Onderwijsminister Crevits (CD&V) wil minderjarigen, wiens familie ons land moet verlaten, de kans geven hun schooljaar af te ronden. In overleg met Theo Francken (N-VA), staatssecretaris Asiel en Migratie, tracht ze een oplossing te vinden voor uitgeprocedeerde leerlingen. Ze gaat hem vragen die leerlingen hun jaar te laten afronden. Met Francken wil ze tot een nieuwe regeling komen om te vermijden dat leerlingen plots verdwijnen in de loop van het schooljaar. Nu geldt nog de paasvakantie als limiet, waarna leerlingen niet meer uitgewezen worden, ervoor wel.

Over het onderhoud Crevits-Francken zullen we wellicht niets meer horen. Na de paasvakantie misschien, wanneer er geen uitwijzingen meer gebeuren. En stilzwijgend kan er dan weer een nieuw schooljaar gestart worden voor de illegaaltjes. 

En de ouders van uitgeprocedeerde leerlingen? En hun tantes en nonkels, neven en nichten, oma's en opa's, meters en peters... de hele illegale handel mag dan hier blijven? Ik heb onze regeerders nog nooit zoveel liefde en respect weten tonen voor 'de familieband'.

Uitgeprocedeerde leerlingen hun traject laten afwerken? Daar hadden ze nooit aan mogen beginnen, als illegaal besta je niet, heb je geen van-hier-identeit. Een inschrijving in een school zou niet mogen kunnen. Hoe de scholen illegalen inschrijven weet ik niet. Ik herinner me wel dat bij elke nieuwe inschrijving persoonsbewijzen nodig waren. Hoe doen ze dat met kinderen-zonder-papieren? Manipulaties van de regering? Nieuwe regelingen? Waaraan Crevits nu met Francken aan het werken is.

Er is ooit eens een decreetwijziging geweest om een illegaal voetballertje bij een club toe te laten. En in 2010 werd er geprutst en geknutseld aan gelijke onderwijskansen voor kinderen van illegalen. Nieuwe regelingen, nieuwe decreten... als trucjes om de illegaliteit uit het duistere hoekje te halen. We zijn goed bezig met 'illegaal' legaal te maken.

Illegalen bestaan niet, hun kinderen ook niet, het zijn spoken! Spoken die niet de minste aandacht mogen krijgen, tenzij om hen op de teletijdmachine te zetten met bestemming 'weg, en nooit meer terug'...

Kinderen van illegalen moeten opdraaien voor de illegaliteit van hun ouders. Sterker nog: illegale ouders moeten vervolgd worden voor kindermishandeling, omdat ze hun kinderen meesleuren in een uitzichtloze situatie, een onwettige situatie.