Floratochten;
Ik koos vandaag om nog eens te wandelen buiten West-Vlaanderen en reed naar gentbrugge om daar te wandelen bij de Florastappers uit Gentbrugge. Ik moest een ommetje maken daar er hele grote werken zijn rond deze omgeving van de startzaal. Toen ik aankwam was de grote parking al volledig bezet. Was daar rond 7u in de morgen. Schreef me in en zag daar een clubgenoot(Dominique) en gingen samen stappen.c We deden samen de 30km.
Van bij de start splitsen de 4 km (minder validen) en de 4 km zich af van de overige afstanden en gaan meteen richting Gentbrugse Meersen. De overige afstanden gaan naar de ingang van het park Rattendale.
Bij de laatste splitsing gaan de 12 km en langere afstanden richting Heusden. In de Koningsdonkstraat kunnen ze aan de rechterzijde het Kasteel Coninxdonck” zien. In de periode van 1507 tot 1826 werd het Kasteel bewoond door de familie van Baron de Thysebaert. In 1793 wordt het geplunderd en in brand gestoken en in 1814 terug gerestaureerd. Nu is het in gebruik als feestzaal en restaurant.
Via de Jan Van Aelbroeck- en Weverbosdreef komen ze aan Heusdenbrug. De 12 km splitst zich af van de overige afstanden en zij zetten hun weg verder door de Gentbrugse Meersen richting rustpost.
De 17 en meer km gaan Heusdenbrug over en komen via rustige- en landelijke wegen dan in de voor hen eerste rustpost te Heusden aan. Na wat bekomen te zijn van de eerste etappe kunnen de wandelaars hun trip verderzetten. De 17 km keert terug richting Gentbrugge. De 22, 27 en 30 km vervolgen hun weg langs rustige paden, doorsteekjes en groene stroken door het groene en rustige Heusden. Onderweg splitst de 22 km zich van de grootste afstanden af en komt dan, na de lus in Heusden, opnieuw in de rustpost aan.
Na de rustpost bereikt te hebben zetten zij dan samen met de 17 km hun weg verder richting Gentbrugge. Eenmaal over Heusdenbrug komen ze opnieuw aan de Gentbrugse Meersen samen met de 12 km stappers. Onderweg komen kleinere afstanden erbij en samen komen ze dan aan in de laatste rustpost. Van daaruit is het einde in zicht. De 4 en 6 km gaan nog een laatste stukje groen tegemoet. De overige afstanden doen nog een ommetje door de sportcluster en Meersen, ze gaan dan samen door het Noordbos.
Op het einde van de rit gaat iedereen nog door het park van het Braemkasteel. Het kasteel werd in de 14de eeuw gebouwd door Hughe Braem en Isabelle van Halewijn. Het kasteel lag toen aan de Rietgracht, een belangrijke verdedigingsgordel rond de stad Gent. In de 19de eeuw kreeg het kasteel zijn huidige vorm. In het begin van de 20e eeuw was de familie Groverman de la Kethule eigenaar. In 1946 werd het kasteel aangekocht door de gemeente Gentbrugge. Het werd tot 1974 gebruikt als gemeentehuis en het park kreeg de naam van de laatste burgemeester Frans Toch. Het kasteel werd vanaf dan het toevluchtsoord voor de Muziekacademie van Gentbrugge. Na een naamsverandering in “Academie voor muziek, woord en dans Emiel Hullebroeck” vond in 2012 de Academie de “Kunstbrug Gent” er zijn onderkomen. Bij de aanleg van de E17 werd het park gehalveerd. Het resterend stukje groen ooit mooi als afscheid van de Floratochten.



































Een hele mooie tocht met heel veel variatie en heel veel wandelaars. Er waren 3815 deelnemers en 23 clubgenoeten.
|