God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Jonge ouders komen met hun pasgeboren kindje, broertjes en zusjes, opa en oma samen, vanuit het diepe besef dat hun kind niet louter mensenwerk is, maar een godsgeschenk.
God, we vragen uw zegen over onze kinderen. we weten niet wat er van hen zal worden, maar vertrouwen hen aan U toe. Mogen ze opgroeien in uw licht en fijne, goede mensen worden.
Opdracht van Jezus in de tempel. We vieren dat Jezus, zoals elk joods jongetje, toegewijd wordt aan God. Op de icoon wachten Simeon en Hanna op Jezus in de tempel. Simeon had van de heilige Geest de belofte ontvangen dat hij niet zou sterven vóór hij de Messias had gezien. Nu neemt hij het Kind in zijn armen en jubelt van vreugde:
"Nu laat u Heer uw dienaar in vrede heen gaan, zoals u hebt beloofd. Want met eigen ogen heb ik de redding gezien die u bewerkt hebt ten overstaan van alle volken. Een licht dat geopenbaard wordt aan de heidenen en dat tot eer strekt van Israël uw volk". ( Luc. 2, 29-32 )
Wat is de betekenis vandaag van Maria Lichtmis voor ons? Maria draagt Jezus, het Licht, letterlijk de wereld in. Traditioneel worden op Lichtmis kaarsen gewijd voorafgaand aan de Eucharistie, die wij aansluitend in processie naar de kerk dragen.
En vergeten we dan ook maar niet de pannekoeken die in elke huiskamer worden gebakken!
Vandaag is het de officiële feestdag van Don Bosco. Hij werd op 16 augustus 1815 vlakbij Turijn geboren in het Noord-Italiaanse stadje Castelnuovo d'Asti (nu: Castelnuovo Don Bosco). Voor zijn tijd had hij bijzondere opvattingen over zending en apostolaat. Hij maakte gebruik van alle menselijke middelen om het hart van anderen open te maken voor het evangelie. Hij kon goochelen, was acrobaat en atleet: voor een priester destijds bepaald ongewone eigenschappen. Maar hij was ervan overtuigd, dat de kerk van zijn dagen zich teveel richtte tot het verstand van de mensen en te weinig tot het hart.
Vanaf zijn priesterwijding in 1841 werkte hij in de achterbuurten van Turijn. Hij ontpopte zich als een geniaal pedagoog, wist door zijn onvermoeibare hartelijkheid en optimisme jongens aan zich te binden, maakte ze vertrouwd met de waarde van het evangelie en stichtte een plaatselijk bibliotheek, die uit zou groeien tot de Italiaanse jeugdbibliotheek.
Om nog meer tot uitdrukking te brengen dat de zorg voor de jeugd een uitdrukking was van Gods zorg voor de mensen, stichtte hij voor mannen de Congregatie der Salesianen (1859) en voor vrouwen de Dochters van Maria (1872). Na een liefdevol leven vol inspanning, waarbij hij veel tegenwerking had moeten overwinnen en had moeten oproeien tegen allerhande vormen van onbegrip in de eigen kerk, stierf hij op 72-jarige leeftijd. Hij kreeg de eretitel mee van 'koning van de straatjongens en apostel van de verwaarloosde jeugd'. Naar hem zijn de Don-Boscohuizen voor jongeren genoemd.
Johannes droeg een ruwe mantel van kameelhaar met een leren gordel; hij leefde van sprinkhanen en wilde honing. Hij verkondigde: ‘Na mij komt iemand die meer vermag dan ik; ik ben zelfs niet goed genoeg om me voor hem te bukken en de riemen van zijn sandalen los te maken. Ik heb jullie gedoopt met water, maar hij zal jullie dopen met de heilige Geest.’
Mijn grootste angst is onverschilligheid, en bitterheid. Als ik de ‘grote mensen’ bezig zie, denk ik wel eens: denk toch eens aan een ander, denk aan de toekomst. En handel ernaar. Dat geldt voor mezelf, maar ook voor mensen met verantwoordelijkheid in onze samenleving. En dat geldt ook voor de kerkgemeenschap. Ik heb geen behoefte aan gejammer over wat was, en niet meer is, of zou moeten zijn in de kerk.
Ik ben 17 jaar oud. Jezus is voor mij liefde en hoop. Kijk toch eens vooruit.
Goede Vader, Gij kent de bangheid van ons hart, Gij kent de pijn uit ons verleden en onze kleinmoedigheid in de liefde. Aan het begin van deze dag bidden wij: maak ons vrij van alle krampachtigheid en leer ons onszelf uit handen te geven en toe te vertrouwen aan uw liefdevolle ontferming. Dan zal alles nieuw worden en vol vreugde in Jezus Christus, de nieuwe mens.
Ons hart wil voor U zingen, onze knie wil voor U buigen. U bent God, U bent goed. Bij U komen wij tot rust. Soms zijn de duisternis en de kou van dit jaargetijde ook in ons hart te vinden, goede God. Wij zoeken tevergeefs uw licht en uw vreugde. Maar wij weten en willen geloven dat U ons nooit in de steek laat. Wees ons ook vandaag nabij met uw liefde.
"Hopen is geen dwaasheid maar een weg om dromen te verwezenlijken. Gelukkig zij die durven dromen en bereid zijn de prijs te betalen om hun dromen waar te maken."
Op 24 januari vierden we de feestdag van H. Franciscus van Sales (1567-1622). Hij staat bekend voor zijn talrijke hartstochtelijke brieven en is daarom de patroonheilige van schrijvers en journalisten. Don Bosco heeft zijn congregatie naar deze Fransman genoemd: SALESIANEN.
Goede God, misschien zijn we hier bij U gekomen vanuit een druk bestaan vol luidruchtige eisen en verwachtingen. Misschien zijn wij hier bij U gekomen vanuit de benauwende stilte van eenzaamheid of angst, een stil verdriet. Schenk ons nu uw vrede, Heer, in dit ogenblik van stil zijn. Neem onze lasten weg en geef ons rust …… Vul deze stilte met uw liefde Heer, genees onze ziel, herstel onze kracht, bevrijd ons hart. Wijs ons weer de weg. Amen.
Een liefdevolle en zegenrijke dag wens ik jullie toe!
Wie opgroeit in een Don Boscowereld krijgt vroeg of laat een "Avondwoordje" te horen. Het is een kort bezinningsmoment waarbij Don Bosco zijn jongeren toesprak. Een avondwoordje was voor Don Bosco geen lange preek of een verzameling van geleerde woorden. Een paar gebeurtenissen van de voorbije dag, een droom, een verhaal … en niet veel langer dan 2-3 minuten, meer hoefde het niet te zijn. De enige voorwaarde: je moet er een boodschap mee doorgeven. Don Bosco gaf zo vaak als hij kon zelf het avondwoordje voor zijn jongeren. En was hij eens afwezig, dan vroeg hij zijn medewerkers om de jongeren toe te spreken. Dat avondwoordje kent nog altijd zijn plaats in scholen en jeugdbewegingen. Het kan zelfs virtueel gevonden worden via diverse kanalen. Heel interessant nu we ons voorbereiden op het feest van die grote heilige, DON BOSCO!
Een mens is niet zomaar een dingetje, iets bloots. Diep in dat dingetje verbergt zich iets groots. Er woont een wonder in, iets ongelooflijk machtigs. Een kind is meer dan alleen maar iets engelachtigs. Ik weet niet wat het is, maar ik maak me sterk: zo'n mensenkind is niet alleen maar mensenwerk.
Toon Hermans
De bekende cabaretier Toon Hermans (1916-2000) was een gelovig man.
Het podium van de audiëntiezaal Paulus IV wordt sinds 1977 gedomineerd door een reusachtige sculptuur. Maar wat stelt het precies voor?
Als het weer het toelaat, vindt de wekelijkse algemene audiëntie van de paus op woensdag plaats op het Sint-Pietersplein. Anders wordt uitgeweken naar het vlakbij gelegen Paulus VI-auditorium. In die gigantische aula zijn 6.300 zitplaatsen. De achterkant van het podium wordt gedomineerd door een enorm, behoorlijk dreigende sculptuur. La Resurrezione (‘De Verrijzenis’)
Het is het bekendste werk van de Italiaanse kunstenaar Pericle Fazzini. (1913-1987). Het beeld is 20 meter breed, 7 meter hoog en 3 meter diep. Het is gemaakt uit brons en koper. Het stelt Jezus voor die oprijst uit een nucleaire bomkrater in de Tuin van Getsemane, symboliek voor 2.000 jaar christelijk geloof en de angst van de mens voor een nucleaire oorlog. Fazzini kreeg de opdracht in 1965, het werk werd in 1977 ingehuldigd door paus Paulus VI. Sindsdien hielden al 5 pausen hun algemene audiënties met dit beeld op de achtergrond: Paulus VI, Johannes Paulus I, Joannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus. In 2011 werd het beeld gedurende drie maanden gerestaureerd.
soms voel ik diep vanbinnen iets van God ik wou dat ik die dingen op kon schrijven maar als 't naar buiten komt is het kapot die dingen kunnen beter binnen blijven
Toon Hermans (1916-2000)
De bekende cabaretier Toon Hermans (1916-2000) was een gelovig man. Hij schreef onder meer twee gebedenboekjes. In Vanbinnen dicht hij over de onbeschrijflijkheid van God.