Ik ben Wim del Arte
Ik ben een man en woon in een kartonnen doos onder een brug (( in Parijs)) en mijn beroep is Gepensioneerd clochard.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Dat zijn er een pak geweest, te veel om op te noemen.
Het was te koud onder de brug , ben verhuisd, terug naar La Palma.
Schetsblog Niets meer niets minder. Dit blog is een tento met vervolg en bestaat uit een opeenstapeling van stijlen, citaten, beelden, ideeën, motieven en ook soms een fotoke. Voor de bezoeker is het nauwelijks duidelijk waarom dit schetsblog gemaakt is.- Om de invloed van de massamedia op de vorming van het individuele gedrag aan de kaak te stellen, dit door smakeloze, symbolische en tragikomische vervormde schetsen, waarvan de betekenis zelf kan ingevuld worden. - Zo ben ik althans gestart; MAAR EEN BLOG LEEFT EN PAST ZICH AAN... en zo langzamerhand werd het een foto-dagboek van een EILANDER
29-09-2009
LA PALMA - STRAALJAGERS OVER HET ARIDANE DAL
Op 29 september, feestdag van Aartsengel Michael, vliegen twee straaljagers laag over de oceaan en het Aridane dal, ter ere van de Aartsengel Michael, patroonheilige van het eiland La Palma en in het bijzonder van Tazacorte. Dus mijn buren en ik beklommen onze "huisvulkaan". Daarboven staan we ongeveer op 1500 voet boven zeeniveau en kunnen we de straaljagers onder ons zien voorbijvliegen. Andere jaren deden ze een gesimuleerd dogfight, enkele rolls en een paar loopings. Maar dit jaar was er maar één F-18 die tweemaal hoog kwam overvliegen ... en dat was het dan ... Bezuinigen denk ik. Een beetje teleurgesteld reden we terug de vulkaan af. We zien wel volgend jaar ...
Gisteren rond 21 uur in het dorp Tazacorte had de rondgang van de "Fufos" paarden plaats.
Geschiedenis: Op het Caribische eiland Cuba hadden Julián "el de Eustaquio" (Eustaquio is een Spaans Amerikaanse jongensnaam) en Antonio Manuel Piquito het idee opgevat om een soort inkruippaard te maken van rietstengels, bruin- en zijdepapier. "El Caballo Fufo". In 1911 kwamen de twee vrienden terug naar hun geliefde Tazacorte en voerde hun plan uit. Achttien paarden dansen onder de begeleiding van een giraf. Vroeger dansten ze een pasodoble, een march, polka enz... maar sinds 1937 is de voornaamste dans een Mexicaanse ballade "Vuela, vuela, Palomita".
De eerste foto dateert uit februari 1997. Van de pier bleven door het geweld van de Atlantische stormen nog maar enkele bogen over.
De tweede foto is van september 2009. De pier is een aantal jaren geleden verlengd en er heeft zich een zwart lava strandje gevormd. Het is vroeg in de ochtend, en er zijn nog geen toeristen, heerlijk om te joggen.
Derde en vierde foto : Plaza de Castilla. De marmeren plaat is het enige dat er op wijst dat dit de plek is waar de verovering van La Palma begon. Op deze plaats, landde Fernández de Lugo op 29 september 1492 met zijn troepen om de eilandbevolking te onderwerpen en hiermee een cultuur die zich 2000 jaar had ontwikkeld op het eiland te vernietigen.
In gedachten probeer ik de klok terug te draaien en bevind ik mij op het galjoen van Fernández de Lugo, en probeer me in te beelden wat hij zag. Je kunt het je nauwelijks voorstellen maar 500 jaar geleden was hier geen beton. Hier bevond zich een ideaal leefgebied voor de oorspronkelijke 'Wilden van Benahoare'. Waarschijnlijk met een overvloed aan bomen vanaf de kuststreek tot aan op de bergtoppen. Als import-Palmero ben ik nieuwsgierig naar de ontwikkeling van het eiland. Het landschap van La Palma ondergaat zoveel veranderingen dat je, je soms afvraagt hoe het hier nog maar enkele jaren geleden uitzag.
De honden van de Guanchen (oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden) waren vervaarlijke bloedhonden, wild als tijgers en groot als olifanten. Zo werden de honden beschreven door Plinius de oudere in het begin van onze jaartelling. Hij voegde een nieuwe naam toe aan de bestaande naam Gelukzalige Eilanden (Insulae Fortunata), namelijk Insulae Canum, hetgeen betekent Honden eilanden. Deze naam werd door de Spaanse Conquistadores verbasterd tot Islas Canarias, zoals ze nu nog heten.
Op het eiland La Palma zijn heel wat honden die veel weg hebben van Deense doggen, Zij worden gefokt als waakhonden en kunnen 's nachts geweldig te keer gaan en komen dan vals uit de hoek. Het zijn stevig gebouwde dieren met brede borstkassen. In de negentiende eeuw hebben Engelse kolonisten hun Mastiffs en Bulldogs meegebracht en laten kruisen met de inlandse honden en zo is de "Canary Dog" ontstaan. De hond werd verder geselecteerd en gefokt om op te treden in hondengevechten en om het vee en land van boeren te bewaken. De georganiseerde hondengevechten zijn bij wet in 1940 verboden. In de jaren zeventig van verleden eeuw kwamen de Duitsers en de Engelsen gingen. De Duitsers brachten hun Duitse herders mee waardoor de inlandse honden bijna verdwenen. Zoals je kunt zien op de foto's heeft de Canarische dog de laatste decenia's een revival meegemaakt.
De foto's heb ik genomen zaterdag laatstleden in het dorp Tazacorte tijdens de XIIste prijskamp voor Canarische doggen.
De Catalaanse kunstenaar architect Antonio Gaudï (1852 - 1926) was vanwege zijn experimentele stijl en materiaalkeuze een toonaangevend vernieuwer. De stratenmakers van La Palma zijn nog steeds onder de invloed van deze Catalaan die grote oppervlakten versierde met goedkope materialen. Zo hebben onze stratenmakers een ware mozaïekkunst ontwikkeld om de stoepen te versieren met eenvoudige strandkeien.
................. " Op de Gelukzalige Eilanden (Canarische Eilanden) regent het weinig. Het is gans het jaar door lente. Zachte zefiers brengen er koelte van de oceaan. De vruchtbare grond schenkt de mensen de meest uiteenlopende soorten smakelijk fruit om zich mee te voeden. Ze leven er, om te genieten van de natuur, verschoond als ze zijn van de dagelijkse arbeid en andere onaangenaamheden die het leven de mens elders oplegt " .............................
Neen ! Dit is geen alinea uit een reclamefolder, maar een mededeling van een Grieks wijsgeer uit het begin van onze jaartelling. Alleen mijn "Wanenonli" zou met recht kunnen protesteren tegen de laatste zin. Het is dank zij haar hard werken in de tuin dat we zo'n mooie oogst hebben.
Van gans de archipel kan men alleen La Palma beschouwen als een groen paradijs, het eiland dat de mythologische tuin van de Hesperiden het dichtst benadert.
Volgens onze buurvrouw waren in vroeger tijden gedroogde vijgen een perfecte aanvulling op het menu. De vruchten werden in grote hoeveelheden geplukt en te drogen gelegd in de zon. De vijg was toen van groot belang maar door het in onbruik raken van de middelhoge boomgaarden en de smaakverandering van de chips-en-cola generatie is deze vrucht als zoete lekkernij grotendeels verdwenen.
TRIËNALE VOOR HEDENDAAGSE KUNST _________________________________________ BEAUFORT 03 kunst aan zee. La Palma deed op de valreep toch nog mee ... ;-) met een kunstwerk gemaakt door "De Helden van het Strand". Titel van het kunstwerk: "De Vooruitgang". _____________________________________________________________________________ Homage aan Marcel Duchamp, Francis Picabia, Man Ray, Christo en Jeanne-Claude.
Sinds het einde van de 20ste eeuw vinden we een veelvoud aan benamingen om 'Art Brut' te duiden. Tegenwoordig bezien we de kunst niet meer als een vastomlijnd gegeven van 'alles of niets'. De media, het internet, verkoopcijfers, recensies bepalen tegenwoordig wat kunst is. Ook kan iedereen nu in zijn vrije tijd " kunstelen ", foto's maken en de wereld insturen. Elk dorp kent wel eens een tentoonstelling met creaties van plaatselijke artiesten. Wandelroutes aflopen en zoveel mogelijk artiesten tellen is nu 'in' en komen uitgebreid aan bod op televisie. (Vlaanderen vakantieland). Tegenwoordig is het onderscheid tussen Outsider Art, Naïeve Kunst, Volkskunst en kunst van personen met een mentale handicap niet meer duidelijk. _____________________________________________________________________________ Deze werken zij al eens eerder gepost, elk afzonderlijk met zonsondergang achtergronden, nu heb ik ze geplaatst tegen een rauwe achtergrond om zo 'Raw Art' te benadrukken.
BANANEN IN EEN DIEPE KLOOF ___________________________________ Op tochten over het eiland zag ik in een diepe kloof (barranco) enkele terrassen met bananenplanten. Met mijn 'bokkepoten' aan ging ik kijken of daar wel de bananen tot wasdom kwamen en ja hoor! het was een weelderige kleine bananenplantage. Boven de 300 à 400 m. dragen de planten geen vruchten meer. De plaats in de kloof was met zorg uitgekozen. Uit de wind en de uren zon per dag was voldoende voor een overvloedige bananenoogst.
STRUINEN EN KLAUTEREN DOORHEEN EEN VULKAANLANDSCHAP
Het is nu weer een tijdje geleden ... In de plaats van 'jutten op het strand' ben ik nog eens gaan klimmen en kruipen doorheen de lavastroom. Deze duivelse rivier is hier niet ver vandaan, om de hoek, bij wijze van spreken. Je kunt er struinen, klauteren en vooral sluipen want overal liggen er monsters op de loer ;-)))
Volgens recente opvattingen is het eiland La Palma geen overblijfsel van een in de oceaan verdwenen klein continent (de Atlantis-hypothese) maar is het integendeel door vulkanische werking uit de oceaan omhoog gerezen. Bij tochten over het eiland bemerken we ondanks de vulkanische oorsprong een grote verscheidenheid aan landschappelijke vormen. Naast een vlakte rijzen hoge bergen op waarvan de toppen enkele dagen per jaar met sneeuw bedekt zijn. De berghellingen zijn begroeid met bomen en struiken en kenmerken zich door een weelderige groene vegetatie. Naast de groene bananenplantages kent La Palma geurende pijnboombossen en groene palmoasen. (Het Groene Eiland). Desalniettemin is de vulkanische oorsprong van het eiland heel duidelijk te zien. Op vele plaatsen treffen we minder of meer verweerde lava velden aan en bovendien uitgestrekte basaltkliffen aan de kusten.
De werking van de vulkanen op La Palma zijn nog niet helemaal uitgeblust, maar de erupties hebben minder en met steeds langere tussenpozen plaats. De laatste uitbarsting die 200 mensenlevens eiste had plaats op Tenerife in 1826. Minder zwaar was de uitbarsting van 1909, ook op Tenerife. Daarna in 1949 op La Palma. Mijn buurvrouw vertelde me, dat er toen alleen lava, verder zwaveldampen en gassen werden uitgestoten. De laatste uitbarsting was hier op de zuidpunt van het eiland, een nieuwe vulkaan (Teneguia) ontstond onder donderend geweld en het spuwen van vuur.
I LOVE (...) - LANDART __________________________________ Op een morgen werden we wakker en wat zagen we? Een liefdesverklaring aan de top van onze huisvulkaan. I LOVE met een hartje erbij. Iemand had tijdens de nacht weinig geslapen. Er stond geen naam bij; was het een regelrechte liefdesverklaring aan "de mooiste plek op aarde " La Palma? Of was het een uitzinnige combinatie van passie en verliefdheid op "het buurmeisje". Misschien kom ik het ooit te weten ...... Een nacht, een week later was de tekst verdwenen.
Op La Palma zijn er drie watersystemen ; Bananenwater (voor bevloeiing van de plantages), gemeente kraanwater (met chloor) en privé drinkwater. Voor een aansluiting privé drinkwater aan je woning moet men eerst een aandeel kopen en een doorlooprecht, zo wordt je eigenaar van een pijplijn drinkwater die behoort tot een ingewikkeld netwerk van buizen, goten en tanks die het natuurlijke bronwater van hoger gelegen gebieden transporteren naar je huis en dat kan soms kilometers lang zijn. Afhankelijk van de maatschappij waar je het aandeel hebt gekocht krijg je dan driekwart, een halve of een hele liter water per minuut en daar wordt mee gesjoemeld, in de volksmond wordt er dan gesproken over de watermaffia. De kwaliteit van dit water is uitstekend maar de toestand van de leidingen en tanks laten soms te wensen over. Daarom is het aangeraden het water dat men drinkt eerst te koken. Sommige Palmeros beweren wel eens: "Ons water heeft een goede smaak, proef maar eens, wij hebben ons eigen bron". Maar zuiver water heeft geen smaak. Als water een smaak heeft dan is het vervuild. De afwezigheid van smaak, additionele stoffen en micro organismen is de essentie van zuiver water. Mijn buurvrouw die verpleegster is vertelde me dat er op La Palma veel buikloop voorkomt tengevolge van het drinken van water vervuild met algen. In sommige gebieden is het voor toeristen aan te raden flessenwater te gebruiken. Aan de watertoevoer uit de bronnen in de Caldera de Taburiente leek ooit "nooit"een einde te komen maar zijn de laatste 25 jaar met de helft afgenomen. Inmiddels is rantsoenering van water in de zomer niets bijzonders meer. De belangrijkste oorzaak van het watergebrek is de bananenteelt en niet het drinkwater en of het toerisme. Om 1 kg bananen te oogsten is er 400 liter water nodig. Meer dan 90 % van het water gaat naar bevloeiing van bananenplantages.
THERIANTROPEN van het Grieks THERION = 'wild beest' en ANTROPOS = 'mens'.
Theriantropen zijn de meest raadselachtige beelden die herhaaldelijk in talloze variaties verschijnen in het bovenpaleolitische Europa maar ook op rots en grotschilderingen uit verschillende perioden over gans de wereld. Deze figuur is deels dierlijk en menselijk. Daar deze chimaera's, hybriden en andere monsters nooit bestaan hebben gaat het om voorstellingen van het innerlijk, mentale universum van de prehistorische mens. ____________________________________________________________________________ Assemblage met strandvonsten, hoogte 93 cm, breedte 28 cm.
ROQUE DE LOS MUCHACHOS _____________________________________________________________________________ Het allerhoogste punt van La palma is de 'Roque de los Muchachos' op 2426 meter boven zeeniveau. Twintig jaar geleden kon men dicht bij de rotsen komen en er doorheen wandelen maar sinds er op brutale wijze door onverantwoorde personen zonder scrupules, stukken zijn los gehakt is er een hek omheen geplaatst. Souvenirjagers hebben dus geen kans meer om het heiligdom van de Benahoaritas (oorspronkelijke bevolking) te beschadigen.
Een van de charmes van de haven van Tazacorte is nog steeds dat je 's morgens de vissersboten ziet binnenkomen die hun 'oogst van de zee' op de wal zetten.
Dankzij het zeereservaat van 3.719 ha. ingesteld in 2001 door het ministerie van landbouw en visserij, zijn er bepaalde soorten vis teruggekomen. De Peto (Amerikaans Wahoo) is een tonijnsoort waarvan men dacht dat hij uitgeroeid was, maar hij is terug. De vis jaagt voor zijn maaltijd redelijk dicht onder de kust en hem vangen is een sport.
Normaal gesproken is het verboden vis te kopen direct van de vissers (vloeken mag ook niet). De consument koopt bij de visboer die op zijn beurt bij de beroepsvisser koopt .
Tazacorte is steeds een voor de lokale bevolking belangrijke vissershaven geweest. De visserij verschafte vroeger werk aan 140 families. In 2007 nog maar 30 à 35 families, nu kan ik ze misschien wel op twee handen tellen ...
Klop, klap, klop ... ... Er staat bezoek voor de deur. De deurklopper is tegenwoordig meestal vervangen door een deurbel of buzzer. Gewoonlijk bestaat de deurklopper uit een beweegbare gietijzeren of koperen ring of klepel die tegen de deur kan geslagen worden. Die dag ben ik maar liefst met 38 foto's thuisgekomen uit Los Llanos ( mijn stad ), ik heb er een dozijn van overgehouden. De 'handjes' vind ik het mooist.
De keikop is gemaakt van een op het strand gevonden kei, hoogte 24 cm, breedte 20 cm. Onze kat is "iemand" ;-) die zeer koppig is en van geen toegeving wil weten. Ze maakt zich op om in de nacht op jacht te gaan. Onze Siamese met haar saffierblauwe ogen is meestal vertederend maar ook opdringerig geraffineerd en afstandelijk arrogant als het haar uitkomt.
Elk stukje grond in de vallei van Tazacorte (waartoe de wijk San Borodon behoort) is benut voor bananen, zelfs op de steile hellingen worden terrassen gebouwd. La Palma produceert 200 'miljoen' kilo bananen per jaar, waarvan het grootste deel voor de export is bestemt. Heel dit gebeuren wordt door Europa en Spanje kunstmatig overeind gehouden, maar de vraag is ; Hoe lang nog ...? Beleidsmakers hopen met de capaciteit van de luchthaven tot ¡¡¡ 3 miljoen !!! reizigers per jaar op massatoerisme. Economisch argument : Jongleren met de 'miljoenen' ;-)
" TO THE REAL JONATHAN LIVINGSTONE SEAGULL, WHO LIVES WITHIN US ALL " ____________________________________________________________________________
Als individu moest Jonathan de kennis ontdekken die er altijd al was en er nog is. Om die wereld te vinden en te herkennen moest hij hoger en hoger vliegen. Hij vond zijn leven te beperkend en werd daarom verstoten uit de meeuwenkolonie. Al vliegend komt hij in een hogere werkelijkheid terecht, een wereld waar er meerderen zijn zoals hij.