"Gentse cafe potpourrie "en rijen es plezant' (Gent text)
Gent schuunste stad van't land
Walter De Buck is een bekende volkszanger uit Gent. Vandaag de dag is men hem nog steeds niet vergeten en ook niet op Youtube. Daarom is er hier het liedje "In Mijn Stroatse Zijn't Allemaal Komeren".
Biezebaaze - Loetsebollekezoetse
'K WOARE WA ZAT
Gents liedje door Manu De Canck
Walter De Buck : T'Vliegerke
het moegen lied van walter de buck - gents muziek
gents kleinkunst
Het Morgenlied Walter de Buck
Gentse Slow.
Gentse bal poep en l air
Gents volksmuziek
"Het autootje" door Romain De Coninck.
Een "vergeten" sketch van Romain De Coninck
over de avonturen met een autootje.
Met groot respect voor deze
fantastische Gentse artiest
een goat in maane iemmer (gentse liedjes)
schuun manske willy bart en zijn kluts
café chantant willy bart en zijn kluts schuun mankske
nen hutsepot van gensche liedjes
gezongen door rolando = roland van eeckhout
i love you op zijn gents
biezebaaze Mijn Gent
schitterend liedje over de schuunste stad!
'Kasseien langs de Leie', beter gekend als 'Gent es schuune' is één van de liedjes die werden gebracht in de succesvolle reeks 'Cabaretten' door het Gentse acteurstrio Margriet Bruggeman/Jo De Meyere/Oswald Versyp - een ode aan Gent en haar inwoners
Comedyshow met intercultureel tintje in de Centrale
GENT - Op zaterdag 6 april vindt in de Centrale de tweede editie van Comedy Harem plaats. Comedy Harem is een mix van artiesten met allochtone roots en Vlamingen die het publiek wensen te verwennen met een mengelmoes van comedy, muziek, literatuur en woordvoorstellingen.
De meest opvallende naam op de affiche is die van stand-up comedian Latif. De Vlaamse Marokkaan is bekend van het Canvasprogramma Comedy Casino Cup en maakt deel uit van Hakim’s of Comedy, een multicultureel collectief van beginnende stand-up comedians. Daarnaast zal het cabaretduo Kunst Veredeld met een d zorgen voor een dosis muzikaal-poëtische humor. Comedians Soula Notos, Neville Raven, Arbi El Ayachi en beatboxer Serdivullen het lijstje van Comedy Harem verder aan.
Interculturele invloeden
Comedy Harem is een realisatie van Mooi Mooi producties in samenwerking met Kom-pas Gent. Communicatie –en promotiemedewerker Jan Declercq van de Centrale kijkt uit naar de tweede editie van Comedy Harem. ‘Met een vijftigtal kijklustigen waren we met de eerste editie van vorig jaareigenlijk vrij tevreden. Publiekstrekker Latif zal dat cijfer zaterdag dit jaar wellicht wel nog opkrikken.’
Tickets en info zijn te verkrijgen in voorverkoop bij Uitbureau Gent of aan de deur. Comedy Harem trapt af om 20u in de Kelderzaal van De Centrale.
Het cabaretduo Kunst Veredeld met een d hier op het Comedy Festival Gentse Feesten 2011:
Druk op kleine plaatje en je wordt doorgestuurd naar de link.
GENT - Laura Hoste (24) zoekt 230 mannen die hun kleding willen uittrekken voor haar. Voor een prikkelende fotoshoot? Een misterverkiezing?
'Neen, niets van dat. Ik ga ze van kop tot teen meten: van hun schouderbreedte over hun borstomtrek tot hun beenlengte', zegt de studente modetechnologie aan de Hogeschool Gent, die stage loopt bij het label Black Balloon. 'Ik doe de opmetingen om matentabellen te maken. Die zijn nodig om de productie van mannenkleding te vergemakkelijken.'
Voor een pintje
Een stoet heren in ontbloot bovenlijf: menige vrouw zou jaloers zijn op zo'n job. 'De heren kleden zich om in een aparte ruimte en gaan in kamerjas naar de bodyscanner. Ik krijg ze dus helemaal niet in volle glorie te zien. Trouwens, de modellen mogen hun slip aanhouden. De inhoud van de onderbroek wordt niet gemeten - die vraag krijg ik altijd.'
De proefkonijnen worden beloond met een pintje, want Laura wordt voor haar meetwerk gesponsord door een biermerk. 'En ze krijgen hun gegevens mee, altijd handig als ze een kostuum op maat laten maken.' Kandidaten tussen 25 en 45 jaar kunnen Laura contacteren viajuniorballoon3@blackballoon.be.
Alé senioren draag een steentje bij voor de jonge dame .
Gratis duotickets voor lezing in Het Huis van Alijn
GENT - Met de lezingencyclus De Ontgrenzing kijkt het Huis van Alijn een maand lang terug op het rijke verleden van de stad. Vorige weken kwamen al het Gentse bodemarchief en het variététheater aan de beurt. Donderdag vertelt Els Veraverbeke over hoe Gent van een industriestad naar een moderne en veelzijdige stad evolueerde. Het Huis van Alijn deelt vijf duotickets voor de lezing uit. Els Veraverbeke van het Huis van Alijn belicht enkele locaties in Gent waardoor duidelijk wordt hoe de Gentse skyline tussen 1950 en 1990 veranderde. In de jaren 50 ontstonden nieuwe visies op wooncultuur. Woontorens verschenen, grootschalige woonprojecten werden gerealiseerd en ook de auto veroverde de stad. De woonwijken Malem en de Watersportbaan en de evoluties in het Patershol, de Korenmarkt en het Zuid illustreren hoe de stad meer en meer kleur kreeg. Het Huis van Alijn geeft 5 duotickets voor de lezing weg. Geïnteresseerden mailen naar info@huisvanalijn.be. De lezing ‘Gent 1950-1990: Geheugensporen van een moderne stad’ vindt donderdag 5 april om 19u plaats in Het Huis van Alijn (Kraanlei 65) en kost € 4 (€ 3 voor Vrienden van het Huis van Alijn). Het is raadzaam te reserveren omdat het aantal plaatsen beperkt is.
Blaarmeersen / Camping "Camping Blaarmeersen" Da's pas vakantie! Deze stadscamping is gelegen dicht bij het centrum van Gent, het historisch hart van Vlaanderen met talrijke bezienswaardigheden, een stad van alle tijden. Camping open 1 maart tot de herfstvakantie
De 4 sterren camping maakt deel uit van het Sport-en Recreatiepark Blaarmeersen, een groen paradijs aan de westrand van Gent. Het domein zelf is 105 ha groot en is de plaats bij uitstek voor natuurliefhebbers en sportfanaten. FOTO Of het nu voor 1 dag of voor een paar weken is, als toerist bent u steeds welkom vanaf 1 maart tot de herfstvakantie. Faciliteiten De camping is 10 ha groot met 250 afgebakende staanplaatsen voorzien van 10 Amp en een tentenweide voor 100 tenten. Er zijn 5 sanitaire kernen met douches, lavabo's en vaatwas met warm en koud water, babybad, toiletten Met de Groene Sleutel beloont Toerisme Vlaanderen en Bond Beter Leefmilieu uitbaters van toeristische accommodatie voor de inspanningen die ze leveren voor het leefmilieu. De uitbaters worden ook intensief begeleid. Evenementen * KKC heeft plaats van vrijdag 22 juni tot zondag 25 juni 2012 Tijdens deze periode is het heel druk op de campng. De voetballers overnachten op de camping en tentenweide. *GENTSE FEESTEN 14 juli tot 24 juli 2012. Tijdens de Gentse Feesten, kan er niet gereserveerd worden voor tenten. Die komen allemaal samen op de grote tentenweide. Alle dagen van de Gentse Feesten komen vele kampeerders aan maar vertrekken er ook vele kampeerders. Als u op de camping aankomt in de vroege namiddag, dan is de kans het grootst dat er nog plaats zal zijn. Hoe later u aankomt op de camping, hoe meer kans u hebt dat de camping zal vol zitten voor caravans, vouwwagens of campers. Voor tenten is er in principe altijd wel plaats. Inchecken op de camping is met paspoort of identiteitskaart, een rijbewijs of camping carnet is niet voldoende.
De eerste zesdaagse van Gent begon op 30 oktober 1922 op een demonteerbare piste van 210 m in de grote hal van het Gentse Floraliënpaleis dat was gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1913. In 1927 werd een vaste piste van 160 m in gebruik genomen, maar in de jaren 1930 werd daarop nog maar twee keer een zesdaagse gereden. Na de Tweede Wereldoorlog nam men in 1947 de draad weer op.
Op 12 november 1962 werd het Kuipke, zoals de velodroom algemeen werd genoemd vanwege haar kleine omtrek en erg steile bochten, door een brand verwoest. Een nieuw Kuipke met een baan van 166 m werd in 1965 in gebruik genomen.
Er worden ook andere evenementen in het Kuipke georganiseerd. Op 21 maart 1959 trad Louis Armstrong op in het Kuipke.
Gisteren nog 151.000 vrienden op Twitter, vandaag nul
GENT - De 21-jarige Mathieu De Ruyck was maandag nog Vlaanderens meest populaire twitteraar, maar hij dumpte er van de ene op de andere dag 151.000 vrienden en volgers. 'Ik was de roddels beu', zegt de ex-twitterkampioen. Helemaal verweesd blijft hij echter niet achter: de jongeman houdt nog 80.000 facebookfans over.
151.00 twitteraars waren geïnteresseerd in het doen en laten van de jonge Gentse evenementenorganisator Mathieu De Ruyck. Elke tweet die hij de wereld inzond, werd gelezen door meer mensen dan het aantal inwoners van - pakweg - Mechelen en Kortrijk samen. Een onverstelbaar aantal, dat hem tot een van de absolute recordhouders maakte in Vlaanderen. Zelfs populaire jongens als Sven Ornelis, Sam De Bruyn en Karl Vannieuwkerke raken samen amper aan 100.000 volgers.
Genoeg 'getwitterd'
Een cijfer waar veel fanatieke twitteraars dus enorm jaloers op zouden zijn. En toch besliste De Ruyck deze week om al zijn online 'fans' te dumpen. 'Ik was geen fervente twitteraar, en dan maakt het niet uit of je een profiel hebt of niet. Ik zet mijn profiel nu even aan de kant omdat ik de vele roddels niet meer wil aanzwengelen. Een expert heeft me maandagavond geholpen bij het verwijderen van al die volgers.' Met 'de vele roddels' doelt De Ruyck op het feit dat sommige mensen hun twijfels hebben bij de manier waarop hij aan al die volgers kwam. In het Gentse studentenmilieu wordt er zelfs gezegd dat hij veel van zijn onlinefans kocht. Iets wat technisch mogelijk is. Maar hij ontkent. 'Ik weet dat er heel wat tamtam rond mijn naam is geweest. Maar populariteit kopen lijkt me vergezocht. Populair worden op sociale media kostte me vooral veel tijd en moeite.'
Rest de vraag hoe deze jonge Vlaamse kerel dan aan zoveel volgers komt? 'Ik ken manieren om aan extra volgers te geraken', zegt hij. 'En ik maak daar ook gebruik van. Zo vraag ik aan mensen met een heleboel volgers om mijn twitterpagina te promoten. Je kan ook grote aantallen volgers uitwisselen via bepaalde websites. En daarnaast kennen veel mensen me ook wel van de bals die ik organiseer. Daar komen toch telkens een paar duizenden jongeren naartoe.'
Wel nog op Facebook
De Ruyck heeft de sociale media echter nog niet helemaal opgegeven. Zijn facebookpagina bestaat nog en telt nog steeds evenveel fans. Die gooide hij niet overboord. 'Ik ben al veel langer actief op Facebook en vind het een veel nuttiger medium dan Twitter', geeft hij als reden. 'Ik kan de updates niet meer bijhouden en het moet natuurlijk mogelijk blijven om alles met mijn privé- en werkleven te combineren.'
GENT - De Gentse singer-songwriter Sarah Ferri speelt morgen om 15 uur een live-sessie in café Labath, op de hoek van de Oude Houtlei en de Poel. De bevlogen Gents-Italiaanse zal er een voorsmaakje geven van haar straks te verschijnen debuutplaat 'Ferritales', dat ze op 22 april officieel voorstelt in de Vooruit. Allen daarheen!
Lees hier ook het uitgebreide interview dat collega Peter Van Tieghem van De Standaard had met Sarah Ferri.
Voor tickets (10 euro) en info over het releaseconcert in de Vooruit op 22 april: check de websites van organisator Democrazy en Vooruit. Twee dagen voordien stelt ze 'Ferritales' voor in de Brusselse AB.
Director: Leslie Verbeeck Camera: Bert Temmerman Music video by Sarah Ferri performing Were You There. (C) 2012 ARS Entertainment Belgium (A Division Of Universal Music Belgium)
Mijnheer en madam Bourgeois wonen in de Kortrijksepoortstraat in Gent,waar tram 4 passeert. Op een morgen zegt madam Bourgeois : 'Ventze, 'k goa vandeveurnoene noar de Weba achter 'n nieuwe klierkasse, 't stoa iene in 't blaatse, azu van de diee da ge zelve moet tuupesteke'.
Zegt mijnheer Bourgeois; 'Wien goa da tuupesteke ?' 'Ah ikke,' zegt madam Bourgeois, 'Zei moar gerust, tegen vanovend oas ge thois komt van eu weirk, dasse tuupe zit!'
Wat later komt madam Bourgeois thuis met haar kleerkast en begint de kast in elkaar te zetten volgens de handleiding. Als de kast in elkaar zit kijkt madam Bourgeois met voldoening naar haar werk. Maar tram 4 passeert en door het gedaver valt haar kleerkast uit elkaar.
Madam Bourgeois doet een tweede en een derde poging om de kast in elkaar te zetten, maar telkens als tram 4 passeert valt de kast terug uiteen.
Ten einde raad telefoneert madam Bourgeois naar de Weba, ze legt het probleem uit en bij de Weba zegt men haar dat ze Arsène, de technieker zullen langssturen.
Arsène belt aan: 'Est ier datter problemen zein mee u klierkasse? ', en wat later zet hij de kast in elkaar. Als hij klaar is zegt hij met veel geste: 'Voila, madam, 't es in de sacoche! ' Maar tram 4 passeert en de kast zakt weer in elkaar. ''t Zal woarschaanlek iets mee 't binneweirk zein' zegt de man. 'k Zal ze nog ne kier tuupesteke en der ne kier inkruipen om ne kier te kaake wat datter schilt'.
Kort daarna komt mijnheer Bourgeois thuis, hij gaat naar de slaapkamer en ziet de kast staan. 'Jawadde' zegt hij ' z' Hé eur kasse ol tuupe gekrege!' Nieuwsgierig opent mijnheer Bourgeois de kast en ziet Arsène staan. 'Maine vriend !' zegt hij ' 'k hope veur eu da ge un goeie reden èt om hier in mein klierkasse te stoan'. Waarop Arsène overtuigd zegt: 'Johjok, meniere, 'k stoa te wachten op tram viere'.
Festival voor en over klein grut op 28 en 29 april 2012 Circa, De wereld van Kina: de Tuin en de Dienst Cultuurparticipatie presenteren in het kader van het Maeterlinckjaar het Insectenfestival, een festival voor kinderen tot en met 12 jaar. Het Insectenfestival vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 april 2012. Tijdens het festival kunnen kinderen genieten van de wonderlijke insectenwereld aan de hand van tal van workshops, een luisterparcours met indrukwekkende Cocons gemaakt door vier verschillende kunstenaars, een theatervoorstelling, filmvoorstellingen, een dolkomisch weetjesparcours, tentoonstellingen en zoveel meer in het prachtige kader van De wereld van Kina: de Tuin. Maurice Maeterlinck Mensen zijn als een termietenhoop, aldus de Gentse Nobelprijswinnaar literatuur Maurice Maeterlinck. Maeterlinck pende in zijn essays heel wat neer over termieten, bijen, mieren, enz. Zijn fascinatie voor insecten was erg groot, waaruit de idee voor het ‘Insectenfestival’ is gegroeid. Alvast drie activiteiten die helemaal in functie van het ‘Insectenfestival’ werden ontwikkeld: cocons, kijkdozen en het dolkomisch weetjesparcours. Cocons De Dienst Cultuurparticipatie en Circa zijn gestart met een kunsteducatief voortraject voor het ‘Insectenfestival’: in de aanloop naar het festival ontwerpen de kunstenaars Jeroen Dreezen, Sara Dykmans, Nic Geeraert en Michelle Adriaense vier cocons. Samen met de kinderen van basisschool De Stadspoort, vzw Jong Blaisantvest-Rabot-Bloemekenswijk, Spelotheek Baloe, IBO Sleepken en met personen met een verstandelijke handicap onder begeleiding van vzw Kumen, werden van de ontwerpen vier heuse cocons gemaakt. De vier cocons zullen tijdens het Insectenfestival in De wereld van Kina: de Tuin opgesteld worden (staan, hangen, liggen) en dienen als luisterplek voor de kinderen. Isabelle Desegher (Vertelf) en Veerle Ernalsteen verzamelden bestaande verhalen over insecten en maakten nieuwe verhalen aan de hand van improvisatieoefeningen. In de cocon liggen of hangen hoofdkussentjes/luidsprekertjes waar de kinderen de fluisterverhalen kunnen beluisteren. Kijkdozen ‘Een dag uit het leven van Tjerieke: een kijkdozenparcours voor kleuters’ is een tweede activiteit op het festival. Geïnspireerd door Leo Hortus Thiery, de eerste conservator van het museum van De wereld van Kina: de Tuin, ontwikkelde Bougie vzw een figuurtje: Tjerieke. In de Tuin worden drie kijkdozen verstopt. Daarin ontdekken de kleuters fantasievolle insectenwereldjes en komt Tjerieke steeds te voorschijn. De kijkdozen bevatten waarheidsgetrouwe gegevens over het leven van insecten. Zo worden in de vlinderkijkdoos bijvoorbeeld afbeeldingen van brandnetels verwerkt. De kijkdozen worden ontwikkeld op basis van natuurgetrouwe kennis in combinatie met veel fantasie. Het dolkomische weetjesparcours De vzw Productions en zonen ontwikkelde speciaal voor het ‘Insectenfestival een verrassend en dolkomisch weetjesparcours met onder andere ‘De Versla-eens-een-insect-show: Showpresentator’, ‘De bijna-slimste-mens-ter-wereld’ en de ‘Vliegend-Hert-Man’. Meer uitleg zou de verrassing tenietdoen, dus komen kijken is de oplossing. Praktisch Het uitgebreide programma staat op de website www.insectenfestival.be. Het Insectenfestival wordt opgedeeld in telkens twee dagdelen met eenzelfde programma: voormiddag (10 tot 14 uur) en namiddag (14 tot 19 uur). Op zaterdag kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar, vergezeld door een natuurgids, de tuin afsluiten bij zonsondergang: ‘het slapengaan van de tuin’. Zondagochtend bij het krieken van de dag kunnen ze samen met een natuurgids het ‘ontwaken van de tuin’ beleven. Zaterdag 28 april ‘Slapengaan van de tuin’: van 20.30 tot 22.30 uur (afzonderlijk inschrijven, de plaatsen zijn beperkt). De plaatsen voor de avondwandeling zijn enkel bedoeld voor kinderen, de ouders kunnen tijdens de wandeling genieten van een aperitiefje in het meetingpoint. Zondag 29 april ‘Ontwaken van de tuin’: van 6.20 tot 9 uur (afzonderlijk inschrijven, de plaatsen zijn beperkt). Voor de ochtendwandeling graag maximum één volwassene per kind of groep vriendjes. Zo krijgen zoveel mogelijk kinderen de kans om deel te nemen aan de wandeling. Reservaties Online tickets reserveren kan via de website www.insectenfestival.be. Telefonisch reserveren kan via Gentinfo, tel. 09 210 10 10 van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur vanaf dinsdag 3 april 2012. Per dagdeel (voormiddag of namiddag) Kinderen -3 jaar: gratis (reserveren niet nodig) Kinderen van 3 tot en met 12 jaar: 8 euro Volwassenen: 10 euro In de tickets zijn alle activiteiten tijdens het festival inbegrepen. De workshops zijn enkel bedoeld voor kinderen. Het ontwaken en slapengaan van de tuin: Kinderen 8 euro Volwassenen: 10 euro De ontdekkingstocht met gids en ontbijt of aperitief inbegrepen. Meetingpoint Tijdens het festival kunnen ouders en kinderen doorlopend terecht in het Meetingpoint voor een hapje en een drankje. Bereikbaarheid openbaar vervoer Tram 4 (richting Rabot), halte Spaarstraat (Blaisantvest) Bus 5 (richting Blaisantvest of van Beverenplein) of 50 (richting Evergem), halte Tolhuislaan. Informatie: De wereld van Kina: de Tuin Berouw 55 9000 Gent Tel.: 09 225 05 42 Fax: 09 234 30 56 E-mail: kinatuin@gent.be Openingsuren: maandag van 9:00 tot 17:00 uur dinsdag van 9:00 tot 17:00 uur woensdag van 9:00 tot 17:00 uur donderdag van 9:00 tot 17:00 uur vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur zondag van 14:00 tot 17:30 uur Ook open op feestdagen van 14 tot 17.30 uur maar gesloten op 25 en 26 december en op 1 en 2 januari. Tijdens de Gentse Feesten alle dagen open van 9 tot 17 uur. Rondleidingen op aanvraag. Verantwoordelijke: mevrouw Annemie Van Gijseghem Bevoegd: Rudy Coddens Schepen van Onderwijs en Opvoeding Sint-Baafsplein 2A 9000 Gent Tel.: 09 266 54 30 Fax: 09 266 54 49 E-mail: schepen.coddens@gent.be Lieven Decaluwe Schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten Stadhuis Botermarkt 1 9000 Gent Tel.: 09 266 51 40 Fax: 09 266 51 59 E-mail: schepen.decaluwe@gent.be
Teksten - Het dialect : EEN LESJE GENTSE COMPUTERTAAL
Teksten - Het dialect : EEN LESJE GENTSE COMPUTERTAAL
Save : Smijt da doar ieveranst da ge't nog keunt wérevinde Shut down : aawd ui muile (kleppe toe) Uitloggen : A schuppe afkoisen Username : Oe ietè gà manneke ? View : kier kaaken Delete : Smaat moar in de voailbàk Icoon : Prentsen Floppy disk : plakoatse dade der insteekt Hard disk : plakoat dat der al inzit CD-rom : plakoatse da blinkt Keyboard : Planke mé knopkes Options : Wa keunde der allemoal mé doen Replace all : Gruute kuis Format C: : Nog gruutere kuis Crash : Pataat, t'es noar de kl**te Click : Duiwe muisknop : vuile proat over de wijve Double click : Nog nekier duiwe Cut and paste : Een kollage moken Attachment : iet da ter an angt Backspace : en vette kont Laptop : Veur op uiwe schuut Microsoft : Serjeuzen bucht Windows 98 : Program veur ui machine noar de kluten 't elpen Windows ME : aawe wijn in nieuwe zàkke Browser : Kerjeuzeneuzemosterdpot (teirenteyn) Chatten : Kafféklets Dot : Puntse At : En A me en krullewietse Escape : Wegluupen Help : Legd-uit oe da ge 't zelf keunt doen Internet : Cafe dad-eigelijk nie echt bestoat Tab : Doar komme pintjes uit Home : Noar-uis Insert : iets tusse plàkken Print Screen : Op papier zettè wa-da-ter op uiwe tv stoat Ctrl-Alt-Del : Veur oas eu machine nie mier wil luistere motherboard : ne schunen balkon processor : nog slimmer dan iene van't unief (professor) RAM : e schoap mee kluute WWW : ne kleine die vrie oant bléten es paralelle poort : névest de Brugse puurte ( nie verre van de Muie)
Alle Afbeeldingen blijven
eigendom van de makers,en teksten
mocht u hier ietske vinden
dat van u is en moet verwijderd
worden gelieve een bericht
In de middenblog op (Reageren)
Eén van de grootste successen van Eddy Wally.
Deze mag niet ontbreken op deze blog...
Als marktkramer ben ik geboren.
Eddy Wally (Zelzate, 12 juli 1932)
is een Belgische zanger
die bekend is om zijn hits Chérie (1966),
Als marktkramer ben ik geboren (1969)
en Ik spring uit een vliegmachien (1996).