel dateert van 1696. Bij het derde kapelletje krijgen we ons volgende panoramazicht. Daarna slaan we linksaf en dalen af naar het kruis van "sjat". Een kruisbeeld met Jezus Christus eraan gespijkerd dat gesmeed is tijdens de Tweede Oorlog door Sjat. Nu wordt het onderhouden door de heemkring Ascania. De volgende kapel is opgericht in 1886. De kapel van de Heilige Sint-jozef. Met een beeld van Moeder Maria en Sint-Jozef met kind.

    Aan het volgende kruispunt zijn we weer omringt door weilanden. Er staan enkele koeien in die ons aangapen alsof we het zevende wereldwonder zijn. Ze vergeten zelfs te herkauwen. Langs een tractorspoor dalen we af en bereiken de voorlaatste kapel. Deze is van 1883. We gaan weer klimmen tot aan de laatste kapel. We klimmen voorbij een weide waarin drie stieren staan te grazen. We dragen geen rode kleding, we hoeven ons dus geen zorgen te maken. Na enkele trappen staan we boven voor de grote kapel van 1622. Opgericht ter ere van het Heilig Kruis. In de loop van de eeuwen werden meermaals vernieuwingswerken uitgevoerd. De laatste renovatie dateert van 2003 door vrijwilligers. We kunnen er niet binnen. Door een klein raam met ijzer hekwerk ervoor kunnen we Johannes de Doper en Maria ontwaren. Achter de kapel, onder een houten kruis staat een bankje waar ik gebruik van maak om even te rusten. Na de rustpauze wandelen we tussen weiland en langs de IJzenbeek. Eerst nog over asfalt daarna overgaand in een betonbaan. Na het oversteken van de Nieuwermolenbeek horen we voor ons, ver weg, het geraas van het verkeer over de E40. De E40 en de E19 zijn de belangrijkste snelwegen van ons land. De E40 heeft een totale lengte van 8000 kilometer.

    Een eind verder begint weer een oude kasseiweg die stuk gereden is door zware tractors. Links van ons vangen we een blik op van het kasteel "Nieuwermolen". Na 500 meter een kapelletje met rustbank. Dit is de laatste; zodat we er van profiteren om te rusten. We eten ons fruit op omdat vitaminen heel belangrijk zijn. Op de grote baan naar links en we lopen ook links van de baan omdat er geen voetpad of fietspad ligt. We wandelen door Sint-Ulriks-Kapelle. Een dorp tussen Ternat en Groot-Bijgaarden. Er wordt hier hoofdzakelijk aan landbouw gedaan. Tot 1990 werd er nog hop gekweekt. Sint-Ulriks-Kapelle hoort bij Dilbeek. De thuisbasis van Hof ter Smissen. De manege met buitenopname van de Vlaamse soapserie. We stappen over een naamloze beek en komen bij een open vlakte. De temperatuur lijkt wel gestegen. We voelen geen zuchtje wind. We slenteren voorbij een aspergeveld terwijl we klimmen. Eens boven staan we voor een hopveld. Veld is eigenlijk een te groot woord. Een tiental stokken van +/- 10 meter steken verticaal uit de grond. Hier worden nog hopscheuten gekweekt. In de lente worden de hopscheuten die nog onder de grond zitten even blootgemaakt en afgesneden. Enkele blijven over die nadien opgroeien als ranken. De scheuten zijn slechts een korte periode verkrijgbaar en dus prijzig. Ze lijken wat op asperges en worden in de keuken gebruikt. Ze zijn tevens onmisbaar als ingrediënt bij de bereiding van bier.

    We slaan links af en hebben de snelweg en het geraas achter ons. Ook dat valt weg naarmate we afdalen richting Tenberg. Hier weer een mooi panoramazicht op weilanden. De kleurschakering is duidelijk te zien. Het groen van jong gras en gras van enkele dagen of weken oud steekt overduidelijk af tegen de weilanden waar de boer net geploegd heeft. Daarnaast een weide met boterbloempjes. Er bestaan maar liefst 400 soorten van deze bloemen. Ze zijn giftig voor vee. In de verte het bos met nog meer soorten van groene kleuren. Een stilleven. In Tenberg veel villa’s met veel grond waarop paarden en pony’s staan te grazen. Aan de grote kapel van Petrus Ascanus houden we nog even halt. Genoemd naar Petrus van der Slachmolen. Een minderbroeder van de orde van Sint-Franciscus, geboren op Tenberg. Hij werd Heilig verklaard door Paus Pius IX De kapel dateert van 1891. Aan de Terlindenweg gaan we naar rechts. Voor de verandering gaan we klimmen. Tussen weilanden op een smal pad waar koeien en paarden tegenover elkaar grazen. Het is 17:30u als we terug op de parking zijn van Asse. Het is een heel mooie wandeling geweest en tevens heel leerrijk. Ik was aanvankelijk wat ongerust over de wegbeschrijving, maar dat viel goed mee. Ik kon alles goed volgen en alles klopt wat de auteur schrijft. We hebben er van genoten. Nog 72km rijden tot Ekeren. Gelukkig staat er een Duvel in de ijskast. Als ik er aan denk trap ik het gaspedaal nog wat dieper in. Tot schrijfs. Tekst: Luc Verschooten   Foto’s: Rina Meurs.





    27-04-2015 om 07:32 geschreven door Luc Verschooten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joey's spreekbeurt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We schrijven 7 april 2015. Een zonnige lentedag tijdens het paasverlof. De kleinkindjes, Joey en Yuna zijn bij ons op bezoek. Het is reuze gezellig om in de tuin te spelen, na zoveel maanden te moeten binnen zitten. Doch Joey surft graag op de computer. Met bomma gaat hij na een tijdje terug naar binnen. Ik speel ondertussen een gezelschapsspelletje met Yuna op de tuintafel. Een half uur later ben ik toch nieuwsgierig wat er in de huiskamer gebeurt. Ik ga stilletjes kijken en hoor Joey met bomma discuteren over voetbal. Over wat anders?

    Ik speel ondertussen verder met Yuna. Een tijdje later komen ze toch naar buiten met enkele bladen papier. – ‘Bomma en ik hebben een spreekbeurt gemaakt. Wil je het horen bompa?’   Uiteraard wil bompa dat. Ze gaan op een afstand voor Yuna en mij staan. Joey leest van een blad papier een tekst af, terwijl bomma af en toe een afgeprinte foto in de hoogte houdt: – -- ‘Onze spreekbeurt gaat over KRC Genk.

    KRC Genk is opgericht in 1923. Het stadion noemt ‘De Cristal Arena’. Bomma toont een kleuren foto van het betreffende voetbalstadion. – ‘Er zijn 20.000 zitplaatsen en 5.000 staanplaatsen. Een capaciteit van 25.000 toeschouwers. Geopend in 1999 en speelt in eerste klas, hun trainer is Alex McLeish. Hij was vroeger verdediger bij Genk en is een Schotse coach. Dit is hun groepsfoto’. Bomma toont nu een groep voetballers net voor de match.

    Enkele spelers hurken voor hun ploegmakkers. Joey leest verder: - ‘KRC Genk heeft al vier keer de beker gewonnen, en drie keer de landstitel. De clubkleuren zijn wit en blauw. Het thuistenue is blauw en wit en uit is zwart’. Bomma toont de laatste twee foto’s van twee verschillende tenues. ‘ Dit was onze spreekbeurt van bomma en Joey’.

    Yuna en ik geven een daverend applaus. Iets voordragen is niet altijd evident. Voor Joey is dat helemaal geen probleem. Dat hij voor deze ploeg gekozen heeft verwonderd mij niet. Sinds VTM de reeks ‘Spitsbroers’ uitzend is hij in de ban van Racing Genk. Bomma vertelt mij later dat hij alles zelf heeft opgezocht en neergeschreven. De foto’s uitzoeken heeft hij ook alleen gedaan. Ze afdrukken heeft bomma voor haar rekening genomen. Tot schrijfs.

    20-04-2015 om 21:53 geschreven door Luc Verschooten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heidefietsroute

    Het voorjaar is nu echt ingezet. De bloesem van de Japanse Kerselaar bloeit roze rood. De tulpenboom oogt zelfs mooi vanop afstand. De dagen zijn duidelijk langer geworden. Na een vermoeiende fietstocht kunnen we in de tuin nog een tijdje nakaarten bij een fris gekoeld streekbiertje. De wandelschoenen staan opgepoetst terug in de kast. In de zakken van de dikke wollen jassen hebben we weer nieuwe mottenballen gestoken. Ze kunnen weer voor enkele maanden in de kast. De temperaturen schommelen nu tussen de 15° à 20° Celsius. Ideaal om een fietstocht te maken. Laat ik alvast vertellen van onze fietstocht vier jaar geleden in Heide-Kalmthout met de volgende fietsknooppunten: 84-83-81-25-72-27-73-74-79-85-84.

    Zaterdag 21 mei 2011. Om 10u vertrekken we met de auto naar kasteel "Ravenhof" in Stabroek. De fietsen staan op het draagrek achteraan de auto. Onze tweede fietstocht van het jaar wordt er één van 33,8 kilometer.

    Afgelopen woensdag vertelde "Frank", onze weerman, dat het vandaag een schitterende dag zou worden. Volop zon en temperaturen tot 25° Celsius. Kort daarop nemen we de fietsknooppuntenkaart en stippelen meteen een route uit. Het Ravenhof lijkt ons een goede plek om te starten. Vooral voor de parkeermogelijkheid. Het is al redelijk druk in het Ravenhof. Fietsers en wandelaars fietsen en lopen kriskras door elkaar. We vinden toch nog een rustig plekje om te parkeren op de parking, voorbij het kasteel. Om 10:30u rijden we met de fiets naar knooppunt 83. Aan de rotonde laten we het kasteel rechts liggen en slaan de volgende weg links in. Kasteel Ravenhof staat op Belgisch grondgebied. In het Koetshuis, vooraan bij het kasteel is sinds 1999 een horecazaak gevestigd. Ondanks het vroege uur zitten er al mensen te genieten van een natje en een droogje. Een paar meter verder staat het theehuis "De Gloriëtte" uit 1768 op Nederlands grondgebied.

    We rijden door het Moretusbos dat is aangelegd in 1760 – 1780 door de toenmalige eigenaar Joannes Moretus. Het is aangenaam fietsen in de ochtendkoelte onder een stralende zon. Rechtdoor tussen twee bomenrijen. Vogels kwinkeleren en in de verte roept de koekoek. Grandioos.

    We rijden hier op het goede moment. Alle rododendrons staan in bloei. Van de rododendron bestaan wel meer dan 1000 soorten. Ze stammen af van de azalea. Het is een overwoekerende plant die zich het best voelt in iets zure luchtige grond. Als het aan de plant lag nam ze het gehele bos in. Op tijd snoeien is dus geen overbodige luxe. Ook over de grens, in Nederland, biedt men ons een palet aan loofboomsoorten aan. Bij sommige zit het lentegroen nog verscholen in de knoppen. We rijden door een dreef met aan beide zijde de bloeiende rododendron. Onze neus wordt geprikkeld door de geurige bloemen. Aan FC Putte slaan we rechts af en volgen we knppnt 81. Het bos maakt plaats voor een gestructureerd landschap. De villa-eigenaars bezitten enorme landerijen met paarden die rustig staan te grazen. Geen gewone paarden maar springpaarden.

    Even verder verlaten we Putte en fietsen we door Kapellen. De lucht is nog steeds lenteblauw. Rechts van ons bos, links woongebied. Heerlijk om hier te wonen. ’s Morgens gewekt worden door het gezang van verschillende vogels. We fietsen nu wat meer in de zon. Het wordt al wat warmer. In de voortuintjes bloeit hier en daar de gewone magnolia, of de tulpenboom. Er zijn wel meer dan dertig magnoliasoorten. Deze prachtige boom bloeit van april tot mei. Weer passeren we een mix van fraaie landschappen en uitbundig groen. Vlak voor het centrum maken we een scherpe bocht naar links en fietsen over de grens, terug op Nederlands grondgebied.

    Even later zijn we in Kalmthout. We hebben ondertussen 6,5 km gereden. Vogels spelen de hoofdrol in de straten of lanen. Hun gezang wordt soms overstemt door auto’s die denken dat het hier een race- circuit is. Aan taveerne "De Kar" houden we onze eerste halte. We drinken samen een "La Chouffe". Een niet gefilterd blond bier. Aangenaam fruitig en gekruid met koriander met een lichte hopsmaak. Het is heerlijk op het in de zon doordrenkt terras. We hebben een mooi uitzicht op enkele wilgenstruiken. De takken buigen onder het gewicht van de katjes.

    Om 11:45u vervolgen we onze weg, nog altijd knppnt 81. Onze trip is prima bewegwijzerd. Opnieuw rijden we onder de beschutting van de bomen en tussen de vele villa’s in Kalmthout. Hier moeten we naar links en rijden het centrum van Heide-Kalmthout binnen. Een gezellig dorp met in de eerste plaats een station. Een groot plein met enkele restaurantjes en terrasjes waar het heerlijk vertoeven is met een streekbiertje. We slaan links af en rijden de Kalmthoutse heide in. Sinds 18 februari 1941 geklasseerd als landschap. Hier vinden we ons een bankje om te picknicken.

    De heide staat nog niet in bloei. Dat zal iets zijn voor augustus en september. De heide is tevens belangrijk voor reptielen zoals de hagedis en de adder. Het wordt drukker op de weggetjes. Fietsers en wandelaars passeren ons van twee kanten. Met een korte hoofdknik begroeten ze ons en stappen verder. In de verte horen we een luidkeelse discussie van de ekster. Nog één boterham en we rijden verder. De bank is voor de volgende picknicker. Bij het verlaten van de Kalmthoutse heide wisten we nog niet dat vier dagen later, 25 mei 2011, 600 hectare heide en bos verwoest zou worden door een hevige brand. Sindsdien wordt dit heidegebied afgesloten bij extreme hoge temperaturen.

    Een klein half uur later stoppen we aan het Natuureducatiecentrum "De Vroente". Het bezoekerscentrum van de Kalmthoutse Heide werd ingehuldigd door de Vlaamse Minister van Leefmilieu Theo Kelchtermans op 26 september 1997. Er loopt een tentoonstelling over de heide maar het is gesloten tijdens de middag. Ook is er een Informatiekantoor gevestigd. Maar ook dat is gesloten tot één uur. We gaan toch binnen om een kijkje te nemen. Al is het maar om gebruik te maken van de toiletten. Toch zit er een dame aan de balie van de info stand. Ze stond ons graag te woord. Volgens haar naamplaatje noemde ze Alice. We kopen er twee wandelkaarten. Voorbij de stand is een grote zaal en ik kan door een raam bijenkasten zien staan. Honderden bijen vliegen rondom de kassen. Het is voor de eerste keer dat ik dit van zo dichtbij kon zien. Alice vertelt ons dat er een rondleiding zou worden gegeven om één uur. Voor slechts 2 euro. Toch mochten we bijna met onze neuzen tegen de ramen naar de bijen kijken die rond de kassen vliegen. Nu zijn ze wel extra actief vertelt Alice ons. Het mooie weer en de lente bloemetjes geven hen veel werk. We moeten nog naar de andere kant van de zaal komen kijken. Daar staat een bijenkast op ongeveer één meter van de muur. Er loopt een glazen koker van de kast door de muur naar buiten. Met honderden lopen de bijen door de glazen koker naar de kast of naar buiten. Bij sommige bijen hangt het stuifmeel aan de pootjes. We zijn er echt van onder de indruk. We bedankten Alice en keren terug naar buiten om onze weg te vervolgen.

    We rijden langs de spoorweg van Kalmthout. Knooppunt 72. In de zon fietsen is warm, als we in de schaduw rijden wordt het soms te fris. We laten de spoorweg achter ons en rijden terug tussen de statige villa’s van Kalmthout. De vogels zingen of fluiten dat het een lieve lust is. Ze tjirpen hier precies harder en mooier dan bij ons. Maar dat kan niet. Een vogel is niet racistisch aangelegd.

    Zo komen we aan onze volgende stop. Den Bosduin. Een gloednieuw en gezellig restaurant in het groene Kalmthout. Hier zijn kinderen van harte welkom. Ze kunnen zich uitleven in de mooie speeltuin terwijl de ouders op het terras een streek- bier of gerecht uitproberen.

    Na de sanitaire stop rijden we verder en belanden op het klein schietveld van Kalmthout. Het vormt samen met het Groot schietveld van Brecht een rustig terrein van 900 ha. met dennenbossen, eikenbossen en noem maar op. Een Militair Domein dat vrij toegankelijk is voor wandelaars met wandelknooppunten. En een ruiterpad is ook aanwezig.

    Vanaf knppnt 27 zijn we terug in Kapellen. Hier staat een villa te koop. Zo maar eventjes 2065 m² woongedeelte met vier slaapkamers. We rijden terug Stabroek binnen. Nu is het nog een paar kilometer tot het Moretusbos. Voor de laatste maal zetten we onze longen open en ademen de gezonde zuurstof in. Om 16:15u. komen we terug bij de auto. We hebben 38,120 km gereden in 3 uur. Tot schrijfs. Tekst: Luc Verschooten   Foto’s: Rina Meurs.

     





    13-04-2015 om 08:34 geschreven door Luc Verschooten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasfietstocht

    Het is begin april en we hebben nog geen kilometer gefietst. Het weer zit dit voorjaar niet echt mee. Koud, regen en storm zijn de enige weersvoorspellingen die we te horen krijgen. Bossen en parken werden afgesloten voor de veiligheid. Al wat niet vast hing vloog weg. Als het niet betert moeten de paasklokken hun eieren nog binnen brengen. Niet zo leuk voor de kleinkindjes. Buiten zoeken naar chocolade paaseitjes is veel aangenamer. Toch?

    Enkele fietsroutes liggen klaar om gereden te worden. Zoals de Betuweroute Culemborg in Nederland, de Valleiroute in Pajotteland en de Geteliniefietsroute rond Halen en Houtem. Stuk voor stuk mooie en leerrijke dagen vol fietsplezier. Maar dan moet de zon schijnen.

    Ons Rina en ik zitten op de sofa met een zelfgemaakt album. We genieten van de foto’s en een verhaal van vier jaar geleden. Het was rond dezelfde tijd dat we onze eerste fietstocht maakten. Geniet even mee… !

    Fietsknooppunten: 13-77-12-11-39-38-73-27-38-37-36-35-11-12-13 = 37 km.

    Zaterdag 23 april 2011. Paaszaterdag. De laatste dag van de vastentijd. Een schitterende dag voor de tijd van het jaar trouwens. Al 14 dagen schijnt de zon volop en wanen we ons hier in het puntje van de zomer. Niemand die klaagt trouwens.

    We ontwaken om 06:30 u. Te vroeg eigenlijk voor een weekend, na een week hard labeur op het werk. Misschien omdat het onze eerste fietstocht wordt van dit jaar. Andere jaren beginnen onze fietstochten rond half mei, begin juni. Gisterenavond hadden we het plan bekeken van de Provincie Antwerpen. Plan 2 Antwerpse Kempen Noord. We vertrekken van hieruit in Ekeren voor een tocht van om en bij de 35km. Om te beginnen natuurlijk. Volgende maand wordt dat dan 40 km. De maand daarop 45 km.… Etcetera,… etcetera.

    Voilà, meer moet dat niet zijn. Het aantal km is perfect, het weer is uitstekend, we vertrekken vanuit onze woonplaats, we nemen een picknick mee, we vertrekken op een vroeg uur en last but not least; we stoppen op tijd aan een ‘kapelletje’ voor een natje of een droogje. Onze eerste stop plannen we aan Oud-Antwerpen. Een restaurant taverne, gebouwd als boswachtershuisje in 1885. Een halte voor postkoetsen die naar Bergen op Zoom reisden. Sinds 1997 opende men er een wijnschuur die zeer in trek is bij de plaatselijke bevolking. Maar ik loop vooruit op de feiten.

    Na een stevig uitgebreid ontbijt vertrekken we stipt te 09:00u met onze fietsen naar knooppunt 13. Het is nog frisjes, wat normaal is zeker voor de tijd van het jaar? Rond de rotonde van de Driehoekstraat rijden we naar de begraafplaats van Ekeren. Tot 1910 werd er rond het Sint-Lambertuskerk begraven. Nadien op de nieuwe begraafplaats in de Driehoekstraat.

    Over de viaduct van de Driehoekstraat bevinden we ons in Sint-Mariaburg. Dit gehucht van Ekeren werd gesticht door verzekeringsmaatschappij Antverpia. Aan de verkeerslichten kruisen we de Kapelsesteenweg en rijden meteen Brasschaat in. Even verder laten we rusthuis "Antverpia" rechts liggen. Hier begint tevens een wandeling. Het ‘Antverpiapad’, een wandeling van 6km. We rijden volop tussen de villa’s. De een al mooier dan de ander. We genieten ervan. Vroeger zouden we ons appartementje geruild hebben voor één van deze gebouwen. Nu kijken we er wel anders tegen aan. We worden een dagje ouder, en je gebruikt ook je gezond verstand. Je komt tot de conclusie dat je overal ver af woont. De winkels, de markt… om maar wat te noemen. Voor elke afstand heb je de auto nodig. Benzine is de dag van vandaag een luxeartikel geworden. Concreet gesproken; we zullen ons een villa nooit kunnen veroorloven zonder de lotto te winnen. Maar laat ons ook eerlijk zijn; ieder "huisje" heeft zijn kruisje. Dat geldt ook voor villa’s en kastelen. Ondertussen passeren we Oud-Antwerpen, maar het is nog te vroeg voor een sanitaire stop. De zaak is nog niet open.

    We slaan links af, "Castel de Vinolei" in. Nog meer villa’s. En uiteraard ook heel rustig om te fietsen. Aan de rotonde met het monument van de gesneuvelden moeten we helemaal rond rijden. We slaan rechtsaf "Ter Borcht" in. Lanen met nog grotere villa’s, al dan niet afgeschermd door hoge hagen van bijna 3 meter hoog. En even hoge gietijzeren hekken met scherpe punten, beschermd door zichtbare camera‘s. Woonden hier niet ergens de familie Pfaff? We rijden "De Dries" in.

    Even later nemen we knooppunt 39. Als we daarnet de villa’s "kastelen" noemden, moeten we nu spreken van "paleizen". Grote statige "paleizen" met enkele ha grond erom heen. Nog 600m tot knppnt 39 om daarna naar knppnt 38 te fietsen. We draaien het natuurreservaat "De uitlegger" in. In dit park bevinden zich talloze wandelpaden en fietsroutes. Af en toe vinden we borden met daarop extra uitleg over de aanwezige fauna en flora. Talloze bunkers uit de beide Wereldoorlogen laten ons herinneren aan de bezetting in ons land.

    In dit domein worden we herinnerd dat het nog altijd lente is. Vogels proberen elkaar te overtreffen met hun gezang. In de verte horen we een specht en boven ons hoofd, in de kruin van een inlandse eik zingt de "suskewiet". Het gezang van de vink klinkt als muziek in de oren.

    Aan de tweesprong wordt het even moeilijk, geen bordje met knooppunten. We hebben de keuze rechtdoor of rechtsaf, een kleine smalle spoorweg over. We kiezen voor rechtdoor omdat dat in de omgang de regel is. Geen richtingsaanwijzer?.. dan maar rechtdoor. Maar even later moeten we rechtsomkeer maken en de spooroverweg dwarsen. Dat is trouwens een goed idee. We passeren weer een bordje van ons knooppuntennetwerk. We verlaten het Domein en draaien naar rechts een asfaltbaan op. Geen fietspad. Hier rijden we mooi achter elkaar en uiterst rechts van de baan. De auto’s racen hier voorbij tegen een snelheid van minstens 70 km per uur. Geen enkele wagen die vertraagd uit respect voor de zwakke weggebruiker. Om 11:00 u rijden we door het Militair Domein van Brasschaat. Een bordje vertelt ons dat we ons op het "klein schietveld" bevinden. Een half uur later stoppen we aan een zitbank in het domein. Hier zetten we ons om onze picknick op te eten.

    Na de welverdiende rustpauze van een groot half uur willen we onze weg vervolgen, maar we missen weer een bordje aan de volgende driesprong. Met het plan erbij wordt het probleem niet opgelost. Dan zie ik het bordje met knooppunt 27 aan de overkant van de dreef. Het is het bord van de tegenliggers die dezelfde weg nemen in tegenovergestelde richting. Conclusie; wij moeten naar rechts. We krijgen zin in een biertje en spreken af; het volgende etablissement dat we tegen komen gaan we iets te drinken. Ondertussen passeren we een klein vliegveld met een tiental zweefvliegtuigjes. Ze liggen te blaken in de zon. Vanaf hier krijgen we weer bordjes met knooppunt 38. We draaien Mishagen in. Nog steeds geen taveerne voor een frisse pint. Ik begin er aan stilaan te twijfelen of men hier wel alcohol mag schenken. Het wordt steeds warmer. Rechts van ons nog steeds het Militair Domein van Brasschaat. Eens daar voorbij rijden we tussen weilanden met paarden. Ze staan te grazen of ze worden bereden door echte paardenliefhebbers. Terug in het centrum van Brasschaat. Weer die statige villa’s voorbij fietsen. Het doet ons eigenlijk niets meer.

    We rijden door de straat waar vroeger de familie Pfaff woonden. Hun luxueuze villa, die vanaf februari 2009 te koop staat, is nog steeds niet verkocht.

    We rijden door het centrum van "Maria ter Heide". Op de Bredabaan drinken we dan ons eerste pintje op een schaduwrijk terrasje naast de kerk. Daarna springen we terug op onze fiets en rijden tot het volgende verkeerslicht. Hier moeten we naar rechts, richting ‘Mikerf’ kinderboerderij. Het is ondertussen 13:00 u geworden. We hebben ruim 28 km gereden. We hebben nog een goede 8 km voor de boeg. Ons zitvlak voelt het in ieder geval al. Knooppunt 36, nu naar rechts richting knppnt 35. Weer door “Domein de Inslag". Een 150 ha groot loof en naaldbos. Hier groeit voornamelijk de zomereik, beuk en populier. Er verblijven ook verschillende wilde dieren zoals de ree en de vos en tevens verschillende soorten vleermuizen. Het Domein doorkruist ook de Antitankgracht. Vanaf hier wijken we van onze route af. We fietsen naar het centrum van Brasschaat. We willen een wandelroute kaart kopen in het toeristenbureau. Via de Miksebaan bereiken we enkele minuten later het centrum. Het is even na 14:00u als we voor de moderne bibliotheek van Brasschaat staan. Dit gebouw doet tevens dienst als toeristenbureau. Spijtig genoeg is het op zaterdagen gesloten vanaf 12:00u. Na de middag moet de toerist maar zijn plan trekken. Bon, ons Rina wil van de gelegenheid gebruik maken om te winkelen in het nieuwe warenhuisketen Albert Heijn.

    We weten niet waar deze gelegen is en moeten het twee maal vragen voor we er zijn. We rijden door een mooie brede dreef met majestueuze bomen. De Esdoorn. Toch nog een eind fietsen. We passeren het Algemeen Ziekenhuis Klina, om even verder over de rotonde de Hoogboomsteenweg te nemen, en we zijn er. We stallen onze fietsen en gaan nieuwsgierig naar binnen. We zijn er echt van onder de indruk. Het is druk in de winkel. We proberen de prijzen te vergelijken, maar dat blijkt toch moeilijk. Blijkbaar zijn we niet echt prijsbewust. Het personeel is heel vriendelijk. Je kan er net zoals in de Colruyt een beker koffie of thee drinken. We kopen er een fles wijn voor bij het avondeten. Een uur later staan we weer bij onze fietsen. Langs de Hoge Kaart rijden we terug naar Sint-Mariaburg. We dwarsen de Kapelsesteenweg en om niet de viaduct te moeten nemen, rijden we als alternatief de Willy Staeslei in. Had ik geweten dat hier nog altijd kasseien lagen had ik toch voor het viaduct gekozen. Bon, dit kan er nog wel bij. Zo heel ver is het niet meer. Over het spoor de Notenschelp in. Rechts af, den Bunt, en enkele ogenblikken later staan we terug thuis. We hebben in totaal toch 42km gereden. Niet slecht voor de eerste rit van ’t jaar. Tot schrijfs.

    Tekst: Luc Verschooten  

    06-04-2015 om 08:44 geschreven door Luc Verschooten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanaal Dessel-Schoten

    Wandelknooppunten: 1-4-5-6-8-9-13-7-81-82-5-4-66-65.

    Zaterdag 28 april 2012. Het is 13:20u als we onze auto parkeren op de parking van de Melkerij in Brasschaat. De ideale plek om de wagen voor een lange tijd te laten staan. We moeten helemaal achteraan onze wagen plaatsen. Het is hier tamelijk druk ondanks de bewolking. Maar het is droog, en dat is dan ook de reden waarom we een wandeling maken. Als we moeten wachten tot de weerman- of vrouw mooi weer voorspeld, moeten we misschien nog wachten tot Sint-Jutte-mis. En op welke dag dat deze feestdag valt weet ik zelf niet. De temperatuur is redelijk. Ongeveer 15° Celsius. We hebben ondertussen onze wandelschoenen aangetrokken en onze rugzak omgegespt. Wat koffie en water voor onderweg is wel aan te raden. Je weet nooit of er een gelegenheid is om ergens iets te drinken. We verlaten de parking en draaien naar links. Richting speeltuin waar we aan de rechterzijde van de asfaltbaan ons eerste wandelknooppunten paaltje zien staan. Vanaf hier vertrekken we voor een wandeling van ongeveer 16 km langs het kanaal Dessel-Schoten.

    We stappen door de dreef tussen het speeltuintje en de parking over een afstand van ongeveer 500m. We horen de kinderen roepen en tieren in de speeltuin. Sommigen roepen om ter hards op hun mama. Via een houten bruggetje steken we de Laarse beek over. De beek die de grens vormt tussen Brasschaat en Schoten. Volgens Wikipedia getuigt de beek van een zeer goede waterkwaliteit. Er zouden namelijk de "kleine modderkruiper", een visje van 10 à 14cm, en de donderpad in voorkomen. Dat trekt dan weer vogels aan zoals de blauwe reiger en de ijsvogel.

    Even verder staan we voor het boswachtershuisje. Op een infobord zijn enkele zwart wit foto’s geprikt, weliswaar achter glas, maar toch door condens aangetast en door de zon verbleekt. Doch kan je nog goed zien hoe het hier vroeger uitzag. De foto’s dateren van begin 1900 denk ik. Een datum hebben we niet gevonden. De boswachterswoning wordt gebruikt als private woning aan een jong gezin met groene vingers. Binnenkort beginnen de belangrijke werkzaamheden voor de nodige instandhouding van de woning.

    De weergoden zijn ons gunstig gezind. De wolken worden uiteengerukt om plaats te maken voor de zon die straalt aan een hemels blauwe lucht. Terwijl we rustig verder wandelen luisteren we naar het roepen en fluiten van de vogels. We proberen ze te spotten, maar dat is tevergeefs. Door het groene bladerdek is niets te onderscheiden. Ons Rina wil zich een klein verrekijkertje aanschaffen. Dat scheelt misschien. Voor het moment zien we ze alleen vliegen.

    Aan knooppunt 1 gaan we linksaf en volgen knooppunt nummer vier. We stappen door de "Kleinbeekdreef". De grachten zitten overvol van de regen die al weken met tussenpozen naar beneden valt. Het regent alle dagen. Soms veel en soms heel veel met zelfs een donderslag. Ook nu zit er een paraplu in de rugzak en ons Rina heeft zelfs haar kawe jasje mee. Ook vandaag zijn buien voorspeld. Maar voor het moment schijnt de zon en mij hoor je niet klagen. We wandelen ondertussen voorbij een stukje bos waarvan enkele bomen een stuk schors uit de stam is gehakt. De bedoeling is deze bomen om te hakken zodanig dat de overgebleven bomen meer licht en ruimte krijgen om te groeien. De bosduif of de houtduif is hier in grote getallen aanwezig. Van het zingen of fluiten der vogels kunnen we niet altijd hun naam bijzetten. Slechts van één vogel zijn we zeker. Het gefluit van de merel toornt hoog boven het gefluit van de andere vogels uit. Maar ook dat geluid wordt even later overstemt door het geraas van het verkeer over de E19, voor het moment rechts van ons. Aan knooppunt 4 naar rechts om de 5 te volgen over een lengte van 500 meter. We verlaten Peerdsbos en wandelen tussen de villa’s. De huizen worden bijna allemaal afgeschermd door een haag van lianen of rododendron. Wat verder een bord dat de weg wijst naar zwembad "Elshout". Wij gaan rechts af het viaduct van de E19 over. Bovenop de brug lopen we als het ware over de tunnel waar de TGV door raast. Bovenop de tunnel zijn ontelbare zonnepanelen geplaatst langs beide zijden van de brug. Onder het wakende oog van camera’s. Het wordt warmer, maar toch hangt er altijd nog wat mist. Beneden gekomen zetten we ons neer op de bank om een koffietje te drinken. Daarna draaien we links af, de Zeurtebaan in. Hier volgen we een stuk GR-route. Aan knooppunt 5 wandelen we rechtdoor. Links kan ook, maar dat is bijna één kilometer meer stappen. Hier zie je duidelijk dat sommige bomen nog kaal zijn. De knopjes hangen er wel aan, ze moeten enkel nog open barsten. Ik schat dat dat vanaf vandaag wel veranderd. De temperatuur neemt toe en dat is waarop deze soorten bomen wachten. Net zoals ik dus.

    Langs de grachtkant schieten de varens in de hoogte. Het zijn vaatplanten waarvan er duizenden verschillende soorten bestaan over de hele wereld. Met hun wortels halen ze het water uit de grond. Ze hebben nood aan veel vocht. Tussen de varens groeit een blauwe bloem met gele knop, het Vergeet-mij-nietje. Er tellen enkele dozijnen soorten. Aan de overzijde van de gracht groeien meiklokjes of het Lelietje-van-dalen. Het plantje is giftig maar verspreidt een aangename geur. We horen de zwarte kraai met zijn schorre stem krassen. Het is een niet bedreigde zangvogel die algemeen veelvuldig voorkomt.

    We steken de drukke Brechtsebaan over en slaan links af om onze weg te vervolgen over het fietspad. Net voorbij een carrosseriebedrijf gaan we naar rechts. Een smal pad. Als je even niet oplet, loop je er zo voorbij. Dan staan we voor het kanaal Dessel-Schoten. De graaf-werken werden gestart in 1844 maar het duurde tot 1875 vooraleer het kanaal over de volledige lengte klaar was. De maximum toegelaten snelheid op het kanaal bedraagt 7km/u. We gaan naar links en wandelen verder stroomopwaarts over het jaagpad. Het pad is een private dienstweg waarop ook motorvoertuigen kunnen toegelaten worden. Links van het jaagpad, een paar meter verder, de vroegere vakantiehuisjes. De laatste jaren mag er constant gewoond worden. Ondertussen passeren we sluis 8 met een verval van 2,35 meter. Er is ons nog geen enkele boot gepasseerd. Omdat het weekend is misschien!? We wandelen voorbij Central-Park. Een etablissement voor een ruim publiek met een rustgevend terras aan het water. Even verder zien we aan de kant van het water familie eend zitten. Verscheidene kleintjes scharen zich rond mama eend. We naderen zo traag mogelijk om ze te kunnen bekijken. De ouders springen als eerste in het water. Mama eend begint zachtjes te kwaken, maar het duurt toch nog even voor het eerste kuiken in het water durft te springen. Maar na de eerste volgt al snel de rest. We tellen zeven kuikens. In colonne zwemmen familie eend naar de overkant en wij wandelen ook verder. Wat verder het zelfde scenario, met dit verschil dat papa en mama eend een kroost hebben van 13 kuikens.

    We dwarsen de drukke baan aan “den Botermelk”. Hier is het jaagpad in slechte staat. Er werden verschillende bomen verwijderd die gevaarlijk dicht bij de hoogspanningskabels groeiden. In de toekomst worden er hier maar liefst 395 knoteiken aangeplant. Te vergelijken met knotwilgen. Het zijn bomen met een opgaande stam van ongeveer 2 meter. Door telkens op dezelfde hoogte te snoeien ontstaat op die hoogte een verdikking waaruit nieuwe scheuten groeien. Er bestaan ook knot- essen, -elzen, -populieren enz. We wandelen nog steeds stroomopwaarts. De vroegere weekendhuisjes maken plaats voor weiland met grazende koeien, afgewisseld met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Bij gebrek aan banken zetten we ons neer naast de weg op een betonnen bruggetje. Een overwelving van een gracht. We eten een appel en drinken nog wat van ons thermosje koffie. De zon is ondertussen verdwenen achter de wolken. Aan sluis 7 wil ons Rina een tijdje rusten. Via de sluis steekt ze het kanaal over en wacht op de zitbank. Ik wandel verder tot sluis zes en dwars daar het kanaal. Draai onmiddellijk naar rechts en vervolg mijn weg stroomafwaarts langs knooppunt 7. Bij sluis 6 pikt ons Rina terug in. Het is ondertussen 15:45u.

    Aan brug 13 bevinden we ons in het centrum van Schoten. We steken de N 121 over. De gewestweg die Brasschaat met Schilde verbind over een lengte van 9,5km. We volgen knooppunt 82 over een lengte van 2,2 kilometer. Het langste traject van onze wandeling. We beginnen het te voelen aan onze kuiten. Er komt wind opzetten en het begint te regenen. Terug de Brechtsebaan over tot aan knooppunt 5. Tussen de sportvelden terug naar de Zeurt. Het wordt 17:20u. als we het paaltje passeren van knooppunt 5. Ik schat nog een uurtje wandelen. Terug de viaduct over om iets later terug het Peerdsbos in te duiken. Het begint serieus te regenen. We moeten slalommen rond de modderpoelen op het pad. We volgen knooppunt 66. De vogels worden niets van de regen gewaar. Ze zingen nog uit volle borst. Gelukkig hebben we onze paraplu mee. Het is rustig in het bos. Zo rustig dat we eekhoorntjes kunnen spotten tussen de bomen. Aan knooppunt 66 naar links voor nog ongeveer 500 à 600 meter tot op de parking van de melkerij. Om 18:10 zitten we droog in de wagen. We rijden naar huis voor een infrarood sauna en daarna een gekoelde Duvel. Schol en tot schrijfs. Tekst: Luc Verschooten   Foto’s: Rina Meurs   Bron: Wikipedia.





    30-03-2015 om 10:42 geschreven door Luc Verschooten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Land van Stille Waters

    Wandelknooppunten: 170-171-177-176-175-174-173-172-171-170.

    Maandag 30 april 2012. Een gewone werkdag in de week zoals zovele maandagen ervoor zijn geweest. Met dit verschil dat wij een brugdag hebben omdat het morgen een feestdag is. Morgen is het de 1ste mei. De dag van de arbeid. De dag van de socialisten die op verschillende locaties hun mei stoet houden. Maar dat is voor morgen.

    Vandaag is het stralend weer, dus een schitterende dag om een wandeling te maken. Maar waar? Ons Rina wil buiten onze provincie een mooie en gezellige wandeling maken. Onze grenzen verleggen, zeg maar. Hier hebben we alles bijna platgelopen zegt ze en daar zit iets van waarheid in. Na een stevig uitgebreid ontbijt worden de wandelkaarten bovengehaald en uitgespreid op tafel gelegd. We kiezen voor de kaart van Oost-Vlaanderen "in het land van Stille Waters". Een wandelnetwerkkaart uit de regio Scheldeland met knooppunten naar aanleiding van de TV-reeks "Stille Waters". De wandelkaart staat vol van schilderachtige plaatsen. Maar we gaan voor het kunstig dorpje Vlassenbroek bij Dendermonde.

    Een klein uurtje of 50km later parkeren we op het dorpspleintje voor het kerkje van Vlassenbroek. Het dorpje met zijn vele polders en een natuurreservaat ligt verscholen tussen de Schelde. Vlassenbroek is een gehucht sinds 1977 dat gefusioneerd is met de gemeente Baasrode, gelegen aan de beneden Schelde. Het kunstenaarsdorpje is een toeristische trekpleister voor fietsers en wandelaars. We verwisselen van schoenen en gespen de rugzak om. Daarna verkennen we het kerkje. De kleine Romaans-Gotische Sint-Gertrudiskerk is in kruisvorm gebouwd, centraal heeft ze een houten toren met een bronzen klok die net 13:00u slaat. Samen met het omringende kerkhof sinds 1956 een beschermd monument. Naast de kerk staat nog een arduinen waterpomp. Aan de overzijde een kleuterschooltje naast een aantrekkelijk terras van de plaatselijke horeca die hier zeker niet mag ontbreken. We zien ons eerste paaltje staan met wandelknooppunten die ons in de goede richting stuurt. Vanaf hier vertrekken we voor een wandeling van ongeveer 10 km.

    Frank Deboosere voorspelde zwaar onweer voor vandaag. Plaatselijk natuurlijk. Gewoonlijk is dat boven Ekeren, dus maken we ons hier geen zorgen. Er zijn slechts sluier wolken met een blauwe achtergrond aan het firmament. We volgen de aangeduide richting en passeren het gezellig terrasje van restaurant ’t Ateljeeke. Langs een helling tot aan ons eerste knooppunt waar we rechts afslaan. Vanaf hier wandelen we 5400 meter op de dijk langs de Schelde. Het is nog niet echt druk al moeten we soms toch nog achter elkaar stappen om de fietsers te laten passeren. De wielertoeristen domineren de dijk. Maar het valt mee, het had erger gekund. We wandelen stroomafwaarts en staan even verder stil aan een trapje, links van onze wandelweg. Onderaan de trap hangt een Mariabeeldje aan een boom. Het is er mooi onderhouden, zelfs met een bankje om er te verpozen. Dat doet mij er aan herinneren dat vanaf morgen de Mariamaand begint. Mei is traditioneel de maand van bedevaarten, processies en het bidden van de rozenkrans aan de kapelletjes. Verderop worden de bomen grondig gesnoeid langs de kant van de Schelde. We kunnen het alleen maar toejuichen. Hoe meer er gesnoeid wordt, hoe beter het zicht over de rivier. Het zijn vooral knotwilgen- of eiken die gesnoeid worden. Af en toe zien we een schip dat onder de Franse vlag vaart en op weg is naar een haven om te lossen of te laden. Eens voorbij het dorpje Vlassenbroek wandelen we door een bos. Links en rechts van ons bomen. We worden vergezeld van vogelzang. Ook de koekoek houdt ons gezelschap. De vogel is bijna zo groot als de houtduif. De vrouwtjeskoekoek legt haar eieren in het nest van andere vogels en laat de verzorging van hun jongen over aan de "adoptie ouders". Daarom dat men de koekoek ook een parasiet noemt. We wandelen voorbij enkele waterplassen. Ik krijg de indruk dat het gaat over overstromingsgebied. Een paar honderd meter verder wordt mijn vermoeden sterker. Aan een houten zitbank waar we ons koffietje drinken, zien we een blauwe constructie met hendels en raderen, wat mij doet vermoeden dat dit mekanisme een soort ophaalklep is. Als het water in de Schelde te hoog komt, draait men deze klep open en het overtollige water stroomt aan de rechterkant van de wandeldijk over de polder. Na onze rustpauze wandelen we weer verder. We bevinden ons in het gebied "Wezenschoor" dat wat verder overgaat in de "Kattendijkse Polder". In de verte, op de linkeroever, zie we de kerktoren van Moerzeke, een dorpje van deelgemeente Hamme. Aan het gebied "Uiterdijk" draait de wandelweg scherp naar rechts, nog voor knooppunt 77. De Schelde maakt ook deze bocht, maar door de bomen kan je dat niet zien. Voorbij het knooppunt, een paar honderd meter verder, hebben we terug zicht op de rivier. Op de linkeroever, de kerktoren van Kastel. Een dorpje dat ligt in de bocht van de Schelde. Een dorp van dijken en polders.

    Het is ondertussen 14:00u geworden. De zon verdwijnt achter de wolken en er steekt een windje op. We trekken onze truien terug aan. We houden even halt aan knooppunt 176 om eens te drinken. Hier maakt de Schelde een bocht van ongeveer 180°. Ze draait als het ware rond het natuurreservaat de "Kramp".

    We stappen verder na onze rustpauze langs een afspanning, rechts van ons. Over een lengte van bijna 200 meter staan schapen te grazen. Er lopen verschillende lammeren bij. Met bruine snoet en bruine pootjes. Nu wordt het drukker op onze wandelweg. Niet met wandelaars maar met fietsers.

    Om 14:40u, na knooppunt 175 komen we terug in de bewoonde wereld. Broekkant. Een gehucht van Baasrode. Hier word het even opletten. Er zijn werken aan de gang en je bent een bordje voorbij zonder het te zien. We lopen door hele smalle straatjes terwijl de eerste regendruppels vallen. Onder de paraplu wandelen we voorbij een 15 tal visputten van evenveel visclubs. Goed voor honderden sportvissers. Ik denk dat het seizoen pas begonnen is want het is tamelijk druk aan de vijvers. Links van ons kijken we in de achtertuinen van de omwonenden. Hier wordt nog massaal aan wildbouw gedaan. Met alles wat er gevonden word, of gratis gekregen, wordt een hok gebouwd of een plaats aan de woning bijgebouwd. Dat dan weer dienst doet om nieuwe rommel in te steken. We gaan nu voor een afstand van 1,9 kilometer tot aan knooppunt 174. We wandelen door de Broekkantstraat. Gelukkig is het gestopt met regenen. We verlaten het centrum en dat is duidelijk te merken. De rijhuisjes maken plaats voor ruime villa’s. We houden halt aan het" Toeristische" kruispunt met zitbank. Tijd voor een stukje fruit, koffie of water. Daarna duiken we terug de natuur in. De "Vlassenbroekse polders". We worden terug één met de stilte van de natuur. De zon is ondertussen ook weer doorgebroken. We wandelen langs een smal wegeltje slechts vergezeld van vogelzang met nog steeds in de verte de koekoek.

    Aan knooppunt 174 kan je de verkorting nemen naar het centrum van Vlassenbroek. Wij gaan echter rechtdoor naar knooppunt 173. Even verder wordt dat 172. Het laatste stukje bos tot aan 171 is het zwaarste van heel onze tocht. Grote plassen water en modderpoelen versperren ons de weg. Komt er dan nog eens bij dat het pad licht glooiend is. We moeten nieuwe paden maken om niet in de plassen te verdrinken of in de modder weg te zakken. In plaats van een pad dat 500 meter lang is maken we er zo 1000 meter van. Zo leek het mij toch.

    Dus, ongeveer 1000m. verder staan we terug op de dijk naast de Schelde. Nu slaan we links af om stroomopwaarts naast de rivier te stappen. Af en toe moeten we de graskant in om de fietsers te laten passeren. Het is behoorlijk druk. Voorbij het kerkje van Vlassenbroek dalen we via een trap naar het centrum. We gaan eerst langs de auto om van schoeisel te verwisselen. Dan wandelen we naar het terras van ’t Ateljeeke. Het voormalig vissershuisje werd omgetoverd tot een restaurant met kunstwerken van Jozefa van Damme. Vooraan staan enkele tafeltjes maar wij gaan links van het huisje om aan de achterzijde op het terras plaats te nemen. Het gezellig terrasje is ook bereikbaar vanaf de wandeldijk. Het personeel is heel professioneel ingesteld. Vriendelijk en hulpvaardig. Hier drinken we iets koels en besluit ons Rina om de dag af te sluiten in Dendermonde.

    Dendermond is een toeristisch stadje aan de Dender. De stad werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar geteisterd door branden. Na de wederopbouw in de jaren dertig brak Wereldoorlog Twee uit. De wagen parkeren we buiten het centrum op de baan naar Sint-Gillis aan de rotonde met het bronzen Ros Beiaard. Het onovertroffen symbool van Dendermonde waar elke inwoner trots op is. De geschiedenis gaat terug tot in de 15de- eeuw. De stad wordt beheerst door enkele bronzen Ros Beiaardbeelden, bereden door de vier Heemskinderen. Langs de talloze winkeltjes gaan we naar het centrum tot aan de Sint-Gillis-Binnenkerk die gebouwd is in de late 18de-eeuw. De toren is nog van de vroegere parochiekerk uit de 15de-eeuw. Opvallend zijn de kleurrijke glasramen. Naast de kerk een monument van de gesneuvelden uit de beide Wereldoorlogen. We komen op de Vlasmarkt aan het standbeeld van de bekende dichter Prudens van Duyse. De Sint-Pieter- en- Paulusabdij prijkt hoog boven de dichter uit. De abdij van de benedictijnen, een voormalig kapucijnenklooster werd tijdens WOI grotendeels verwoest door brand. De abdij is sinds 1939 tot basiliek verheven. Slechts op pinkstermaandag zet de abdij haar deuren open voor het publiek.

    Na de abdij steken we de oude Dender over via een moderne brug. De Dender wordt vooral nog gebruikt voor recreatieve doeleinden. De rivier mondt hier in Dendermonde uit op de rechteroever in de Schelde. We staan even stil op de Grote Markt die in 2004 een grondige vernieuwing kreeg en daardoor zonder twijfel het uithangbord van de stad is geworden. De palmboom in rood brons, de "Coconut voor Dendermonde" is een kunstwerk dat de Markt opfleurt. We wandelen langs de verschillende trapgevelhuisjes en de talrijke horeca zaken die elke stad eigen is. We zetten ons neer op het terras van café Tijl, met het zicht op het stadhuis met Belfort. Het stadhuis, de voormalige Lakenhalle, is een middeleeuws bouwwerk. Een prachtig bouwwerk. Vooral nu het getooid is met de elf heraldische vlaggen. Het stadhuis viel op 17 september 1914 ten prooi aan de verwoesting van de stad. Alleen de gevels bleven gespaard. Het Belfort herbergt sinds de 16de-eeuw een beiaard met 49 klokken. Het gebouw werd heropgebouwd tussen 1920 en 1924. Links van het stadhuis staat de rechtbank van eerste aanleg. De voorloper van de huidige rechtbank werd opgericht in 1787. Tijdens de oorlog van 1914 werd het gebouw totaal verwoest en men begon aan de wederopbouw nadat het stadhuis terug opgericht was. Tussen 1923 en 1927. Op de voorgevel bemerken we de wapenschilden van de verschillende kantonhoofdplaatsen. De vergulde uilen op de versierde kolommen zijn het symbool van de wijsheid. We genieten nog een tijdje na van onze wandeling op het terras. Als de laatste zonnestralen verdwenen zijn wordt het echter te fris en we besluiten om terug te vertrekken. We wandelen om het stadhuis en de rechtbank tot aan de Oude Dender. Volgens mij hoort het standbeeld "Knaap met vis" op de Grote Markt te staan. Het zou beter tot zijn recht komen dan achter het stadhuis. Het fonteinbeeld werd in het begin van 1994 op zijn sokkel geplaatst. Langs de Dender stappen we terug richting nieuwe brug. We maken een praatje met een plaatselijke bewoonster die net op haar terrasje de bloempjes kwam gieten. Ze vertelde ons dat ze hier al bijna heel haar leven woont en hoe mooi het uitzicht was van op haar terrasje. We stappen net over de brug en kijken naar links waar ik iets bekends zie. Het grote gebouw op de splitsing van de Koningin Astridlaan en de Dijkstraat. Het is of was het restaurant "Art Kwizien" van het VTM-programma "Mijn Restaurant". We wandelen er naartoe en kijken nieuwsgierig door de ramen en de inkomdeur. Het etablissement staat nog steeds leeg. Een groot bord van een immobiliënkantoor biedt het pand te huur aan. We gaan verder via de Vlasmarkt. Een recent breed gebouw trekt mijn aandacht. Mijn eerste indruk was dat dit een gewezen station was. Niets blijkt minder waar. Op de gevel staat "De Oude Vismijn". Het was oorspronkelijk een overdekte groentenmarkt, vismijn, een badinrichting en stadsmagazijn. De vismijn werd eind 1970 definitief gesloten. In 1987 besliste men om er een winkelgalerij van te maken met exclusieve kledingmerken. We wandelen er rustig door. De winkeltjes waren gelukkig gesloten. Langs de Brusselsestraat staan we plots voor de poort van het Sint-Alexiusbegijnhof. Het is ongeveer een 100 meter tot aan het binnenhof. Onmiddellijk rechts staat het kapelletje van de Heilige Antonius. In het midden van het grote plein staat de kerk, met achteraan de Mariagrot. De begijnhofkerk werd in 1914 vernield en in 1927 door de huidige kerk vervangen. De huisjes aan weerskanten van het plein dateren van de 17de- eeuw. Op de groen geschilderde deuren hangen verschillende naambordjes van heiligen. Huisje nummer 11 werd ingericht als begijnwoning. In 1975 is het laatste begijntje gestorven en haar huisje werd als museum ingericht. Voor de kapel een spierwit standbeeld van een volwassen Jezus met kind. Het word laat en we keren terug naar de straat. Even later verlaten we het centrum van Dendermonde. Een gezellige wandeling in een rustige stad aan de Dender. We hebben er met volle teugen van genoten. Tot schrijfs. Tekst: Luc Verschooten   Foto’s: Rina Meurs.





    23-03-2015 om 08:45 geschreven door Luc Verschooten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Najaarswandeling Schoten

    Zondag 11 november 2012. Sinds 1971 wordt in België de Nationale Vrouwendag gevierd. Vandaag begint ook het carnavalsseizoen. De eerste vergaderingen van de Raden van Elf wordt gehouden ter voorbereiding van het komende carnaval. Maar wat zeker niet mag vergeten worden is, dat we vandaag het einde vieren van de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 1918 werd de Wapenstilstand uitgeroepen. Vanaf 1922 wordt in België elk jaar op deze dag, aan het graf van de onbekende soldaat een ceremonie gehouden om de slachtoffers te herdenken.

    Het is uitzonderlijk mooi weer en daarvan willen we profiteren door een wandeling te maken. Drie weken geleden gingen we voor een herfstwandeling, maar er hingen nog te veel groene bladeren aan de bomen. Het herfstoffensief was nog niet ingezet. We hebben er alle hoop op dat het vandaag wel zo zal zijn. We starten onze wandeling in Park Vordenstein vlakbij het centrum van Schoten. Ons Rina stippelde vanmorgen de knooppunten uit, zodat we een traject volgen van 12,3 km. De knooppunten zijn: 2-83-1-65-66-99-97-98-99-66-4-1-83 en terug naar 2. Het is 11:30u als we de parking in de Kopstraat oprijden. Het is hier al redelijk druk van voertuigen. Blijkbaar wil iedereen van het mooie weer profiteren. Een blauw aanwijzingsbord laat ons weten dat de parking om 17u wordt afgesloten. Alle voertuigen die zich daarna nog op de parking bevinden worden weggesleept. We weten niet of we op tijd terug zijn en we besluiten om de wagen in een zijstraat te parkeren. Een kwestie van; "voorkomen is beter dan genezen".

    Onze route start op de hoek van de Kopstraat en de Vordensteinstraat. Een brug van 5m breed brengt ons over de slotgracht tot bij de grote smeedijzeren inkompoort. Het hekwerk uit de 18de eeuw hangt tussen twee geblokte pilasters met siervazen. Het "kunstwerk" is onlangs nog gerestaureerd. We zijn amper het park binnen of we blijven perplex staan. We aanschouwen een panoramazicht op een kleurrijke bomenpracht. Van groen naar geel, rood, oranje en bruin. Het is een lust voor de zintuigen. Er is geen zuchtje wind. Slechts af en toe zien we een blad naar beneden dwarrelen. Hier heerst rust en stilte. Park Vordenstein is ongeveer 110ha groot en maakt deel uit van de groene gordel. De snelweg E19 snijdt deze gordel doormidden. Aan deze zijde Park Vordenstein en aan de andere kant het Peerdsbos en het Park van Brasschaat. Via het wandelknooppuntennet-werk zijn deze parken met elkaar verbonden. Vordenstein staat bekend voor zijn zeldzame bomen, brede lanen en open weilanden. Dit park richt zich uitsluitend op wandelaars. Honden zijn hier niet welkom, zelfs niet aan de leiband.

    We volgen het pad dat baadt in de zon. Links van ons de grote kapel Horst, opgedragen aan O.L.V. Gebouwd in 1436, het jaartal prijkt op de gevel van de kapel. De kapel werd verschillende keren gerestaureerd. De kapel stond vroeger bekend als bedevaartplaats. Aan knooppunt 2 slaan we rechts een wandelpad in dat ons naar knooppunt 83 moet brengen. Een route van 2,9km. Vordenstein is in de 14de eeuw ontstaan en in die eeuwen verschillende malen van eigenaar veranderd. Doch steeds een "Hof van Plaisantie" geweest. Een buitenverblijf voor welstellende Antwerpenaars. Sommige bomen dateren van eind 19de eeuw. Oude en merkwaardige bomen groeien naast nieuwe aanplantingen. In dit wandelpark is aardig wat moois bewaard gebleven. De Hollandse linde is zo een merkwaardige boom, omwille van zijn meerstammigheid. De stokoude zomerlinde kreeg van Minister Geert Bourgeois (NV-A) het statuut van beschermd monument. Het is een mooie kolossale boom. Getooid met gele bladeren. Het is wel uitzonderlijk dat een boom beschermd wordt bij Ministerieel besluit. Aan de Oostenrijkse den blijven we bewonderend staan. Hij is 32m hoog en heeft een stamomtrek van 4m. De schors is schubbig en ruw. De kleur varieert van donkergrijs tot zwart. Wat verder wandelen we door een eikendreef. De stilte is opvallend. We missen het fluiten of zingen van vogels. De vogels die hier overwinteren hebben geen tijd om zich te laten horen. Ze maken zich klaar voor de naderende winter. Sommige soorten trekken naar warmere oorden. Het roodborstje komt uit het verre noorden naar hier om te overwinteren. De koolmees, huismus en de boomklever, om er enkele te noemen, blijven hier en proberen een vetgehalte op te bouwen. Ze houden zich zo stil mogelijk in de struiken en sparen zo energie op. De ekster en de kraai zijn nog actief opzoek naar insecten. De eikendreef maakt plaats voor een beukendreef. Het is een prachtig zicht met hun goudgele bladeren. We zien zelfs al enkele bomen waarvan alle bladeren zijn afgevallen. De rododendron tiert hier ook welig. Ze behoort tot het geslacht van de Azalea. De plant wordt een grote struik tot zelfs kleine bomen. De plant werd in het begin van de 19de eeuw hier aangeplant omwille van zijn groene kleur tijdens de wintermaanden. En ze geven in het voorjaar fraaie bloemen. De rododendron is vooral geliefd als sierplant in tuinen en parken. Ze geven de voorkeur aan zure, luchtige grond. Rododendrons houden van zon maar zijn gevoelig voor uitdroging. De plant is zeer wintervast. De meeste soorten blijven ’s winters groen. Bij felle kou laten ze hun bladeren hangen om verdamping te beperken. De bladeren en de bloemen zijn giftig voor dieren.

    Park Vordenstein bestaat voor het grootste gedeelte uit loofbomen, met hier en daar een grove den, fijne spar en de Lork. De Lork valt pas echt op in de herfst door zijn gele kleur. Het is een snelgroeiende boom. Hij onderscheidt zich van andere naaldbomen doordat hij zijn naalden verliest. Ook de berk is sterk aanwezig in het park. De kleine blaadjes zijn haast allemaal afgewaaid. Nog één dag met felle wind en de bomen zijn volledig kaal. Na de dreef komen we aan de rotonde. Rechts van ons een hoge afspanning. Als voetganger kan je erover heen via een trap van ronde palen. Voorzichtigheid is aangeboden. Wij blijven aan deze kant en lezen de info op een bord. Om Vordenstein voor de volgende generaties te bewaren werd in januari 2003 beslist een "kraamkliniek" te creëren. Een afgesloten gebied dat slechts toegankelijk is voor voetgangers. Het gebied is ontdaan van rododendron. Ze dreigden andere bomen en planten te versmachten. Oude bomen werden vervangen door jonge eiken, lijsterbes en vuilbomen (sporkehout). Deze bomen zorgen voor de toekomst. Konijnen en reeën eten graag jonge boompjes. Daarom deze draadafspanning.

    We verlaten het park aan knooppunt 83. Slaan rechts af en volgen route 1. Aan de "grote" baan weer rechts af. We gaan links van de weg lopen, voor de veiligheid. De zon straalt nog steeds aan een strakke blauwe hemel. We voelen ze op onze rug branden. Heerlijk is dat. We stappen over de viaduct van de E19. Het is rustig om te wandelen. Eens we de snelweg voorbij zijn stappen we over de spoorwegtunnel. Het dak van de 3,3km lange spoorkoker ligt bezaaid met 16 000 zonnepanelen, een oppervlakte van maar liefst 8 voetbalvelden. Beneden aan de brug bevinden we ons in het Peerdsbos. Vanaf hier wordt het drukker. Niet alleen door wandelaars, maar ook door fietsers die hun routenetwerk volgen. Links en rechts is een parking voorzien. Het staat vol met luxe voertuigen. Peerdsbos bestaat voor 70% uit bos, meestal eik, berk en naaldbomen, waaronder de grove en de zwarte den. Ondanks de grote recreatiedrukte die hier heerst blijft de natuur zijn schoonheid behouden. Peerdsbos is het oudst bekende wandelbos van de Provincie. We wandelen voorbij het boswachters-huisje. Ook hier zorgen de beuken en de eiken voor schitterende herfstkleuren. Hier en daar nog een eenzame paddenstoel. Je kan hier heerlijk wandelen langs de aangelegde paden. We dwarsen de Laarse beek.

    De parking naast de Melkerij staat overvol en er komen nog meer auto’s aangereden. Het is oppassen geblazen. Zonder kleerscheuren bereiken we het voormalige boerenerf "De Melkerij" van Peerdsbos. Hier kun je 7 dagen op 7 terecht voor een natje en een droogje. Hier iets drinken na een wandeling hoort er eenmaal bij. Onmiddellijk rechts staat de jeneverhut met open vuur. Een jenevertje gaat er altijd wel in. Er wordt rijkelijk veel Cava en Champagne geserveerd. Wat verder staat het "snoephuisje". Daartegenover het grote Café-restaurant met enorme speeltuin. In de speeltuin ravotten de kinderen. De enorme drukte is een gezellige drukte. Alle tafeltjes zijn bezet. De kelners hebben het niet gemakkelijk. Ze moeten de drankjes en soms ook snacks vanuit het restaurant tussen de tafels en stoelen loodsen. Je hoort ze voortdurend: pardon, pardon "service" roepen. Ze blijven echter vriendelijk. We gaan het restaurant binnen voor een plaatsje. Alles bezet. In het "snoephuisje" is nog een beetje plaats. Met een tripel en een Leffe zoeken we ons een plaatsje onder het afdak voor de jeneverhut. We vinden nog een tafeltje met een houten bankstel tegen de muur. We zien ontzettend veel mensen passeren. Het blijft een komen en gaan. Mensen van verschillende nationaliteiten en standen, met familie of vrienden. Ouders met hun kroost en vaak met hun huisdier.

    Een volslanke dame staat op een paar meter van ons wat rond te draaien. Ze zoekt een plaats om te zitten. Naast ons is nog plaats, maar blijkbaar wil ze zich niet opdringen. Ons Rina roept beleeft en wijst op de vrije plaats. Dankbaar neemt ze plaats. Ze eet een snack van het kraam naast het restaurant. Ons Rina krijgt ook zin en gaat naar het kraam voor een plastiek bakje Kibbeling met tartaar saus. We hadden er nog nooit van gehoord. In Nederland is het een heel bekende lekkernij. Het wordt vooral op de wekelijkse markten verkocht. Kibbeling is een snack uit stukken kabeljauw. Ondergedompeld in beslag en daarna gefrituurd. Het smaakt prima, en spoelen het door met een frisse Leffe. We letten niet op de tijd en praten met onze buurvrouw. We genieten, zeg maar.

    Het wordt tijd om terug te wandelen. Langs een lange dreef tussen oude beukenbomen. Het pad is haast niet meer te zien door de afgevallen bladeren. Het blijft enorm druk tot aan de obelisk. Het Italiaanse monument is geschonken door Graaf Armand Reusens. De obelisk staat hier van 1885. Zes dreven komen hier samen. Hier verspreid de drukte zich. De zon is nog steeds van de partij. Lang zal het niet meer duren. In de verte komt bewolking opzetten. We voelen de wind aanwakkeren. We stappen van de ene beukendreef naar de andere. Even later zijn we in Brasschaat park. Een bebost domein van 147ha met mooie wandelwegen. Park van Brasschaat biedt een boeiende mix van natuur, recreatie en cultuur. Eerst komen we langs het voetbalveld. Hier speelt vandaag KFC Brasschaat tegen Wavria. De stand op dit moment is 1-2. Dat is dan tevens de eindstand, zo blijkt later. Ze staan op de 6de plaats in de rangschikking met 17 punten. Aan de overzijde het welbekende minigolfterrein "Hemelhof" met 18 holes. Na de match wordt meestal op het ruime terras nog nagepraat met een wijntje of een biertje. We moeten rechtsaf tussen de speeltuin en afspanning waarachter geiten, bokken herten en reeën grazen. Ook hier een mooi panoramazicht van beukenbomen in zijn herfstkleuren. Na enkele foto’s gaat onze wandeling verder naar het Kasteel van Brasschaat, dat gebouwd is in 1870. Tot 1951 diende het kasteel als sanatorium voor kinderen met TBC. Nu is het een restaurant met de naam "De Zavel" met een Belgisch-Franse keuken. Het kasteel beschikt tevens over een 7 tal zalen voor feestverhuur, naar ieders budget. Omdat we dringend naar het toilet moeten, betreden we de indrukwekkende inkomhal met open haard. We vragen de toelating aan de receptie en de vriendelijke jongeman stuurt ons rechtdoor. We ruiken de geur van vers gebraden vlees. Links en rechts staan de deuren wagenwijd open. We bijten op onze tanden en nemen de trap naar beneden. In de kelderverdieping bevindt zich het sanitair. Het is er redelijk netjes. Maar volgens ons Rina mogen de steentjes tegen de muur een grondige poetsbeurt krijgen. Ik sta voor moeder de vrouw als eerste terug in de hal. Twee bekende Vlamingen komen binnen met hun tienerdochter Mila. Het zijn Bieke Ilegems en haar echtgenoot Erik Goossens. Met hun drieën gaan ze het restaurant in. Smakelijk zou ik zeggen. Ons Rina stikjaloers natuurlijk. Ze was jarenlang, samen met onze jongste zoon Edwin, vurige fan van Leopold 3 waarvan Erik Goossens zanger was.

    We verlaten het kasteel en volgen route 89. We volgen het pad naar de achterkant van het kasteel. Het moet romantisch zijn als je tijdens de warme zomermaanden op het terras van het kasteel kan brunchen of dineren. Je hebt dan een mooi uitzicht op de vijver. Nu branden de kroonluchters in de zalen. Het licht weerkaatst in het water van de vijver. Route 99 brengt ons langs de achterzijde van het overdekte zwembad. Het is een modern zwemcomplex dat gebouwd werd in samenwerking met de gemeente Schoten en uitbater Sportoase. Het bezit 2 glijbanen, waarvan één 56m lang is. Wat verder gaan we via de brug over de vijver en gaan onmiddellijk links. Kinderen voederen de eendjes en een eenzame zwaan. In de verte het boothuisje. Van hieruit zien we de drukte die er heerst. De zon staat laag. Onze schaduwen worden langer. Voorbij knooppunt 4 moeten we de Laarse beek over. We zijn terug in het bos. De bomen staan niet dicht opeen. Er ligt een tapijt van bruine bladeren op de grond. De laatste zonnestralen snijden door de takken van de bomen. Het levert weer enige foto’s op.

    We zetten ons neer op een houten bank. Een warm kopje koffie drinken terwijl de mensen voorbij wandelen. De zon is verdwenen. Het wordt gevoelig frisser. Een jongere vrouw stapt ons voorbij, maar draait zich naar ons toe. ‘Er staan weinig banken’ zegt ze. Vijf meter naast ons staat nochtans een vrije zitbank. Ze wil eigenlijk een praatje maken en heeft 2 slachtoffers gevonden. Ze komt naast ons zitten en praat honderd uit. Alles komt aan bod. Politiek, Dokters, de ontslagen van de jongste dagen. We krijgen er geen woord tussen. Ik verloor al vlug mijn belangstelling. Een tijdje later werd het toch te fris en we nemen afscheid. Het is ondertussen 16:00u geworden. We moeten nog een uurtje wandelen. De mist komt opzetten. We worden moe. Onze kuiten laten zich voelen.

    De wandelweg tot knooppunt 4 is erg modderig. We lopen zigzaggend om de modderpoelen heen. We zetten de kraag van onze jas rechtop en bedekken ons hoofd met een muts. We beginnen zelfs kou te krijgen. Wat later wandelen we evenwijdig met de E19. Het is rustig wandelen nu. Als je het geraas op de snelweg negeert, natuurlijk. Het is al laat en de meeste mensen zijn naar huis. Over een uur is het hier aardedonker en dan wil je hier niet zijn. Van een beukendreef stappen we in een statige eikendreef. Iets over half vijf bereiken we weer park Vordenstein. We volgen weer route 2, maar naar rechts. Over het ontwerp van het park is heel goed nagedacht. Het is symmetrisch aangelegd. De rechte beuken en eikendreven komen bij elkaar en vormen in het midden een ster. We bereiken een afgebakende weide met grazende koeien. Het is het Kempisch roodbont rund. Het zijn oude runder rassen die niet meer rendabel zijn in deze moderne tijd. Hier zijn ze nuttig en vormen ze een "attractie" voor de bezoekers. De beheerders van het park willen zo weinig mogelijk gebruik maken van grasmaaiers. Een eenzame jogger loopt ons voorbij met een korte hoofdknik. Wij verlaten Park Vordenstein zoals we gekomen zijn. De parking staat nog gedeeltelijk vol. Het is net 17:00u voorbij. Tot schrijfs.                   Tekst: Luc Verschooten   Foto’s: Rina Meurs.





    16-03-2015 om 11:48 geschreven door Luc Verschooten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    15-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfstwandeling Brechtse Heide

    Zaterdag 20 oktober 2012. De herfst is net een maand geleden begonnen en loopt nog tot en met 20 december. De najaarsstormen zijn in aantocht. Zolang er bladeren aan de bomen hangen, is er meer kans dat de storm de boom omver blaast. Het wordt ook kouder en daardoor maakt de boom zich klaar voor de komende winter. Om ervoor te zorgen dat er geen water verdampt via de bladeren, laat een boom zijn bladeren vallen tijdens de herfst. De bomen nemen een rustpauze. Ze groeien een paar maanden niet. Elke boom geeft zijn kleuren aan het blad. Daardoor ontstaan die prachtige kleuren die wij vandaag gaan zien. De kleuren rood, geel, oranje en bruin is te zien in elk bos tijdens dit seizoen. Het is ’s avonds vroeger donker en ’s morgens moeten we het licht op de fiets aansteken om naar het werk te rijden. Het heeft de afgelopen weken ook behoorlijk wat geregend. De felle wind zwiept de regendruppels tegen de ramen. De rolluiken gaan wat vroeger naar beneden en na het avondeten zitten we gezellig op de sofa. Naast elkaar onder een deken, kijkend naar een Halloween film. Lekker griezelen. Maar eerst gaan we wandelen in de natuur.

    In de tweede helft van de afgelopen week voorspelden Sabine en Frank, onze weerprofeten, een zonnig weekend. Uitzonderlijke temperaturen boven de 20°. Ik begon onmiddellijk een boswandeling uit te stippelen. Niet te ver van huis. Dat hoeft niet. Herfstkleuren vindt je hier in Antwerpen ook. Ik houd er wel rekening mee dat we tot de knieën in de modder stappen. Dat moeten we er dan maar bij nemen. Als ik dan het rolluik optrek en zie hoe grauw en grijs het buiten is, baal ik wel even. Een paar uur geleden werden we al gewekt door een regenbui die op de veranda kletterde. Dat was rond half zes vanmorgen. Nu valt er geen druppel. Maar hoelang nog? Wat gaan we doen? Er staat geen wind. Dat is een meevaller. Een uur later staan we dan toch klaar. Trui aan, regenjas en een rugzak met picknick. Onze auto die in de garage staat ligt nog steeds vol Saharazand. Gisteren heeft hij enkele uren buiten gestaan, en dit is het resultaat. Het gebeurt enkele keren per jaar dat er woestijnzand over ons land trekt. Het Algerijnse woestijnzand was deze keer wel uitzonderlijk door zijn omvang. In minder dan 24 uur legde de wolk meer dan 2 000 km. af. Als het dan regent, komt er zand mee naar beneden. De carwashbedrijven doen gouden zaken. Het is op sommige plaatsen zelfs aanschuiven tot je aan de beurt bent. Misschien waait het er wel af.

    Het is druk in het centrum. De oprit van de snelweg, aan de Leugenberg, is afgesloten. Er zijn asfaltwerken bezig. Al het verkeer moet door Ekeren naar de Noorderlaan om daar de snelweg te nemen. Wij ook. We volgen de E19, richting Breda. We rijden naar Brecht voor een boswandeling en een wandeling door de Brechtse Heide. Eerst een wandeling in het Natuurgebied Kooldries-Hoofsweer. We verlaten de E19 aan afrit Brecht en rijden richting centrum tot aan de verkeerslichten. We steken de baan over en rijden voorbij de vroegere tramstatie uit 1910. In de vierkante toren staat het opschrift "Brecht". Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de buurtspoorweg zo zwaar beschadigd dat de lijn niet meer wordt hersteld. In 1951 werd de tramspoor dan ook voorgoed opgebroken. Nadien werd het gebouw een herberg. Nu is "De Statie" een restaurant en een klein hotel met zeven kamers met één suite onder het zadeldak. We volgen de Venusstraat, die over gaat in de Vaartstraat. Dan een eind rechtdoor tot aan brug 10 over het kanaal. We moeten wachten. De brug staat open. Er vaart net een groot schip voorbij. Daarna gaat de brug voor het verkeer weer open. De brug is te smal om elkaar te dwarsen. Eens over de brug slaan we rechts af, de Boudewijnstraat in. Een grote 300 meter verder parkeren we naast het kanaal Dessel-Schoten. De graafwerken aan het kanaal werden gestart in 1844. Het duurde tot 1875 vooraleer het over de volledige lengte klaar was. Het traject is bevaarbaar over een lengte van 64 km. Tijdens het graven van dit kanaal werden de kleilagen in de ondergrond opgemerkt. Dat was het startsein voor enkele steenfabrieken om zich hier te vestigen en de klei te exploiteren.

    Natuurgebied Kooldries-Hoofsweer is een bosrijk gebied van 47 ha. 17 ha wordt beheerd door Natuurpunt en 30 ha door ANB, of het Agentschap Natuur en Bos. De wandelknooppunten hebben hier hun intrede gedaan sinds november 2011. Op de kaart van "Kempische Hoven" heb ik dan een wandeling uitgestippeld van 3,5km. De knooppunten zijn: 08-07-06-50-08. We volgen ons parkoers langs een beek en bevinden ons onmiddellijk in het bos. Er hangen nog verschrikkelijk veel groene bladeren aan de bomen. Jonge of kleine bomen bezitten al herfstkleuren. Onze voorkeur gaat niet alleen uit naar herfstkleuren maar eveneens naar paddenstoelen. In dit gebied moet je niet echt zoeken, er groeien er hier enorm veel in alle soorten en kleuren. Wij kijken er alle jaren naar uit om tijdens onze wandelingen paddenstoelen te spotten. Maar we zullen er nooit plukken, laat staan, ze opeten. Ook Wikipedia, waar ik meestal mijn informatie haal, waarschuwt de lezer en ik citeer: er zijn duizenden soorten eetbare en oneetbare paddenstoelen. Een gezond advies: eet nooit paddenstoelen waarvan twijfel bestaat, en kook ze altijd goed. Sommige eetbare zijn rauw zelfs giftig. Zelfs met een geïllustreerd handboek erbij twijfelen we nog of het wel de juiste is. We laten ze gewoon staan en genieten er zo van.

    Ons wandelpad loopt rechtdoor, maar ik zie rechts een infobord staan. Natuurpunt heeft voor een houten bruggetje gezorgd om over een beek te geraken. Het gaat wat steil naar beneden. Kippengaas op de houten vloer behoedt ons van uit te schuiven. Dan staan we voor het bord. Het gebied dankt zijn huidige waterrijke voorkomen aan de winning van klei. Naderhand kwamen de kleiputten in verval. De natuur vulden de putten met regenwater en er groeiden spontaan "Wilgenstruwelen". Struwelen zijn overwegend uit struiken bestaande begroeiingen. Hierin nemen struiken met doornen en stekels vaak een belangrijke plaats in. De Wilgenstruweel komt voor in voedselrijke situaties langs oevers van beken en meren, in dit geval langs kleiputten met regenwater. Er herbergt eveneens een unieke fauna en flora. Het is een paradijs voor amfibieën, insecten en vogels. De kamsalamander heeft hier zijn plaats gevonden, een 17 cm grote zeldzame salamander die zijn naam te danken heeft aan de getande rugkam bij de mannetjes. Ook libellen en vlinders, de specht, boomklever en de ijsvogel hebben hier hun thuis gevonden. Er is altijd beweging in de struiken en bomen. De vogels zingen of fluiten om ter hardst. Ieder dier, groot of klein vindt zijn toevlucht aan of in de kleiputten. Aan het informatiebord staat een paaltje met een blauwe rechthoek. Het maakt ons duidelijk dat een wandeling doorheen het natuurgebied loopt en ons langs 27 poelen leidt. De wandelknooppunten leiden je er gewoon omheen. We volgen dus de blauwe bordjes. Er wordt geen melding gemaakt van het aantal kilometers, maar we gaan ervoor.

    Ik ruik de geur van compost. De afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten worden omgevormd tot donkerbruine of zelfs zwarte bosgrond. De regen van de afgelopen weken verdampt en de geur van de grond komt vrij. Ik hoor hoe de bladeren onder mijn schoenen knisperen. We staan even stil bij het wonderbare leven aan de waterkant. De varens zijn tot bruinrode tinten verkleurd. De lisdodde is hier aangenaam aanwezig. Het is een oeverplant met een dikke, bruine sigarenbloem die zorgt voor een gezonde bodem. De kleine en de grote lisdodde zijn prachtige en decoratieve planten die helaas steeds zeldzamer worden. Het geeft mij telkens een goed gevoel om ze terug in de natuur te zien. Boomstammen zijn onderaan begroeid met mos. We wandelen op een smal pad waar de wortels van de bomen boven de grond uitsteken. Een sportieve jogger loopt ons voorbij met in z’n kielzog een jongen van een jaar of tien, misschien twaalf. Op een mountainbike kan hij z’n vader makkelijk bij houden. Om onze aandacht te trekken tilt hij het voorste wiel op en rijdt even alleen op het achterste wiel. Ons Rina en ik roepen: "Prachtig, mooi en wauw". Daar doet hij het toch voor?

    In de verte, voor ons, horen we nog stemmen. We zijn niet alleen. De temperatuur is aangenaam om te wandelen. De beloofde 22° à 23° halen we echter niet. Al wil de zon er af en toe wel doorbreken. Aan de volgende plas kunnen we een mooie foto maken, met op de achtergrond een rij bomen in herfstkleuren. Even verder staan vijf personen in een kring te discuteren tegen elkaar. We gaan er ongegeneerd bij staan. Het betreft enkele paddenstoelen die hier groeien. Ik krijg een dik boek onder de neus geduwd met foto’s van zwammen en paddenstoelen. Dit is toch dezelfde? Niet? Ik zei dat ik er te weinig van kende. De drie mannen en twee vrouwen gingen ongestoord verder met hun discussie. We wensten hun nog veel plezier en stappen verder. Ik twijfel er sterk aan dat ze ons gehoord hebben. Even verder zien we een bosje kleine zwarte paddenstoelen staan. Hebben ze een tijd onder water gestaan? Of zijn ze rot? De bomen rond een kleiput vertonen meer herfstkleuren dan hun soortgenoten in het midden van het bos. Op voedselarme grond groeien voornamelijk de geoorde en de grauwe wilg. De wilg komt veelvuldig voor langs sloten en plassen. Ze houden van vocht en groeien zeer snel. De grauwe wilg vormt in de regel meer dan 3m hoge struiken. De geoorde wilg wordt meestal niet hoger dan 3m. Door de sterke schommelingen van het waterpeil wordt het gebied soms ontoegankelijk. Door het mos aan de onderzijde van de stam, zien we hoe hoog het water hier kan staan. Het zijn soms zeldzame mossen. Uiteraard worden er in dit gebied onderhoudswerken uitgevoerd. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het onderhouden van de poelen. Daardoor krijgen de amfibieën meer overlevingskansen. Het verwijderen van bosopslag. Het maken van takkenhopen… Hierdoor krijgen de vijvers of poelen meer zon en lucht, wat heel belangrijk is voor de voortplanting van de amfibieën.    De takkenhopen zorgen voor de nodige schuilplaatsen.

    Wat verder worden we aangenaam verrast. Ik had het niet meer verwacht, maar hier groeit toch de vliegenzwam. Je herkent hem aan zijn rode hoed met witte stippen. Ze groeien voornamelijk bij de eik, beuk en de den. Zonder deze bomen zou er geen vliegenzwam bestaan. Het eten kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen. In Lapland echter ruilt men een vliegenzwam tegen één rendier. Dat zal wel door de kou komen zeker?

    In de verte horen we het kra, kra van de zwarte of bonte kraai. Het lijkt op de roep van de roek. Net als de meeste kraaiachtigen blijven het mannetje en het vrouwtje hun hele leven bij elkaar. Hun voedsel bestaat uit insecten, maar ook uit eieren en kleine vogels. Tussen het gekraai horen we het gezang van een andere vogel met zijn mooiste lied. Hij zit verborgen in de boom boven ons. Aan de volgende poel komen we te weten dat er hier in de Kooldries 7 soorten amfibieën voorkomen. De bruine en de groene kikker, de pad en 4 soorten water-salamanders. In een vijver waar vis in zwemt tref je uiteraard weinig of geen salamanders aan. De reiger is de grootste vijand van de amfibieën. Salamanders eten voornamelijk water-vlooien. In de paartijd zetten ze hun eitjes af in het water, verborgen tussen de vegetatie, om de overlevingskansen te verhogen. Na deze poel komen we aan het eind van het natuurgebied. Links van ons een enorme weide met renpaarden. Rechts een weide met een diepe put, zo groot als een vrachtwagen. Een infobord vertelt ons dat hier soms schapen grazen van Steunpunt Levend Erfgoed. Aan de driesprong moeten we links af. Het maïsveld, rechts van ons moet hoognodig gemaaid worden. De bladeren aan de dikke stengels zijn verdroogd. Aan de volgende driesprong nemen we de wandelknooppunten. Dat wil zeggen dat we een stukje terug moeten. We volgen knooppunt 50. Een grote grijze auto met oplegger rijdt de schapenwei in. Een man van voor in de twintig stapt uit en inspecteert de omheining grondig. Daarna opent hij zijn oplegger en er lopen acht schapen uit. Daarna opent de man een tweede luik en nog eens tien schapen springen en lopen uit de oplegger. Het is iemand van Natuurpunt. Hij beantwoord gewillig mijn vragen. Eeuwenlang heeft dit schapenras met duizenden de Kempense heide bevolkt. Tot de komst van kunstmest waren deze dieren levensnoodzakelijk. Zij zorgden voor de mest om akkers vruchtbaar te maken. Deze schapen kunnen goed tegen droogte en nattigheid. Ze kunnen op deze weide perfect overwinteren. Hun wol wordt niet gebruikt voor kleding. Het is grove wol en heel irriterend. Ze werd vroeger wel gebruikt in de tapijtweverij. Deze wol was minder snel verslijtend. En neen, de schaapjes verdrinken niet in deze put.

    Als we de schaapjes geteld hebben stappen we verder. Rondom ons alleen weiland. Koeien in verschillende kleuren grazen naast elkaar. Zwart met witte vlekken, witte met bruine vlekken en koeien in volledig bruin staan of liggen te herkauwen. Maar paarden grazen hier ook en zijn in de meerderheid. In de verte, achter de weilanden staan bomen in hun mooiste herfstkleuren. De afstand is te groot om duidelijke foto’s te nemen. We komen bij het kanaal en draaien rechtsaf, we volgen knooppunt 8 op het pad tot aan de auto. Voor we verder rijden eten we eerst onze picknick op. Dat we daarbij morsen trekken we ons niet aan. Morgen poetsen we de auto van buiten en stofzuigen binnenin. Het Saharazand is er niet afgewaaid. Tot schrijfs. Tekst: Luc Verschooten   Foto’s: Rina Meurs. Bron: Wikipedia, Natuurpunt.





    15-03-2015 om 09:57 geschreven door Luc Verschooten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per maand
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    bymonika
    blog.seniorennet.be/bymonik
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    maryswebb
    blog.seniorennet.be/maryswe
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    riekie1953
    blog.seniorennet.be/riekie1
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    pokemonmax
    blog.seniorennet.be/pokemon
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mi2006
    blog.seniorennet.be/mi2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!