Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

17-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Showdance

Showdance

Oubollig of niet?

 

Na het succes van de showballetten in de jaren ’70 en revuevoorstellingen waarin showdansers een grote rol speelden was het een tijdlang stil rond de showdance. Tot Joop van den Ende de musical naar Nederland haalde, en hiermee een groot publiek wist aan te spreken.

Ook op televisie is weer veel aandacht voor showdance. Waar in de jaren ’70 en ’80 veel showballetten ingezet werden om programma’s op te luisteren, zien we nu een andere trend: de programma’s focussen zich op de mens achter de danser, het selectieproces en het ‘beroemd’ worden. Idols voor dansers. Zo werd de hoofdrolspeler voor de musical Tarzan niet in de beslotenheid van een theater gezocht, maar kon heel Nederland de audities volgen op televisie. Ook de musical Fame zocht mensen voor de cast via een televisieprogramma.

Hard werken

 

Showdance heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren door de glamoreuze uitstraling. Maar achter de show zit een wereld waarin hard gewerkt moet worden en concurrentie heerst. De meeste showdancers worden niet toevallig ontdekt bij een auditie, maar hebben een lange opleiding achter de rug. Sommigen hebben een dans- of toneelopleiding, maar er bestaan in Nederland ook specifieke opleidingen voor showdance.

Leren voor showdancer

Een zo’n opleiding is de FaFa academy in Den Haag. Aan deze school worden jonge getalenteerde leerlingen naast hun reguliere opleiding of werk in vijf jaar klaargestoomd voor de wereld van de showdance. Naast zang, acteren, jazz- en klassiek ballet worden de leerlingen onderwezen in nieuwe dansstijlen, tap en show/ musicaldans, entertainment, presentatie, make-up podiumvorming, mannequintechnieken, dans- en theatergeschiedenis, innerlijke en uiterlijke verzorging, acrobatiek, anatomie, beroepshouding, notenleer, voorbereiding audities/castings.

Werken als showdancer

Een ‘afgestudeerde’ showdancer kan op veel plaatsen terecht. In het ballet bij de grote shows in Ahoy van bijvoorbeeld Frans Bauer. In een van de vele grote musicalproducties. Of als danser in een dinner show. En in het buitenland is een nog veel ‘groter podium’.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (7)
15-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je vaker een banaan moet eten.

 

Waarom je vaker een banaan moet eten

 

 

Om te beginnen zijn bananen makkelijk te bewaren, mee te nemen én op te eten. Ze zijn bovendien het hele jaar door verkrijgbaar en bevatten heel wat gezondheidsvoordelen.

We zetten alles even op een rijtje:

* Bananen zijn rijk aan vitamine C, wat goed is voor het immuunsysteem en voor een vlot herstelproces als de winterse verkoudheid of griep je te pakken heeft.

* Ze bevatten ook veel vitamine B6, goed voor de regeling van glucose in het bloed en dus ook voor onze gemoedstoestand.

* Van vrolijk gesproken ... ook het gelukshormoon serotine zit in bananen.

* Ijzer is rijkelijk aanwezig in de banaan, wat dan weer onmisbaar is voor het aanmaken van hemoglobine in het bloed. Minder kans op bloedarmoede voor bananeneters.

* Kalium helpt dan weer bij het regelen van de bloeddruk en zou de kans op aandoeningen aan de kransslagaders kunnen verminderen.

* Er zijn nog meer voordelen: zo zouden bananen kalmerend werken bij brandend maagzuur, maar ook bij ochtendmisselijkheid en pijnlijke katers.

* Verrassend misschien, maar voor wie wil stoppen met roken, kunnen bananen ook een handje helpen. De vitamines B6 en B12 en de dosis magnesium zouden het lichaam helpen herstellen van de gevolgen van het nicotinetekort.

Enige minpuntje is ongetwijfeld dat bananen wat meer calorieën bevatten dan andere fruitsoorten. Zo zitten er in 100 gram verse banaan tussen 88 en 116 kilocalorieën. Maar, weegt dat werkelijk op tegen de vele voordelen.


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (18)
10-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ligging van de Sahel

De ligging van de Sahel

Een groene over langs de Sahara

 

De Sahel ligt langs de zuidrand van de Sahara. Het is een niet duidelijk begrensd overgangsgebied tussen de Sahara-woestijn in het noorden en de vochtige savannen van de Soedan-zone in het zuiden.

Dit overgangsgebied is zo'n 200 tot 400 kilometer breed. Van west naar oost strekt de Sahel zich uit over grote delen van de landen Senegal, Mauretanië, Mali, Burkina Faso, Niger, Tsjaad en Soedan.

Oever

Van nature is de Sahel een gebied met woestijnsteppen, steppen en droge savannen. Het woord Sahel komt uit de Arabische taal. Letterlijk betekent het 'oever'. Voor Arabische kooplieden was de Sahel de min of meer groene oever van de woestijn, die ze na een wekenlange tocht door de Sahara bereikten op weg naar de kust langs de Golf van Guinee.

Tropische zone

De Sahel ligt in de tropische kuststreek tussen 12º en 20º N.B. Kenmerkend voor veel tropische gebieden is een seizoensritme dat wordt bepaald door natte en droge tijden. De natte seizoenen vallen daarbij voor een groot deel samen met de perioden van de hoogste zonnestand. Naarmate een gebied binnen de tropische zone verder van de evenaar af ligt, nemen de natte perioden in lengte af en wordt de periode van jaarlijkse droogte langer. Gebieden met slechts een korte regentijd zijn zeer kwetsbaar.

Kwetsbaar

De Sahel is zo'n kwetsbaar gebied. Bijna alle regen valt er in de maanden juli, augustus en september. De landbouw is van dit korte regenseizoen volkomen afhankelijk. Vaak valt de regen in de vorm van hevige stortbuien, waarbij veel water langs de oppervlakte weg stroomt zonder in de bodem door te dringen.

Onvoorspelbaar

Hoewel de neerslag in Sahel berekend over een periode van enkele tientallen jaren gemiddeld 250 tot 600 mm per jaar bedraagt, is de jaarlijkse variatie groot en onvoorspelbaar. Naast jaren waarin de gemiddelde neerslag wordt overtroffen, komen ook jaren voor die veel droger zijn dan het gemiddelde en dat betekent dan vrijwel onmiddellijk misoogsten.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (12)
08-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graven uit de prehistorie

Graven uit de prehistorie

 

In de prehistorie werden mensen na hun dood begraven in zogenaamde hunebedden. Deze hunebedden bevinden zich in Drenthe.  De hunebedden bestaan uit enorme grote keien, die door de prehistorische mensen op elkaar werden gestapeld. Kun je je voorstellen hoe ze dat zonder hijskranen voor elkaar hebben gekregen?

Hunebedden zijn niet alleen in Drenthe gevonden, maar ook in Duitsland, Frankrijk, Spanje en andere Europese landen. In Nederland zijn er 54 hunebedden, waarvan 52 in Drenthe. In het Drenthse dorp Borger vind je het grootste hunebed van Nederland: 22,5 meter lang!

De functie van hunebedden

Hunebedden zijn eigenlijk een soort massagraven. Veel archeologen denken dat hunebedden behalve de laatste rustplaats van overledenen, ook een ceremoniële of godsdienstige functie hadden. Een minder geaccepteerde opvatting over de functie van hunebedden is dat ze schuilplaatsen tegen rampspoed zouden zijn.

De hunebedden werden gebouwd door mensen die het Trechterbekervolk genoemd worden: ze maakten potten en bekers in de vorm van een trechter. Ze bouwden de hunebedden van grote zwerfkeien. Voor de bouw gebruikten ze boomstammen, touw en ossen om de stenen te verplaatsen. Dit gebeurde vooral in de winter omdat de grond dan bevroren, dus hard was.


Hoe werden hunebedden gebouwd?

 

 Als de stenen op de goede plek lagen, ging het bouwen op de volgende manier:

1. Ze maakten een heuveltje van zand met aan de zijkant 2 gaten.
2. In de gaten werden 2 stenen rechtop tegen de zandheuvel gezet.
3. Dan maakten ze een helling van zand tegen de stenen aan.
4. Via die helling konden ze een grote platte steen op de heuvel en de twee andere stenen leggen.
5. Daarna haalden ze het zand van de helling en tussen de stenen weg.
6. Het eerste deel van het hunebed was klaar.

Zo werden er een aantal delen achter elkaar geplaatst. Hierover kwam dan nog een laag zand. Het graf was klaar en zag er uit als een zandheuvel.

Hiernamaals

Waarschijnlijk geloofden mensen in de prehistorie in een leven na de dood: het hiernamaals. Van overleden mensen werd de as in potten gedaan en bijgezet in het hunebed. De overledene kreeg allerlei spullen mee in het graf zoals aardewerk, sieraden en wapens. Waarschijnlijk werden alleen belangrijke mensen begraven in een hunebed. Er zijn veel potten teruggevonden in de hunebedden.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (11)
04-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes op de tien voedingsmiddelen bevatten benzeen

 

 

 

Zes op de tien voedingsmiddelen bevatten benzeen.

 

 

 Bijna zes op de tien voedingsmiddelen bevatten benzeen, hoewel de hoeveelheid meestal zo klein is dat geen gevaar dreigt voor de gezondheid. Toch is waakzaamheid nodig, want 6 procent bevat meer benzeen dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goed acht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de Universiteit Gent naar benzeen in de voeding.

De WIV en de UGent onderzochten 455 verschillende voedingsmiddelen. In 58 procent daarvan vonden de onderzoekers benzeen, meestal in erg kleine hoeveelheden. Toch lag in 6 procent de concentratie boven de 10 µg/kilo (microgram per kilo), de limiet van de WHO voor drinkwater. De hoogste concentraties zaten in verwerkte levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals gerookte vis of vlees, in salades en in hermetisch verpakte voedingsproducten.

Onder de dosis
Volgens de onderzoekers is waakzaamheid nodig, maar is er geen gevaar voor de gezondheid. Een volwassene krijgt namelijk dagelijks maximaal 7,3 µg benzeen via voeding binnen, en dat is ruimschoots onder de toxische en kankerverwekkende dosis, en veel minder dan we dagelijks inademen. Een gemiddelde stadsbewoner bijvoorbeeld ademt dagelijks meer dan 90 µg benzeen in. Wie dagelijks 20 sigaretten rookt, inhaleert 400 µg benzeen.

Natuurfenomenen
Benzeen is een vluchtige, organische stof die kankerverwekkend is. Het wordt gebruikt bij de productie van chemische producten als verf, detergenten en kunststoffen. Bovendien komt het vrij bij natuurfenomenen als vulkaanuitbarstingen, en bij de verbranding van fossiele brandstoffen of hout. Benzeen zit ten slotte ook in sigarettenrook en uitlaatgassen

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (22)
03-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is klimaat , 40 jaar weer.

Wat is klimaat?

40 jaar weer

 

Elke dag hoor je er wel iets over. Op het nieuws, tijdens het weerbericht, thuis en in de klas. Het klimaat. Er is tegenwoordig een hoop om te doen. Maar wat is het eigenlijk?

Het klimaat is het gemiddelde weer van een bepaald gebied berekend over een periode van 30 tot 40 jaar. Een regenbuitje in juli telt dus niet mee voor het klimaat.

Invloed op het klimaat

Er zijn verschillende factoren van invloed op het klimaat. Zo heb je weer- en klimaatfactoren. Weerfactoren zijn invloeden die telkens veranderen. Je kunt hierbij denken aan temperatuur, regen, bewolking of wind. Bij klimaatfactoren gaat het om factoren die constant aanwezig zijn, zoals bergen.

Weerfactoren

Juist omdat de weerfactoren heel erg veranderlijk zijn, wordt er een gemiddelde van een lange periode (30 tot 40 jaar) genomen. Het ene jaar kan er namelijk meer regen vallen dan het andere. En op deze manier kan ook rekening worden gehouden met minder voorkomende weersverschijnselen zoals hittegolven, wateroverlast en overstromingen.

Hoe al deze verschijnselen het klimaat beïnvloeden wordt momenteel overal ter wereld onderzocht. Door te kijken naar deze verschijnselen probeert men te zien hoe het klimaat zich over een langere periode ontwikkelt. Wat men weet is dat een wisselwerking tussen deze verschijnselen invloed heeft op het klimaat. Het is echter nooit helemaal te voorspellen hoe er op een verandering wordt gereageerd.

Klimaatfactoren

 

Bewolking is een factor die het klimaat bepaalt

Breedteligging: Gebieden rond de evenaar zijn door de loodrechte stand van de zon altijd warm. Des te verder je van de evenaar weg gaat, des te kouder het wordt. Je kunt dus zeggen dat de breedteligging van grote invloed is op de temperatuur. In de hogere breedte (de poolstreken) is het dus kouder dan in de lagere breedtes (de tropen).

Hoogte ligging: De hoogteligging heeft ook invloed op de temperatuur. Hoge gebieden zijn koud en gebieden dicht bij de aarde zijn warm. Dit heeft te maken met het opwarmen van de aarde. Omdat onze planeet vanaf onderaf wordt verwarmd, is het boven op een berg vaak een stuk kouder dan wanneer je onder aan de voet van de berg staat.

Land of zee: De aarde is niet overal hetzelfde. Zo heb je land en zee. De zee neemt hierbij een groter deel in beslag dan het land. Deze verschillen in aardoppervlak zorgen ook voor verschillen in temperatuur. Omdat het land de warmte en kou beter geleid, zullen de temperatuurverschillen boven land groter zijn dan boven zee. Denk maar aan de zomer: de zee is niet in één keer warm, dit gaat geleidelijk. Bij een stoeptegel kan dat trouwens wel.

Aanvoer van kou of warmte

 

De klimaten worden voor een groot deel bepaald door de stroming van de zee. De zeestromen verplaatsen namelijk het water van het een naar het andere gebied. Zo verplaatst koud water van het noorden naar het zuiden en kan warm water van de tropen naar de polen stromen.


Ligging gebergten

De wind heeft veel invloed op het bepalen van de temperatuur. Maar omdat een gebergte veel wind tegenhoudt, werkt het als een soort muur. Zo wordt de stroming van warme of koude lucht tegengehouden. Met als gevolg dat het aan de ene kant van de berg de zon schijnt, terwijl het aan de andere kant regent.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (12)
01-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merce Cunningham Dance Company foto uit 1984.

.



De choreograaf Merce Cunningham


Aanstichter van het danspostmodernisme

De Amerikaanse choreograaf Merce Cunningham was een van de belangrijkste vernieuwers van de twintigste-eeuwse dans. Hij richtte de Merce Cunningham Dance Company op en heeft meer dan 200 choreografieën op zijn naam staan.

Cunningham is naast Martha Graham en George Balanchine een van de belangrijkste vernieuwers van de twintigste-eeuwse dans. Cunningham werd geboren in Washington in 1919. Hij studeerde dans aan de Cornish School in Seattle. Vanaf 1939 tot 1945 danste hij solo in het dansgezelschap van Martha Graham.

Van verhalend naar visionair

Zijn eerste choreografie werd in 1944 in New York met John Cage als pianist uitgevoerd. In het begin waren zijn choreografieën nog verhalend en bedacht op bestaande muziek. Maar al snel liet hij verhaallijn en logische opbouw los. Hij liet zijn dansers geen verhaal vertellen op muziek met een bijpassend decor, maar liet de choreografie zelf het verhaal vertellen. Dansers hoefden voor Cunningham dus niets uit te beelden; ze hoefden alleen te laten zien welke mogelijkheden het menselijk lichaam heeft. Dat was de kern van zijn visie op dans. Hij vond dat alle soorten bewegingen in elke gewenste combinatie konden worden gebruikt en geordend, dat elke ruimte als dansruimte kon worden gebuikt, en iedere danser als solist kon optreden. Dans ging volgens Cunningham op de eerste plaats over het menselijk lichaam en zijn bewegingen.

Choreografie gebaseerd op toeval

In de jaren ‘50 kwam het abstract expressionisme in de beeldende kunst op en ook in de muziek werden nieuwe wegen ingeslagen. Cunningham vertaalde deze nieuwe ideeën naar de dans. Hij ging op toeval gebaseerde methodes gebruiken bij het bedenken van zijn dansstukken. Bijvoorbeeld door het gooien van dobbelstenen konden de delen van een choreografie, de volgorde in een programma of zelfs de passen worden bepaald. Ook gebruikte hij de I Tjing, het Chinese ‘boek der veranderingen’ voor de compositie van zijn dansstukken. Hij bevrijdde op deze manier de choreografie van de keuzes van de maker en liet hij onverwachte combinaties toe.

Dans, muziek en decor

Heel vernieuwend was ook de methode van Cunningham en de componist/pianist Cage om geheel los van elkaar tot een choreografie en muziekcompositie te komen. Dans en muziek werden totaal losgekoppeld, om tijdens de première ‘per toeval’ alsnog samen te komen. Hetzelfde gold voor de decors. De kunstenaar Rauschenberg ontwierp jaren lang de decors voor Cunninghams producties. De dans werd naast muziek en vormgeving dus een zelfstandig, op zichzelf staand deel van de voorstelling.

Merce Cunningham Dance Company

Cunningham richtte in 1953 het Merce Cunningham Dance Company op. In het begin had het dansgezelschap soms maar 1 of 2 optredens per jaar. Cunninghams nieuwe weg sloeg niet meteen aan. Met name ook omdat Cunningham gebruik maakte van avant-gardistische muziek van John Cage, David Tudor en Morton Feldman. In Londen werd Cunninghams originele talent in 1964 herkend, waarna de choreograaf en zijn dansgezelschap een begrip in de internationale danswereld werden.

Postmodernisme

Cunninghams opvattingen kregen na 1964 meer invloed in de danswereld. En zo werd de postmoderne dansstijl geboren. De postmoderne dans is de nieuwe dans die ontstaan is na de moderne dans. Merce Cunningham is de aanstichter van het danspostmodernisme. Bij het postmodernisme kon elke beweging als ‘dans’ worden gezien; ook ieder mens zou danser kunnen zijn want danstechniek werd niet meer als noodzakelijk gezien.

Inspiratiebronnen

Cunningham bleef zijn dansen ontwikkelen en bleef werken aan de ontwikkeling van een bewegingsstijl vol plotse wendingen, kleine sprongetjes, torso tilts en ruimtelijke patronen. De energie van dansers die doelgericht hun weg over het toneel aflegden, was volgens de choreograaf geïnspireerd op het gekrioel in de straten van New York. Ook de natuur inspireerde hem, wat te zien is in bijvoorbeeld de productie Beach Birds (1991). Zijn choreografieën werden uitgevoerd door belangrijke balletgroepen zoals onder andere het Ballet van de Parijse Opera, het New York City Ballet en het American Ballet Theater. Zijn laatste dans optredens stammen uit 1999, hij was toen al 80 jaar oud. Merce Cunningham overleed in 2009. Zijn dance company bestaat nog steeds.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (11)
26-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Computerkunst

Computerkunst

Digitale kunst

De allereerste computer voor commercieel gebruik wordt verkocht in 1951. Je kunt je voorstellen dat die computer, vergeleken met die van vandaag de dag, nog nauwelijks iets kon. Het was meer een veredelde tekstverwerker. Maar van het begin af aan waren kunstenaars geïnteresseerd in de nieuwe technologie. Het is ook wel eigen aan veel kunstenaars dat ze op een nieuwsgierige en onderzoekende manier omgaan met nieuwe media.

Halverwege de jaren '60 werd de eerste tentoonstelling geopend met computerkunst ‘Computer Generated Patterns’. Zoals de titel al aangeeft zagen de bezoekers vooral twee-dimensionale werken die patronen lieten zien gecreëerd met behulp van een computerprogramma. Burgers en kunstenaars moesten nog tot de jaren '80 wachten voordat de eerste PC (personal computer) het licht zag. Deze PC was een stuk handzamer en had veel meer mogelijkheden op het gebied van grafisch design. Kunstenaars konden bestaande beelden manipuleren met behulp van een programma. Voor ons al zo vanzelfsprekend, maar toen een noviteit. Fotografie, schilderkunst en computerprogramma’s vullen elkaar opeens aan. De scheiding tussen de kunsten wordt een stuk minder duidelijk.

Peter Struycken

 De bekende Beatrix-postzegel van kunstenaar Peter Struycken uit 1980. Hij gebruikte in 1969 voor het eerst een computer om een kunstwerk te maken. Hij vindt het belangrijk om bepaalde structuur aan te brengen in zijn werk. De postzegel is opgebouwd uit heel veel stipjes en die vormen zo’n structuur. Struycken maakt vooral abstract werk. Zo ontwierp hij computergestuurde verlichting voor het muziektheater in Amsterdam en het NAI in Rotterdam.

 

De computer als kunstenaar

 

Een groep Japanse computertechnici ontwikkelde een programma voor de computer, dat het portret van John F. Kennedy ‘ontwierp’.  In dit geval is de computer het medium. De kunstenaar gebruikt geen papier of klei, maar puur de computer plus programma’s om tot beeld te komen. Vaak genoeg wordt de computer ‘slechts’ gebruikt om bestaand beeld als een foto of tekening (al dan niet gecreëerd door de kunstenaar) te manipuleren. Deze beeldinformatie wordt dan eerst ingevoerd. Er is al beeld voordat de computer eraan te pas komt.

Copyright

Een computer zorgt ervoor dat je beelden eindeloos kunt reproduceren, herhalen. Het idee van een kunstwerk dat uniek, eenmalig is, komt hiermee in het gedrang. De vraag is of dat een gemis is. De definitie van kunst verandert in ieder geval door de nieuwe technieken. Het manipuleren van bestaand beeld roept de vraag naar copyright op. Je mag vaak niet zomaar bestaand beeld gebruiken. Een kunstenaar heeft copyright op dat beeld. Maar als je dat beeld alleen als uitgangspunt gebruikt voor je eigen (nieuw) beeld, mag je het dan wel zomaar gebruiken? Eeuwen geleden was het heel normaal om in de stijl van je leermeester te werken. Maar nu zijn er andere regels in de wereld van de kunst. Of niet?

Kunst voor en door iedereen

Kunst is tegenwoordig niet meer alleen voor een kleine elite, maar beschikbaar voor iedereen. De computer in combinatie met internet heeft ervoor gezorgd dat we ieder moment van de dag heel veel kunst kunnen bekijken. Musea spelen hierop in door middel van schitterende websites waar je je in het museum zelf waant. Nadeel is bijvoorbeeld dat je niet kan inschatten hoe groot zo’n schilderij nu eigenlijk is. Of dat je de schildertechniek niet kan zien, omdat de afbeelding zo klein is. Soms kan het daardoor voorkomen dat een heel beroemd werk dat je al kent via internet, maar ook via mokken, pennen en t-shirts in werkelijkheid tegenvalt. Een andere functie van internet binnen de kunst is promotie. Beginnende kunstenaars kunnen zichzelf presenteren met behulp van een eigen website. Het kan namelijk even duren voordat je je werk mag tentoonstellen. Nu kunnen ze al een netwerk creëren en naamsbekendheid. Zo wegen de voordelen tegen de nadelen op.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (13)
24-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een rivier over een rivier in Duitsland ....

.



Een rivier over een rivier in Duitsland ....

Wat een prestatie!

Zes jaar aangewerkt, 500 miljoen euro kosten, 918 meter lang .......

Dit is een kanaal-brug over de rivier de Elbe en sluit zich aan bij het ​​voormalige Oost-en West-Duitsland, in het kader van de eenwording Het is gelegen in het centrum van Magdeburg, in de buurt van Berlijn.


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (13)
18-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat verklapt je plasgedrag

 

 

Wat verklapt je plasgedrag

 

 

 

Wachten tot thuis
Je bent een onvervalste controlefreak, maar het irriteert anderen niet. Wellicht vind je het een must om er op elk moment van de dag onberispelijk uit te zien en sprenkel je wat parfum op je pols voor je gaat slapen. In een relatie zal je ook nooit je behoefte doen als de toiletdeur op een kier staat. Je bent er immers van overtuigd dat je partner zou gechoqueerd zijn door je te horen plassen.

 

 

Met laagjes toiletpapier op de wc-bril
Je vrienden beschouwen je als een zedig type die niet vaak risico’s neemt. Je glimlacht subtiel als ze je eraan herinneren dat je best wat stouter mag zijn. Wat ze immers niet weten, is dat je heel wat (sexy) geheimen hebt. Die ga je bovendien nooit verklappen...

 

 

Een boek lezen
Je bent een romantisch zieltje dat overal drama en schoonheid in ontdekt. Je hebt een bepaalde levensweg voor ogen, maar droomt er soms van om te verhuizen naar het buitenland en daar vanaf nul te beginnen. Verder bestel je vaak pizza aan huis en aarzel je niet om te flirten met de pizzajongen.

 

Sms’jes sturen naar vrienden
Je haat het om alleen te zijn. Van zodra je vijf minuten niemand hebt gehoord, sla je al in paniek. Je bent vooral bang dat je te veel zal beginnen nadenken. Om dat te vermijden gedraag je je als een sociale vlinder. Je fladdert als het ware van de ene vriendenkliek naar de andere met als gevolg dat niemand je écht goed kent.

 

Altijd zittend
Nonchalance lijkt wel je middelnaam: je komt zelden op tijd, gooit je kleren gewoon op de grond na een avondje uit en hebt ooit wel eens twee dagen dezelfde kousen gedragen. Je bent zonder twijfel de grappigste in je vriendenkring – ja, er wordt zelfs gelachen als je flauwe mopjes vertelt. Verder kan niemand (lang) boos op je zijn.

 

 

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (7)
17-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Skagen waar de Noordzee en de Oostzee samen

.



Het noordelijkste puntje van Denemarken

Gevecht tussen zee en zand

Bij Grenen in het uiterste noorden van Denemarken komen Noordzee en Oostzee samen. Een smalle schuimrand toont waar de zeeën elkaar ontmoeten.Het is er verboden te zwemmen door de gevaarlijke stromingen,de lijn blijft het water vloeit niet dooreen. De Rabjerg Mile is een 30 meter hoog duin dat rondwandeld ten zuiden van Skagen. Ook stond hier ooit ergens een kerk, maar deze is in 1795 gesloten toen het zand de kerk opslokte. Alleen de toren steekt nog boven het zand uit.


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (14)
02-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De aarde in delen

De aarde in delen

Van breuk naar breuk

 

De aarde bestaat uit een kern, een mantel en een korst

Op veel plaatsen in de wereld zijn aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en ander natuurgeweld. Dat komt omdat de buitenkant van de aarde, de korst, niet één geheel is.

De aarde bestaat uit drie delen:

1. Binnenin zit een hete kern.
2. Daaromheen zit een dikke mantel. Deze bestaat uit gesteente. Het gesteente is zo heet, dat het vloeibaar is. Het hete, vloeibare gesteente, noemen we ‘magma’.
3. Helemaal aan de buitenkant zit een dunne korst. Daarop leven wij. In de aardkorst zitten breuken. Die verdelen de aardkorst in verschillende stukken. Deze stukken noemen we ‘platen’. De platen drijven op het magma.

Bewegende platen

 

De aardkorst bestaat uit platen. Deze bewegen van elkaar af, naar elkaar toe of langs elkaar

De aardkorst bestaat dus uit losse platen. Deze platen liggen niet stil. Ze bewegen.

Van elkaar af
Als de platen van elkaar bewegen, kan er magma tussen de platen omhoog komen. Er is dan een vulkaan. Als het magma afkoelt en hard wordt, is het weer steen. Zo kunnen eilanden en bergen ontstaan.

Naar elkaar toe
Platen kunnen ook naar elkaar toe bewegen. Ze botsen dan op elkaar. De ene plaat kan dan de andere omhoog duwen. Zo ontstaan nog veel hogere bergen en vulkanen. Bij de botsingen ontstaan zware aardbevingen.

Langs elkaar
Platen kunnen ook langs elkaar schuiven. Dat gaat met schokken. Die schokken vinden diep onder het aardoppervlak plaats. Maar aan de oppervlakte kun je ze goed voelen als zware aardbevingen

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (17)
25-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DNA wat is dat eigenlijk.

DNA

Een unieke code

 

DNA is voor ieder mens uniek en bevat informatie over erfelijke eigenschappen. Daarom kunnen forensisch onderzoekers met behulp van DNA aantonen wie de dader is bij misdrijven.

Op een plaats delict wordt altijd onderzoek verricht. Eén van de dingen die daar gedaan worden, is zoeken naar DNA-sporen. Dat kan van alles zijn: bloed op kleding, haren, huidschilfers enzovoort. In elke lichaamscel zit precies hetzelfde DNA. Iedere cel kan dus dienen als bronmateriaal.

DNA-sporen

Bij het maken van een DNA-profiel wordt niet het hele DNA in kaart gebracht. Niet al het DNA wordt daarbij bekeken. Alleen de stukjes DNA die tussen mensen onderling kunnen verschillen zijn belangrijk. Als je genoeg stukjes bekijkt, kun je bij ieder mens een ander patroon vinden.

DNA-merkers

 

DNA bestaat uit lange series opgebouwd uit vier chemische 'bouwstenen', die A, C, T en G heten. In sommige stukken DNA vind je een bepaalde volgorde van bouwstenen die zich voortdurend herhaalt. Dit worden merkers genoemd. Omdat het aantal herhalingen van een bepaalde merker verschilt van persoon tot persoon, is dit een belangrijk deel voor het DNA-profiel.

DNA-profiel

Een DNA-profiel stel je in drie stappen op:

* Isoleren: met speciale vloeistoffen wordt het DNA uit de sporen gehaald.
* Vermeerderen: de hoeveelheid gevonden DNA is vaak niet voldoende. Daarom worden de te onderzoeken stukken DNA gekopieerd.
* Analyse: met speciale apparatuur wordt het monster geanalyseerd en de DNA-kenmerken worden weergegeven in pieken. De getallen onder de pieken geven aan hoe vaak een stukje DNA (merker) herhaald wordt. Bij een match, moeten de getallen onder de pieken overeenkomen. De hoogte van de piek doet niet terzake

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (16)
18-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De pancha sila van de boeddhisten

De pancha sila van de boeddhisten

De vijf regels om mens en natuur te beschermen en te vereren

Een boeddhist vereert de natuur

Boeddhisten die serieus werk willen maken van de leer van Boeddha, proberen zich aan vijf regels te houden.

De Indiase prins Siddharta Gautama is de grondlegger van het boeddhisme. Als volwassene zag hij het lijden van mensen. Hij gaf zijn rijkdom op en ging op zoek naar een manier om zichzelf te bevrijden van het leed.

Regels

Hij bedacht dat hij zichzelf kon bevrijden door zich aan een aantal regels te houden. Deze regels heten de pancha sila en luiden als volgt:

·       Niet doden

·       Niet stelen

·       Geen verkeerde seksuele relatie

·       Niet liegen

·       Geen verdovende middelen gebruiken

Over de eerste regel schreven monniken in Vietnam als uitleg:
'Oefen geen beroep uit, dat schade toebrengt aan mens en natuur. Beleg geen geld in bedrijven, die anderen hun levensmogelijkheden ontnemen. Kies een beroep, dat ertoe bijdraagt je ideaal van betrokken te zijn bij de wereld, waar te maken. Dood niet. Wees er ook niet de oorzaak van, dat andere mensen doden. Gebruik ieder mogelijk middel om het leven te kunnen beschermen en oorlog te voorkomen.'

Geen godsdienst

Het Boeddhisme kun je eigenlijk geen godsdienst noemen, omdat Boeddhisten geen God vereren. De regels in deze levensvisie (of levenskunst) zijn daarom ook heel erg gericht op de wereld om de mensen heen. Daar moet goed voor worden gezorgd.

Boze gedachten

Allerlei boze gedachten, gericht zijn op jezelf of je laten leiden door verlangen zou de mens moeten uitbannen - dan zou er werkelijk rust en vrede zijn en zou de mens niet meer lijden.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (16)
21-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat je om de tien jaar vaccineren tegen tetanus

Laat je om de tien jaar vaccineren tegen tetanus

 

 

Tetanus (of klem) is een zeer ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. De bacterie zelf is niet gevaarlijk voor de mens, maar de gifstof (toxine) die zij afscheidt, is dat wel. Dit krachtige gif blokkeert de werking van bepaalde zenuwen en veroorzaakt zo ongecontroleerde spierkrampen. Zelfs een uiterst kleine hoeveelheid is dodelijk.
Deze bacterie komt voor in de darmen van paarden en andere planteneters. Via de uitwerpselen worden de sporen van deze bacterie in de omgeving verspreid. Ze komen dan ook zowat overal voor in de bodem en straatvuil, op planten enz. waar ze jarenlang kunnen overleven. Via een huidwondje – bijvoorbeeld wanneer u in de tuin werkt, paardenmest ruimt of met de fiets valt – kan u besmet raken. De wonde hoeft niet groter zijn dan een diepe prik van een doorn. Vooral diepe wonden, bv. wanneer u in een nagel trapt of met een snoeischaar in de vingers knipt, zijn gevaarlijk.

Wie moet zich laten vaccineren?
Iedereen. Ook als u ooit al eens tetanus hebt gehad, moet u zich laten inenten omdat uw lichaam geen natuurlijke weerstand opbouwt tegen het gif van de bacterie.

Indien u als kind volledig gevaccineerd werd tegen tetanus:
In ons land worden alle zuigelingen gevaccineerd. Er zijn 4 dosissen nodig die worden toegediend op de leeftijd van 8, 12, 16 weken en op 15 maanden. Daarvoor wordt een hexavalent vaccin gebruikt dat bescherming biedt tegen 6 infectieziekten: poliomyelitis, difterie, tetanus, pertussis, Haemophilus influenzae type b en hepatitis B. De Vlaamse overheid stelt dat vaccin gratis ter beschikking.
Op de leeftijd van 5-7 jaar (normaal in het eerste leerjaar) wordt een herhalingsvaccin gegeven. Daarvoor wordt een tetravalent vaccin gebruikt dat bescherming biedt tegen 4 infectieziekten: poliomyelitis, difterie, tetanus en pertussis.
Op de leeftijd van 14-15 jaar (derde jaar secundair) wordt een tweede herhalingsvaccin gegeven. Daarvoor wordt een trivalent vaccin gebruikt dat bescherming biedt tegen 3 infectieziekten: difterie, tetanus en pertussis.

Voor een goede en levenslange bescherming moet de tetanusvaccinatie om de 10 tot 20 jaar herhaald worden. Dat gebeurt steeds samen met difterievaccinatie (Tedivax pro adulto). Eventueel kan dat ook in een drievoudig vaccin samen met kinkhoest (Boostrix).
Indien de vorige injectie langer dan 20 jaar geleden is, worden 2 inspuitingen met 6 maanden interval aangeraden.
Voor mensen die avontuurlijk reizen, wordt een herhalingsvaccinatie aangeraden als het laatste vaccin minstens vijf jaar geleden is. Indien een gelijktijdige beschermingsdosis tegen poliomyelitis nodig is, zal één injectie van het gecombineerde dT-IPV vaccin (Boostrix Polio of Revaxis) voorgesteld worden.

Volwassenen die niet zeker zijn of ze ooit de volledige basisvaccinatie ondergaan hebben, doen er goed aan zich alsnog te laten vaccineren. Raadpleeg in dat geval je arts.
Zwangerschap vormt geen tegenaanwijzing voor het gebruik van tetanusdifterievaccinatie.

U werd als kind niet of onvolledig gevaccineerd:
Vermits in België de universele vaccinatie gestart is in 1959 en kinderen tot 15 jaar toen werden gevaccineerd, loopt iedereen geboren voor 1944 het risico nooit een basisvaccinatie te hebben gehad. U moet dan een volledige basisvaccinatie krijgen. Ook immigranten uit landen die geen adequaat vaccinatiebeleid voeren, zijn mogelijk niet gevaccineerd.

Het vaccinatieschema voor volwassenen die niet eerder gevaccineerd werden, verloopt als volgt :
• eerste inenting ;
• tweede inenting : 1 maand later;
• derde inenting 6 of 12 maanden later.
Nadien moet de tetanusvaccinatie om de 10 à 20 jaar herhaald worden, zoals hoger beschreven

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (17)
16-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlicht je opvliegers met twee porties soja per dag.

 

Verlicht je opvliegers met twee porties soja per dag

Er is goed nieuws voor vrouwen in de menopauze die veel last hebben van opvliegers. Uit een reeks studies blijkt namelijk dat zij hun klachten kunnen verlichten door per dag twee porties soja op te nemen.

Dat is het besluit van een onderzoeksteam van de University of Delaware. Zij analyseerden daarvoor de resultaten van 19 studies met in totaal 1.200 vrouwelijke proefpersonen.

Isoflavonen
Het werkende bestanddeel in soja zijn de isoflavonen. Die plantaardige bestanddelen vinden we onder andere ook terug in bonen, erwten en pinda's.

Vrouwen die gedurende zes maanden tot een jaar 54 milligram isoflavonen opnamen, zagen zowel een vermindering in frequentie (20,6 procent) als hevigheid (26 procent) van hun opvliegers.

Om een idee te geven: één liter sojamelk of 200 gram tofu bevatten ongeveer 50 milligram isoflavonen.

Oestrogeen
Verder stelden de onderzoekers ook vast dat vrouwen het best kiezen voor producten met minstens 19 milligram genisteïne, het meest effectieve isoflavoon tegen opvliegers.

Net zoals de andere isoflavonen werkt genisteïne op dezelfde manier als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen, dat in de menopauze minder geproduceerd wordt.

De wetenschappers vinden het dan ook een goed idee om te kiezen voor sojaproducten in plaats van hormoonsupplementen.

Discussie
Nochtans staat de verlichtende werking van soja op symptomen in de menopauze al lang ter discussie, vooral omdat studies nooit eenduidige resultaten brachten. De onderzoekers van de University of Delaware schrijven dat echter toe aan de inconsistente manier waarop de studies gevoerd werden, of aan een te klein aantal proefpersonen.

"Maar wanneer je alle studies combineert, dan kan je niet ontkennen dat er een positief effect is", besluit onderzoeksleidster Melissa Melby

.


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (18)
09-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw behangpapier houdt muur recht bij aardbeving


Nieuw behangpapier houdt muur recht bij aardbeving

 

 

 EQ-top is een nieuw type behangpapier dat gemetselde muren samenhoudt tijdens een aardbeving. Het behangpapier, dat eigenlijk weinig met papier te maken heeft, werd ontwikkeld aan het Instituut voor Technologie in het Duitse Karlsruhe.

De eerste testen werden gedaan met een behangpapier uit koolstofvezels. Dat bleek de schade echter alleen te vergroten, waardoor beslist werd om over te schakelen op een variant uit glasvezel. De resultaten van die testen leverden veel betere resultaten op, en na wat bijschaafwerk is het product nu klaar voor de markt.

De glasvezeldraden worden in verschillende richtingen met elkaar verweven, tot er een duurzaam en elastisch geheel verkregen wordt. Het behangpapier kan vervolgens met een speciale lijm, ontwikkeld door Bayer, op een gemetste muur gekleefd worden. Het aangebrachte papier verdeelt de energie van een aardbeving gelijkmatig over de hele muur. Dat zorgt ervoor dat er veel minder snel breuken ontstaan.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (11)
07-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze tien klusjes moet elke vrouw kunnen klaren.

 

 

 

 Deze tien klusjes moet elke vrouw kunnen klaren

 

 

Of je nu alleen woont of bij je partner: het is belangrijk om je mannetje te staan. Als je deze huishoudelijke klusjes zelf kan klaren, ben je alvast heel goed bezig.

1. Een spin of andere ongewenste diertjes verwijderen. Je hoeft niet te gillen als je een spin in de douche, een wesp in de living of een kakkerlak in de keuken ontdekt. Houd jezelf onder controle en verwijder het beestje. Je bent veel groter, dus het zal je zeker niet aanvallen.

2. Je stofzuiger verversen. De zak van je stofzuiger verversen is een onaangenaam klusje, maar wel noodzakelijk. Als je even op je tanden bijt is het zo voorbij.

3. Een gat in de muur dichten. Als je dit probeert, zal je merken dat het best een leuke bezigheid is. Laat wat muziek afspelen en ga aan de slag. Extra: heb je enkele kaders die je wil ophangen, maar hoop je stiekem dat een vriend zijn hulp aanbiedt? Wacht niet langer. Schaf je een hamer en enkele nagels aan, bekijk eventueel een handleiding op internet en ga aan de slag. Achteraf zal je trots zijn op je werk.

4. Alles in huis een vaste plek geven. Een slordig huis werkt op je gemoed. Geef elk item een vaste plaats en ruim regelmatig op. Je zal merken dat je daardoor ook ruimte schept in je hoofd.

5. Je meubels verplaatsen. Heb je geen budget om je interieur op te frissen? Dan kan het helpen om enkele meubels te verplaatsen voor een frisse sfeer in huis. Zorg dat je zelf je zetel, tafel en/ of stoelen kan verplaatsen, dan is de voldoening na het herinrichten nog zo groot.

6. Weten wat gedaan in geval van een gaslek. Neen, een gaslek hoef je zelf niet te repareren. Zorg echter wel dat je weet wie je moet bellen als je ooit met het probleem te maken krijgt.

7. Je internetverbinding herstellen. Het voelt zo goed als je exact weet hoe je een verbroken verbinding oplost zonder daarvoor de hulp van een techneut in te roepen.

8. Een lekkende kraan repareren. Echt moeilijk is het niet en veel tijd neemt het ook niet in beslag. Als het water weer keurig stroomt, ben je trots op jezelf en kan je dag niet meer stuk.

9. Je toilet ontstoppen. Je hoort ons niet zeggen dat dit een plezierige bezigheid is, maar makkelijk is het klusje meestal wél. Onze tip: koop een krachtige ontstopper en een toiletzuignap. Zo moet je geen dure loodgieter betalen.

10. Je rekeningen op tijd betalen. Als je alles op tijd betaalt en weet hoe je moet internetbankieren, voel je jezelf een getalenteerde zakenvrouw. Daarna kan je jezelf een aperitiefje inschenken bij wijze van afterworkparty.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (15)
02-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzorging voor hem en haar: een duur fabeltje?

 

 

 

 

 

Verzorging voor hem en haar: een duur fabeltje?

 

Hoewel reclamecampagnes, etalages en winkelrekken laten uitschijnen dat er een wereld van verschil bestaat tussen verzorgingsproducten voor mannen en vrouwen, is daar op een paar details na, weinig van aan. Voor het promoten van deze lotions, shampoos, noem maar op, wordt sluw ingespeeld op stereotypen die ontelbare mensen over de streep trekken om het goedje te kopen.

Denk maar aan de wetenschappelijke toets die wordt gegeven aan de layout én merknamen van heel wat producten 'voor hem'. Bij vrouwen zie je dan weer vooral bloemen, vruchten en fashion verschijnen.

Verzorging voor hem en haar: een duur fabeltje?

Eén pot nat
Uit een onderzoek van de Environmental Working Group blijkt dat de gemiddelde man dagelijks 6 verschillende producten gebruikt, goed voor 85 verschillende ingrediënten. Voor vrouwen zijn dat 168 ingrediënten verspreid over een gemiddelde van 12 producten per dag. Los van het verschil in hoeveelheid, is er maar weinig dat deze 'genderspecifieke' verzorgingsproducten van elkaar onderscheidt.

Er is echter 1 fundamenteel aspect waar zwaar op ingespeeld wordt en dat is geur. Dr. Bobby Buka, dermatoloog in New york, ziet het zo: "De producten bevatten overduidelijk andere geuren, maar in termen van ingrediënten voor mannelijke versus vrouwelijke huid, zijn ze vrijwel identiek".

Psychologie
Verder is het ook zo dat de markt nog meer inspeelt op vrouwen omdat we nu eenmaal vatbaarder zouden zijn voor de holistische effecten van allerhande botanische ingrediënten. We worden dan ook vaak overspoeld met 'must-have' producten die de allernieuwste en -beste extracten bevatten. Toch heeft ook dit niets met noden te maken, maar wel met de wensen van consumenten. Dokter Buka stelt namelijk dat zowel huidproblemen als de juiste oplossingen ervoor bij mannen en vrouwen quasi identiek zijn.

Uitzondering
Eén probleem treft echter hoofdzakelijk vrouwen en dat is huidverkleuring. De bruine vlekjes die met de leeftijd opduiken, worden veroorzaakt door oestrogeen. Daarom bevatten vrouwenproducten vaak meer pigmentverlichtende stoffen in tegenstelling tot mannen- of unisexverzorging.


 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (15)
25-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect voor restjes


Respect voor restjes

 

 

 Omdat het crisis is. Omdat er eigenlijk nog zo veel in de koelkast ligt. Omdat het een gedroomd excuus is om te experimenteren in de keuken. Of omdat het gewoon een goed gevoel geeft. Restjeskoken brengt rust.

‘Afval bestaat niet’ is de leuze van een groot afvalverwerkend bedrijf. Dat is een mooie. Natuurlijk bestaat afval wel en geen klein beetje. Alleen al in de keuken gooit elk huishouden fortuinen weg. Niet alleen bokaaltjes en bloemkoolbladeren, maar ook zo’n tien procent van al ons kostbare eten.

Zo hard bestaat afval.

En tegelijk blijft elk bokaaltje perfect bruikbaar, zijn de bladeren konijnenvoer of compost en is het kostbare eten een overschotje waar nog aardig wat van te koken valt. We noemen het afval omdat we er niks meer mee willen aanvangen. Waarom eigenlijk niet?

Restjeskoken is relaxed. Doe gewoon boodschappen voor de helft van de dagen en kook op de andere dagen met de overschotjes. Het helpt om altijd wat lang houdbare smaakmakers in huis te hebben: peterselie, knoflook, olie, oude kaas, eieren, gedroogde tomaten en broodkruim (ook een restje). Het helpt ook om af te stappen van de dwanggedachte dat eten altijd vers moet zijn. Mensen klagen weleens dat de soep in hun bedrijfsrestaurant sporen draagt van de spaghettisaus van gisteren. Dat pleit voor hun bedrijfsrestaurant, vind ik. Er wordt weinig verspild en de soep heeft tenminste smaak.

Veel dingen zijn veel lekkerder als ze al even gestaan hebben, of als er iets in zit wat al even geleefd heeft. Maar zelfs van een miezerig bakje gekookte aardappelen kun je nog iets smakelijks maken. Kijk maar.

10 RESTJES-TIPS

• Aardappelschillen: maak ze schoon, frituur ze, zout ze en je hebt chips.

• Kookwater van groente, aardappelen, peulvruchten, pasta en rijst doet het prima als bouillon voor soepen, sauzen en risotto. Zeker als je ook nog wat weekwater van gedroogde paddenstoelen bewaard hebt.

• Over risotto gesproken: ook dat is een prima basis om overschotjes bereide groente te verwerken. Geroosterde pompoen, gebakken bloemkool, bonen, asperges, tomatensaus: gewoon aan het eind toevoegen, als de rijst gaar is.

• Nog zo’n Italiaanse toverformule is minestrone, een maaltijdsoep waarin allerlei stukken groente gaan die je anders zou weggooien: broccolistronken, radijs- en selderijblaadjes, koolnerven. Vuistregel: alle harde groente moet je kleinsnijden en samen met ui en selderij lang (lang!) stoven, tot je bijna een compote hebt. Alle tere blaadjes gaan er pas aan het eind in. En halverwege, nadat je water hebt toegevoegd aan de bijna-compote, kun je een parmezaankorst in de soep gooien en even laten meesudderen.

• Oud brood kun je, als het kurkdroog is, verkruimelen tot paneermeel. Halfdroog laat het zich gewillig tot croutons verwerken: oven voorverwarmen op 200 °C, brood in blokjes snijden, scheutje olie en een snuif specerijen of kruiden in een kom doen, broodblokjes erdoor en tien minuten bakken op een bakplaat.

• Het groen van prei en selderij, de steeltjes van paddenstoelen en peterselie, de botjes van kip en de graten en koppen van magere zeevis kun je bijhouden (desnoods in de diepvriezer) om bouillon te maken. Groentebouillon hoeft niet per se een klus te zijn: gooi wat groenterestjes, kruiden, ui en knoflook in het kookwater wanneer je bonen, kikkererwten of linzen kookt. Je kookwater wordt zo bouillon.

• Steeltjes van verse koriander zijn smaakbommetjes. Bewaar ze (ook in de diepvriezer) en verwerk ze, fijngehakt, in curry’s of in hummus.

• Gekookte aardappelen nemen in de koelkast soms storende smaken op. Je kunt ze ook minstens een dag op het aanrecht bewaren als je ze daarna bakt of in koekjes of soep verwerkt.

• Stap af van het idee dat een klein overschotje het bewaren niet waard is. Enkele lepels pasta kunnen een smaakmaker zijn voor soep of frittata, een klein restje soep kan een stoofpot verrijken, een klein kommetje rijst wordt een heel bord nasi goreng.

• Een restje verse kruiden kun je met wat olie en nootjes of pitten verhakken tot pesto, of met boter en zout tot kruidenboter. Tip: vries ze in in ijsblokjesbakjes, maak ze los en bewaar ze in zakjes, zodat je ze in kleine porties kunt gebruiken. Om pasta te pimpen, bijvoorbeeld.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (16)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!