Wandelen in de duinen van het Westhoek Natuurgebied
Situering
Het reservaat ligt ingesloten tussen de Noordzee in het noorden, de Franse/Belgische grens in het westen, de N386 (Duinhoekstraat) in het zuiden en in het oosten tenslotte het Calmeynbos en de bebouwing van De Panne.
Het reservaat heeft een oppervlakte van 340 à 345 ha en maakt deel uit van het grootste aaneengesloten duingebied van de Vlaamse kust. Het vormt samen met de Krakeelduinen, het Calmeynbos, de Oosthoekduinen en de Fransen duinen van Le Perroquet (225 ha) een uitzonderlijk natuurgebied. De Westhoek (vaak verward met de gelijknamige regio in zuidelijk West-Vlaanderen) is al sinds 1935 als landschap beschermd en heeft sinds 1957, samen met de Hoge Venen, het statuut van staatsnatuurreservaat. Het is daarom het oudste Vlaams staatsnatuurreservaat.
Het natuurreservaat De Westhoek vormt het meest gaaf gebleven zeeduinlandschap van de Vlaamse kust. Men kan er het dynamische proces van duinvorming in de verschillende stadia van ontwikkeling waarnemen. Dit resulteert in duinlandschappen met een zeer uiteenlopende ouderdom, vorm en begroeiing. Min of meer evenwijdig met de kustlijn kunnen van noord naar zuid volgende zones worden onderscheiden: het strand, de voorduinen, de noordelijke pannengordel, het centraal stuifduin (de Romeinse vlakte), de zuidelijke pannengordel en ten slotte de binnenduinen.
Het Calmeynbos te De Panne werd vanaf ca 1900 aangeplant met loof- en naaldbomen door Maurice Calmeyn. Het bos wordt doormidden gesneden door de Kerkstraat, de verbinding tussen Adinkerke en De Panne. Het oostelijk deel van het Calmeynbos (20 ha) is eigendom van de gemeente De Panne en sluit aan bij de Oosthoekduinen. Dit deel van het bos wordt samen met de Oosthoekduinen, Duinzoom Oosthoek als Vlaams Natuurreservaat beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het westelijk deel van het Calmeynbos (46 ha) is eigendom van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA). Samen met de daarop aansluitende Krakeelduinen (52 ha) wordt dit natuurgebied beheerd door de IWVA. Dit duinbos heeft een rijke fauna en flora weten te ontwikkelen. Tijdens de zomer vliegt de Wielewaal van boom tot boom. Tussen de ondergroei van Vogelmelk, Maarts viooltje en Look-zonder-Look zoekt de Groene specht naar lekkere mieren.
De klok van Arnemuiden is een lied geschreven door Dico van der Meer op muziek van H. Mengers uit 1949 dat door Max van Praag op de plaat werd gezet. Naderhand kreeg het opnieuw bekendheid door de Havenzangers. Het lied werd en wordt regelmatig op scholen en door shantykoren gezongen. De bedoelde klok is de kerkklok van de markt van Arnemuiden.
Wendt het roer - we komen thuis gevaren
Rijk was de buit - maar bang en zwaar de nacht
Land in zicht en onze ogen staren
Naar de kust die lokkend op ons wacht
Als de klok van Arnemuiden
Welkom thuis voor ons zal luiden
Wordt de vreugde soms vermengd met droefenis
Als een schip op zee gebleven is
Rijke zee - waarvan de vissers dromen
Want jij geeft brood aan man en vrouw en kind""
Wrede zee jij hebt zo veel genomen
In jouw schoot rust menig trouwe vriend
Als de klok van Arnemuiden
Welkom thuis voor ons zal luiden
Wordt de vreugde soms vermengd met droefenis
Als een schip op zee gebleven is
Dit lied wordt door de Zeeuwse rockgroep Surrender vaak in het Zeeuws als toegift gezongen en staat ook op hun cd De stikken d'r of.
Het vale gele zonlicht valt door het raam naar binnen De ochtend wordt wakker en zet zijn zinnen Op een nieuwe dag met nieuw geluid en gezicht Nesten zijn gevuld met oogjes vol licht Van de zon die haar straal laat schijnen Over de bomen die hun bladeren laten verschijnen Het groen geeft aan dat het beter gaat Dat de winter is overgewaaid En de lente echt door gaat komen Want de bloesem laait op hoog in de bomen De struiken voorzichtig zichzelf oprichten En de bloemen zich op de zon kunnen gaan richten Lente!
Maandag koop ik een narcis. Omdat ik je ieder minuut al mis. Dinsdag koop ik een viool. Want jij bent mijn allergrootste idool Woensdag een gele tulp. Want altijd kan ik vertrouwen op jouw hulp. Donderdag een mooie Hyacint. Omdat ik jou een kanjer vindt. Vrijdag een rode roos. Want op jou ben ik nooit boos. Zaterdag een lint in de kleur blauw. Omdat ik zoveel van je hou. En zondag kom ik het boeketje geven. Want jij bent belangrijk in mijn leven.
Wij zijn enkele dagen out geweest, druk en van alles dat een mens moet doen. toch even goedendag zeggen en dan gaan we naar Knokke om de fototentoonstellingen te bekijken.
Een mens kan altijd bijleren hé.
veel liefs en dat de zon mag blijven schijnen voor iedereen.
Ik ben Rik
Ik ben een man en woon in Antwerpen / Deurne (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 23/08/1950 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fotograferen in de natuur, wandelen, lekker eten en samen tijd door brengen op een aangename manier..
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek