1/2 snede oudbakken voltarwe brood per persoon 3 s.l. olie 4 teentjes knoflook 1 liter water 4 s.l. tamari peper 2 s.l. gehakter peterselie 30 gr Gruyère kaas
Bak het brood aan beide kanten in olie. Wrijf een teentje knoflook over elk der halve sneden brood die u in de borden legt. Laat afzonderlijk het water koken, breng op smaak met Tamari en peper en giet dit kookwater op de 1/2 sneden brood. Bestrooi met peterselie en geraspte Gruyère kaas voor het opdienen.
Volgens een heel oud gebruik is het aan te raden een afkooksel van gerst te bereiden voor die personen die nieuwe krachten dienen te winnen zoals herstellenden,verzwakten,vrouwen na een kraambed ( dit afkooksel is meteen ook een stimulans voor hun melkproduktie ). Gerst is inderdaad een zeer licht en verfrissend graan. Men kent het darmherstellende eigenschappen toe en het wordt heel vaak gebruikt tegen darmstoornissen bij kinderen (afkooksel : 50 gr gerst per liter water ). Al deze kwaliteiten in acht genomen , geloven we dat de gerst het echt verdient minstens één maal per week op onze tafel te komen en dan bij voorkeur in het warme seizoen. De bereiding is heel eenvoudig en is nog makkellijker in de vorm van meel of vlokken.
Bekend om hun robuustheid en groot weerstandsvermogen hebben de Piëmontese grondbewerkers en metsers als basisvoeding de wereldvermaarde polenta,op basis van maïsmeel.Een graangewas dat ze ook zelf verbouwen. De maïs is de zachte graansoort en bezit als voornaamste eigenschap zijn hoog gehalte aan koolhydraten,door ons organisme heel gemakkellijk in suikers om te zetten. Maïs is dus een belangrijke energiebron. Niet enkel in Zuid- Europa maar heel Amerika door is deze gouden korrel thans nog steeds de basisvoeding. Men beweert dat de Maya's en de Azteken hun hoogstaande kultuur te danken zouden hebben aan dit "zonnezaad". Het is uiterst eenvoudig een maïskolf zacht te koken. Het resultaat is echter een echte lekkernij. Het volstaat ze in water gaar te laten koken of ze in een goed warme oven te roosteren. Besprenkel ze daarna met gemolten hoeveboter,een snuifje zout en zet er dan,zonder schaamte,op voorhistorische wijze je tanden in.Een onbeschrijflijk genot. Het traditionele recept van de Italiaanse polenta is daarentegen wat ingewikkelder. De zeer verfijnde smaak ervan en de ontelbare mogelijkheden van bereiding en presentatie zijn echter een stimulans om deze bereidingsmoeilijkheden te overbruggen.
Dit graangewas is alom bekend als het energieleverend graan bij uitstek. Er bestaat inderdaad een verband tussen de bekende " porridge" van haver en de legendarische robuuste Schotten en dit is geen sprookje. Haver beval het hoogste eiwit en vetgehalte (13 en 7) van alle graansoorten.Verder staat het ook vast dat het gehalte aan vitamine B1 zeer hoog ligt. Door zijn hoge kaloriewaarde is het uiterst geschikt om gedurende de winter te worden gegeten. Een ander niet te verwaarlozen kenmerk van haver is dat zijn inhoud bepaalde elementen bevat die analoog zijn aan de hormonen die een stimulerende werking hebben op de schildklier en op de stofwisseling. Dit is dan ook de reden waarom het in de koude streken en in de winter op tafel komt . De maïs die darentegen een matigende werking heeft op de schildklier wordt daardoor bij voorkeur in warme streken en in de zomer verbruikt. In geval van uremie en suikerziekte is dit het aangewezen graan. Het wordt biologisch geteeld in Frankrijk en bestaat in de vorm van korrel, vlokken en verwerkt in kokoh en verwerkt in muesli.
Reeds van bij de middeleeuwen was de gierst een zeer populair graangewas in Europa. Het werd beschouwd als een ideaal vervangmiddel van vlees gedurende de religieuze vastenperiodes. Inderdaad met reden, want er werd sindsdien uitgewezen dat het hetzelfde eiwitgehalte als vlees bezit. In deze tijd wordt dit soort graan vooral in Oost-Europa gekultiveerd. Maar langzamerhand doet het zijn intrede in andere streken zoals bijvoorbeeld in het zuidwesten van Frankrijk. Naast zijn hoog proteïnengehalte is gierst zeer rijk aan silicum (= weldoener voor huid, haar, nagels en tanden), magnesium en lecitine (voedt de hersenen). Het schijnt nog steeds bij een groot deel van de bevolking als zeer gezond voedsel voor .......vogels te zijn aangeschreven (gelukkige diertjes). We nodigen de mensen met die opinie uit met dit mooigekleurde, fijnvormige en makkelijk te bereiden graantje kennis te maken en ze zullen aangenaam verrast worden :de smaak doet denken aan een mengsel van verse boter en eieren.
voor 4 personen : 2 pakjes stevige tofu van 300 gr 4 teentjes look 4 tl planaardige olie 50 gr boter, in 5 evengrote klontjes gesneden waterkers, ter garnering
voor de marinade : 4 lente uitjes 4 el sake (japanse rijstwijn) 4 el shoyu (tamari) 4 el mirin (zoete rijstwijn)
1. pak de blokken tofu uit en gooi het vocht weg. Wikkel de blokken in drie lagen keukenpapier. Leg er een groot bord of houten snijplank op verzwaard met een gewicht. Laat het papier 30 minuten lang het overtollige vocht opnemen. Hierdoor wordt de tofu steviger en wordt hij krokant van buiten als u hem bakt.
2.hak voor de marinade de lente-uitjes fijn. Meng ze met de andere marinade-ingrediënten in een aardewerken of aluminium schaal of wijde, ondiepe kom. Laat de marinade 15 minuten staan.
3.snijd de look in heel dunne plakjes. Verhit de plantaardige olie in een koekenpan of wok en bak hierin de plakjes look goudbruin. Keer ze vaak om aanbranden te voorkomen. Schep ze op keukenpapier om uit te lekken. Bewaar de olie in de pan.
4.pak de tofu uit. Snijd beide blokken horizontaal doormidden en snijd elke helft in 4 stukken. Leg de tofu pong. 15 min. in de marinade.
5.haal de tofu eruit en veeg overtollige marinade eraf met keukenpapier. Bewaar de marinade.
6.verhit de olie in de koekepan opnieuw en voeg een klontje boter toe. Zet het vuur op de middelste stand als de olie begint te spetteren en voeg de stukken tofu een voor een toe. Bak ze ze in één laag.
7.leg het deksel op de pan en bak elke kant ong. 5-8 min., tot de buitenkant bruin en vrij stevig is.
8.schenk de marinade in de pan. Kook deze 2 min., of tot de uitjes heel zacht zijn. Schep de tofu met een schuimspaan uit de pan. Leg op elk van vier borden vier stukken. Schenk de ingedikte marinade over de tofu en leg hierop een klontje boter. Bestrooi de tofu met de plakjes gebakken look en garneer het gerecht met blaadjes waterkers. Heet serveren.
In plaats van de traditionele aardappel (liefst vastkokende in de schil gestoomd) kan je eens proberen af te wisselen met de volgende produkten : - volwaardige rijst (kooktijd 30') - gierst (kooktijd ong. 5') - bulgur kooktijd ong. 5') - voorgekookte tarwe (kooktijd ong. 20 à 30 ') - couscous ( kooktijd ong 20 à 30') - equinoa ( kooktijd 10' ) - volkoren spaghetty - witte bonen
EEN NIET TE VERSMADEN DELICATESSE : ONGEOPENDE KNOPPEN VAN DE PAARDEBLOEM.
De kleine ongeopende knoppen die midden in de rozetschoot liggen te genieten van de zon zijn een delicatesse. Was ze en bak ze mee met ui of sjalotjes. Laat heel even stoven en voeg dit mengsel bij een rijstschotel. Lekker, een tikkeltje anders en toch héél gezond.
300 gr ajuin 1 kg gemengde wilde groenten, zoals brandnetel (70% van het gewicht der groenten), duizendblad, paardestaart, klaver, weegbree, een weinig wilde zwing, klein hoefblad, paardebloem, 5 s.l. meel naar keuze 4 s.l. Tamari peper en zout 2 liter water 2 s.l. olijfolie
Snij de ajuin in grote stukken en fruit ze gedurende 2 minuten in olie. Voeg er de gesneden groenten, het water aan toe en laat gedurende ongeveer 1 uur koken. Breng op smaak met Tamari, peper en zout, en doe door de mixer. Bind de soep met het in water ( of melk) opgeloste meel en breng nog even aan de kook alvorens op te dienen
1 blad Wakame van 30 cm 1 liter water 2 mooie uien 1 soeplepel zonnebloemolie 1 soeplepel Miso 1 soeplepel arrowroot zeezout
Week het zeewier gedurende enkele minuten in water, hak het daarna aan flarden en stoof het samen met de fijngesnipperde uien in een grondje olie. Stort er het water bij en breng aan de kook. Na ongeveer een half uur kooktijd meng je er de Miso en de arrowroot, die je vooraf in koud water oploste, onder. Voeg nog enkele zoutkorrels toe en laat nog heel eventjes opkoken voor het opdienen.
We oogsten de witte vlierbloesemschermen . Voor 3 flessen van 1 liter : 8 bloemschermen. We snijden citroen in schijfjes. We doen de vlierbloesemschermen en onze citroenschijfjes in een grote pot. We voegen er 2 liter water aan toe en zetten onze grote pot voor het raam in de zon gedurende 2 dagen. We laten 1 kg. suiker smelten in 1 liter water. We halen met schuimpaan de citroenschijfjes en de vlierbloesemschermen uit de grote pot. We voegen het suikerwater toe aan onze grote pot vlierbloesem en laten alles nog eens doorkoken. Onze bereiding laten afkoelen en in flesjes doen. We gieten wat vlierbloesemsiroop in een glas en voegen spuitwater toe. Da's pas echt lekkere limonade !!
1 kop gezeefd tarwemeel 1 kop rijstmeel (of meel van linzen of kikkererwten) 1 banaan 3 s.l. zonnebloemolie of olijfolie 1 k.l. zout (nà het gisten) water melk 1 kop fijngesneden groenten(wortels, bloemkool,radijsjes,ajuin,selder,spaanse pepers, enz.....)
Vermeng het meel, plet er de banaan onder, doe er de fijngesneden groenten en de olie bij. Voeg er dan het water aan toe totdat het deeg vloeibaar genoeg is om er flensjes van te maken. Laat het deeg gedurende verscillende uren op een warme plaats rusten opdat het zou kunnen gisten. Voeg er zout aan toe. Bak de Dosa in een pan met een beetje olie. De flensjes worden zo gegeten ofwel met gebakken groenten of nog met een broodsmeersel. Men kan hetzelfde recept ook alleen met rijstmeel klaarmaken. Als nagerecht kan men de geraspte groenten door fruit of door een vruchtenmoes vervangen.
temphe in stukjes gesneden roze paddestoelen in stukjes sjalotjes in stukjes peper en zout room van het merk Alpro (cuisine) olijfolie
Laat de sjalotjes stoven in de olie en er de paddestoelen bij. Kruiden met peper en zout. Als de paddestoelen gaar zijn er de temphe bijvoegen en nog enkele minuten mee laten stoven. Voor het opdienen er de soya-room van Alpro bijvoegen, eventjes laten opkomen. Dit gerecht kan geserveerd worden met rijst, purée,gestoomde aardappeltjes enz.....
flink wat brandnetels, alleen de jonge toppen 1 grote ui, in stukken wit van 2 preien, in stukken 3 wortels, in stukjes 3 teentjes knoflook, in stukjes 1 aardappel, in stukjes 3 liter kippenbouillon boter peper en zout
Overgiet thuis de brandnetels met kokend water en laat even staan. U kan ze vanaf dan met de blote handen van de steeltjes plukken. Spoel nog even onder koud water en ze zijn klaar voor gebruik.
Smelt een flinke klont boter in een ruime pan en stoof alle groenten behalve de netels enkele minuten aan.
Overgiet met de kippenbouillon en breng aan de kook, voeg nu ook de brandnetels toe.
Draai het vuur wat lager en laat zo'n 30 à 40 minuten zachtjes koken.
Mix de soep en breng op smaak met verse zwarte peper en zout en seveer in warme borden, werk eventueel af met enkele druppels sojaroom.
Brandnetels zijn : bloedzuiverend en werken uitstekend tegen reuma en jicht !!!
250 gr gepelde kastanjes, grof gehakt 1 dikke ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, uitgeperst 150 gr wortel in schijfjes 150 gr knolselderij in stukjes 3 eetl.olie 3 eetl. appeldiksap 2 eetl.tamari 1 dessertlepel tijm snuifje nootmuskaat 1 laurierblaadje 3 dl water
Begin met het fruiten van de ui in de olie, voeg er dan de kastanjes, knoflook, wortel en knolselderij aan toe. Laat alles al roerende enkele minuten bakken. Voeg er dan alle overige ingrediënten aan toe. Breng aan de kook en laat 'n half uurtje zachtjes koken. Haal het laurierblaadje er uit. Pureer het mengsel met behulp van een roerzeef of keukenmachine. Serveer warm samen met gestoofd witloof, savooi,spruiten.......
500 gr krieken 500 gr rietsuiker 250 gr müesli laten weken in een beetje water 5 eitjes geraspte schil van citroen 60 gr soyameel 60 gr bloem 170 gr boter eventueel een snuifje kaneel
Meng al de ingrediënten goed ondereen. In vuurvaste potjes brengt men eerst een laagje krieken, en dan een laagje van het deeg en dan terug een laagje krieken. De gevulde potje kunnen nu in oven en dit ongeveer 30 min op 150°. Serveer lauw of koud.
Pel de kastanjes en bak ze in het frituurvet (cocosvet). Als de kastanjes goudbruin zijn in een kom gieten en lichtjes met zeezout bestrooien en goed opschudden zodat het zout op alle kastanjes zit. Heel lekker al tussendoortje of als borrelhapje zowel warm als koud en nog voedzaam bij.