Salade met garnalen en kip (hoofdgerecht voor 4 personen)
1 pond kippenbout, zout, citroensap, 300g nieuwe aardappeltjes, 3 eieren, bieslook, 200g komkommer, 300g tomaat, 2 harde appels, 30 rivierkreeftjes of 16 grote garnalen, 0,5 liter visbouillon, 1 krop sla. voor de mayonaise: 1 eierdooier, 1el azijn, 1tl mosterd, 1,5-3dl olie, zout en peper.
Braad de kippenbout in wat boter/olie met zout, peper en paprika in 30 min. gaar. Laat afkoelen en trek het vlees van de botjes. Snijd in reepjes. Kook de aardappels in de schil in 20 min. gaar en kook de eieren hard. Kook de rivierkreeftjes 5 min. in wat visbouillon, laat afkoelen en haal de staartjes eruit. Schil de appel en maak er partjes van; schil de komkommer en schaaf hem in dunne plakjes. Snijd de tomaat ook in plakjes, scheur de sla in reepjes, snijd de aardappel in blokjes en de eieren in partjes. Mix alles met de kip en de kreeftjes in een saladeschaal en voeg gesnipperde bieslook toe. Klop de mayonaise: roer de dooier los met azijn en de mosterd en voeg met kleine scheutjes de olie toe tot het mengsel dik is. Maak op smaak met peper en zout. Meng de mayonaise vlak voor het serveren door de salade. Succes vezekerd!
Kruid de vis met peper en zout en besprenkel met citroensap. Laat 15 min. intrekken. De vis droogdeppen en in de olie bakken. Neem de vis uit de pan en bak op hoog vuur de uien, knoflook en peterselie. Voeg na een paar min. de azijn toe en laat inkoken, zodat de helft verdampt. Voeg de tomaten toe en laat 5 min. meebakken. Roer de room en doperwten door de saus en breng op smaak met peper en zout. Leg de kabeljauw in de saus en laat deze 15 min. doorwarmen. Kook de pasta gaar en serveer met de saus.
Een gezonde vrucht met veel vitamine C. Breekt overtollig eiwit af in het lichaam. Ook buiten het lichaam breekt de vrucht eiwitten af, waardoor eiwithoudende voedingsmiddelen, zoals bijv. yoghurt en kwark bitter worden! Dus de combinatie van Kiwi en genoemde voedingsmiddelen snel opeten!
Week de rozijnen in rum ged. 1 nacht en prak de bananen fijn met het citroensap en de vanillesuiker. Roer de boter romig met suiker en klop er de eieren door. Giet de rozijnen af boven de bananenpuree en roer er de rum door. Schep afwisselend de bakpoeder en puree door het beslag. Voeg als laatste de rozijnen en noten door het deeg. Schep het deeg in een ingevette cakevorm en bak de cake gaar in 75 min. op 175 graden. Snipper de chocolade, verhit de room, voeg de chocolade toe en roer tot de snippers zijn opgelost. Serveer de warme saus met de taart, evt. samen met vanille-ijs!
Klein, maar fijn. Op dit formaat worden de Kiwies ook al commerciëel gekweekt, vanwege zijn bizonder fijne smaak!
In een juspan de margarine laten smelten. Bakmeel in een mengkom doen met wat zout en de eieren. Door elkaar roeren, dan zoveel lauwe melk erdoor dat het beslag net vloeibaar is, niet te dun dus. Daarna de helft van de gesmolten margarine door het beslag doen en dan de gewassen krenten en rozijnen. Alles in de juspan doen, waar de rest van de gemolten boter in zit. De pan kan nu op een héél laag vuur (met sudderplaatje) en in ca. 1uur gaar laten worden. Daarna keren met behulp van deksel en nog ca. 10 min. aan andere kant bruin laten worden. Eten met boter en suiker en genieten maar!
Deze dia is verkregen door een uitsnede van een foto, welke genomen is op een open tuinendag met mijn splinternieuwe video-camera. Je kunt daarmee ook heel goed foto's maken van zeer goede kwaliteit. Het was een treffen dat het muntvlindertje in de buurt was!
Een kruid welke het goed doet op een vochtige schaduwplek.
Van onze voedingstherapeute:
Diabetici moeten suikervrij eten Lange tijd verkeerde men in de veronderstelling dat diabetespatiënten absoluut geen suiker mochten gebruiken. Eind jaren zeventig wees wetenschappelijk onderzoek echter anders uit. Diabetes-patiënten mogen nu in principe dezelfde voeding gebruiken als niet-diabetici. Ze moeten alleen in de gaten houden dat de hoeveelheid koolhydraten die zij tot zich nemen in verhouding staat tot de hoeveelheid insuline die zij spuiten, zodat de gevormde suikers in ieder geval in de lichaams-cellen kunnen worden opgenomen.
Aan sommige soorten yoghurt wordt een 'gezondheidsbevorderende werking 'toegeschreven. Simpeler gezegd: wie deze yoghurt eet, zou gezonder worden. Volgens de fabrikanten van deze 'gezondheidsyoghurts' is dat mogelijk doordat hun produkten zogeheten probiotische bacteriën bevatten. Dit zijn melkzuurbacteriën, waaraan gezondmakende eigenschappen worden toegedicht. Zo zouden zij o.m. de weerstand verhogen tegen ziekmakende bacteriën en bijdragen tot een betere vertering van het voedsel.
Uit onderzoek blijkt dat dergelijke yoghurtsoorten inderdaad vaak een speciale melkzuurbacterie bevatten. Meestal zijn zelfs zeer grote aantallen van een bepaald soort melkzuurbacterie in deze yoghurts verwerkt. Zo zijn Mona Fysiq en Actimel cholesterol control verrijkt met stammen (varianten) van de melkzuurbacterie Lactobacillus acidophilis, welke bacterie volgens de fabrikanten zou bijdragen tot een verantwoord cholesterolgehalte in het bloed. De zuivelprodukten Actimel, LC1, Vifit en Yakult zijn verrijkt met stammen van Lactobacilles casei. Deze bacterie zou vlgs onderzoekers vooral betrokken zijn bij de verkorting van de duur van diarree. Zowel diarree als gevolg van een infectie met een darmvirus, die vooral bij kinderen veel voorkomt, als na gebruik van antibiotica. Verschillende stammen van deze melkzuurbacterie komen van nature in de menselijke darm voor.
Opmerking van onze Gezondheidstherapeut: gezien het feit dat de in het lichhaam identiek aanwezige inhoudstoffen door inname via de mond ook op andere plaatsen in het lichaam aktief kunnen zijn moeten deze voedingsmiddelen toch als medicijn beschouwd worden, ofwel als de zogeheten voedingssupplementen!
Fruit ui en knoflook in de olie, voeg ansjovis toe en haal ze al roerend los. Voeg tomaat, wijn, zout, suiker en oregano toe en laat de saus in een open pan 15 min. sudderen. Verwarm de mosselen in de saus, kook de rijst gaar, roer er 1el boter door en voeg de doperwten toe. Giet de saus over de rijst en strooi er de peterselie over.
Courgette wassen en grof raspen, in een pan boter verhitten en bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje bouillon toevoegen en blijven roeren totdat de soep lichtgebonden is. Courgetterasp erdoor roeren en met deksel 10 min. zachtjes koken. Toevoegen: dille en de helft van de crème fraîche. Blijven roeren tot de crème fraîche is opgelost. Breng de soep op smaak met peper en zout en roer de restant van de crème fraîche los met koffieroom. Snij de zalm in dunne reepjes en verdeel met de garnalen over 4 verwarmde borden. Schep de soep in de borden en schep nog 1el losgeroerde crème fraîche op ieder bord. Garneer met een takje dille en dien direkt op. Heerlijk met verse briochebroodjes.
Fruit ui en knoflook in 2el boter. Wrijf het vlees in met zout en peper en verhit in de koekenpan 2el olie. Bak het vlees 5 min. aan. Maak in een steelpan witte saus met wijn en water volgens de gebruiksaanwijzing. Roer het kruidenmengsel samen met het gefruit uitje erdoor. Klop het eidooier met 1el koud water tot schuim en roer er 2el saus door. Al roerende dooiermengsel aan saus toevoegen en blijven roeren. Saus nog 2 min. verwarmen maar niet laten koken. Voeg 1el boter toe en klop erdoor. Breng de saus op smaak met zout en peper. Snij het vlees in plakjes en laat een paar minuten in de saus sudderen. Serveren met gebakken aardappel en gemengde sla.
Succes en eetsmakelijk! Deze Hortensia-soort kun je in het voorjaar gewoon kort snoeien en komt dan dezelfde zomer weer in volle bloei!
Bak de gesnipperde ui, de reepjes paprika in 1el boter. Voeg paprikapoeder toe en laat de groenten 5 min. sudderen. Verhit de boter in een pan en bak het vlees in 6 min. rosé. Halverwege het vlees keren, op een voorverwarmde schaal leggen en afdekken met folie. Voeg de room toe aan het paprika-uimengsel en voeg 1dl water toe. Laat de saus 4min. zachtjes pruttelen en pureer in de keukenmachine. Breng de saus op smaak met peper en zout en serveer met frites en een salade.
Eetsmakelijk!
De Geitenbaard is nogal een woekerstruik met wortelstokken, maar je hebt er ook veel plezier van!
Melkzuurbacteriën spelen in de darmflora een belangrijke rol bij de natuurlijke weerstand van het lichaam tegen vrijwel alle bekende ziekmakende micro-organismen (dus zowel bacteriën als virussen).
Er zitten ook melkzuurbacteriën in gewone yoghurt, maar deze komen niet altijd in de darmen terecht. Zij zijn niet of nauwelijks in staat om de maag te passeren, omdat het maagzuur deze melkzuurbacteriën aantast. Ze zullen dan ook zelden ongeschonden de darmen bereiken. De melkzuurbacteriën in de speciale gezondheidsyoghurts blijken dit wél te kunnen. Zij zijn doorgaans goed bestand tegen zowel het sterke maagzuur als de in de dunne darm aanwezige galzuren. De melkzuurbacteriën in de yoghurt kunnen zich hierdoor bij de melkzuurbacteriën voegen die zich van nature in het achterste gedeelte van de dikke darm zitten, waardoor de werkzaamheid van de bacteriën beter zal zijn.
Houtkanten: robertskruid, look zonder look, maagdenpalm, witte en paarse dovenetel, fluitenkruid, stinkende gouwe, bijvoet, engelwortel, heggendoornzaad, dolle kervel, hondspeterselie, gevlekte scheerling, kleefkruid, mierikswortel en bitterzoet.
Akkeronkruiden (omgedraaide grond):kamille, herderstasje, vogelmuur, klein kruiskruid, nachtschade (zwarte), klaproos, korenbloem, akkerviooltje, duivenkervel, canadese fijnstraal, akkerdistel, kleine brandnetel, ereprijs, raket.
Bosvegetatie:
Klimplanten: klimop, hop, kamperfoelie, bosrank, beuk. Bomen : berk, vliegden, wilg, populier, els, es (vocht), beuk en eik. Struiklaag : hazelnoot, vogelkers en vuilboom (spork). Kruidlaag : anemoon en speenkruid (bollen). Moslaag : haarmos, sterrenmos, slaapmos en kussentjesmos.
Half-parasieten: maretak en ratelaar. Parasieten : schubwortel en bremraap. Saprofieten : paddenstoelen (mycelium) --> ruimen op en vormen humus. Symbionten : korstmossen --> leven 2 aan 2.
Dit Zandoogje heeft zeker en vast óók veel vlieguren op zijn naam!
Dit is een bos-plant die nogal woekert. Hij lijkt op een helianthus, maar ook op Arnica.
Middagsfeer
Gepekelde en gemarineerde zalm
350g zalmfilet, 14 jeneverbessen (gekneusd), 10 slagen zwarte peper, 4el zeezout, 3el suiker, 3 takjes dille, 44 rode bietbolletjes van 8 mm doorsnee, 1/2 knoflookteentje (gehakt),4el olijfolie, 1el notenolie, 1el ahornsiroop, 1tl witte wijnazijn, 4el witte wijn, salade van rode sla en frisée, peper en zout.
Voorbereiding: -smeer de zalm in met de jeneverbessen, peper, zout en suiker -verpak dit strak in plastic folie en laat 24 uur in de koelkast marineren.
Afwerking: -spoel de zalm schoon en snijd hem in dunne plakjes -breng de bietenbolletjes op smaak met knoflook, peper en zout en olijfolie -pluk de dille-takjes -maak een dressing van 3el olijfolie, notenolie, ahornsiroop, azijn en wijn en breng hiermee de sla op smaak -maak van de sla een bedje voor de zalm -strooi er de dille en de bietenbolletjes omheen en giet er wat dressing overheen
Goudsbloem (Calendula) Van deze bloem wordt natuurlijke anti-biotische zalf gemaakt, bizonder geschikt voor ontstoken huid, doorlig-wonden en kloofjes.
Kampersteur (voor de mannen!)
8 hardgekookte eieren, 1el fijngeknipte peterselie, 50g boter, 50g bloem, 1/2 liter (kruiden-)bouillon, 1 volle el grove mosterd.
Boter smelten, bloem erdoor roeren en de bouillon voorzichtig toevoegen, zodat een mooi gebonden saus ontstaat. Daarna de mosterd erdoor roeren. De hardgekookte eieren halveren en op schaal leggen. De mosterdsaus erover gieten en bestrooien met de fijngehakte peterselie.
Lekker bij boterhammen en bij aardappelpuree met gefruite uien.
Schil de asperges en snijd de onderkanten en koppen eraf. Bewaar de koppen en kook deze in water gaar. De rest van de asperges in stukken snijden en blancheren. Een blanke roux bereiden van boter en bloem en deze met 1,5 liter bouillon gladroeren. De soep aan de kook brengen en de geblancheerde asperges erin gaar laten worden. De soep door een fijne zeef wrijven en opnieuw aan de kook brengen. Peper en zout naar smaak en de dille toevoegen. Meng eierdooier en room. Neem de pan van het vuur en voeg eierdooier-roommengsel toe. Roer de warme aspergepunten door de soep.
Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snij de hamlappen in blokjes en schep deze door de marinade. Laat het vlees minimaal 2 uur marineren. Verhit de melk, voeg sambal toe en roer er de pindakaas door tot gewenste dikte. Pel de uien en snij deze in vieren. Halveer de plakjes spek. Rijg spek, uien en het gemarineerde vlees om en om aan de spiesjes en rooster deze in 10 min. gaar. Serveren met rijst en een komkommersalade. Succes!
Aspergesalade met basilicumdressing en lamsham (voorgerecht voor 4 personen, bereidingstijd ca. 35 min. en tijd om af te koelen)
24 asperges (witte of groene), zout, vers gemalen peper, 4el pijnboompitten, 4el mayonaise, 8el tropische vruchtensap, 2el fijngehakte basilicum, 1 kropje sla en 200g dun gesneden lamsham.
Schil de witte asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden (groene asperges hoeven niet geschild te worden). Snijd de harde uiteinden (ca. 3cm) eraf. Kook de asperges in reeds kokend water (zodat ze net onderstaan), met een tl zout in ca. 20 min. zachtjes gaar. Laat de asperges even afkoelen. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan op een niet te hoog vuur goudbruin. Laten afkoelen. Meng de mayonaise met het vruchtensap, een snufje zout, wat peper en de basilicum. Was en droog de sla en leg op 4 borden. Schep de helft van de basilicumdressing erover. Verdeel de lamsham over de sla. Leg in het midden van elk bord 6 lauwe of koude asperges. Schep de rest van de dressing over de asperges en strooi de pijnboompitten over de salade.
onze tuin in de mist
Asperges met ham
1kg asperges, 8 hardgekookte eieren, 100g boter, mespunt nootmuskaat, 1tl suiker, 1el gehakte peterselie en 4 plakken dik gesneden gekookte ham.
Schil de asperges en kook ze gaar. Doe de de ham in aluminiumfolie en verwarm in de oven. Smelt de boter in een pan. De eieren pellen, in de lengte middendoor snijden en de dooiers eruit wippen. Wrijf de dooiers door een fijne zeef en vermeng deze met de iets afgekoelde gesmolten boter. Dit mengsel op smaak brengen met zout, witte peper en nootmuskaat. De eiwitten fijnhakken en mengen met peterselie. Laat de asperges op een schone theedoek uitlekken. Leg de asperges op een voorverwarmde schaal en bestrijk de asperges met het eigeel/botermengsel. Met het gehakte eiwit bestrooien en snel opdienen. Heerlijk met gekookte krielaardappelen en de warme plakken ham.