VLIERBLOESEMTHEE
Zodra de bloemen in mei en juni open zijn is het tijd om ze te oogsten. Vooral op warme dagen is de zoete geur goed merkbaar. Droog de bloemschermen onder een afdak in de wind. Bewaar ze in goed af te sluiten potten.
Voor de thee heb je een eetlepel gedroogde bloemen nodig die je met kokend water overgiet. Zeef de thee en maak het op smaak met rietsuiker of honing.
Leonie Kroon heeft Vlierbloesem limonadesiroop gemaakt volgens het volgende recept:
Neem 30 grote bloemschermen of even zo vele kleinere. 3 liter water
2 3/4 kg suiker
3 zakjes vanillesuiker
1 citroen
De schermen plukken, wassen en overgieten met de drie liter water.
Afgedekt 3 dagen laten trekken.
Zeven door een doek en opkoken met de suiker, de vanillesuiker en de uitgeperste citroen.
5 minuten door laten koken.
1 deel siroop met ongeveer 5 delen water.
Erg verfrissend en apart.
Tip: Pluk geen bloesems, kruiden of bessen langs een rijweg i.v.m. de benzinedampen die neerslaan op de gewassen.
Foto: Ronald
10-06-2011 om 00:00
geschreven door Ronald
|