zoals zij ze als kind opschreef samen met enkele lekkere recepten die men niet gemakkelijk vindt
01-10-2006
Lekkere fruittaartjes
1. 2 eieren 15 gram gist 100 cc melk
2. 250 gram bloem 100 gram maizena
3. 35 gram suiker S2
4. 5 gram zout
5. 125 gram boter
Van de ingredienten een deeg maken door ze te mengen in de opgegeven volgorde Van het deeg bolletjes vormen van 150 gram en gedurende 30 minuten laten rijzen
Uitrollen op 3 millimeter, een weinig laten rijzen in schoteltjes met een lage boord, en opvullen met crème patissière. Dan bakken in een matige oven tot men ziet dat de boordjes lekker lichtbruin en gerezen zijn.Deze hoeveelheid is voor vier taartjes van ong. 20 cm. diameter.benodigde crème: 3/4 liter
Het spreekt vanzelf dat men de taartjes na afkoeling volgens de eigen fantazie versiert met fruit, en eventueel ook nog met slagroom
Crème patissière.
1 liter melk, 250 gr. suiker, 80 gr. maizena (of crèmepoeder) 2 eieren.
De melk aan de kook brengen met 3/4 van de suiker. De eieren kloppen, eerst met de rest van de suiker, vervolgens met de maizena of de crème. Met een weinig van de kokende melk opkloppen, en dan alles bij de melk gieten.
Meng de grondstoffen in de bovenstaande volgorde. Het moet een heel soepele deeg zijn : dus niet hard bewerken Laat 15 à 20 minuten rijzen Sla het deeg door, en verdeel het in bolletjes van +- 40 gram Laat ze eventjes rijzen, en ga ze langsteken, dwz. er "worstjes van rollen" Nadat deze half gerezen zijn worden ze ingestreken met geklopt ei op 230 à 240° afbakken in circa 10 minuten.
Je zal bij weinig bakkers zo'n lekkere sandwichen vinden!! Smakelijk
1.5kg. beste bloem (1) 110 gr. gist (1) 700 gr. melk (1)
1 ei (2) 20 gr. zout (3) 25 gr. suiker (4) 200 gr. boter (5) 650 gr. rozijnen (6)
Maak een zetsel (dit is een slap deegje) van een deel van de bloem, de gist en de melk. Laat dit 15 tot 20 minuten rusten.
Voeg de rest van de bloem toe en dan de andere ingredienten in de volgorde van de nummering. Zorg vooral dat het deeg zacht en soepel is !
Laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen
Bewerk het deeg tot de gewenste vorm en laat het voldoende rijzen
Daarna mag het afgebakken worden: ong. 15 minuten op 250 °, dan nog ongeveer 30 minuten op180°
Haal het brood uit de oven, en strijk het onmiddellijk in met geklopte eidooier
Smakelijk
Beste bloem : hiermee wordt bedoeld : bloem met een sterke rijskracht, meestal is dat bloem waar veel amerikaans graan in verwerkt is.Is bij sommige bakkers te krijgen!!
800 gram tot 1 kg. varkensfilet Het vlees in de pan langs alle zijden goudbruin laten bakken, waarna het verder in de microgolf gaat
250 gram champignons in de boter stoven op de gewone wijze met een weinig citroensap. Wanneer het vlees half gaar is voegt men er de champignons aan toe, samen met 150 gram rozijnen + 1/2 liter gepelde tomaten (met zo weinig mogelijk pitjes) + 1 glas madeirawijn, en men laat alles verder stoven tot het vlees gaar is. De bereiding moet nu een hele nacht blijven staan.(met als voordeel dat het snel klaar is als er gasten komen!)
'S anderendaags het koude vlees uitnemen, en in tamelijk dikke schijven snijden (koud vlees snijdt beter)
Het vlees terug in de saus brengen, opwarmen, en het op een verwarmde schotel leggen.
De saus aandikken met een soeplepel bloem of ander bindmiddel. De saus over het vlees gieten, en warm opdienen
Klop de twee zakjes klop-klop tot mousse met de 150 ml magere melk, en plaats dir voorlopig in de koelkast Klop de drie eieren samen met 60 gram fijne suiker tot een wit schuim. Meng nu de koude klop-klop met het witte schuim. Smelt de chocolade au-bain-marie en voeg hem bij de rest van de bereiding. Verdeel nu over 10 tot 12 potjes.en eet smakelijk
Men kan deze bereiding in individuele porties in de diepvriezer bewaren , en opsmullen voor alles ontdooid is! Een echte LEKKERNIJ !!!
Bovendien krijgt je veel minder calorieen binnen dan met het normale recept van choco-mousse !!
Zoals vorig jaar beloofd : een foto van ons vernieuwd dorpsplein. Er ligt hier en daar nog wat zand, en de beplanting moet nog groeien, maar dat komt allemaal in orde !
We hebben nodig: -5 preien -2 uien -75 gr boter of margarine -50 gr. bloem -2 liter bouillon -1 dl room -1 à 2 eierdooiers -zout en peper
Reinig de pei en de uien en was ze in koud water. Gebruik enkel het wit van de prei, de groene bladeren kunt u al op voorhand gebruiken om smaak aan uw bouillon te geven.
Snij nu het wit gedeelte van 3 preien evenals de twee uien fijn en stoof ze in een kookpot met 50 gram boter of margarine, zonder ze te laten kleuren. Verwijder de kookpan na een vijftal minuten van het vuur en roer er met een houten lepel 50 gr.bloem door.Zet terug op het vuur en roer er, met behulp van een houten lepel 50 gram bloem door. Zet terug op het vuur en roer er, ditmaal met een grote sausklopper,2 liter bouillon door. Breng de soep al roerend aan de kook en kruid met zout en peper.Leg het deksel op de kookpan en laat zachtjes 30 minuten koken.
Snij intussen het wit gedeelte van de twee overblijvende preien in ringen, en laat ze zeer zachtjes gaarstoven in 25 gram boter.Voeg er na enkele minuten een scheut bouillon bij om het aanbranden te voorkomen.
Maal de soep na de nodige kooktijd met de handmixer, en duw ze nog eens extra door een fijne draadzeef. Kruid naar smaak met peper en zout en roer er de afzonderlijk bereide prei als garnituur door.
Giet alles in een warme soepterrine en voeg er een deciliter verse room bij, waarin U één à twee eierdooiers opgelost hebt.
************** Ps : Wie vet en cholesterol wil vermijden laat de room en de eierdooiers weg, het zal niettemin een lekker soepje zijn !!
Velen hebben reeds ondervonden dat er geen goed resultaat bekomen wordt met het invriezen van gepocheerde bloemkool, en wie ze zelf teelt heeft ze allemaal praktisch tegelijk volgroeid, zodat men wel verplicht is ze in te vriezen
Je kan ingevroren kloemkool eten als vers : De bloemkool in porties RAUW invriezen. Om ze klaar te maken de ingevroren bloemkool in KOKEND water gooien. Er is geen verschil met een verse kool !!!
Allereerst een waarschuwing : Dit is een recept voor mensen met enige ervaring, al mogen de anderen het ook proberen.Maar : al proberend leert men! ********
Wij hebben nodig :
500 gram fijne bloem (koud) 50 gram gist (te verdubbelen indien men ongebakken boterkoeken wenst in te vriezen!) 50 gram fijne suiker (S°2) 1 ei 350 tot 375 cc melk (koud!) 7,5 gram zout 250 gram rozijnen
later 100 gram boter (om in te rollen)(Gebruik geen maragrine = minder fijne smaak 1 ei (geklopt om de koeken in te strijken)
De bereiding. -------------
De gezifte bloem op een koude ondergrond op een bergje leggen, en er een putje in maken. Daarin de gist verbrokkelen evenals de suiker , het ei en de koude melk Het zout strooit men langs de zijkant van de bloem. Met deze ingredienten maakt men een slap deeg, dat men niet te veel bewerkt om geen taai deeg te bekomen. Men laat het deeg een tiental minuten rusten, waarna het in een rechthoek uitgerold wordt, die men (denkbeeldig) in drie verdeelt. De helft van de koude boter legt men in vlokjes op het middenst deel, en men plooit een van de zijkanten erover.De rest van de boter wordt op het dichtgevouwen stuk ook in vlokjes verdeeld, waarna dit toevouwen wordt.
Het deeg wordt nu uitgerold, opnieuw in de vorm van een rechthoek, en in de lengte toegevouwen in drie delen. Deze bewerking wordt tweemaal herhaald, telkens na het draaien van het deeg.(dus telkens in de lengte in drie vouwen.) Men kan nu gewassen rozijnen in het deeg rollen, waarna men het in vierkantjes snijdt die men overhoeks toevouwt De aldus bekomen driehoekjes worden ingestreken met geklopt ei waaraan men een weinig zout heeft toegevoegd.Voor men de rozijnen gaat inrollen (eventueel!) legt men het deeg nog 10 minuten in de koelkast. Uitgerold op een kleine centimeter kan men 18/20 koeken snijden. De boterkoeken kunnen nu afgebakken worden gedurende 10 tot 12 minuten,op 200graden en als ze uit de oven komen worden ze ingestreken met "sirop"
Het maken van "sirop" : 100 gram suiker en 50 cc water even laten koken en een drupje citroensap toevoegen. Men kan zowel met donkere als met bleke rozijnen werken : een kwestie vazn smaak !
Mits goed uitgevoerd bekomt u boterkoeken die maar bij weinig bakkers te vinden zijn !
1 mango 250 gr. bloem+ rijsmiddel 250 gr. Alpro bakken en braden (boter kan ook) 4 eieren 250 gr. suiker 1 lepel grof gehakte noten vanille extract
*************************
Snij de mango in stukjes van 1.5 cm. Laat de boter smelten in een pannetje De dooiers scheiden van het wit
Meng de gezifte bloem met de boter, dan de eierdooiers, 200 gramsuiker,dan de stukjes mango, het vanille-extract,en de noten Vergeet niet een rijsmiddel toe te voegen aan de bloem ! alvorens te mengen
Klop het eiwit met 50 gram suiker en schep het voorzichtig onder de mengeling.
Doe het mengsel in een beboterde en gebloemde schotel. Hou bovenaan 1 cm.vrij
6 eieren 250 gram gemalen kaas wat gesmolten boter peper en zout 6 sneden gekookte hesp 12 sneden ontkorst brood
De eieren kloppen en daaraan de gemalen kaas en wat gesmolten boter (ongev. 1/3 tas) toevoegen. In een bain-marie zetten in pruttelend water en kloppen tot het mengsel dik wordt als roereieren. Zout en peper toevoegen, en een weinig laten koelen. Indien de boter zich afscheidt, flink doorkloppen tot alles goed gemend is.
De hesp in hete boter bakken tot ze licht bruin is. Het kaasmengsel op 6 sneden brood doen en de hesp er opleggen. Bedekken met de andere sneden brood Inpakken in alu-folie en flink laten koelen in de koelkast. In een hete pan aan weerszijden bruin bakken, of onder de grill zetten
600 gr. boter, 700 gr. suiker(s2) 20 gram alkali of indien niet beschikbaar bakpoeder 10 eieren, zout, vanille-extract, 1 kg.bloem (geen te sterke bloem gebruiken! (voor de kenners 3.0)
Het spreekt vanzelf dat deze hoeveelheden kunnen aangepast worden.Persoonlijk deel ik alles door 4.
Bereiding:
boter, suiker, zout en vanille zeer FLINK kloppen. De eieren een na een toevoegen. daarna de bloem en de alkali ondermengen ZONDER te kloppen
Het deeg laten opstijven en bolletjes maken van ongeveer 25 gram en deze in een grof geruit wafelijzer bakken gedurend ongeveer 1 minuut Wie over een spuitzak beschikt moet het deeg niet laten opstijven, maar onmiddellijk in het wafelijzer spuiten.
In een goed sluitende verpakking kan men ze lang bewaren (maar misschien bevallen ze u zodanig dat ze op korte tijd opgesnoept zijn
Ziet gij den zwarten leeuw niet rijzen Zoo fier op 't trotsche goudenveld Ziet gij zijn forsche reuzenklauwen Waarvan een slag den vijand velt Ziet gij zijn bloedige oogen gloeien Ziet gij zijn maan zo breed verward
Die leeuw is onze leeuw van Vlaanderen (bis) Die rustig nog de wereld tart
II
Hij richt zijn klauwen naar het oosten En 't oostenheir vloog sidderend heen Zijn klauw vernielde d'alve mane Van d'ongetemden saraceen Dan toog hij weder naar het westen En schitterend zijn dapperheid ten toon
Van d'onversaagste zijner zonen (bis) Een konings of een keizerstroon
III
Hij sluimert nu den waren koning Ontklemmert aan zijn ijzeren band Hij sture nu zijn roversbenden Tot op des leeuwens vaderland Maar indien hij ontwaakt wacht u zowaar Dan wordt gij allen door zijn klauw verscheurd
Dan wordt die trosche witte lelie (bis) Door hem met bloedend slijk besmeurd