Rond het kasteel Boekenberg in Deurne (Antwerpen) ligt het gelijknamige park, dat een belangrijke cultuurhistorische, natuurwetenschappelijke en sociaal-recreatieve waarde bezit. De Boekenbergsite klimt zeker op tot de eerste helft van de 16de eeuw. Het landhuis werd tussen 1751 en 1755 in rococostijl herbouwd, wellicht naar een ontwerp van architect J.P. Van Baurscheit de jonge, die ook advies gaf over de aanleg van wandelpaden, visvijvers en boomparken. Uit deze periode dateren onder meer de vijfhoekige siertuin en de spiegelvijver met amfitheater ten zuiden van het kasteel.
In 1798 werd het kasteel met park aangekocht door J.W. Smets, die zaken deed met China en Japan. Ten oosten van de bestaande tuinen legde hij een romantisch park aan met een serpentinevijver, kunstmatige heuvels, een complex met onderaardse grot, een rotsbrug en een torenruïne, beeldengroepen... Vermoedelijk tussen 1800 en 1802 liet hij ook de vijfledige Chinese pagode bouwen, die een scharnierfunctie vervulde tussen de oude geometrische tuinen en de nieuwe romantische. In 1859 werden de geometrische tuinen uit de eerste fase naar een ontwerp van E. Keilig in landschapsstijl getransformeerd, waarbij onder meer de vijvers en de slotgracht met elkaar werden verbonden, een mooie gietijzeren brug gebouwd en tal van exotische gewassen aangeplant.
In 1914 kocht de gemeente het middendeel van het park, de rest werd verkaveld. Pas in 1926 werd het park opengesteld voor het publiek; de vroegere spiegelvijver werd in 1934 omgevormd tot openluchtzwembad. Het kasteel kreeg verschillende bestemmingen tot het in 1956 eigendom werd van het huidige O.C.M.W. Sinds 1974 vormt het Boekenbergpark een beschermd landschap. Tegenwoordig maakt het park ook deel uit van het Natuurhistorisch Museum Boekenberg.
Het park bezit ook een taverne en een ecologisch buitenzwembad, dat vooral gebruikt wordt door de ijsberen club van Deurne. Maar ook voor een beperkt aantal zwemmers dagelijks toegenkelijk is als het zwembad open is.
Op mijn terugweg naar huis nodigde een mooi beeld me uit tot een degustatie waar ik helaas moest neen aan zeggen.
|