Oost Vlaanderen wandelt: 33° Polder en Scheldetocht.
Weinig wandelingen vandaag, in Oost Vlaanderen kreeg Lebbeke de eer om Oost Vlaanderen wandelt te organiseren.
Lebbeke (Nederlandse uitspraak: [ˈlɛbeːkə]) is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen in de Denderstreek. De gemeente bestaat uit de deelgemeenten Denderbelle, Lebbeke zelf en Wieze. In 2021 telde Lebbeke in totaal 19.560 inwoners. De totale oppervlakte bedraagt 27,31 km². Lebbeke is de thuisbasis van de chocoladefabriek Callebaut.
De start van deze wandeling vond plaats in het OC De Biekorf. Er was al aardig wat volk toen ik aankwam. De wandelaars konden uit verscheidene afstand kiezen van 6 tot 50km. Ik ging voor de 32km. Deze wandeling ging voor enkele afstanden richting Wieze, en naar gelang de gekozen afstand ging die dan verder richting Herdersem en terug naar Wieze om dan finaal naar Lebbeke terug te keren.De 42 en 50km deden telkens een grotere lus. Het was heel goed wandelweer, dus ik begon er met de volle moed aan.
Dit parcours volgde ik.
Het OC De Biekorf
De kerk van Lebbeke
en hier het stadshuis.
Plezante versiering
Veel variatie qua parcours
Zicht op Watertoren
Heerlijk wandelen, een licht briesje maakte het nog aangenamer.
Enkele zonnebloemen
Aangekomen op het grondgebied Wieze. Wieze is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lebbeke. Wieze ligt in de Denderstreek, aan de rand van de groene Dendervallei tussen Aalst en Dendermonde. Wieze, een dorp dat via een oude rivierarm met de Dender verbonden is, blijkt bewoond te zijn sinds de Gallo-Romeinse periode (vondst van een glazen wijnkruik, in een brandgraf uit de 1e of 2e eeuw en overblijfsels van bewoning, op de site Blaesveld (Bauwens-Lesenne, Bibliografisch repertorium der oudheidkundige vondsten in Oost-Vlaanderen, 1962).
Na de rust ging ik verder met de wandeling richting Herdersem, ondertussen waren er al enkele afstanden niet meer mee.
Ook hier kregen we verschillende ondergronden.
Mooie zichten
Een mooie kapel in Herdersem.
Aangekomen aan de rust in Herdersem. Na iets te hebben gedronken, moest ik terug richting Wieze via de vallei van de Beneden Dender.
Plaatselijke bierhandel
Zicht op de kerk van Herdersem
Alfons De Cock (Herdersem, 12 januari 1850 - Antwerpen, 2 maart 1921) was een Vlaamse schrijver, volkskundige en folklorist. Hij behaalde in 1869 het onderwijzersdiploma te Lier en was als onderwijzer actief tot 1904. In 1898 werd hij tot lid benoemd van de Maatschappij van Nederlandse Letterkunde. In 1904 vestigde hij zich in Brussel maar trok in 1907, na het huwelijk van zijn enige dochter, naar Antwerpen. Hij ontving in 1912 de Leopoldsorde. Zijn laatste werk Vlaamsche Sagen Uit den Volksmond verscheen in 1921, het jaar waarin hij op 71-jarige leeftijd aan een beroerte overleed.In Antwerpen en in Aalst (Herdersem) is een straat naar hem genoemd. In Diegem (Machelen) is een plein naar hem genoemd.
Nu ga ik richting de vallei van de Beneden Dender.
Hier aangekomen aan het mooie domein. De Beneden-Dendervallei, tussen Aalst, Lebbeke en Dendermonde, is een prachtig open natuurlandschap van 850 hectare, waar Natuurpunt zich inzet voor betere natuurwaarden. De Dender loopt als een ader door het natuurgebied, waar bevers en reigers zich erg thuis voelen. Natuurpunt Aalst en 's Heerenbosch slaan de handen in elkaar om de Beneden-Dendervallei samen te beschermen. Het natuurgebied bestaat uit natte weiden en bossen. De oude Denderarmen zijn meestal omzoomd door schitterende rijen knotwilgen. Denderbellebroek is een vochtig laaggelegen gebied met hooilanden. Het is een zeer open gebied, met een randzone van populier- en elzenbossen. Bij een hoge waterstand van de Dender en overstromingsgevaar, wordt het broek als potpolder gebruikt. Hogedonk ligt op de linkeroever in Gijzegem, Mespelare en Hofstade. Ook hier vinden we oude Denderarmen, met daarnaast bloemrijke hooilanden en uitgestrekte rietvelden. Hannaerden tot slot, aan de zuidrand van Wieze, is een drassig gebied in de vallei van de Pasbeek, die zich een weg baant in het landschap op weg naar de Dender.
Nu en dan was het uitkijken op het smal pad, ene kant netels andere kant bramen.
Hier een zicht op de Dender.
Ik liep een heel eind door dit gebied, met aan de linkerzijde de rivier de Dender. Dit was een zalig stuk om er door te wandelen
Hier nog een apart stukje groen met wat info betreft de fauna en flora.
leuke afbeeldingen.
Deze diertjes kon men eventueel tegenkomen
Nog enkele paden vooraleer we terug in de bebouwde kom kwamen.
Eénmaal deze wegel verlaten , was het nog wat autoarme straten tot aan het OC. Dit was een hele mooie wandeling. Veel afwisseling en goed gemarkeerd. Er waren meer dan 2500 wandelaars.
|