Alexandra Peeters is beland in een nachtmerrie. Na thuiskomst uit het buitenland kreeg de Eindhovense de verkeerde kat mee uit het pension waar ze haar eigen Sammy naartoe had gebracht. Van de zwart-witte kater ontbreekt nog elk spoor. "Ik ben heel boos en verdrietig."

Sammy verbleef acht weken in een pension in het Brabantse Budel. Toen Alexandra hem kwam halen, lag hij opgerold op een krabpaal. "Een verzorger van het pension heeft geholpen hem in de transportmand te krijgen", vertelt ze aan Editie NL.

Verstopt

Thuis kroop de kat meteen achter de vriezer. "Daar bleef hij drie dagen zitten. Dat vond ik al niets voor hem. Ik maakte me zorgen, want hij had ook al die tijd niet gegeten of gedronken." Toen hij op een gegeven moment wegsprong, lukte het Alexandra om hem te vangen. "Ik zag meteen: dit is mijn kat niet."

Ze belde meteen het pension op. "Die zeiden dat een kat kan veranderen. Nou, qua karakter misschien, maar niet qua uiterlijk. Mijn kat had een wit vlekje dat deze kat niet heeft."

Alexandra kreeg verkeerde kat terug uit pension, haar eigen Sammy is vermist
Alexandra kreeg verkeerde kat terug uit pension, haar eigen Sammy is vermist© Aangeboden door EditieNL

Omgewisseld

Even later belde het pension haar terug: Sammy bleek te zijn meegegeven aan iemand anders. "Dat andere gezin had niks gemerkt van de verwisseling. Al snel is Sammy via het luikje naar buiten gegaan." Sindsdien is Sammy spoorloos.

Alexandra vindt het onbegrijpelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. "Ik ben zo boos en verdrietig. Hij loopt nu ergens buiten rond, dat idee vind ik verschrikkelijk. Het pension zegt zelf dat dit in dertig jaar tijd nooit eerder is voorgekomen. Maar goed, nu dus wel."

Volgens Nienke Edenburg, universitair docent diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, is het geen uitzondering. "Dit gebeurt veel vaker dan je denkt", zegt ze tegen Editie NL. "Een heleboel katten zijn zwart met wit. Als je er tien op een rijtje zet is het best lastig om je eigen kat te herkennen."

Chipplicht

De landelijke chipplicht voor katten die er in Nederland in de toekomst moet komen, kan helpen dit te voorkomen. "Zo ben je er zeker van dat je de goede kat mee naar huis neemt van een pension. Sommige mensen met een binnenkat vinden dat chippen niet nodig, maar uit dit verhaal blijkt wel dat het handig is voor iedere kat."

Sammy is ook gechipt. "Het chipnummer staat ook in het vaccinatieboekje dat het pension in bezit had. Dan zou je zeggen: dat check je even voordat je een kat meegeeft. Maar dat hebben ze dus niet gedaan."

Gechipte katten

In Nederland worden ongeveer 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. Daarvan heeft 77 procent een chip.

Bron: Dierenbescherming

Chip lezen

Het is van pension tot pension verschillend op welke manier zij de katten uit elkaar houden, vertelt Josefien Wallet van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). "Sommige pensions werken met een halsbandje, daar kun je dan de kat aan herkennen. Maar je kunt de identiteit van een kat ook controleren aan de hand van zijn chip. Alleen is op dit moment nog niet elke kat gechipt."

Helaas heeft Alexandra daar op dit moment niks aan: van afstand kan de kat niet op basis van de chip opgespoord worden. Pas als Sammy gevonden is, kan zijn chip gescand worden met een speciale reader.