Stoomvaart Maatschappij Nederland
Toen we nog op de Vliegveldlaan 56 woonden en we nog niet wisten dat we eens met het motorschip Oranje van de S.M.N. Stoomvaart Maatschappij Nederland naar Nederland zouden (moeten) vertrekken , had mijn broer Boengke ( Johan Marcus Polydor) al met de S.M.N. te maken.
Na zijn lager schooltijd aan de Javaweg 66 (zie ook het artikel Lopend naar school op deze weblog) ging hij naar de Christelijke Middelbare School aan de Sluisbrugstraat ( op nr.11) De naam van deze school werd later (na de souverniteitsoverdracht) omgedoopt tot S.M.P. (Sekolah Menenengah Pertama) Keristen, terwijl de straat vanaf die tijd Jalan Pintu Air heette.
Na zijn schooltijd ging mijn broer werken en wel bij de Stoomvaart Maatschappij Nederland aan de Medan Merdeka Barat 3 ( voorheen Koningsplein-West).
De S.M.N. werd opgericht op 13 mei 1870 door onder meer prins Hendrik der Nederlanden.
Van zijn S.M.N.-salaris kocht hij een nieuwe fiets die er wel héél anders uitzag dan de mijne, die voor een groot deel eigenhandig was samengesteld uit onderdelen van diverse gekregen of gevonden fietswrakken van even zo veel verschillende merken en die zich dan ook vaak gedroeg als een monster van Frankenstein, namelijk onberekenbaar en levensgevaarlijk!
Broer Johan begon zijn loopbaan bij de S.M.N. op het Passagebureau op de bagageafdeling. De toenmalige chef van het passagebureau was de heer Koomen en de directe chef van mijn broer was Frans Soeters (Soeters was trouwens een bekende familienaam in het toenmalige Nederlands-Indië).
Gedurende het laatste gedeelte van zijn loopbaan bij de S.M.N. (we verlieten Indonesia op 19 maart 1956 met de Oranje (vaart nr.56, gezagvoerder J. Lassche) was hij verantwoordelijk voor de aankoop en verzending van drukwerk en kantoorbehoeften voor de S.M.N. en haar agentschappen in Indonesia.
In die periode was Raden Sulaeman Kusumahdinata zijn directe chef.
Het gebouw van de S.M.N. stond tussen het gebouw van de Radio Republiek Indonesia en dat van het Hoge Commisariaat der Nederlanden, waar we in een later stadium (toen we al wisten dat we zouden repatriëren) voorlichtingsfilms over Nederland zouden bekijken om zo iets meer te weten te komen over ons vaderland, dat we nog nooit hadden gezien.
14-03-2008 om 14:59
geschreven door rene persijn
|