In de paardensport wordt er van paarden een enorme prestatie gevraagd. De paarden worden terecht vergeleken met topatleten. Uit onderzoek blijkt dat de paardensport met veel leed gepaard gaat. Dwangmiddelen zoals een bit tasten het dierenwelzijn ernstig aan.
Het bit als dwangmiddel leidt tot dierenleed
Om een paard te berijden wordt vaak gebruik gemaakt van een bit: een metalen mondstuk, met daaraan teugels om te sturen. Met een riem om de neus wordt de mond van het paard dichtgesnoerd.
De zeer gevoelige paardenmond is niet gemaakt om een bit te dragen. Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de sportpaarden een of meerdere verwondingen aan de mond heeft als gevolg van een bit. Op wedstrijden zien we soms zelfs bloedende monden, maar ook voor er bloed vloeit, veroorzaakt gebruik van het bit al stress en pijn.
Wat veel mensen niet weten, is dat een bit niet zomaar in de paardenmond past. Er worden kiezen getrokken en tanden afgevijld om het bit in de mond te laten passen. Deze ingrepen zijn voor het dier onnodig en belastend.
Pijnsignalen worden niet herkend
Uit onderzoek blijkt dat ruiters onderschatten hoe hard ze aan de teugels trekken, en welke druk en pijn dit voor het paard veroorzaakt. De verwondingen in de mond van hun paard merken ze meestal niet op. Maar oplettende kijkers kunnen aan het gedrag zien dat het paard last heeft van het bit. Zo tonen paarden pijn door hun mond te openen, het hoofd te schudden, hun neus op te trekken, de nek te verstarren, hun ogen te draaien en met hun staart te zwiepen.
Teken de petitie!
Het is hoog tijd voor wetgeving die paarden beschermt tegen harde, pijnlijke trainingsmethodes. Er zijn goede alternatieven, zoals bitloze hoofdstellen, om op een meer diervriendelijke manier met paarden om te gaan.
Vind jij ook dat structureel paardenleed moet stoppen? Teken dan nú de petitie!