De periode 1900: En Mr. Poiret bevrijdt de vrouw... 1900 was de periode van Jacques Doucet, Mariano Fortuny maar vooral van Paul Poiret. Het was Paul Poiret die de vrouwen verloste van hun korset... LEES VERDER
Thema : Gisela een Kantkunstenares! met een grote K
Dank je, Madammeke, voor de uitnodiging!
Ik ga proberen iets over mezelf te vertellen.
Geboren in Beveren-Waas, ben ik een echte Waaslander!! Alhoewel wij al 34 jaar in Lembeke wonen, is mijn hart in het Land van Waas blijven hangen. Van opleiding ben ik onderwijzeres maar na 10 jaar in het onderwijs (in Hamme) ben ik thuis gebleven om bij mijn 2 zonen te kunnen zijn. Ik heb 5 kleinkinderen, waaronder een tweeling, en het zesde is op komst. Ik ben toch altijd blij met nieuw leven.
Zo'n 30 jaar geleden ben ik beginnen kantklossen in de Beverse kantschool en die hobby heeft mij nooit meer losgelaten. Het is een ware obsessie geworden want er gaan weinige dagen voorbij zonder "een slag te slaan"!!
Na 4 jaar Beveren ben ik naar Brugge getrokken om daar, in het Brugse kantcentrum, een 3 jaar durende leraressenopleiding te volgen. Niet zonder fierheid wil ik vermelden dat ik als eerste van mijn jaar geëindigd ben. Mijn thesis handelde over de "Zeelse Naadkant".
Het is ondertussen ook al 25 jaar dat ik kantlessen geef en er zijn dames bij die al 23 jaar aan één stuk komen. Wij zijn stilaan vriendinnen geworden, tateren, lachen ... maar de "kant" komt nog altijd op de eerste plaats. Als er speciale wensen zijn, ontwerp ik in opdracht van de dames en "uitgeklost" hebben ze dan een originele kant.
Twee maal heb ik België vertegenwoordigd op een wereldtentoonstelling, nl eerst in Sevilla en later in Lisabon. Het was een aangename tijd daar in het Belgische paviljoen. In Sevilla is prins Filip op bezoek geweest. Iedere dinsdag ben ik als vrijwilligster "te bezichtigen" in de Lembeekse bib. Ik hou van boeken want een boek is een vriend die wijsheid brengt en je nooit tegenspreekt!
Dit is wel het voornaamste wat ik kan vertellen over de hobby van mijn leven. Dank voor de aandacht en graag tot ziens op mijn blog ... Liefs Gisela
De kant die je op de bijgaande foto's ziet is een eigen ontwerp van de Vlaamse gaai en het standbeeld van de Jonkvrouw en de veerman, aan de samenvloeiing van Schelde en Durme.
Bij 't kussen met veel klosjes ziet men hoe zij keer op keer ogenschijnlijk heel losjes stokjes werpt heen en weer. Toch moet ik u vermelden hoe zij met strak beraad langs de vele spelden geleidt elk dunnen draad Zo wordt het tere kant een kunstwerk van een vrouwenhand
Dank je, Gisela, dat je met je mooi kantwerk op visite wou komen! Dames en heren, er is nog veel meer te zien op Gisela blog! Je gaat je ogen niet geloven, van wat vrouwenhanden kunnen maken ...