Een paar jaar geleden in het verste hoekje van de Ardennen in een hotelletje te Virton. Grensstadje van provincie luxemburg en uiterste puntje van ons landje. Ik en Jan hadden al een paar dagen gefietst en wilden die dag de Belgische diagonaal Virton-Oostende afwerken. Dez rit is 340 km lang en moet max in 24 uur afgewerkt worden. Dus jan wakker maken om 3:00 uur. Ja dat gaat zo maar niet, mijn ne maat is een goeie kerel maar hem op tijd uit zijn bed krijgen is wat anders. Ons onbijt stond al klaar en de koffie warm in de termos. Stel je voor, fietsen om 4:00 u dwars door de bossen en langs de Semois in het donker, de dageraad zien opkomen. Het overstekend wild en de stilte zie en hoor je niet tijdens de dag. Het verhaal over deze rit is voor een andere keer, maar zeker is dat we op tijd in Oostende waren.
Vandaag dag 7 van onze fietstrip. 160 km door het verlaten platteland naar Poznan. Een grote stad van circa 600.000 inwoners. Wij logeren niet echt in het centrum maar voor de rust is dat ideaal.
DE LEGENDARISCHE WIEG VAN POLEN EN EEN HANDELSCENTRUM
Inwoners van Poznań zijn zeer trots op hun koninklijke banden en de ruim 1000- jarige geschiedenis van de stad. De bezichtiging van de stad kan men het beste bij het oude stadsdeel laten beginnen het Ostrów Tumski met de kathedraal. In het verleden stond hier ook het kasteel van de prins Mieszko I en zijn zoon Bolesław Chrobry die in 1025 tot de eerste koning van Polen werd gekroond. In de Gouden Kapel van de kathedraal ziet men hun sarcofagen. De eerste kerk op het eiland werd gebouwd in 968, twee jaar na de symbolische kerstening van Polen waardoor het land binnen de invloeden van de Latijnse beschaving kwam te staan. Tijdens een wandeling door het eiland is het aan te bevelen het Archidieceesmuseum te bezoeken. Behalve gouden kelken en monstransen uit verschillende kerken van Grootpolen, treft u daar een collectie schilderijen van Leon Wyczółkowski en het enige doek van Anton van Dijck dat Polen rijk is. Er is ook een galerie van Middeleeuwse beeldhouwkunst.
In het centrum van Poznań bevindt zich de Oude Markt (Stary Rynek), met in het midden het Renaissance stadhuis. Thans is hier het Museum van de Geschiedenis van de Stad Poznań gehuisvest. Het museum beschikt over een verzameling documenten en oude dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Iedere dag om 12 uur kunt u op de stadhuistoren twee metalen bokjes zien die elkaar 12 keer met de horens slaan een must voor alle excursies naar Poznań. Men mag ook het Koninklijk Kasteel naast de Markt niet vergeten.
In het vele malen verbouwde Koninklijk Kasteel de zetel van Przemysław II, de laatste Poolse koning die vanuit Poznań regeerde bevindt zich, in een gedeelte dat na de oorlog werd gereconstrueerd, het Museum van Toegepaste Kunst. Vanuit de Oude Markt is het niet ver naar het imposante gebouw van de parochiekerk die niet alleen voor haar interieur, maar ook voor het historische orgel de moeite van het bezichtigen waard is. De stad staat bekend om orgelmuziek en om jongenskoren, zoals bijvoorbeeld de Poolse Nachtegalen.
Draag twee paar dunne (isolerende) sokken. Tussen deze vormt zich dan een warm luchtlaagje.
Zorg er voor dat je wielerschoenen niet knellen, zo voorkom je een slechte doorbloeding.
Gebruik bij regen een plastic zakje om je schoenen.
In het binnenzooltje van een fietsschoen zitten vaak gaatjes. Vervang dit zooltje of doe een stuk papier (bijvoorbeeld omslag tijdschrift of nog beter: een aantal lagen krantenpapier) onder het zooltje.
Wanneer je nog steeds koude voeten heb vouw een stuk aluminiumfolie een aantal keer dubbel zodat je een stuk of 3-5 lagen op elkaar heb. Deze knip in de vorm van het binnenzooltje. Daarna leg achtereenvolgens een tijdschriftomslag, aluminiumfolie en krantenpapier in je fietsschoen. Herhaal deze volgorde een aantal keer. Tenslotte doe je het zooltje weer in je schoen. Opgepast: zorg er voor dat je fietsschoenen niet knellen.
Omslag: houd wind tegen. Aluminiumfolie: stoot kou af en houdt warmte vast. Krant: isoleert.
Nu nog koude voeten? Neem een groot stuk aluminiumfolie, zo groot dat het vanaf je klikplaatje, zo over de voorkant naar de lip van de schoen kan. Dit kun je nu een beetje bij vouwen en vormen, en leg dan voorzichtig je overschoen over de neus van je schoen en trek deze verder aan.
Dag 6 van onze fietstocht brengt ons naar het poolse dorp Szczaniec. De naam zegt je niets? Ok maar het hotel waar we logeren is pico bello. Van Mittenwalde naar de grensovergang over de Oder is een mooie beboste en heuvelachte streek met hier en daar een meer of stuwdam; de hoogste puisten zijn amper 250 m hoog. Voor ons een makkie. Over de grens van polen is de natuur troef; Bossen, velden, hier en daar een dorp, mooie natuur, enz.......... Info over onze verblijfplaats kan je hier bekijken: http://www.booking.com/hotel/pl/parkclaraszczaniec.nl.html?aid=311093;label=hotel-88743-pl-KWaN3m7uUgIyx3RBpMPQVwS3727572564;ws=&gclid=CM7by-H5254CFUJE3god0nSWLg
Waarom ik deelneem,'k heb er altijd van gedroomd om eens een lange tocht te ondernemen in groep met een beetje avontuur erbij en daar ik al Brugge Mont-ventoux gereden heb met Roland heb ik toegehapt, wat ik er van verwacht is dat het de moeite zal zijn en ook mijn grenzen wa te verleggen,ook misschien er wat fietsvrienden aan over te houden.
hier wat gegevens over mij; ik ben 61 jaar en reeds 40 jaar een fietser in hart en nieren,+/- 13000 km/jaar race en mb 'k probeer elk jaar ergens in 't buitenland te fietsen;brugge mont-ventoux,alpenbrevet,de marmotte, engeland,nederland,duitsland,spanje,mallorca,kreta,oost-america en bijna alle tochten in belgie enz. ik ben ook bestuurslid van wtc-lozer waar we alle zondagen fietsen.
nb;ben 42 jaar gehuwd met Baete Claudine,een zoon en dochter en 4 klein kinderen 'k heb 46 jaar gewerkt waarvan 38 jaar bij EXXON-MOBIL en reeds18 maand op RUST.
Nota van charly: Avontuur en vrienden zul je zeker vinden.
Ik heb wat nieuws, nog niet veel, maar ik kan na vier dagen momenteel weer mijn computer gebruiken, maar hij moet vrijdag weer binnen. . De consul is drie dagen in Brugge geweest en ik hem zaterdagavond een half uur kunnen spreken en een fotootje genomen , maar ik kan hem niet doorsturen. Momenteel niet veel nieuws, hij zegt dat ik een brief moet schrijven in formeel Frans naar hem , maar bestemd voor de minister van Sport. Die mensen willen zich vooral indekken en verlangen dat alles op wieltjes verloopt. De Wit- Russen zijn zeer vriendelijk zegt hij , maar een ongeval kunnen ze mijden ales de pest, wat ik kan begrijpen. Mischien krijgen jullie , maar dat bevestigde hij niet , escorte op het grondgebied voegde hij er nog aan toe. Een student zal dan die brief in het Russisch vertalen, om dan naar de minster van Sport gestuurd te worden . Hij ( de consul) heeft alleszins zijn volledige medewerking beloofd. Maar nu moet ik eerst die brief schrijven, alvorens er verder gewerkt wordt. We hebben nog wat tijd zegt de heer Vandenbroele, maar we doen rustig voort.Voor de hotels vond hij het ook nog te vroeg. hij vond het goed dat de Wit- russische wielerbond ook al gereageerd had.. Als er verder nieuws komt breng ik je op de hoogte.Momenteel geen nieuwe kandidaten.De kandidaat chauffeur - fietser uit Antwerpen heeft afgehaakt. We moeten een volledige chauffeur hebben ( dan kan de kostendeelname besproken worden, ik had hem nochtans een voorstel gedaan , maar ook de afstand per dag vond hij te zwaar. Er kunnen zich nog kandidaten melden hé. qua fietsers kunnen er nog een tweetal bij, maar zo mag het ook blijven, maar geen paniek. In het slechste geval zouden Luc De Mul der en ikzelf beurtelings met de camionette rijden ( deden we in Brugge-Mont Ventoux ook ), maar we zien wel. Ik weet niet wanneer de consul juist terugkomt.,waarschijnlijk bij de Kerstdagen. Als je de broer van de de consul ontmoet vraag er even naar.
Onze blog Brugge-Moskou bestaat slechts enkele weken en toch mogen we rekenen op flinke belangstelling. Vandaag zijn de 1.000 hits bereikt. laat maar horen bij je vrienden over onze blog: http://blog.seniorennet.be/bruggemoskou
Ik durf het bijna niet te vragen aan het meisje achter de bar. Ik wil weten wat er in de soep zit die op het menu staat. Ik lees alleen geen Pools en dus heb ik haar hulp nodig. Maar ik wil niks vragen. Want iedere keer als ik dat wel doe zijn de Polen zo behulpzaam en vriendelijk dat ik er bijna ongemakkelijk van word. De Polen reageren op twee manieren: ze schrikken bij de eerste woorden Engels, glimlachen dan breeduit als ze zelf een beetje Engels spreken, of houden in alle haast iemand aan op straat die wel Engels verstaat en blijven erbij staan tot ze zeker weten dat het goed komt. Dit barmeisje behoort tot de eerste categorie. Zij spreekt Engels. Trots kijkt ze me aan. "I explain you everything. I read you the whole menu and tell you what is good. No problem".
Geen probleem? Het restaurant zit vol en ik hoef echt alleen maar te weten welke soep ik het best kan bestellen. Maar het meisje geeft me geen kans. Eerst wordt er overlegd met de baas. Die kijkt nieuwsgierig naar de enige buitenlander die in zijn restaurant is gaan zitten en knikt me dan hartelijk toe. Hij maant zijn serveerster om op te schieten en helpt haar haar schort af te doen. Ze is vrijgesteld van haar bartaak. Vanaf nu is ze mijn persoonlijk adviseuze. Het meisje neemt haar taak serieus. Mijn protesten worden genegeerd. Ik word geholpen, punt uit. Een uur later heb ik mijn soep op, heb ik drie soorten Pools brood geproefd, eigengemaakte kaas en een zelfgebrouwen sherry. Alleen soep vond de eigenaar een beetje te weinig, en ik kon zijn land toch niet verlaten zonder alles te hebben geproefd? Betalen voor alle bijgerechten is geen optie. Als ik aan kom lopen met een geopende portemonnee begint de man een lang verhaal tegen mij in het Pools, slaat met zijn vuist op tafel, schudt zijn hoofd, omhelst mij en loopt dan weg. Als ik verbaasd vraag om een vertaling, haalt de serveerster haar schouders op. Kort en krachtig vat ze de woorden van haar baas samen. "No pay for you", zegt ze. "No problem."
Sommige Poolse wegen zijn slecht onderhouden, anderen zoaals 2-vaks worden gebruikt zoals een 3-vaksweg. Alle traag verkeer zoalslandbouwmachienes, trage vrachtwagens en fietsers rijden uiterst rechts zodat het snelle verkeer het midden van de weg kan gebruiken. De uiterste rechterkant, waar wij gaan fietsen, is natuurlijk meer versleten door het zwaar vervoer. Rond de steden en langs de vernieuwde wegen zijn meer en meer afgezonderde fietspaden. Kijk eens naar het filmpje; http://www.youtube.com/watch?v=4Ez9KqeDivk
Van Magdenburg naar Mittenwalde zijnde ongeveer 170 kilometer. Veel Groen en lichte hellingen, riviertjes, kortom een rustg parcours. Mittenwalde ligt slechts 35 km van Berlijn en is gekend als de stad van de vioolbouwers. Ons hotel am Waldschlösschen ligt in een rustige buurt. Ga maar eens kijken http://www.clever-hotels.com/Hotel/Waldschl%C3%B6sschen/
Bijna niemand spreekt iets anders dan Russisch. Zelfs in Moskou en Sint-Petersburg zul je op straat weinig mensen treffen die een beetje Engels, of soms Duits, spreken. Dus als je zelf geen Russisch kent, neem een woordenboekje mee. De Wat en Hoe taalgids Russisch is heel handig, vooral de korte woordenlijst achterin. Toen ik in 2000 voor het eerst via Noord-Noorwegen richting Moermansk fietste, sprak ik geen woord Russisch. Hoe vind je dan een hotel? Dan vraag je op straat naar een gastienietsa. Met een klein aantal woorden, velosieped, chlieb, woda, pivo, kolbasa, jablaka (fiets, brood, water, bier, worst, appels), en nog enige tientallen woorden kom je een heel eind. En het is handig de Russische lettertekens te kunnen ontcijferen, natuurlijk. Staat ook in het boekje. De kinderen leren op school tegenwoordig wel Engels. Maar ze hebben er geen oefening in, en ze zijn meestal te verlegen om het op straat tegen een zeldzame vreemdeling te spreken.
Minder kilometers. Meer en langere heuvels? Toch 158 km fietsen tot Magdeburg. Het hotel "Am Sudenburger Hof" bevind zich in de historische wijk van Magdeburg "Sudenburg" en is slechts enkele minuten van het stadscentrum.
Aantrekkelijk restaurants, business center, "Halberstadt Road" en openbaar vervoer zijn op loopafstand.
Magdeburg is het geografische centrum van het noordoosten van Duitsland. Daarom, is Magdeburg uitgegroeid tot een belangrijk economisch gebied en een knooppunt voor cultuur en politiek.
De stad heeft een grote historische achtergrond. Hier hebben keizers en koningen, architecten en tuinbouw meesters, kunstenaars en wetenschappers hun sporen achtergelaten. Volg deze borden en bezoek de hoofdstad van de deelstaat Sachsen-Anhalt . Klik op de foto voor de hotellink.
Ik geniet al jaren van mijn Brooks swift titanium zadel. De kostprijs is aan de hoge kant maar je krijgt er zoveel zitkomfort voor terug. Het mooie afgewerkte leder moet zich in het begin wat zetten naar het model van je bekken, na 500 km fietsen voelt het als gegoten. Bij regenweer moet je wel je Brooks beschermen en drogen. Een paar keer per jaar behandelen met ledervet is verstandig. Maar na 40.000 kilometer fietsen is hij aan vervanging toe.
BROOKS SWIFT TITANIUM
Het eerste klasse, lichtgewicht heren racezadel met titanium onderstel. Het zadel is voorzien van een enkele brug voor montage op een "patent" zadelpen.
In sommige landen laten voedselhygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen over. Ons huishouden is vaak zo steriel dat we al snel ziek worden van de eerste de beste bacterie, we zijn niets gewent. Al ben je nog zo voorzichtig, soms kunt je niet voorkomen dat je ziek wordt. Sommige dingen wordt je echt ziek van maar een beetje gewenning laat ons wel beter tegen de standaard bacteriën kunnen. Op een langere reis krijg je altijd last van diaree in verschillende soorten en maten. Op het laatst wordt je er ook minder ziek van terwijl je in het begin met dezelfde diaree op je bed moet blijven kun je later er gewoon mee doorfietsen en wat vaker stoppen. Met koorts, bloed of hele vreemde kleuren wel een dokter raadplegen. De lokale doktoren weten vaak het beste welke beestjes ronddwarrelen en welke medicijnen geschikt zijn. Veel had ik aan het boekje medisch handboek voor de wereldreizigerecht een aanrader.
Voorkomen is altijd het beste maar niet altijd haalbaar. Probeer in achtte nemen
·Eet geen rauwe groenten en fruit, tenzij deze zijn gewassen met gesteriliseerd of mineraalwater.
·Eet alleen fruit dat je zelf heeft geschild.
·Eet liever niets wat een verhoogd risico met zich meebrengt, zoals schelp- en schaaldieren en vlees dat niet door en door gaar is.
·Drink geen ongepasteuriseerde melk of yoghurt.
·Drink alleen mineraalwater (let erop dat de fles niet eerder is opengemaakt).
·Gebruik geen ijsblokjes en eet geen ijs.
·Gebruik mineraalwater bij het tanden poetsen.
·Eet geen voedsel dat opnieuw is opgewarmd of dat al een tijdje heeft gestaan (bijna niet haalbaar in Verweggistan)
·Als je in een restaurant gaat eten, zoek er dan een uit waar veel mensen zitten. De kans dat etenswaren daar lang blijven liggen, is kleiner.
·Was altijd zorgvuldig de handen voordat je gaat eten of voedsel aanraakt en nadat u naar het toilet bent geweest. Handig zijn ook de desinfectie gels die je nu bij flessen kunt kopen bij de drogist
·Hete thee en koffie, gezet met kokend water, zijn veilig.
Onderweg heb je natuurlijk niet het echte gereedschap bij je om een verbogen derailleuroog te richten. Maar het kan ook met wat je wel bij je hebt:
Zet het achterwiel achterstevoren in de fiets om ruimte te maken, steek de spanner weer van de niet-derailleurkant door de naaf en weer vast
Schroef de derailleur los, kabel etc kun je gewoon laten zitten
Schroef je voorwiel (veertjes even opzij leggen) aan de pad. Als het tegenzit, dat ligt aan de naaf en de dop van de snelspanner, moet je misschien nog een afstandshouder (bv een dikke moer zoals hier, wat ringetjes, of een vlak stuk gereedschap) gebruiken
Buig aan het voorwiel totdat het weer evenwijdig aan het achterwiel staat. De krachten zijn laag, dus het voorwiel heeft hier geen moeite mee
Trek de derailleur bij het vastschroeven weer goed naar achteren, zodat de nok aan het draaipunt achter het uitsteeksel op het derailleuroog past
De Poolse keuken is een vette variant van de Duitse. Kotlet is standaard. Kotlet schabowy is een soort schnitsel, kotlet mielony is een gehaktbal. Beide worden geserveerd met aardappels(ziemniaky) in vet. Verder is er altijd soep. Rode-bieten-soep, de barszcz, is wereldberoemd maar is vreemd genoeg in de restaurants onderweg meestal niet te verkrijgen. Kapusniak, koolsoep is aan te raden. Andere soepen worden met de naam zupa aangeduid, bijvoorbeeld zupa fasolawa, is een vullende bonensoep. In een soep met de naam Flaczki is pens verwerkt en dat ruik je van verre. Salade(surowka) moet bijna altijd apart besteld worden. Als er vis op het menu staat dan is karper(karp) aan te raden. Meestal serveert men als ontbijt worst (kielbasa), knakworstjes (parowki) of bigos, een soort zuurkoolschotel met vlees en brood (chleb).
Kawa (koffie), herbata (thee), frisdranken, mineraalwater, bier en sterke drank zijn in elk etablisement te koop. Frisdranken en bier vaak ook in kiosken. Water uit waterleidingen is niet altijd betrouwbaar, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden. In de steden smaakt het vaak niet lekker. Dus, beter flessenwater.