Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 17
BESCHERMENDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 17
Aan de Tavernierkaai kaai genoemd naar Jean Baptist Tavernier (1605-1689), die door zijn reizen de weg opende voor de handel met Perzië en Indië. De kaai is gelegen tussen de Scheldekaaien, Bonapartesluis en de Brouwersvliet bevindt zich het
LOODSWEZEN
In 1890 werd door de Gemeenteraad beslist aan de voormalige Zeeuwe Korenmarkt een gebouw op te richten voor verschillende openbare diensten.
In 1892-95 werd het opgericht naar een ontwerp van de architecten
Het is een beschermd gebouw bij definitief besluit van 10.3.2007 dat op 3.7.2007 verscheen in het Staatsblad.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed.
Het prachtig gebouw van het Loodswezen aan de Tavernierkaai.
Deze 2 mooie foto's geven de achterzijde van het Loodswezen weer.
Bekijk de top van het gebouw met één beeld van "Brabo". (Goed voor een kwisvraagje)
Aan de achterzijde van het Loodswezen, aan de trappen bevinden zich het gekende
"blauw-wit" bordje van "beschermd monument" en het inlichtingenbord van de stad Antwerpen
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bij onze vorig vervolg, nl vervolg 16, waren we vergeten naar het te trekken, waar we deze prachtige poort over het hoofd hadden gezien. Het Falconplein is gelegen tussen de Brouwersvlei en de Oudeleeuwenrui enerzijds; en de Falconrui anderzijds.
Het plein werd genoemd naar het Falconhof -en broek dat zich in de XIV eeuw toehoorde aan de bestuurder van de hertogelijke munt, Falco de Lampagne. Ca 1350 werd een godshuis gesticht voor weduwen en juffrouwen. Deze prachtige poort iser het enig overblijfsel van.
Los van deze omgeving vermelden we hieronder nog enkele beschermde of bewaarde gebouwen, zoals het gebouw in de Kasteelpleinstraat aan het nr 59.
Dit gebouw dateert van 1886 en werd gebouwd voor De La Persoons naar een ontwerp van J.A. Van der Gucht. In 1901 bracht architect Louis De Vooght een aanwijzingen aan in opdracht van Ch. De Keyers en 1920 gebeurde er nog een kleine wijziging en werd een keldervenster aangebracht.
De gevel van het gebouw aan het nr 59 van de Kasteelpleinstraat.
Bekijk de stenen kat op de rand van het blakon.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
en.... de gevel van de
UNIVERSITEIT van ANTWERPEN aan de Prinsstraat.
De gevel van het Universiteitsgebouw in de Prinsstraat.
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 16
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 16
In de Falconrui die loopt van het Hessenplein tot aan het Falconplein vinden wij nog verschillende gebouwen die geclasseerd werden als "beschermd monument".
De Falconrui werd vermoedelijk gegraven ca 1314 als vestgracht. In 1827 werd ze overwelfd en gebruikt door wevers en ververs, vandaar "Wol(vreters) of Vuilrui". Het
GODSHUIS VAN DER BIEST is gelegen aan het nr 33. Thans wordt het gebruikt als gemeenschapsruimte voor de schuttersgilde "De Gulden Rinck". In 1504 werd het gesticht voor 16 behoeftige vrouwen door de huidevetter en schepen van de stad Jan Van Der Biest. Tot in 1967 werd het bewoond.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed
Zicht op de gevel van het Godshuis Van De Biest aan de Falconrui
Even verder aan het nr 47 nog een beschermd gebouw namelijk het
GODSHUIS LANTSCHOT dat opgericht werd in 1656-59 door Cornelius LANTSCHOT . De kapel werd omwille van de toen heersende pestepidemie toegewijd aan de Heilige Rosalia. Het gebouw met de mooit poort werd geclasseerd als beschermd bij een definitief besluit van 27.4.1983 dat op 14.1.1983 verscheen in het Staatsblad.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed
De gevel van het Cornelius Lantschot goedhuis met hieronder de mooie poort
Nog verder in de straat aan het nr 51 het
HESSENHUISopgericht door de stadsmagistraat in 1563-64 als "Coophuys" waar wagens konden geladen en gelost worden. Kreeg ca 1570 de naam van "Hessenhuis" naar de z.g. Hessenwagens en omwille van het drukke handelsverkeer met Duitsland.
Het huis werd beschermd door een definitief besluit van 6.2.1936 dat op 22.2.1936 verscheen in het Staatsblad.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed.
Het Hessenhuis aan de Falconrui
Het Hessenhuis strekt zich verder uit op het Hessenplein, waarvan hieronder de zijgevel is te zien.
Ten einde van het Hessenplein gaan we links de Oudeleeuwenrui op. Deze rui bevindt zich van aan het Hessenplein tussen Brouwersvliet en Ankerrui Aan de nrs 46-48 het gebouw van de
ZUIDNATIE . dat vroeger een hoef -en wagensmidse was. Het gebouw is in Art nouveau stijl en stemt uit het derde kwartaal van de 19° eeuw. Het is geclasseerd als "bewaard".
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed.
De gevel van de Zuid Natie aan de Oudeleeuwenrui
Er juist tegenover bevindt het
FELIX GEBOUW dat zich uitstrekt van Oudeleeuwenrui tot aan de achterzijde aan de Godefriduskaai.
Dit gebouw werd in 1858 gebouwd naar een ontwerp van Felix Pauwels, voor de "Compagnie Générale de Matériels de Chemin de Fer (uit Molenbeek). In 1861 werd het verwoest door een brand in de aanpalende "Raffinaderie Belge". In 1863 werd het heropgebouwd in opdracht van "Société et Commandé de l'Entrepot". Nu wordt het gebruikt als "archief".
De gevel van het Felix Gebouw aan de Oudeleeuwenrui
Bij het verlaten van de Oudeleeuwenrui richting Brouwersvliet, gaan we rechts het Van Schoonbekeplein op, om dan links de eerste straat, de Adriaan Brouwerstraat ,in te slaan. Deze straat bevindt zich tussen het Van Schoonbekeplein en de Tavernierkaai. Deze straat werd voorheen "Groote Middelstraete" "Breestraet" (XVI B) en "Brouwerstraat (vanaf 1694) genoemd.
Sinds 1936 werd de huidige benaming de straat genoemd naar aan Adriaan Brouwer (ca 1606-1638). Ca 1550 werd ze geopend door Gilbert Van Schoonbeke bij de aanleg van de "Nieuwstad" ten noorden van de Brouwersvliet. Van Schoonbeke bouwde hier ca 1553 een 16tal brouwerijen en het z.g. "Waterhuis". Vanaf 1581 was het de zetel van het Brouwersambacht, nu is het een museum dat zich aan het nr 20 bevindt. en de naam kreeg van. Het is een "beschermd monument"
BROUWERSHUIS
De gevel van het Brouwershuis aan de Adriaan Brouwerstraat
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 15
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 15
Op weg naar het oude stadscentrum passeerden wij in de Nationalestraat
HET MODEPALEIS dat gelegen is aan het nr 16. Het is ingeplant in de as van de Kammenstraat en de Nationalestraat, alwaar deze de Steenhouwersvest en de Lombaardenvest kruist. Het hoekgebouw is in neo-barokstijl en is gekend als de fameuze boetiek, van Dries Van Noten, gelegen in het hartje van de modewijk.
Dries Van Noten is uitgegroeid tot een succes modeontwerper en heeft boetieks over heel de wereld, van Parijs tot Hongkong. In het modepaleis vindt men kleding en accessoires voor dames en heren. Het is een beschermd gebouw door het Definitief Besluit van 17.7.1981 dat in het Staatsblad verscheen op 27.11.1981
Zicht op het Modepaleis vanaf de hoek Kammen -en Nationalestraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Via de Groenplaats en de Sint-Pieterstraat komen we op de Melkmarkt, aan het nr 65, het oude centrum van Antwerpen dichtbij de Grote Markt en de Kathedraal,het jazzcafé
DE MUZE is gelegen. Dit gebouw werd beschermd door het KB van 2.9.1976
De gevel van café De Muze aan de Melkmarkt 65
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
In de verlengenis van de Melkmarkt ligt de Korte Koepoortstraat. We laten de Korte Nieuwstraat, de Jezuïetenrui en de Wijngaardstraat rechts liggen en wandelen de volgende straat, nl de Wolstraat, rechts in om vervolgens de eerste links,nl. de Oude Waag in te wandelen. Het is een straat die de verbinding maakt tussen de Jeruzalemstraat en de Wolstraat. Hier aan het nr 6 het huis DE WAGHETOL waar het wegen van koopwaar werd gehouden die onderworpen waren aan de "waghetol", een banaliteitsrecht dat eerst aan de heer en later aan de gemeente toekwam. Het wegen buiten de officiële waag werd zwaar beboet. Het is een gebouw dat opgenomen werd als 'bewaard'.
Bron : Inventaris bouwkundig erfgoed.
Zicht op het gebouw de Waghetol in de Oude Waag aan het nr 6
Prachtig zicht op de poort van de Waghetol aan de Oude Waag nr 6
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Ten einde van de Wolstraat nemen we de Coppenolstraat en steken de Minderbroedersrui over in de Minderbroedersstraat die loopt tot aan de Mutsaardstraat. Links van de straat
HET ARCHIEF en MUSEUM voor het VLAAMSE CULTUURLEVEN
In dit gebouw is het geheugen van de Vlaamse literatuur gelegen. 2 miljoen brieven en handschriften van schrijvers of als deel van de hier bewaarde archieven van uitgaven, literatuur, clubs en andere zoals zo'n 130.000 foto's, 40.000 affiches, schilderijen, grafiek en beeldhouwwerken kunnen hier teruggevonden worden.
Bron : Wikipedia.
Zicht op het gebouw van het Letterhuis aan de Minderbroedersstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Ten einde van de Minderbroedersstraat op de hoek van de Mutsaardstraat (vroeger geschreven als Mutsaertstraat), zien we de ingang van het
ACADEMIE (Koninklijk Academie voor Schone Kunsten), waarvan de hoofdzetel in de Mutsaardstraat is. De Mutsaardstraat loopt van het Klapdorp naar de Blindestraat. De huidige benaming van de straat is afkomstig vanuit de XVIII eeuw, van de familie Mutsaert, door wiens eigendom de straat liep. Het gebouw werd ontworpen naar het ontwerp van de architect Pierre Bruno Bourla. Hier kan men een bachelor -en masteropleiding in de beeldende kunsten en in conservatie en restauratie, behalen. Het gebouw bestaat sinds 1664 en is na Rome, Parijs en Florence de 4de oudste Academie
Bron : Wikipedia
Zicht op de prachtige ingang van het Academie aan de Mutsaardstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rechts van de ingang voorbij de ijzeren afsluiting ligt de Blindestraat, die loopt van de Mutsaardstraat tot aan de Venusstraat. In de XV en XVI° eeuw werd ze ten noorden begrensd door de blinde afsluitingsmuur van het minderbroederklooster; ten zuiden door de tuinmuren van de Keizerstraat, vandaar de naam, die in de Franse tijd verbasterd werd tot "Blindenstraat" (rue des Aveugles). In deze straat vinden we aan het nr 9, het als vermeld 'bewaard' gebouw
Het BUREEL van WELDADIGHEID opgericht in 1796. In 1887-1888 werd het vervangen door het huidige, in neo-barrokstijl gekende gebouw naar een ontwerp van Victor Durlet. Het lang functie gedaan als politiebureel van de Zone West.
Zicht op het gebouw "bureel van Weldadigheid" aan de Blindestraat
In dezelfde straat aan het nr 11 eveneens een gebouw dat als 'bewaard' beschreven werd. Dit gebouw werd opgericht ter bestrijding van tuberculoze, en werd gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architecten Ferdinand Dermond en F.J. Tyck
Zicht op het 'Gesticht Arthur Van Den Nest" aan de Blindestraat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Ten einde van de Blindestraat gaan we links de Venusstraat in om vervolgens de eerste straat links, de Lange Brilstraat te nemen. Alzo komen we op de Stadswaag waar deop uitkomt, straat die gelegen is tussen de Stadswaag en de Predikerinnenstraat. Daar vinden we aan het 27 het huis
DE RAPEdat sinds 1843 bestaat. Het zou een overblijfsel zeijn van het oud Artilleriehuis dat bewaard bleef toen Gilbert Van Schoonbeke het 'Eeckhof' sloopte (midden XVI).
Zicht op het Huis "de Rape" aan de Raapstraat.
Boven de poort bemerkt men de afbeelding van een groente de "raap"
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 14
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 14
Vandaag vertrekken we van het zuid langs de Amerikalei
waar we aan het nr 65 de neoromaanse-vroege-christelijke 3 beukige
kruisbasiliek St.-MICHIEL van 1893-1897 aantreffen. Deze kerk werd opgericht naar een ontwerp van F. Van Dijk, op het terrein dat in 1882 of begin 1882 werd geschonken aan het bisdom door de "Société du Sud d'Anvers". De eerste steenlegging gebeurde op 1.8.1893 en de machtiging tot opbouw werd verleende bij Koninklijk Besluit van 26.10.1983. In de inwijding van de kerk was op 4.5.1897.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed.
Zicht op de ingang van de St.-Michielskerk aan de Amerikalei
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Via de eerste straat rechts, nl. de Belegstraat en het Halfmaanpleintje, steken we de Brederodestraat over en gaan de eerste straat links in, nl. de Paleisstraat. In de eerste straat links, bevindt zich de Bestormingstraat . Deze straat is de korte verbinding tussen de Brederodestraat en de Paleisstraat en de naam van de straat verwijst naar de bestorming van de voormalige St.-Laureisschans door het Franse leger in 1832.
In de Bestormingstraat bevindt zich de zij ingang
van de BRANDWEERKAZERNE
gelegen aan de Paleisstraat Deze straat is een lange licht gebogen straat tussen de Anselmostraat en de Belegstraat. Het gebouw is beschermd bij Ministeriëel Besluit van 3.4.1955 en het besluit verscheen in het Staatsblad op 8.6.1955. De voormalige brandweerkazerne werd opgericht in 1908-1911 naar een ontwerp van 1907 van J. Van Asperen in samenwerking met A. Van Mechelen (?) en E. Van Averbeke.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed.
Aan het nr 104 van de Paleisstraat, dit mooie gebouw in neo-Vlaamse-renaissancestijl.
De plannen van dit gebouw werden getekend door Pieter Jan August Dens in 1877 en afgewerkt "ANNO 1879" (zie gevel). Tevens bevindt zich het wapenschild van de stad Antwerpen bovenaan de gevel met eveneens het opschrift "POLITIEBUREEL 8STE WYK"
Het gebouw werd opgenomen als beschermd bij Ministeriëel Besluit van 7.4.1955 en verscheen in het Staatsblad van 8.6.1955.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aan het kruispunt met de Bresstraat - Sint-Laureis en Boudewijnsstraat komen we op het Francis Wellesplein. Plein dat maar één nr heeft en waar zich het opvallend kantoorgebouw Den BELL zich bevindt.
Het was het voormalige gebouw van Bell Telephone Mfg Cy, en de bouwblok is gelegen in de driehoek Sint-Laureisstraat - Diercxsensstraat en Boudewijnsstraat. Graham Bell was de stichter van Bell Telephone en de eerste vestiging in Antwerpen vond plaats in 1882 onder zijn naam. De bestuurder was Francis Welles vandaar de naam Francis Wellesplein.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We wandelen verder langs de Amerikalei naar de Frankrijklei, tot aan het kruispunt met Mechelsesteenweg waar we aan het nr 164-166 het in exuberante eclectische bouwstijl opgetrokken gebouw van de
NATIONALE BANK van BELGIË
kunnen bewonderen. Het gebouw is gelegen in het bouwblok Frankrijklei - Bourlastraat en Mechelsesteenweg en werd ontworpen naar een ontwerp van de Brusselse architect Hendrik Beyaert. Het gebouw is beschermd 3.4.2014 en verscheen in het Staatsblad van 18.6.2014. Het werd in gebruik genomen in 1879.
Verder op de Frankrijklei, richting noord, aan het nr 89 de
O.L.V. van GRATIEkerk
Zicht op de 2 torens van de O.L.V. van Gratiekerk
Ingang van de O.L.V. van GRATIEkerk aan de Frankrijklei 89.
Het klooster en de school van het O.L.V.-college of Jezuïetencollege werd gebouwd door de Jeuïeten naar een ontwerp van Héliodore Leclef van 1871 tussen de Rubenslei op de hoek met Louiza Marialei. Eén jaar later werd besloten de kerk te bouwen naast het college toegewijd aan O.L.V.van Gratie. De aanvraag tot het bouwen werd gedaan door J. Bilmeyer en J. Van Riel.
De kerk werd in 1909 vervolledigd door 2 spitsen, zoals afgebeeld op de foto.
Zij werd beschermd bij definitief besluit van 6.10.1999 en verscheen in het Staatsblad van 17.5.2000.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We steken nu, op onze stappen terugkerend terug richting zuid en steken de Frankrijklei over via het kruispunt en komen via de Stoopstraat op de Nieuwstad. Rechts van ons bevindt zich het Theaterplein waar de
STADSSCHOUWBURG
waar concerten, evenementen en uitvoeringen worden gehouwen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Links van dit gebouw komen we in de waar we in de richting van de Lange Gasthuisstraat wandelen en aan het nr 21 het monumentaal kantoorgebouw van de
NV BUNGE kunnen bewonderen. Het gebouw strekt zich uit tussen Arenberg - Sint-Maartenstraat en Graanmarkt. Het dateert van voor WOI en werd ontworpen door Emile Vereecken.
Zicht op het gebouw VN Bunge vanaf de Arenbergstraat
Een weinig verder aan de rechterkant van de Arenbergstraat aan het nr 17 het voormalig huis z.g. "DEN BOCK"De oudste benaming is van 1578. In 1619 is het in bezit gekomen van Jan Breughel, die er 6 jaar later stierf (vermelding op de gevelsteen). Thans is het een kantoorgebouw.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed. Definitief besluit van 10.7.1984 en verschenen in het Staatsblad van 18.12.1984.
Gevelsteen met opschrift dat Jan Breughel er stierf
Nog verder, links, in de straat, voorbij de Leopoldstraat, aan het nr 10 het
HET ECHT ANTWAARPS THEATERwaarde familie De Ridder hun smaakvolle sketschen in het Antwerp dialect, vele bezoekers ontvangen.
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 13
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 13
In onze vorige vervolg nr 12 waren we geëindigd in de Zirkstraat. Als we nu noordelijk gaan richting Schelde komen we aan de Grote en Kleine Koraalberg
waar we dit prachtige gebouw terug vonden. Op de benedenverdieping kan men in deze rustige omgeving op het terras genieten van een oase van rust.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Via de Lange Doornikstraat belanden we nu in de Oude Beurs
waar aan het nr 16 het huis "Herenhuizinge", eertijdens z.g. "den Spieghel" is gelegen. Dit huis werd bewoond door personen en families met aanzien in de geschiedenis van Antwerpen.
Zicht op het huis "den Spieghel" aan de Oude Beurs 16
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu de Oude Beurs via de Wisselstraat en Grote Markt en komen alzo in de Suikerrui
waar de dit prachtig gebouw HetHANZAHUIS op de hoek met de Ernest Van Dijckkaai kunnen aanschouwen. Dit gebouw werd opgetrokken in barokstijl . Beldhouwer Jef Lambeaux, tevens van het maken van het Brabo standbeeld op de Grote Markt, plaatste er een aantal mythologische figuren, die de handelsgod Mercurius voorstellen tegen de gevel.
Bron : www.kaaien.be
Zicht op het Hanzahuis vanaf de Suikerrui
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Tegenover dit gebouw ligt de Grote Pieter Potstraat, die de verbinding maakt tussen de Suikerrui en de Vlasmarkt, waar aan het nr 24 het merkwaardige gebouw van DEN HOPSACK is gelegen. daterend van 1642. De eerste benaming van deze straat was "Monster" of "Munsterstrate", wat zou duiden op het norbertinessenklooster (begin 12° eeuw). In de 16° eeuw werd de benaming van de straat naar Pieter Pot genoemd, stichter van de priorij St.-Salvator. Beschermd door het Definitief Besluit van 2.9.1976 en verschenen in het Staatsblad van 21.9.1976.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed.
Zicht op het gebouw 'Den Hopsack' aan de Grote Pieter Potstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu deze omgeving en begeven ons terug via Suikerrui, Grote Markt en Jezuïetenrui naar het Hendrik Conscienceplein gelegen tussen de Wolstraat, Sint-Katelijnevest, Korte Nieuw -en Korte Koepoortstraat, waar we het gebouw van de ERFGOEDBIBLIOTHEEK kunnen bekijken. Dit plein heette sedert XVII "Jezuïetenplein" en kreeg zijn huidige naam in 1883 na de inhuldiging van het standbeeld van Hendrik Conscience, die hier rustig op een stoel voor het gebouw zit.
De bibliotheek is de bexwaarbibliotheek van de stad Antwerpen, die haar terugvindt tot 1481 en bevat een rijke historische collecties.
Zicht op de Erfgoedbibliotheek aan het Hendrik Conscienceplein
Nu we hier toch zijn konden we het niet nalaten nog eens een blik te werpen op de mooie gevel van de Carolus Borromeuskerk.
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 12
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 12
Vandaag trokken we nog eens in de omgeving van de Oude Koornmarkt
en konden het niet nalaten deze mooie foto van de O.L.V.-kathedraal te nemen.
Zicht op de O.L.V.-kathedraal vanaf de Oude Koornmarkt
In de Oude Koornmarkt zijn er verschillende gebouwen die opgenomen zijn in het beschermingsbesluit, zoals de
DE GULDEN BOCK aan het nr 28
zicht op het gebouw de Gulden Bock aan de Oude Koornmarkt
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wanneer we nu de Oude Koornmarkt verlaten richting Suikerrui, en we de eerstvolgende straat voorbij de Grote Markt rechts inslaan, komen we in de Gildekamersstraat waar we nog vele mooie gebouwen kunnen aanschouwen, zoals "De Vier Winden" (De Lelye) -" De Halfmane" - "Woonhuis den Os". In het nr 6 was het voormalig huis, zg "De Halfmane"gelegen, de kamer van de jonge voetboog of kolveniersgilde, weinig later werd hier het Folkloristisch museum in ondergebracht, dat thans is overgebracht naar het MAS (Museum aan de Schelde).
Zicht op de Oude Gildehuizen in de Gildekamerstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Als we op onze stappen terugkeren naar de Suikerrui en naar de richting van de Schelde gaan komen we op het Steenplein dat aangelegd werd op de plaats van de vroegere vismarkt.
"HET STEEN" dat aan de zuidzijde van het plein gelegen is werd gebouwd ca 1200-25 en diende eerst als gevangenis. In 1446 werd het door Filips de Goede vervallen verklaard en het eerste kwartaal van de 16° eeuw gaf Karel V de opdracht het Steen te herbouwen wat ca 1590 gebeurde naar een ontwerp van D. de Waghemaekere en R. Keldermans. Karel V schonk het Steen in 1549 aan de stad Antwerpen die tot 1828 het in bezit hield, doch het bleef een gevangenis tot 1823.
In 1862 werd het een Oudheidkundig museum, later het scheepvaartmuseum dat nu verhuisd is naar het MAS. Door het beschermingsbesluit werd het op 6.2.1936 opgenomen als beschermd monument en het besluit verscheen in het Staatsblad op 22.2.1936.
Bron : Inventaris bouwkundig erfgoed
Zicht op het Steen vanaf de Willem Ogierplaats
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We trekken nu verder via de trapjes van de Willem Ogierplaats via de Kuypersstraat naar de Vleeshouwersstraat straat die begrensd wordt door de Peterselie -en Gorterstraat ten N.; Zak -en Zirkstraat ten Z.
Begin XIX werd de straat "Lange Beenhouwersstraat" genoemd en in 1825 herdoopt in "Vleeshouwersstraat". Het werd gebouwd in opdracht van de beenhouwersgilde in 1501-04 ter vervanging van het oude ambachtshuid uit XIII dat te klein was geworden. Het werd opgericht door bouwmeester Herman de Waghemakere.
Het gebouw werd volgens de "inventaris van het bouwkundig erfgoed" bij definitief besluit van 6.2.1936 opgenomen als beschermd en bevestigd in het Staatsblad van 22.2.1936
Aan het nr 38-40 in de Vleeshouwersstraat treffen we dit mooie gebouw van het
VLEESHUISaan.
Zicht op het Vleeshuis vanaf de Oude Beurs
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wandelen we nu verder in de richting van het Zuiden, dan komen we op de Veemarkt Markt gevormd door de Gorter -en Vleeshouwersstraat enerzijds en Nose -en Doornikstraat anderzijds, waar we de countouren van de prachtige Sint-Pauluskerk kunnen bewonderen. De eerste bekende veemarkt werd gehouden op de huidige Eiermarkt ca 1350 en verhuisde daarna naar het plein voor Sint-Paulus, toen "de Nyen Veemerct".genoemd. Werd in 1216 gesticht door Dominicus Guzman, lid van de Dominicanen of Predikherenorde, die zich vestigdein 1243-46 te Antwerpen in de Prekersstraat. In 1256 verhuisde hij naar den Dries. Ca 1269 werd er een begin gemaakt aan de bouw van het eerste kloosterkerk die in 1276 gewijd werd door bisschop A. Magnus van Maagdenburg.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed waar verder inlichtingen over de kerk te lezen zijn.
Prachtig zicht op de Sint-Pauluskerk vanaf de Veemarkt
De prachtige poort van de Sint-Pauluskerk op de hoek van de Zwartzusterstraat en de Veemarkt
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten de Veemarkt via de Zwartzustersstraat en nemen de eerste straat rechts, de Stoelstraat. Straat gelegen tussen de Zwartzustersstraat en de Zirkstraat,waar we aan het nr 11 nog een gebouw met een houten gevel aantreffen. De straat droeg vroeger de naam "Joos Hoensstraetken" genoemd naar een rijk koopman en "Osten-den-Hongerstraetken"naar de juwelier "Osten van Doerne" bijgenaamd de Hongaar. Het werd opgericht in 1496 door Joos Hoens.
Momenteel staat het gebouw te koop.
Bron : inventaris bouwkundig erfgoed. Definitief besluit als beschermd gebouw dd. 20.2.1939 en bevestigd bij verschijning in het Staatsblad dd. 31.3.1939.
Zicht op de houten gevel in de Stoelstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Als we nu de Stoelstraat uitwandelen in zuidelijke richting komen we in de Zirkstraatdie loopt van Lange Koepoortstraat naar de Zakstraat. Deze benaming werd reeds in gebruik genomen sedert XIII. Zoutstraat ? of afgeleid van een familienaam ? Was tot 1477 westwaarts afgesloten door de burchtmuur, daarvia de "Zakbrug" rechtstreeks verbonden met de burcht.
In het nr 34 het gebouw "de Gulden Hand" (1563, dat vermoedelijkgebruikt werd als zoutbeurs. Het is een 17° eeuwse patriciërswoning die oorspronkelijk werd gebruikt als zoutmarkt.
Zicht op het gebouw "De Gulden Hand" aan de Zirkstraat
Deze vroeg-barokke poortomlijsting dateert uit de eerste helft van de 17° eeuw. De poort en de gaanderij werden in 1976 bij Definitief Besluit van 2.9.1976 dat op 21.9.1976 verscheen in het Staadsblad beschermd als archoitecturaal erfgoed. Nu is er de Spaanse winkel "El Valenciano" gevestigd.
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 11
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 11
In het vervolg 10 waren we gestopt aan het Provinciaal Veiligheidsmuseum in de Jezusstraat, die we nu verlaten richting Meir, om linksaf te slaan op de Leysstraat
In de Leysstraat vinden we zowel aan de noord -als aan zuidzijde de huidige monumentale en indrukwekkende prachtige gebouwen die tot stand kwamen onder leiding van stadsarchitect A. Van Mechelen. Zij waren in 1964 gedeeltelijk met afbraak bedreigd en werd dit uniek geheel in 1971 om zijn architectorale waarde als voorbeeld van electische monumentale architectuur rond de eeuwwisseling en omzijn stedebouwkundige inbreng, niet alleen als monument, maar tevens als stadslandschap in zijn geheel beschermd. (KB dd. 26.11.1973)
Bron : bouwkundig erfgoed.
Zicht op de huizenrij aan de zuidzijde van de Leysstraat
Zicht op de huizenrij aan de noordzijde van de Leysstraat
Op de beide hoeken van de Leysstraat en Kipdorpvest bevinden zich deze twee prachtige gebouwen, die beschermd zijn door het Koninklijk Besluit van 26.11.1973.
Noordzijde van Leysstraat -Kipdorpvest
Zuidzijde van de Leysstraat -Kipdorpvest
In de Kipdorpvest aan het nr 26 vinden we het neorenaissance gebouw uit 1902 ontworpen door de Antwerpse architect Frans Van Dijk in opdracht van de "Société Nouvelle du Centre d'Anvers', als woning voor de directeur van de toonaangevende krant "La Métropole". Het revuetheather, beter bekend als "Oud Antwerpen" kwam er in 1937. en nater kreeg het de naam van "Ancienne Belgique" en nu heeft de kledingzaak "America Today" er haar intrek genomen.
Het gebouw werd definitief besluit van 6.9.2002 beschermd en verscheen aldusdanig in het Staatsblad van 19.2.2003.
Bron : Inventaris Bouwkundig Erfgoed
Zicht op het gebouw aan de Kipdorpvest 26
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu de Kipdorpvest en gaan via de Teniersplaats links de Frankrijklei op. Aan de overzijde van de lei, aan het nr 3,+ vindt men het gebouw van de KONINKLIJKE VLAAMSE OPERA.
Dit gebouw werd opgetrokken in beaux-artsstijl en opgericht door de stad Antwerpen in 1904-1907 naar een ontwerp van Alexis Van Mechelen. Vanaf 1905 kreeg men de medewerking van Emiel Van Averbeke
Zicht op de ingang van de Koninklijke Vlaamse Opera aan de Frankrijklei
Zicht op de achterzijde van de Opere en de Tower Building aan de Van Ertbornstraat
Een duidelijker zicht op de achterzijde van de Opera aan de Van Ertbornstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Even verder op de Franklin Rooseveltplaats, aan het nr 11, tussen de Osystraat en de Van Straelenstraat, het mooie gebouw in electische stijl, van het Koninklijk Atheneum, dat gebouwd werd in 1882-1884 naar een ontwerp van Pieter Jan August Dens met medewerking van Ferdinand J.A. Truyman. Volgens de inventaris van het bouwkundig erfgoed is het gebouw bewaard volgens definitief besluit van 22.4.1994. Het besluit verscheen in het Staatsblad dd. 9.9.1994.
Zicht op het Koninklijk Atheneum aan de kant van de Franklin Rooseveltplaats.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Als we nu de plaats verlaten komen we in de Gemeentestraat en alzo op het Koningin Astridplein waar we de contouren van het Centraal Station of "Middenstatie" kunnen aanschouwen. Het station wordt begrensd door het Kon. Astridplein aan de noordzijde, Pelikaanstraat aan de westzijde en de Zoo aan de Oostzijde.
Van 1873 tot begin 2007 was het een kopstation, een station waar treinen moesten keren. Het werd gebouwd tussen 1899 door Louis Delacenserie, bijgestaan door Charles Poupaert. Het is een beschermd gebouw bij KB van 12.3.1975.
Op 23.3.2007 werd een tunnel met 2 doorgaande sporen onder het station en een deel van de stad Anterpen geopend.
zicht op de gevel van het Centraal Station vanaf de De Keyserlei
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 10
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 10
We trokken nog eens naar de Meir
en konden dit mooie gebouw, genaamd "
"DEN CLEYNEN SINT-ARNOLD" bekijken aan de Meir 54, dat in 1854 ontworpen werd door architect Bartholomeus Proost. Het huis zou bewoond zijn geweest door de beroemde kunstschilder Pieter Paulus Rubens en zijn echtgenote Maria Pijpelinckx, maar was eigendom van grootvader Hendrik Pijpelinckx. In 1992 werd het gerestaureerd en nu is er de Nederlandse modewinkel WE-Men gevestigd Het gebouw is opgenomen in de beschermingslijst door de Vlaamse Executieven van 2.3.1983.
Het huis van Maria Pijpelinckx aan de Meir
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Er juist naast het gebouw waar vroeger de "gasmaatschappij" was gevestigd, maar waar nu de Japanse kledingszaak "ZARA" haar onderdak heeft gevonden, dit gebouw. Het gebouw is eveneens door de Vlaamse Executieven opgenomen in de beschermingslijst van 2.3.1983
Zicht op het gebouw aan de Meir
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten de Meir via de Eikenstraat en komen alzo in de Lange Nieuwstraat, waar achter de hoek richting Kipdorpbrug, aan het nr 94 het voormalig
GODSHUIS SINT-BARBARA is gelegen. Het werd in 1489 gesticht door de kerkmeester Nikolaas Boot, voor 8 behoeftige vrouwen; in 1504 werd het voorzien van een kapel en in 1506 werd het toegeweid aan de Heilige Barbara.
Sinds 1950 behoort het toe tot het schoolgebouw "Des Dames" van het Christelijk Onderwijs.
Het gebouw staat gekenmerkt als "beschermd" door het KB van 10.1.1980.
Bron : Inventaris Bouwkundig erfgoed.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bij het verlaten van de Lange Nieuwstraat via de Apostelstraat komen we in de Lange Sint-Annastraat waar aan het nr 7 het
KLOOSTER der GRAUWZUSTERSis gelegen. Deze grauwzusters vestigden zich de XVII° eeuw in Antwerpen om de pestlijders te verzorgen. Het huidige klooster werd in 1887 gebouwd in neogotische stijl n.o.v. F. Baeckelmans. Het Sint-Franciscusbeeld boven de inkomdeur is van J. Weyens en is een kopie van het beeld St.-Franciscus van Assisië door Alonzo Cano, dat zich bevindt in de kathedraal van Toledo.
Zicht op het Klooster der Grauwzusters gelegen Lange Sint-Annastraat 7
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Juist tegenover dit gebouw bevindt zich de Korte Sint-Annastraat, waar we de
VAN STRAELEN TOREN boven de huizenrij zien uitkomen. Deze toren maakte deel uit van het herenhuis "De Groote Robijn" dat zich uitstrekte tot aan de Sint-Jacobsmarkt. Vanaf 1565 was het in het bezit van de Antwerpse burgemeester Antoon Van Straelen.
De windwijzer verwijst naar de familie Dracke, waartoe Van Straelen's moeder behoorde. Sinds 1947 is de toren beschermd als monument door het Regentbesluit van 29.8.1947. In 1966 werd hij gerestaureerd.
Bron : ArcheoNet Vlaanderen
Zicht op de Van Straelen toren vanaf de Korte St.-Annastraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu de Korte Sint-Annastraat via de Lange Sint-Annastraat en komen alzo op de Ossenmarkt. Schuin rechts ligt de Korte Winkelstraat waar we aan gevel van de
KERK en KLOOSTER van de paters KAPUCIJNEN dit hieronder afgebeelde bord aantreffen
De kerk en het klooster zijn beschermd
Zicht op de gevel van de kerk met boven de poort het beeld van Sint-Franciscus
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu de Ossenmarkt en nemen de eerste straat rechts nl de Rodestraat. Aan het nr 39-41vinden we het
BEGIJNHOF. Een plaats waar devote vrouwen in gemeenschap leefden, maar geen kloostergeloften aflegden. Het is hier een "oase" van rust temidden van het drukke stadsleven. Het bestaat sind 1544 ter vervanging van het vroegere begijnhof "Curtis Syon" dat ca 1245 ontstond aan het zuid-einde van de Begijnhofstraat. Tijdens de Franse revolutie werd het verkocht als openbaar goed en hersteld ca 1830.
Het blauw-witte bordje van "beschermd monument" aan de gevel duidt aan dat is beschermd bij KB van 24.1.1975.
Zicht op de inkom en gevel van het Begijnhof aan de Rodestraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - We verlaten nu deze omgeving en begeven ons terug in de richting van de Sint-Jacobsmarkt, waar we op de hoek met Lange Nieuwstraat, dit prachtig uitgevoerd "engelenstuk" kunnen bewonderen. Het blauw-witte bordje duidt aan dat dit een "beschermd monument" is.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - We steken nu de Lange Nieuwstraat over en komen in de Jezusstraat nr 30waar het
PROVINCIAAL VEILIGHEIDMUSEUM haar onderdak heeft. Het naastgelegen gebouw aan nr 28 vertoont dezelfde kenmerken en is n.o.v. architecten M. Appel en J. Welslau (1954) opgericht.
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 9
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 9 :
Deze 2 huisjes met een blauw-wit bordje van beschermd monument vonden we in de Korte Riddersstraat nr 2
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Dit huis "NEPTUNE" bevindt zich in de Steenhouwersstraat nr 28, waar zich eveneens een bordje van "beschermd monument" zich bevindt. Het werd aldaar opgericht waar eertijds het hotel van FUGGERS stond. Definitief beschermingsbesluit dd. 5.11.1946 en verschenen in het Staandsblad op 21.12.1946.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Via het Vrijdagmarktstraatje komen we op de
waar zich het PLANTIN MORETUSmuseum en het PRENTENKABINETgelegen zijn.
Zicht op het Plantin Moretusmuseum aan de Vrijdagmarkt
Zicht op het Prentenkabinet aan de Vrijdagmarkt
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aan de
aan het nr 33 bevindt zich het KARBONKELHUIS Dit huis is van 1ca 1540 en was eertijds in de volksmond gekend als "Diamanthuis". Het werd bij definitief beschermingsbesluit dd. 12.11.1975 opgenomen in de lijst van onroerend erfgoed. Het besluit verscheen in het Staatsblad van 4.2.1976
Zicht op het Karbonkelhuis aan de Groenplaats.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bij het verlaten van de Groenplaats langs de Eiermarkt vonden wij tevens nog deze prachtige gebouwen.
Zicht op de gebouwen nu in gebruik genomen door de firma Grobert aan de Eiermarkt
De poort die toegang biedt tot het gebouw "den Cleynen en den Grooten Biecorff"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Alvorens deze omgeving te verlaten zagen we op de
dit prachtig gebouw op de hoek van de Huidevettersstraat 1-3-5 en de Meir 12 dat de naam draagt van de EAGLE. Het is een monumentaal kantoorgebouw in beaux-artsstijl, naar een ontwerp van Alfred Portielje uit 1923, van de verzekering E.St &British Dominicus Insurance Cy. Definitief beschermingsbesluit dd. 2.3.1983 en verschenen in het Staatsblad van 19.5.1983.
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 8
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 8 :
We zetten onze wandeling in de Willem Lepelstraat verder in de richting van de Kloosterstraat
waar we op de hoek het zeer bekende café het
HEILIG HUISKEN kunnen bewonderen. Het is een bruin café bekend voor zijn goede service en het Heilig Uur. Het is een herberg uit de XVI° eeuw, gerestaureerd onder leiding van Carl De Ridder (1974-1975). Bron : lijst onroerend erfgoed.
zichten op de voorzijde en zijgevel van het Heilig Huisken
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Enkele straten verder nl. in de aan het nr 8 kunnen we het gebouw uit 1879, opgericht in neo-Vlaamse-renaissancestijl bekijken, waar vroeger de RIJKSWACHT was ondergebracht. De datum van het gebouw kunnen we terugvinden op een gevelsteen.
Zicht op de vroegere Rijkswachtkazerne
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Gaan we nu verder naar de nr 22, dan zien we het prachtig gebouw op de hoek van de Pachtstraat. Pand waar vroeger de Politie van de 4° wijk haar intrek had genomen. Later werd het een bibliotheek en nu voor het ogenblik is het leegstaand. Het gebouw is echter beschermd door een definitief besluit van 7.4.1955 en verscheen in het Staatsblad van 8.6.1995. Bron : inventaris bouwkundig erfgoed.
Zicht op de vroegere bibliotheek aan de Sint-Andriesplaats.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu de Sint-Andriesplaats langs de Pompstraat en slaan de eerste straat links in, nl de Rijke Beukelaarstraat
waar we de hieronder aan het nr 4 de afgebeelde gevelplaat kunnen aantreffen met de naam van het gebouw, nl ST.-JAN.
Zicht op het gebouw St.-Jan in de Rijke Beukelaarstraat nr 4
Even verder in de straat deze twee mooie gevels
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Terug gekomen in de Kloosterstraat aan het nr 31 troffen wij het Huis "DE HELLE" aan, een gebouw dat eveneens beschermd werd
Zicht op het huis "De Helle" aan de Kloosterstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
De straat die in de verlengenis ligt van de Kloostrerstraat is den
waar van voor in de straat zich een gebouw bevindt genaamd "DE POORT".
Zicht op het gebouw De Poort aan de Oever
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Als we op onze stappen terug keren en de eerstvolgende straat, de Muntstraat nemen tot aan de Waaistraat
dan kunnen we de prachtige toren van de SINT-ANDRIESKERK aanschouwen
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 7
BESCHERMDE MONUMENTEN en GEBOUWEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 7 :
Met het nazicht en opzoeken naar verdere beschermende gebouwen troffen we dit voormalige gebouw
"HELP U ZELVE", Liberaal Volkshuis
gelegen aan het nr 40 van de Volkstraat aan.
Dit gebouw werd ontworpen door Jan Van Asperen en Emiel Van Averbeke (1901). Sinds 1990 is de Steinerschool er gevestigd. In de volksmond spreekt men hier ook van het "Bormshuis".
Beschermd gebouw bij KB 23.4.1974 (beschermingsbesluit) Bron : Bouwkundig erfgoed.
Zicht op het gebouw, gelegen aan de Volkstraat 40 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Na het verlaten van de Volkstraat begaven we ons richting om aan het nr 42 het gebouw van de CELGEVANGENIS te bekijken. Dit gebouw werd in gebruik genomen sedert 1855 en doet nu dienst als arresthuis. Het beschikt over een vrouwen -en een psychiatrische afdeling. Bron : Gevangenis van Antwerpen
Zicht op de ingang van de celgevangenis
Zicht op het gebouw van de celgevangenis aan de Begijnenstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Op onze stappen terugkerend namen we de eerstvolgende straat, nl. demet 2 interessante en mooie gevels. De onderstaande foto is deze van de ingang van het
KLOOSTER van de ZUSTERS KAPUCINESSEN Deze plaats was ook gekend wegens zijn "vondelingenschuif", waar ongewenste kinderen konden achtergelaten worden.
Zicht op de ingang van het Kloosters van de zuster Kapucinessen.
De hieronder weergegeven foto is eveneens een poort aanpalend aan het klooster, doch dat nu deel uitmaakt van het Tropisch Instituut.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
De straat uitwandelend komen we in de waar wij aan het nr 155 het Instituut voor Tropische Geneeskunde Prins Leopold aantreffen. Het is één van de belangrijkste instellingen ter wereld voor onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Het werd opgericht in 1933 en is een beschermd gebouw bij Min. Besluit dd. 3.4.1995 (bescherminsgbesluit).
Bron : bouwkundig erfgoed.
Zicht op het Tropische Instituut
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bij het verlaten van de Nationalestraat, begeven we ons in de
waar aan het nr 34 de
HARINGROKERIJwas gevestigd. Rond 1893 vestigden de gebroeders Henri en Eduard Van den Bemden, actief in de visnijverheid, zich hier. Het gebouw werd ontworpen door de bouwmeester Henri Thielens. Het is bekend bij Ministeriëel Besluit dd. 16.1.1987erkend als gemeenschappelijk woonproject. In 1987 werd de bijhorende tuin als stadsgezicht erkend.
Bron : bouwkundig erfgoed.
Zicht op het gebouw 'Haringrokerij"
Blauw-wit bord van Beschermd monument
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu de Kronenburgstraat via de Van Craesbeeckstraat en nemen de eerstvolgende straat links, de Willem Lepelstraat , voorheen gekend als gewoon "Lepelstraat". Aan het nr 14 treffen we de
PAARDEGANGuit 1305aan. Een gang met 12 kleine huisjes. Boven de ingang van de gang een prachtig paardenhoofd.
Zicht op de inkom van de paardegang
12 mooie huisjes in de Paardegang die een oase van rust uitstralen
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 6
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG nr 6 :
We zetten onze zoektocht verder aan het Zuid en het eerste gebouw dat we als beschermd monument kunnen bezichtigen op de Bolivarplaats nr 2
is het HET ZUIDKASTEEL
Dit gebouw werd in 1882 ontworpen door de architect François Smet in opdracht van aannemer Frederic Masson. De naam "Het Zuudkasteel" en het opvallende wapenschild in de geveltop laat veronderstellen dat het van in het begin als hotel werd gebouwd.
Het werd erkend als beschermd monument bij Ministeri_eel Besluit van 18.11.1991.
Bron : Bouwkundig erfgoed.
Zicht op het 'Zuidkasteel' vanaf de Balivarplaats. Links de Gijzelaarstraat en
rechts de Emiel Banningstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Verder stadsinwaarts via de Emiel Banningstraat komen we op de Lambermontplaats
waar sinds 19³12 het volumineus monument "Schelde Vrij" met enkele prachtige bronzen beelden ter ere van Baron August Lambermont staat. Lambermont is gekend om zijn rol bij het afkopen van de Scheldetol vanNederland waardoor de haven van Antwerpen tot volle bloei kwam. Het "bootje" genoemd in de volksmond is van de Belgische beeldhouwer Léandre van Grandmoulin (1873-1957).
Het monument is door de Vlaamse Executieven op 8.6.1988 erkend als beschermd monument (beschermingsbesluit) en op 3.3.1994 door Ministeriëel Besluit werd het erkend als stadsgezicht.
Bron : Citytrip Planner
Zicht op het 'Bootje' aan de Lambermontplaats
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Verlaten we nu links de Lambermontplaats en wandelen de Kasteelstraat in dan komen we terecht op de Gillisplaats Di
t is een rond pleintje in het Zuidkwartier, aansluitend bij de Vlaamse kaai
. Op dit pleintje staat het 17° eeuws beschermd monument, da t hier in 1936 geplaatst werd. Vroeger stond deze majustueuze poort aan het 'Maaigat' en verhuisde na de aanleg van de Scheldekaaien naar de Sint-Jansvliet. Doch gezien de werken aan de Kleine tunnel of voetgangerstunnel werd het terug verplaatst naar zijn huidige standplaats op de Sint-Gillisplaats.
De "Porta Regia" of "Coninckxpoort" werd opgericht in 1624 als een soort ereboog voor Filip IV van Spanje.
De Waterpoort werd erkend als beschermd monument bij Ministeriëel Besluit van 28.11.1985.
Voor - en achterzicht van de 'Waterpoort aan de Gillisplaats
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
De overzijde van de Vlaamse Kaai is de Waalse Kaai
waar we verschillende gebouwen kunnen aanschouwen die als beschermd monument in aanmerking komen, nl.
HET FILMMUSEUM
Zicht op het Filmmuseum aan de Waalsekaai
HET HOF van BEROEP
Zicht op het Hof van Beroep aan de Waalsekaai
GRAND CAFE MODESTE en VALERIE
Het gebouw waar vroeger het restaurant "La Moule Parquée" was gevetsigd. Na 3 jaar leegstand opende Grand Café Modeste en Valérie haar deuren in het zeer indrukwekkend pand.
zicht op het restaurant "Grand Café" aan de Waalsekaai
HET MUHKA
Gelegen aan de Timmerwerfstraat. Het is een Museum van Hedendaagse Kunst dat gebouw is op de plaats waar vroeger een graansilo stond (1922). Het werd officiëel opgericht op 20.9.1985 en op 20.6.1987 in gebruik genomen.
Zicht op het MUHKA aan de Timmerwerfstraat
Op de Waalsekaai
aan het nummer 14 vinden we eveneens nog het
ZUIDERPERSHUIS
Dat erkend werd als beschermd monument bij KB van 20.3.1979. Dit statisch gebouw met 2 torens stamt uit de 19° eeuw en diende als station voor waterreservoirs, waarvan het opgestuwde water door middel van een hydraulische druk (luchtdruk) in een ondergronds net van pijpleidingen werd gestuwd om bruggen, hijskranen en sluizen, rond de voormalige dokken te bedienen.
Nu wordt het gebruikt als cultureel centrum, speciaal voor muziek, dans en theater van niet westerse landen.
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 5
BESCHERMDE GEBOUWEN en MONUMENTEN
in ANTWERPEN
VERVOLG nr 5 :
In de Kammenstraat vonden wij het blauw-witte herkenningsbordje van "beschermd monument" aan de
SINT-AUGUSTINUSKERK (erkend als beschermd monument bij KB van 20.2.1939)
Deze kerk is de voormalige kloosterkerk van de augustijnen-observanten van 1803, hulpkerk van P.L.V., later parochiekerk en thans voorbestemd tot museum kerkelijke kunst, het AMUZ als concertzaal waar internationale culturele, educatieve en wetenschappelijke activiteiten plaats vinden..
De kerk werd opgetrokken tussen 1615-1618 onder leiding van Wenzel Coeberger, hofarchitect van de aartshertogen Albrecht & Isabella.
Zicht op de ingang van de Sint-Augustijnenkerk aan de Kammenstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aan de Schoenmarkt
op de hoek met de Geefstraat bevindt zich het
BISSCHOPPELIJK PALEIS
Dit paleis werd het eerst bewoond door de bisschop Sonnius (1506-1576) dat toen de Sint-Bernardsabdij van Hemiksem noemde? Zijn collega J.T. Wellens liet het herbouwen in de classiciserende rococo stijl van zijn tijd (1779). Stijl die nu nog tot uiting komt.
Zicht op het Bisschoppelijk Paleis aan de Schoenmarkt
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Op de Groenplaats met het standbeeld van Pieter Pauwel Rubens in het vizier bevinden zich 2 gebouwen die erkend werden als beschermd monument, nl. het
HILTON HOTEL
2 zichten op het Hilton Hotel aan de Groenplaats
en de
POST
Het gebouw droeg in de 16° eeuw de naam van "De Roos", dat door de Duitse kooplieden Welser een paleis maakten, zodazt de bisschoppen er in 1716 een voornaam seminarie van maakten. De Franse bezztters maakten het "Htoel des Doauanes" tot symbool van hun economische politiek. In 1817 werd de Rechtbank van Eerste Aanleg er in ondergebracht en in 1878 werd het uiteindelijke het Hoofdpostkantoor.
Zicht op het Postgebouw aan de Groenplaats
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Als we de Groenplaats verlaten via de Zwaluwstraat, komen we in de Oude Koornmarkt waar we verschillende mooie gebouwen en een mooie gang kunnen bekijken , nl. de
VLAAIKENSGANG
Zicht op de gang langs de zijde van de Hoogstraat
De ingang van de Vlaaikensgang langs de Oude Koornmarkt
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Gaan we nu een andere kant uit, bv naar de leien, dan vinden we aan de Britselei
het voormalige
GERECHTSHOF opgetrokken van 1871 tot 1877 in electische stijl met een neorenaissance stijl. Het silhouet, de daken en het decor werden geïnspireerd op het 'Louvre van Parijs' en is van de hand van Louis Baeckelmans. Op 15.11.1877 werd het officiëel ingehuldigd.
In de volksmond wordt dit gebouw ook wel de "omgekeerde biljart" genoemd.
Bron : Regie der Gebouwen
Zicht op het Gerechtshof vanaf het kruispunt Britselei en Amerikalei
Zicht op de ingang van het Gerechtshof aan de Bristelei
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
In de onmiddellijke nabijheid, aan een zijstraat van de Amerikalei, nl. De Tolstraat
is deze prachtige woning gelegen, de eigen woning van architect Jean-Jacques Winders (1849-1936). Het werd opgericht in 1882-1883 in een zeer decoratieve, pure neo-Vlaamse renaissancestijl en draagt de naam "De Passer". Het werd erkend als beschermd monument bij KB 6.11.1981 (beschermingsbesluit).
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 4
BESCHERMDE MONUMENTEN en GEBOUWEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 4 :
In het vorige vervolg nr 3 bevonden wij ons op de Marnixplaats, zodat we ons nu begeven naar de
waar aan het nr 31 het
SINT-LIEVENSCOLLEGE is gelegen. Zoals het blauw-witte bord van "beschermd monument" aanwijst is dit gebouw ook beschermd door het Ministiriëel Besluit van 3.4.1995 (beschermingsbesluit) en was het eerste Vlaams college ontstaan door Lieven Gevaert.
Zicht op het Sint-Lievens College
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Na de Kasteelpleinstraat bezocht te hebben gingen we richting Groenplaats en
waar het bekende kapelleke, dat vooral een toevluchtsoord was voor de meisjes met het oudste bekend beroep, bezochten. Het gebouw werd opgenomen als beschermd monument bij Koninklijk Besluit van 2.9.1976 (beschermingsbesluit). Bekijk het prachtig O.L.V-beeldje boven de ingang van de kapel en tevens het mooie gebouw.
Zicht op het O.L.V.-beeldje en het gebouw aan de Schoenmarkt
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wat verder op de
op de gevel van O.L.V.-Kathedraal vonden we dit blauw-wit bordje van "beschermd monument "
op de gevel van de
ONZE-LIEVE-VROUW kerk
Deze kerk werd erkend als beschermd monument door het Koninklijk besluit van 24.2.1938 (beschermingsbesluit).
Zicht op de Kathedraal vanaf de Pelgrimstraat en de hoofdingang
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten de Handschoenmarkt ern begeven ons via de Quinten Matsijsdoorgang en de Oude Koornmarkt naar de
waar we het "blauw-wit" bordje van "beschermd monument" aantreffen aan het nr 70-72 van het voormalige
SINT-JULIANUSGASTHUIS (Pand dat werd opgenomen in de beschermingslijst bij Koninklijk Besluit van 25.3.1938),waar nu de zaal "De Zwarte Panter" is in ondergebracht
Zicht op de 'panter' boven de inkomdeur
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wanneer we nu de Hoogstraat uitwandelen en via de Oever de
KLOOSTERSTRAAT bereiken komen we aan het
MERCATOR-ORTELIUSHUISdat bij Regentsbesluit van 8.2.1946 werd opgenomen in de beschermingslijst. Zoals het bord voor het pand verklaart verwijst de naam naar de grote Vlaamse cartografen Gerard Mercator en Abraham Ortelius.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We verlaten nu de Kloosterstraat en begeven ons richting
waar wij de hieronder afgebeelde huisjes aantroffen. Aan de beide gevels van deze kleine huisjes is het blauw-witte bordje van "beschermd monument" aangebracht. Deze beide huisjes werden bij Ministeriëel Besluit van 28.11.1985 erkend als beschermd monument.
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 3
BESCHERMDE MONUMENTEN en GEBOUWEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 3 :
Voor het vervolg van de beschermde monumenten en gebouwen beginnen we nu aan de
waar we aan het nummer 18 het gebouw van het
'Woonzorgcentrum VINCK-HEYMANS' aantreffen. Het is bij Ministiriëel Besluit van 3.4.1995 erkend als beschermingsbesluit. en op het dak vinden wij het hieronder prachtig beeld van O.L.V.
Zicht op het O.L.V.-beeld op het dak van het Woonzorgcentrum
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wanneer we terugkeren op onze stappen naar de Markgravelei, kunnen we op de hoek met de Van Schoonbekestraat en de
het bekende blauw-witbord van "erkend monument" terugvinden, waaruit blijk dat de Sint-Laurentiuskerk een moderne interpretatie is. De naam Sint-Laurentius, als patroonheilige, heeft te maken met de Spaanse overheersing en met de aanwezigheid van Spaanse troepen in de nabije citadel van Antwerpen. (Bron : parochie St.-Laurentius) Sinds 1988 is het een beschermd monument.
Zicht op de Sint-Laurentiuskerk vanaf de Markgravelei richting Van Schoonbekestraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Verder in de Markgravelei aan het nr 86, juist tegenover de Sint-Laurentiuskerk komen we via het kasseiweggetjeter hoogte van het 'blindenparkje aan het
TORENHOF of ANNONENTOREN.
Deze toren werd door het Koninklijk Besluit van 13.5.1976 (beschermingsbesluit) als beschermd gebouw gecatalogeerd. De toren maakt deel uit van het Hof van Leysen. De naam komt van de Italiaanse familie Annoni die het hof in de 17° eeuw bezat.
Zicht op het Torenhof vanf het kassieweggetje
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vervolgens begeven we ons naar de
waar zich de Synagoog 'Shomré Hadass" bevindt. Deze synagoog, meestal gebruikt door Nederlandse joden, werd als beschermd gebouw erkend door het Koninklijk Besluit van 17.9.1976 (beschermingsbesluit).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bij het verlaten van de Bouwmeesterstraat komen we in de
waar wij recht op het prachtig gebouw van het 'Hoger Instituut voor vertalers en tolken' gelegen in de Schildersstraat nr 41 kijken. Dit gebouw heeft ook achtergevels met de De Vrièrestraat en de Coquilhatstraat. Het is beschermd door de Vlaamse Executieve op 8.6.1988.
Zicht op "Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken" vanaf de Plaatsnijdersstraat
Juist tegenover het Instituut bevindt zich het gebouw met de benaming
HET BOOTJEof "DE VIJF WERELDDELEN"
Erkend als beschermd gebouw door het Koninklijk Besluit van 31.3.1976. Dit gebouw is uit 1901 van de hand van Frans Spet -Verlas en heeft een opvallende vooruitstekende scheepsboeg.
Zicht op dit prachtig gebouw op de hoek van de Shilders -en Plaatsnijdersstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
In de
treffen wij de zijgevel van de
SINT-WALBURGISKERK
aan waarvan de hoofdingang gelegen is in de Volkstraat. Deze kerk is in het Ministiriëel beschermingsbesluit van 3.4.1995 erkend als 'beschermd monument". Op de zijgevel van de kerk aan de Karel Rogierstraat bevindt zich dit prachtig O.L.V.-beeld
Zicht op het O.L.V.-beeld op de zijgevel van de St.-Walburgiskerk aan de Karel Rogierstraat
De zijgevel van de Sint-Walburgiskerk
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wanneer we de Karel Rogierstraat uitwandelen komen we op de
waar het standbeeld
SCHELDEVRIJ
staat, dat door de Vlaamse Executieve op 8.6.1988 werd opgenomen in de lijst van beschermingsmonumenten. Dit standbeeld is een realisatie van Jean-Jacques Winders, die samenwerkte met Louis Dupuis (leeuwen en medaillons) - Jaak De Braekeleer (Neptunis en Mercurius) en Frans Floris (schrijvend figuurtje)
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 2
BESCHERMDE MONUMENTEN en GEBOUWEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 2
Bij het verlaten van de Meir via de Eikenstraat belanden wij in de
waar wij recht op de
SINT-JACOBSKERK lopen. Zij is één van de grootste kerken van Antwerpen. Zij is ook de laatste rustplaats van de kunstschilder Pieter Paulus Rubens. Kerk die bij Koninklijk Besluit van 25.3.1938 als beschermingsbesluit is opgenomen in de lijst van "beschermde gebouwen"
Zicht op de Sint-Jacobskerk vanaf de Eikenstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Verder richting Grote Markt, in de Korte Nieuwstraat,
bevindt er zich nog een beschermd monument, namelijk hete
SINT-ANNAGODSHUIS.
Dit godshuis werd in 1405 gesticht door Elisabeth, weduwe van Jan Hays, als rustoord voor 6 vrouwtjes. Het gebouw werd bij Koninklijk Besluit van 2.9.1976 opgenomen in het beschermingsbesluit
De St.-Annagodskapel aan de Korte Nieuwstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bij het verlaten van de Korte Nieuwstraat langs de Pieter Paulusstraat en het gewelf waar een gedenkplaat voor August Snieders zich bevindt, belanden wij op het Hendrik Conscienceplein
waar zich de prachtige Carolus Borromeuskerk, schoonste schoolvoorbeeld van barokbouwkunst in de Zuidelijke Nederlanden, en de Stadsbibotheek met het beeld van de zittende Hendrik Conscience bevindt. Deze kerk werd bij Koninklijk Besluit van 20.2.1939 opgenomen in de lijst van "beschermde monumenten".
Prachtig zich op de Carolus Borromeuskerk
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Na al die pracht aanschouwd te hebben, verlaten we deze idylische plaats, die ons aan Italië laat denken en begeven ons via de Wijngaardstraat richting
Aldaar kunnen we aan de gevel op de hoek met de Torfbrug een prachtig beeldje van
OLV OP DE TROMP bewonderen. Dit beeldje kreeg het blauwwitte bordje van "Beschermd monument" en is dan ook de gevel aangebracht.
Prachtig beeldje
Verder op de Grote Markt natuurlijk in al zijn pracht uitstralend stadhuis met het onvermijdelijke standbeeld van Brabo.
Het STADHUIS
dat tussen 1561 en 1565 opgetrokken werd onder leiding van de Antwerpse bouwmeester Cornelis II Floris de Vriendt. Wegens het besluit van 6.2.1936 definitief opgenomen in de lijst van hetbeschermingsbesluit en verscheen in het Staatsblad van 22.2.1936.
DE BRABO-FONTEIN
Prachtig zicht op Brabo-fontein ovoor het Stadhuis. De fontein werd op 27.10.1982 definitief opgenomen in de lijst van "beschermde monumenten" en verscheen daardoor op 8.2.1983 in het Staatsblad.
Zicht op het mooie stadhuis met links het standbeeld van Brabo
Beschermde monumenten en gebouwen in Antwerpen : vervolg 1
BESCHERMDE MONUMENTEN en GEBOUWEN
in ANTWERPEN
VERVOLG 1
We vervolgen onze weg in de Lange Gashuisstraat
richting Huidevettersstraat en aan de rechterkant, even voorbij de Arenbergstraat bevindt zich het
Museum MAYER van den BERGH Het museum kreeg de naam van de verwoed kunstverzamelaar en kunsthistoricus. Hij werd slechts 43 jaar oud, doch zijn verzameling bleef bewaard gezien zijn moeder, die het museum beheerde, zich ontfermd over de erfenis van haar zoon en zijn wens uitvoerde. Het museum werd opgenomen in de lijst van "Bescherm Monument" door de Vlaamse Executieven van 18.6.1986.
Het blauw-wit bordje zit wel ongelukkig verborgen achter een afloopbuis aan de gevel
Het grote bord voor de gevel van het museum met de uitleg over het museum
Zicht op het Museum Mayer van den Bergh aan de Lange Gasthuisstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
We zetten onze weg verder tot aan de Komedieplaats
waar zich
BOURLASCHOUWBURG bevindt. Dit gebouw werd ontworpen in 1827 door de stadsarchitect Pierre Bourla. Het werd eerst in 1834 voltooid en geopend onder de naam van "Grand Théâtre of Théâtre Royal Français". Bij Koninklijk Besluit dd. 25.3.1938 opgenomen in het beschermingsbesluit.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vervolgens begeven we ons via de Orgelstraat, Graanmarkt en Maria Pijpelinckstraat naar de Wapper waar zich het
RUBENSHUIS bevindt. Het huis waar de kunstschilder Pieter Paulus Rubens woonde en dat ingericht is als museum. Museum dat bij Koninklijk Besluit van 6.2.1936 werd opgenomen in de lijst van "Beschermde Musea".
Zicht op het Rubenshuis aan de Wapper
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Als we nu de Wapper verlaten aan de kant van de fontein "De Arend" komen we op de
de belangrijkste winkelstraat van Antwerpen. Daar vinden we in richting van de leien, aan de rechterzijde de
STADSFEESTZAAL
opgetrokken in een neoclassistisch gebouw uit 1908. Op aanvraag van het stadsbestuur werd het door de stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen omgevormd tot kleine feestzaal en dienst kon doen met winkelruimtes. In 1983 werd het gebouw door de Vlaamse Executieven, dd. 9.3.1983 in het beschermingsbesluit opgenomen.
Zicht op de ingang van de Stadsfeestzaal aan de Meir
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Op diezelfde Meir vinden we het
PALEIS aan de MEIR dat gelegen is in het voormalig koninklijk paleis, werd bij Koninklijk Besluit van 21.3.1974 opgenomen in de lijst van beschermde monumenten.
Zicht op het voormalig koninklijk paleis aan de Meir
Bij onze regelmatige bezoeken en wandelingen in de stad zagen wij op verschillende gebouwen en monumenten het bekende blauw-wit bordje van "beschermd monument". Nieuwsgierig als wij waren gingen wij op zoek naar al deze gebouwen en monumenten.
Wij begonnen onze zoektocht aan het Mechelseplein en vonden het eerste bordje aan de
SINT-JORISKERK
Een rooms-katholieke kerk die bij Koninklijk Besluit van 31.3.1976 werd opgenomen in de lijst van "beschermde monumenten".
Zicht op de Sint-Joriskerk vanaf het kruispunt met de Sint-Jorsipoort
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vervolgens wandelden wij verder via de Lange Gasthuisstraat
en vonden het blauw-wit bordje op de gevels van verschillende gebouwen zoals het
SINT-ELISABETHGASTHUIS (ELZENVELD)
Zoals het bordje aangeeft het oudste ziekenhuis van Antwerpen dat bij Koninklijk Besluit van 25.3.1938 erkend werd als "beschermd monument"
Zicht op de gevel in gang van het Sint-Elisabethgasthuis vanaf het Mechelseplein
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Naast het Sint-Elisabethgasthuis bevindt zich het
MARNIXHUIS dat genoemd werd naar zijn bewoner Filips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde, burgemeester van Antwerpen. Dit huis werd eveneens als het St.-Elisbethgasthuis bij Ministriëel Besluit van 28.11.1985 erkend als "beschermd monument"
Zicht op het Marnixhuis vanaf de overzijde van de Lange Gasthuisstraat
In de inkomhal konden wij de hieronder afgebeelde gedenkplaten met de namen van de personen die hier verbleven hebben. Tevens was er een in "memoriam"-plaat met de namen van de personeelsleden die gestorven waren. Let op de naam Alfons Van Camp, naam van de auteur, doch er zijn geen familiebanden.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Juist naast het Marnixhuis bevindt zicht het
MAAGDENHUISHet meisjesweeshuis van Antwerpen van 1552 tot 1882, dat gesticht werd door Jan van der Meere. Eveneens een beschermd monument bij Koninklijk Besluit van 25.3.1938.
Zicht op het Maagdenhuis vanaf de overzijde van de Lange Gasthuisstraat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aan de overzijde van de straat, tegenover het Maagdenhuis bevindt zich het huis genaamd
DE BOOGKEERSgebouwd in 1713 in opdracht van Jusua Castaho, met als architect J.P. Van Baurscheit jr. Zijn bekendste bewoner was baron E. Osy van Zegwaart van 1889 tot 1900 gouverneur van de provincie Antwerpen. Als beschermd monument opgenomen door de Vlaamse Executieven van 10.7.1984.
Zicht op het gebouw De Boogkeers vanaf de overzijde van de Lange Gasthuisstraat
Deze geboetseerde kop van een 'gulzigaard' met een appelflap in zijn mond vinden wij terug in de Kleine Pieter Potstraat, op de inkomdeur van het pand nr 11, juist naast het pand van 'Vrouwe Terrebroodts'.
In dit huis woonde een vrouwjte dat lekkere appelflappen maakte en al vlug kreeg het pand de naam van "t' huiskeappelflap" . Doch de Antwerpenaar zag dit niet zitten en al vlug werd het in het echt "Antweirps" "'t euske appelflap".Later werd het dan nog eens 'vermassacreerd' tot
"TESKE APPELFLAP".
De naam heeft dus niets te maken met de vrouw die daar woonde maar wel met het huis waar appelflap werden gemaakt.
straatnaamborden met namen van burgermeesters van Antwerpen : vervolg 1
STRAATNAAMBORDEN
met namen van burgemeesters van Antwerpen
Vervolg 1 : Burgemeesters
Jan VAN RIJSWIJCK
De Jan Van Rijswijcklaan is een gekende laan die loopt vanaf de Koningin Elisabethlaan - Karel Oomsstraat tot aan het kruispunt Populierenlaan - Boomsesteenweg - VII° Olymiadelaan en Jan De Voslei.
Zij werd genoemd naar Jan VAN RIJSWIJCK, zoon de dichter Jan Baptist en neef van Jan Theodoor Van Rijswijck, wiens standbeeld zich bevindt aan de Nationalestraat. Jan Van Rijswijck werd geboren te Antwerpen op 14 februari 1853 en stierf te Testelt op 23 september 1906. Hij was een Belgisch advokaat, staatsman en journalist. Hij was razend populair en volgde van 1892 tot 1906 Leopold De Wael op als burgemeester. Hij was tevens een overtuigd flamingant.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Jan Van Rijswijcklaan richting Albertpark
Zicht op de Jan Van Rijswijcklaan richting Markgravelei en hieronder
in de richting van de Boomsesteenweg in Wilrijk
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Victor François Seraphin Joseph Théodoor DESGUIN
De Desguinlei bevindt zich op het Zuid. Zij begint in de verlengenis van de Kielse Vest en wordt onderbroken aan de Jan Van Rijswcijklaan om een tweede maal onderbroken te worden aan de Gerard Le Grellelaan richting Uitbreidingstraat te Berchem.
De lei werd genoemd naar de dokter in de geneeskunde en vrijzinnig liberaal politicus Victor DESGUIN, geboren te Mariënbourg op 30 januari 1838 en gestorven te Antwerpen op 8 juli 1919.
Hij werd waarnemend burgemeester nadat Jan Van Rijswijk in 1906 ziek werd. Omdat hij vrijzinnig liberaal was weigerde de katholieke regering hem te benoemen tot burgemeester. In 1908 gebeurde dit nogmaals maar uiteindelijk werd hij waarnemend burgemeester voor 5 maanden na het overlijden van Alfons Hertogs.
Bron : Wikipedia.
Zicht op de Desguinlei richting Kielsevest. Op de achtergrond het gebouw van de PIPDA
Zicht op de Desguinlei richting Kolonel Slviertopstraat
Zicht op de Desguinlei vanaf de Bosmanslei, met op de achtergrond het Conservatorium
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jan DE VOS
De Jan De Voslei bevindt zich tussen de Kolonel Silvertopstraat en het kruispunt VII° Olympiadelaan - Boomsesteenweg. Zij werd genoemd naar de liberale handelaar Jan DE VOS, die geboren werd te Dendermonde op 7 februari 1844 en stierf te Antwerpen op 30 maart 1923.
Hij werd in 1909 door Koning Leopold II benoemd tot burgemeester. Hij mocht in 1919 de eerste steen leggen in de Olympische stad op het Kiel, voor de olympische zomerspelen van 1920.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Jan De Voslei, vanop het kruispunt met Camille Huysmanslaan
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jan Frans VAN CAUWELAERT
Alhoewel Frans Van Cauwelaert geen straat heeft gekregen met zijn naam, willen wij echter niet onthouden hem te vermelden in deze rubriek. Frans kreeg wel een brug en een sluis in de Antwerpse haven, die naar hem genoemd werden, nl. De Van Cauwelaertbrug en de Van Cauwelaertsluis, een zeesluis van 270 meter lang en 35 meter breed met een diepte van 9,83 meter.
Frans VAN CAUWELAERT stemde uit een Vlaams landbouwersgezin en werd geboren te O.L.V.-Lombeek op 10 januari 1880 en overleed te Antwerpen op 17 mei 1961.
Hij was burgemeester van Antwerpen van 1921 tot 1932. Hij zorgde voor de uitbreiding van de haven in noordelijke richting.
Bron : Wikipedia
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jean Camille Joseph HUYSMANS
De Camille Huysmanslaan bevindt zich tussen de Jan Van Rijswijcklaan en de Boomsesteenweg. De laan werd genoemd naar de Belgische politicus Camille HUYSMANS, die geboren werd, als Camille Hansen, te Bilzen op 26 mei 1871 en te Antwerpen overleed op 25 februari 1968.
Hij was journalist van een aantal sociale tijdschriften en grote voorvechter van de Vlaamse Beweging. Gekend als één van de 3 kraaiende hanen (Frans Van Cauwelaert en liberaal Louis Franck, waren de anderen). Hij zorgde voor de vernederlandsing in de Universiteit van Gent.
Hij was burgemeester van 1933-40 en 1944-46.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Camille Huysmanslaan vanaf de Jan Van Rijswijcklaan. Op de voorgrond het standbeeld van hemzelf
Tweede zicht op de Camille Huysmanslaan richting Jan De Voslei
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Willem EEKELERS
De Willem Eekelersstraat bevindt zich in de 'tentoonstellingswijk' tussen de Jan De Voslei en de Volhardingstraat. Deze straat werd genoemd naar de Belgische politicus en minister Willem EEKELERS. Uit stamde uit een landbouwersgezin met 9 kinderen, en werd geboren te Berg op 2 september 1883 en stierf te Brussel op 18 mei 1954.
In 1914 richtte hij de Volksgazet op en in 1946 was hij waarnemend burgemeester
Bron : Wikipedia
Zicht op de Willem Eekelersstraat vanaf de Jan De Voslei
Hier hetzelfde als bij Frans Van Cauwelaert. Lode CRAEYBECKX kreeg geen straat naar hem genoemd maar wel een belangrijke tunnel, nl. de 'Craeybeckx' tunnel, waarvan de ingang ligt in de verlengenis van de Generaal Lemanstraat.
Lode CRAEYBECKX was een Belgisch sociaal politicus en flamingant en zoon van een politieman, die geboren werd te Antwerpen op 24 november 1897 en aldaar stierf op 25 juli 1976. Hij was burgemeester van Deurne in 1933 tot 1937 en burgemeester van Antwerpen van 1947 tot 1976.
Bron : Wikipedia
Zicht op de Craeybeckxtunnel vanaf de Generaal Lemanstraat