Afval recycleren is goed, afval voorkomen nog beter. Dat heeft met product design te maken: lange levensduur, gemakkelijk te herstellen, demonteerbaar, enz. Maar het heeft ook met ons koopgedrag te maken. Als onze eerste reactie is om nieuwe spullen te kopen, dan putten we de planeet uit en vergroten we de afvalberg. Daarom geven we hier 7 alternatieven voor nieuwkoop, geïnspireerd door de piraminder van Sarah Lazarovic en Netwerk Bewust Verbruiken.
1. Doe even zonder
Je leven vereenvoudigen door te ontspullen of te ontrommelen is hip. Gaat er iets kapot, dan is het een goed moment om te onderzoeken of je zonder kan. Stel een nieuwe aankoop even uit en zoek creatieve oplossingen voor wat je mist.
2. Repareer
Repair Cafés en hersteldiensten zijn in opmars. Er is nog een lange weg af te leggen om producenten aan te moedigen om hun producten gemakkelijk herstelbaar te maken. Maar ondertussen sparen de repair cafés tonnen afval uit. En het is nog leuk om te doen ook.
3. Hergebruik wat je hebt
Voor je iets nieuws koopt, is het een goed idee om toch maar eens door je kasten, kelder, zolder of opbergruimte te gaan. Je weet maar nooit welke schatten je daar vindt. Wees creatief. Bedenk nieuwe manieren om oude spullen te gebruiken.
4. Deel, leen of ruil
Onderzoek toont aan dat een boormachine gemiddeld 13 minuten van zijn leven echt gebruikt wordt. Dan is delen geen zot idee. Het kan met buren, vrienden en familie. Meer en meer steden hebben ook een spullenbibliotheek waar je gereedschap kan lenen. Op Peerby kan je tegen een kleine vergoeding spullen huren van mensen uit je buurt.
5. Vind tweedehands
Tweedehands kopen en verkopen is niet alleen voordelig, maar ook goed voor het milieu. Het kan online via sites als 2dehands en eBay. Of via Kringwinkels of Oxfam Shops.
Soms kan je de zoektocht zelfs aan anderen overlaten. Bij Mic Mac Minuscule stellen aanstaande ouders een geboortelijst samen die vervolgens tweedehands bij elkaar gezocht wordt door regionale Mic Mac Madammen.
6. Maak het zelf
Google eens op upcycling en je krijgt tonnen inspiratie om je oude spullen op een verrassende manier te hergebruiken. Oude schoenen worden bloempotten en een fietsstuur wordt een kapstok. Ook huishoudproducten en verzorgingsproducten kan je zelf maken. Recepten vind je op internet.
7. Koop gerecycleerd
Ben je niet zo handig om zelf dingen te maken, dan kan je producten uit gerecycleerde en duurzame materialen ook gewoon kopen, bijvoorbeeld in de Kudzu ecowebshop.
Heb je 7 keer nagedacht en ga je toch voor nieuwkoop? Check dan de labels en kies voor duurzame producten. In de vergelijkingstabellen krijg je per productcategorie een handig overzicht van de criteria waaraan de labels voldoen.
(Kerknet)