Lentetocht:
Vroeg opgestaan, het KMI beloofde een schitterende dag, dus ideaal weer om te wandelen. Deze keer besloot ik te gaan wandelen naar Limburg, ging een bezoekje brengen aan de Bosdravers van Eksel.
Eksel (vroegere spelling: Exel) is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Hechtel-Eksel in de Kempen. Eksel ligt aan de noordrand van het Kempens Plateau, op een hoogte van 41 tot 64 meter. Het ligt op de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Schelde (de Grote Nete ontspringt hier) en het stroomgebied van de Maas: De Bolissenbeek, zijrivier van de Dommel, vormt de oostgrens van Eksel. De Winnerloop, die ten noorden van Winner ontspringt, loopt in noordelijke richting en komt nabij Neerpelt in de Dommel uit. Ten westen van Eksel liggen grote naaldboscomplexen op zandige bodem, terwijl ten zuiden en ten oosten van Eksel een gebied met kleinschalige percelen is te vinden, waar landbouwgrond afgewisseld wordt met stukjes bos. Meer naar het oosten vindt men het beekdallandschap van de Bolissenbeek.
Eenmaal aangekomen(was de eerste wandelaar)dronk ik eerst een koffie. het parcours bestond uit 2 verschillende lussen van 10km, een lus van 8 en 7km en ook nog een lus van 4km. Dus keuze genoeg. heb de 2 grootste lussen gedaan en dan nog een van 7km.. Na de tocht dan nog eens een bezoekje gebracht aan onze vrienden uit Lommel. geniet even mee van enkele mooi beelden.
Vanaf de parking aan de zaal. Bij aankomst was het 3graden rond 6u15
De Kerk van Eksel.
Mooi zicht op de kerk.De Sint-Trudokerk is de parochiekerk van Eksel in de Belgische provincie Limburg. De kerk bevindt zich aan het Kerkplein aldaar. Het betreft een driebeukige bakstenen kruisbasiliek met hardstenen gevelelementen. Het koor, het dwarspand en de oostelijke traveeën zijn in Maaslandse gotiek, de toren en de westelijke traveeën zijn in neogotische stijl, waarbij de bouwtrant aansluit aan het gotische deel. Er is gebruikgemaakt van Maaslandse kalksteen voor de speklagen.
Beetje een gruwelijke lucht.
Nog heel rustig om te wandelen.
Voor al de afstanden was hier de splitsing aan de stermolen.
Mooie paarden.
Zicht op de bossen rondom Eksel.
Heel veel variatie tijdens de wandeling.
Nog een zicht op de molen.
Hier een flink stuk door het Pijnven.
Het Pijnven Het Provinciaal Natuurcentrum Pijnven strekt zich uit op het grondgebied van Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt en behoort tot Bosland, het grootste bos van Vlaanderen. Het is 1012 hectare groot en was eertijds een winningsgebied voor hout voor de Limburgse steenkoolmijnen. In de Kiefhoeksstraat in Eksel ligt het Bosmuseum Pijnven, van waaruit diverse wandelingen en fietstochten vertrekken (onder andere naar de zogenaamde IJzeren Paal, een landmeetkundig punt uit de 19de eeuw[24]). Het museum is geopend op zondagnamiddag. De tentoonstelling geeft een beeld van de flora en de fauna van de Kempen. De nadruk ligt op het bos als levensgemeenschap en op de principes van de bosbouw. Er is eveneens een collectie houtsoorten te bezichtigen.
Altijd de moeite waard om door dit stuk natuur te wandelen.
Mooi kapelleke.
De zon was wel op de afspraak maar de temperaturen waren niet hoog.
Aangenaam
Mooie vergezicten.
Hier ben ik opweg naar de startzaal.
Nu de andere kant op voor de andere lus. De Stermolen in de Windmolenstraat is een staakmolen die in 1901 werd opgericht door molenaar Eugène Bleukx-Driesen (tevens molenaar te Wijchmaal, vandaag een deelgemeente van het nabijgelegen Peer). De molen werd aangekocht in Henegouwen. Over de plaats waar de molen voorheen stond heeft men geen enkele zekerheid. Sinds 1973 is de molen een beschermd monument. In 1977 werd de gemeente er eigenaar van. Op afspraak is de molen in werking te bezichtigen.
Ook nu enkele mooi vergzichten.
Kwam regelmatig wat paarden tegen.
Hier een eindje langs de Noord-Zuidverbinding. Kan nogal wat lawaaierig zijn.
Hier aan het wandelen rond de Dommelvallei. Het typische landschap rond de Dommel en Bolisserbeek (Watering De Dommelvallei) tussen Eksel, Wijchmaal, Peer en Kleine-Brogel werd in 1987 beschermd. Hoeve Hobos en omgeving werd in 2000 beschermd[ en ligt gedeeltelijk op het grondgebied van Eksel en gedeeltelijk op dat van Overpelt (Lindelhoeven). Het is 200 hectare groot.
Dit was een heel drassig stukje die we moesten trotseren.
Wel heel mooi om er door te gaan.
Nog enkele paarden.
Op de terugweg naar de zaal.
Nog een laatste zicht op de kerk. Het was een hele mooie wandeling zeker een aanrader.
|