Inhoud blog
  • De Zwarte Leeuw
  • droge wafeltjes voor bewaring
  • Fondue sandwich met hesp
  • Cake met mango
  • Fijne boterkoeken
  • Oude liedjes TIP
  • Diepvriestip
  • de lekkerste preisoep
  • Vernieuwd dorpsplein
  • Chocolade mousse (mager!)
  • Grieks gerecht : zeer lekker
  • Hollands rozijnenbrood
  • Crême Diplomat
  • De lekkerste sandwich
  • Lekkere fruittaartjes
  • Lekkere Mattentaart
  • De verlopen jongeling
  • Liedje van de Kwezel
  • RIJSTPAP een specialiteit !!
  • Schuimtaart zoals je ze nog nooit at!
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    foto's uit de oude doos (kiosk geraardsbergen)
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    de kapel op de oudenberg


    zicht op de oude kluisberg
    Rozebeke in 1930
       Het "college" op de oudenberg
    Overmeire-donk pavillioen" de jager"


    Blankenberge 1931

    Anvers "canal du sucre"  1926
    Antwerpen Zuidstation 1926


    Beveren-Waas  gemeentehuis 1927


    Beveren-Waas  de kerk 27-7-1927


    de "Pastourelle"  Westmalle


    kostschool Beirlegem 1930


    gedenkenis uit Gaverland
    Berlare


    sint maria-oudenhove 1919


    de "vroegere" molen Erwetegem
    Middelkerke zeedijk


    Middelkerke zeedijk


    Middelkerke koninginnelaan
    Middelkerke centrum


    Knokke eertijds
    de maker van dit blog
    geboorte Prins Albert


    Halve maan   Diest
    Tieghem gezicht in het bosch (sic)


    Heist aan zee - de badplaats
    taal van de postzegel !!
    Namen : het casino
    Gent - het Veerleplein
    Groeten uit Lombardzijde


    Na de val van Koning Albert


    uit onze tuin 


    Een speciale dahlia
    Moeders volksliedjes
    zoals zij ze als kind opschreef
    samen met enkele lekkere recepten die men niet gemakkelijk vindt
    01-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekkere fruittaartjes
    1.
    2 eieren
    15 gram gist
    100 cc melk

    2.
    250 gram bloem
    100 gram maizena

    3.
    35 gram suiker S2

    4.
    5 gram zout

    5.
    125 gram boter

    Van de ingredienten een deeg maken door ze te mengen in de opgegeven volgorde
    Van het deeg bolletjes vormen van 150 gram en gedurende 30 minuten laten rijzen

    Uitrollen op 3 millimeter, een weinig laten rijzen in schoteltjes met een lage boord, en opvullen met crème patissière. Dan bakken in een matige oven tot men ziet dat de boordjes lekker lichtbruin en gerezen zijn.Deze hoeveelheid is voor vier taartjes van ong. 20 cm. diameter.benodigde crème: 3/4 liter

    Het spreekt vanzelf dat men de taartjes na afkoeling volgens de eigen fantazie versiert met fruit, en eventueel ook nog met slagroom

    Crème patissière.

    1 liter melk, 250 gr. suiker, 80 gr. maizena (of crèmepoeder) 2 eieren.

    De melk aan de kook brengen met 3/4 van de suiker.
    De eieren kloppen, eerst met de rest van de suiker, vervolgens met de maizena of de crème.
    Met een weinig van de kokende melk opkloppen, en dan alles bij de melk gieten.

    smakelijk.




    01-10-2006 om 17:06 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De lekkerste sandwich
    1/2 liter lauwe melk
    1 ei
    50 gram gist
    1 kilogram fijne bloem
    50 gram suiker
    15 gram zout
    100 à 150 gram boter

    Meng de grondstoffen in de bovenstaande volgorde. Het moet een heel soepele deeg zijn : dus niet hard bewerken
    Laat 15 à 20 minuten rijzen
    Sla het deeg door, en verdeel het in bolletjes van +- 40 gram
    Laat ze eventjes rijzen, en ga ze langsteken, dwz. er "worstjes van rollen"
    Nadat deze half gerezen zijn worden ze ingestreken met geklopt ei
    op 230 à 240° afbakken in circa 10 minuten.

    Je zal bij weinig bakkers zo'n lekkere sandwichen vinden!! Smakelijk

    (Je kan de hoeveelheden natuurlijk verminderen)

    17-12-2006 om 16:35 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crême Diplomat
    Een lekker taartje in bladerdeeg 

    50gram crême patissiére
    10  blaadjes gelatine
    50 cc. Kirsch
    1/2liter licht opgeslagen en gesuikerde room

                 -------------------------

    De crême opkloppen. De Kirsch eraan toevoegen, en daarna de geweekte en opgeloste gelatine
    Laatst de licht opgeklopte room

    Bak drie dunne bladerdeegplakjes

    leg een laagje crême diplomaat op het eerste plakje, bedek dit met een nieuw laagje crême, en leg er daarna het laatste plakje bladerdeeg boven op.


    je bekomt dus:

    ______________________bladerdeeg
    *********************  crême
    ______________________bladerdeeg
    **********************crême
    ______________________bladerdeeg

    Het bovenste laagje wordt afgewerkt door het te abricoteren en te glaceren

    Zeer lekker















    17-12-2006 om 16:54 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hollands rozijnenbrood

    1.5kg. beste bloem    (1)
    110 gr. gist                (1)
    700 gr. melk              (1)

    1 ei                           (2)
    20 gr. zout                (3)
    25 gr. suiker             (4)
    200 gr. boter            (5)
    650 gr. rozijnen        (6)

    Maak een zetsel (dit is een slap deegje) van een deel van de bloem, de gist en de melk.
    Laat dit 15 tot 20 minuten rusten.

    Voeg de rest van de bloem toe en dan de andere ingredienten in de volgorde van de nummering.
    Zorg vooral dat het deeg zacht en soepel is !

    Laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen

    Bewerk het deeg tot de gewenste vorm en laat het voldoende rijzen

    Daarna mag het afgebakken worden: ong. 15 minuten op 250 °, dan nog ongeveer 30 minuten
    op180°

    Haal het brood uit de oven, en strijk het onmiddellijk in met geklopte eidooier


    Smakelijk

    Beste bloem  : hiermee wordt bedoeld : bloem met een sterke rijskracht, meestal is dat bloem waar veel amerikaans graan in verwerkt is.Is bij sommige bakkers te krijgen!!

    01-02-2007 om 00:00 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grieks gerecht : zeer lekker
    voor 6 personen

    800 gram tot 1 kg. varkensfilet
    Het vlees in de pan langs alle zijden goudbruin laten bakken, waarna het verder in de microgolf gaat

    250 gram champignons in de boter stoven op de gewone wijze met een weinig citroensap.
    Wanneer het vlees half gaar is voegt men er de champignons aan toe, samen met 150 gram rozijnen
    + 1/2 liter gepelde tomaten  (met zo weinig mogelijk pitjes) + 1 glas madeirawijn, en men laat alles verder stoven tot het vlees gaar is.
    De bereiding moet nu een hele nacht blijven staan.(met als voordeel dat het snel klaar is als er gasten komen!)

    'S anderendaags het koude vlees uitnemen, en in tamelijk dikke schijven snijden (koud vlees snijdt beter)

    Het vlees terug in de saus brengen, opwarmen, en het op een verwarmde schotel leggen.

    De saus aandikken met een soeplepel bloem of ander bindmiddel. De saus over het vlees gieten, en warm opdienen

    29-03-2007 om 00:00 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade mousse (mager!)
    Dit recept is speciaal bedoeld voor wie minder vet en cholesterol wil !!

    120 gram chocolade fondant
    2 zakjes klop-klop
    3 eieren
    150 ml. magere melk
    60 gramsuiker

    Klop de twee zakjes klop-klop tot mousse met de 150 ml magere melk, en plaats dir voorlopig in de koelkast
    Klop de drie eieren samen met 60 gram fijne suiker tot  een wit schuim.
    Meng nu de koude klop-klop met het witte schuim.
    Smelt de chocolade au-bain-marie en voeg hem bij de rest van de bereiding.
    Verdeel nu over 10 tot 12 potjes.en eet smakelijk

    Men kan deze bereiding in individuele porties in de diepvriezer bewaren , en opsmullen voor
    alles ontdooid is!  Een echte LEKKERNIJ !!!

    Bovendien krijgt je veel minder calorieen binnen dan met het normale recept van choco-mousse !!




    29-03-2007 om 21:07 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vernieuwd dorpsplein
    Zoals vorig jaar beloofd : een foto van ons vernieuwd dorpsplein. Er ligt hier en daar nog wat zand, en de beplanting moet nog groeien, maar dat komt allemaal in orde !



    12-06-2007 om 00:00 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lekkerste preisoep

    Dit wordt een heel lekkere veloutesoep

    We hebben nodig:
    -5 preien
    -2 uien
    -75 gr boter of margarine
    -50 gr. bloem
    -2 liter bouillon
    -1 dl room
    -1 à 2 eierdooiers
    -zout en peper

    Reinig de pei en de uien en was ze in koud water. Gebruik enkel het wit van de prei, de groene bladeren kunt u al op voorhand gebruiken om smaak aan uw bouillon te geven.

    Snij nu het wit gedeelte van 3 preien evenals de twee uien fijn en stoof ze in een kookpot met 50 gram boter of margarine, zonder ze te laten kleuren. Verwijder de kookpan na een vijftal minuten van het vuur en roer er met een houten lepel 50 gr.bloem door.Zet terug op het vuur en roer er, met behulp van een houten lepel 50 gram bloem door.
    Zet terug op het vuur en roer er, ditmaal met een grote sausklopper,2 liter bouillon door. Breng de soep al roerend aan de kook en kruid met zout en peper.Leg het deksel op de kookpan en laat zachtjes 30 minuten koken.

    Snij intussen het wit gedeelte van de twee overblijvende preien in ringen, en laat ze zeer zachtjes gaarstoven in 25 gram boter.Voeg er na enkele minuten een scheut bouillon bij om het aanbranden te voorkomen.

    Maal de soep na de nodige kooktijd met de handmixer, en duw ze nog eens extra door een fijne draadzeef. Kruid naar smaak met peper en zout en roer er de afzonderlijk bereide prei als garnituur door.

    Giet alles in een warme soepterrine en voeg er een deciliter verse room bij, waarin U één à twee eierdooiers opgelost hebt.

                                                          **************
    Ps : Wie vet en cholesterol wil vermijden laat de room en de eierdooiers weg, het zal niettemin een lekker soepje zijn !!

    Smakelijk

    12-06-2007 om 23:20 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diepvriestip
    Velen hebben reeds ondervonden dat er geen goed resultaat bekomen wordt met het invriezen
    van gepocheerde bloemkool, en wie ze zelf teelt heeft ze allemaal praktisch tegelijk  volgroeid, zodat men wel verplicht is ze in te vriezen

    Je kan ingevroren kloemkool eten als vers : De bloemkool in porties RAUW invriezen. Om ze klaar te maken de ingevroren bloemkool in KOKEND water gooien. Er is geen verschil met een verse kool !!!

    Smakelijk

    22-07-2007 om 14:30 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude liedjes TIP
    Voor wie geinterresseerd is in oude liederen, die zijn in zeer groten getale te vinden op:

    WWW.LIEDERENBANK.NL

    22-07-2007 om 14:38 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (28 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fijne boterkoeken
    Allereerst een waarschuwing : Dit is een recept  voor mensen met enige ervaring, al mogen de anderen het ook proberen.Maar : al proberend leert men!
                                                                     ********

    Wij hebben nodig :

    500 gram fijne bloem (koud)
      50 gram gist  (te verdubbelen indien men ongebakken boterkoeken wenst in te vriezen!)
      50 gram fijne suiker (S°2)
        1 ei
     350 tot  375 cc melk (koud!)
      7,5 gram zout 
    250 gram rozijnen 

    later
      100 gram  boter (om in te rollen)(Gebruik geen maragrine = minder fijne smaak
          1 ei (geklopt om de koeken in te strijken)


    De bereiding.
    -------------

        De gezifte bloem op een koude ondergrond  op een bergje leggen, en er een putje in maken.
    Daarin de gist verbrokkelen evenals de suiker , het ei en de koude melk Het zout strooit men langs de zijkant van de bloem.
    Met deze ingredienten maakt men een slap deeg, dat men niet te veel bewerkt om geen taai deeg te bekomen.
    Men laat het deeg een tiental minuten rusten, waarna het in een rechthoek uitgerold wordt, die men (denkbeeldig) in drie verdeelt.
    De helft van de koude boter legt men in vlokjes op het middenst deel, en men plooit een van de zijkanten erover.De rest van de boter wordt op het dichtgevouwen stuk ook in vlokjes verdeeld, waarna dit toevouwen wordt.

    Het deeg wordt nu uitgerold, opnieuw in de vorm van een rechthoek, en in de lengte toegevouwen
    in drie delen.
    Deze bewerking wordt tweemaal herhaald, telkens na het draaien van het deeg.(dus telkens in de lengte in drie vouwen.)
    Men kan nu gewassen rozijnen in het deeg rollen, waarna men het in vierkantjes snijdt die men overhoeks toevouwt De aldus bekomen driehoekjes worden ingestreken met geklopt ei waaraan men een weinig zout heeft toegevoegd.Voor men de rozijnen gaat inrollen (eventueel!) legt men het deeg nog 10 minuten in de koelkast.
    Uitgerold op een kleine centimeter kan men 18/20 koeken snijden.
    De boterkoeken kunnen nu afgebakken worden gedurende 10 tot 12 minuten,op 200graden en als ze uit de oven komen worden ze ingestreken met "sirop"

    Het maken van "sirop" : 100 gram suiker en 50 cc water even laten koken en een drupje citroensap
    toevoegen.
    Men kan zowel met donkere als met bleke rozijnen werken : een kwestie vazn smaak !


    Mits goed uitgevoerd bekomt u boterkoeken die maar bij weinig bakkers te vinden zijn !

    smakelijk



    20-08-2007 om 00:00 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (17 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cake met mango
    Benodigdheden
    ----------------

    1 mango
    250 gr. bloem+ rijsmiddel
    250 gr. Alpro bakken en braden (boter kan ook)
    4 eieren
    250 gr. suiker
    1 lepel grof gehakte noten
    vanille extract

                                        *************************

    Snij de mango in stukjes van 1.5 cm.
    Laat de  boter smelten in een pannetje
    De dooiers scheiden van het wit

    Meng de gezifte bloem met de boter, dan de eierdooiers, 200 gramsuiker,dan de stukjes mango,
    het vanille-extract,en de noten
    Vergeet niet een rijsmiddel toe te voegen aan de bloem ! alvorens te mengen

    Klop het eiwit met 50 gram suiker en schep het voorzichtig onder de mengeling.

    Doe het mengsel in een beboterde en gebloemde schotel. Hou bovenaan 1 cm.vrij

    Bak op 170 ° gedurende ongeveer 40 minuten 

    Smullen als de taart afgekoeld is!!
     

    12-12-2007 om 17:17 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fondue sandwich met hesp
    we hebben nodig:

    6 eieren
    250 gram gemalen kaas
    wat gesmolten boter
    peper en zout
    6 sneden gekookte hesp
    12 sneden ontkorst brood


    De eieren kloppen en daaraan de gemalen kaas en wat gesmolten boter (ongev. 1/3 tas) toevoegen.
    In een bain-marie zetten in pruttelend water en kloppen tot het mengsel dik wordt als roereieren.
    Zout en peper toevoegen, en een weinig laten koelen.
    Indien de boter zich afscheidt, flink doorkloppen tot alles goed gemend is.

    De hesp in hete boter bakken tot ze licht bruin is. Het kaasmengsel op 6 sneden brood doen
    en de hesp er opleggen. Bedekken met de andere sneden brood
    Inpakken in alu-folie en flink laten koelen in de koelkast.
    In een hete pan aan weerszijden bruin bakken, of onder de grill zetten

    Smakelijk!

    19-12-2007 om 14:35 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.droge wafeltjes voor bewaring
    we hebben nodig :

    600 gr. boter, 700 gr. suiker(s2)
    20 gram alkali of indien niet beschikbaar bakpoeder
    10 eieren, zout, vanille-extract,
    1 kg.bloem (geen te sterke bloem gebruiken! (voor de kenners 3.0)

    Het spreekt vanzelf dat deze hoeveelheden kunnen aangepast worden.Persoonlijk deel ik alles door 4.


    Bereiding:

    boter, suiker, zout en vanille zeer FLINK kloppen.
    De eieren een na een toevoegen. daarna de bloem en de alkali ondermengen ZONDER te kloppen

    Het deeg laten opstijven en bolletjes maken van ongeveer 25 gram en deze in een grof geruit wafelijzer bakken gedurend ongeveer 1 minuut
    Wie over een spuitzak beschikt moet het deeg niet laten opstijven, maar onmiddellijk in het
    wafelijzer spuiten.

    In een goed sluitende verpakking kan men ze lang bewaren (maar misschien bevallen ze u zodanig dat ze op korte tijd opgesnoept zijn

    19-12-2007 om 14:52 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Zwarte Leeuw
    door mijn vader genoteerd  in 1914

                           I

    Ziet gij den zwarten leeuw niet rijzen
    Zoo fier op 't trotsche goudenveld
    Ziet gij zijn forsche reuzenklauwen
    Waarvan een slag den vijand velt
    Ziet gij zijn bloedige oogen gloeien
    Ziet gij zijn maan zo breed verward

    Die leeuw is onze leeuw van Vlaanderen    (bis)
    Die rustig nog de wereld tart

                           II

    Hij richt zijn klauwen naar het oosten
    En 't oostenheir vloog sidderend heen
    Zijn klauw vernielde d'alve mane
    Van d'ongetemden saraceen
    Dan toog hij weder naar het westen
    En schitterend zijn dapperheid ten toon

    Van d'onversaagste zijner zonen    (bis)
    Een konings of een keizerstroon

                            III

    Hij sluimert nu den waren koning
    Ontklemmert aan zijn ijzeren band
    Hij sture nu zijn roversbenden
    Tot op des leeuwens vaderland
    Maar indien hij ontwaakt wacht u zowaar
    Dan wordt gij allen door zijn klauw verscheurd

    Dan wordt die trosche witte lelie   (bis)
    Door hem met bloedend slijk besmeurd

    07-08-2008 om 17:31 geschreven door blimunda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 04/08-10/08 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 11/12-17/12 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    floeremutske
    blog.seniorennet.be/floerem
    Zoeken met Google



    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!