Een werkloze universitair probeerde van zijn werkloosheidsvergoeding een aantal kosten af te trekken via de rubriek "beroepskosten". "Ik heb studiedagen gevolgd , gespecialiseerde boeken gekocht, mijn lidgeld van een wetenschappelijke vereniging betaald en verder moet ik mijn studiekamer verwarmen, verlichten en onderhouden, zo kan ik mij handhaven op de arbeidsmarkt" aldus de man. De fiscus aanvaardde dit niet, maar de rechtbank floot de belastingen terug. De man mocht deze "beroepskosten" wel aftrekken van zijn werkloosheidsvergoeding. Hij moet dus minder belastingen betalen. Ook kosten die een werkloze maakt om te solliciteren, zoals de kosten voor het transport naar een sollicitatiegesprek, zijn aftrekbaar.
Een beroepsofficier uit Malle werkte op zes jaar tijd op zes verschillende plaatsen en dikwijls op verre afstand van thuis. Niet op al die plaatsen kon hij op hotel. Hij kocht daarom een mobilhome om tijdens de week in te verblijven en bracht de kosten in bij de belastingen. De fiscus aanvaardde dat niet. Maar de rechter oordeelde dat hij die kosten voor zijn "tweede verblijf" wel mocht aftrekken.
Een notaris had klanten van hem aangezet om in een nieuwe kunstgallerij te investeren. De galerij ging jammerlijk failliet. De notaris betaalde vrijwillig een schadevergoeding aan deze klanten om zo het vertrouwen van zijn klanten te behouden. Hij mocht deze vergoeding aftrekken van de belastingen.
Een vrouw bracht elke ochtend haar man met de auto naar het station, zij had de auto 's middags nodig om naar haar werk te rijden, ze werkte halftijds. Toen ze de kilometers die ze van en naar het station reed, wou inbrengen als kosten, mocht ze dat niet van de fiscus. De rechter gaf haar wel gelijk omdat ze de auto nodig had voor het werk.
|