Benodigdheden 2 appels, geschild en in parten 300 g zelfrijzend bakmeel zout 1 tl bakpoeder 2½ tl kaneelpoeder 50 g donkere basterdsuiker 3 gemberbolletjes uitgelekt en fijngehakt 45 g hazelnoten, grof gehakt 1 scharrelei, losgeklopt 175 ml melk 60 g boter, gesmolten + extra om te bestrijken 1 el kristalsuiker 1-2 dl schenk-of hopjesstroop extra nodig: muffinvorm
Bereiding: Snijd 12 dunne partjes uit de appel en snijd de rest in stukjes. Zeef het bakmeel met een mespunt zout, het bakpoeder, 2 tl kaneelpoeder en de basterdsuiker. Spatel de appelstukjes, de gember, de hazelnoten, het ei, de melk en de boter erdoor. Verdeel het over de 12 ingevette holletjes van de muffinvorm, leg een appelpartje op elke muffin en strijk ze met extra boter. Meng de rest van de kaneelpoeder met de kristalsuiker en strooi het over de muffins. Bak ze in een voorverwarmde oven (200°C) in ±30 min. mooi bruin en gaar. Serveer met de stroop.
Eind februari hebben wij een midweekje geboekt bij Landal Green
Parks.
Lekker er even tussenuit, alleen het weer zat ons niet mee.
Smiddags aangekomen, regende het pijpestelen.
De bungalow ligt in een mooi park met veel bossen rondom.
De rustieke bungalow was gezellig ingericht, met alles erop en eraan.
Vlakbij het park ligt het Natuurgebied Het Reestal. In deze rustige en landelijke omgevinggeniet u van een schilderachtige aanblik.
Heerlijk om te wandelen en fietsen; u zult zich verbazen over de vele routes!
Ook vertoeft u niet ver van het Nationaal Park De Weerribben waar u met een fluisterbootje Giethoorn kunt ontdekken.
Vlakbij IJhorst, in het plaatsje de Wijk is een Ooievaarsbuitenstation De LokkerijEr zijn diverse ooievaarsnesten in de gehele omgeving van De Wijk en IJhorst.
Verdere bezienswaardigheden zijn:
Meppel: Drukkerijmuseum en Subtropisch zwem-en recreatiecentrum Hesselingen.
Ruinen: Schaapskudde, Nationaal park Dwingelerveldmet bezoekerscentrum.
Dedemsvaart: De tuingalerie en de tuinen van Mien Ruys.
Ruinerwold: Museumboerderij De Karstenhoeve(een Saksische boerderij met zadeldak).
Giethoorn:
Edel-en sierstenenmuseum De Oude Aardeen diverse mogelijkheden voor punteren, rondvaarten en dergelijke.
Havelte: Hunebedden, schaapskudde Staphorst: een leuk plaatsje, waar nog steeds door oud en jong, een klederdracht wordt gedragen.
Zwolle: Ecodrome.
Kortom wij hadden te weinig tijd om dit allemaal te kunnen zien.
Ondanks de regen hebben wij toch nog genoten van onze midweek!
P.s. Iedere eerste zaterdag van de maand is er in IJhorst een markt met o.a. curiosa, antiek, boeken en planten etc.
De klederdracht in Staphorst is ook meer een aanwijzing voor de geslotenheid van de gemeenschap: men behoort tot een groep, die van de Staphorsters en het saamhorigheidsgevoel wordt door de eigen dracht versterkt.
Enkele jaren geleden was onze keus gevallen op het eiland Corfu. Het is het meest groene eiland van alle Griekse eilanden. Het heeft een bijzondere natuur en de mensen zijn er erg beleefd. Corfu verwierf grote faam toen het als vakantieoord werd uitverkoren door Europese keizers zoals Elisabeth, beter bekend als Sisi, die hier haar paleis liet bouwen om tijdens de zomervakanties hier te verblijven. Wij hadden een appartement gehuurd in Liapades, een klein dorpje aan de westkust van Corfu. Langs de strandweg van Liapades liggen gezellige tavernen, enkele winkeltjes en een supermarkt.De strandweg is licht hellend en komt uit op een prachtig zand/kiezelstrand, gelegen in een kleine baai. De ligging van ons appartement was schitterend, met direct uitzicht op zee. Vanaf het strandje kunt u met de taxiboot naar schitterende strandjes welke op een paar minuten varen van Liapades liggen.De meest bekende zijn Rovinjo Beach, Paradise Beach en Stelaria Beach.Op 1,5 km landinwaarts ligt het oude traditionele dorp Liapades, zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. De eigenaar en zijn vrouw , zijn aardige mensen. Ze wonen in Athene en zijn zomers drie maanden op Corfu. Hij rijdt in een oude rammelkast van een auto het eiland rond, een auto die hier niet weg op de weg zou mogen rijden. De westkust waar wij verbleven, is de meest indrukwekkende streek van het eiland. De kiezel/zandstranden zijn ingesloten door hoge in zee stekende rotswanden. De bevolking in dit gebied is nog traditioneel. Een groot deel van de bevolking leeft nog van de opbrengst van olijven, geiten, melk, kaas, witte wijn en worst. Paleokastritsa en Liapades, zijn twee van de mooiste plaatsen van het eiland. Paleokastritsa ligt 300 meter hoog.Op een schiereilandje ligt het Theotokosklooster dat is gewijd aan de Moeder Gods; de Theotokos. Het is er overdag erg druk, een goed idee is om het klooster bij zonsondergang te bezoeken. Het klooster is geopend van april tot oktober van 8.00 - 12.00 uur en van 16.00 - 20.00 uur. Ook het bijbehorende museum heeft deze openingstijden. In het museum worden beenderen, iconen, schelpen, oude boeken en een oude olijfpers tentoongesteld. Het klooster werd in 1228 gesticht, maar de huidige gebouwen zijn van de 17e en18e eeuw. Het klooster is niet meer in gebruik. De beheerder is een monnik, hij biedt de bezoekers een glas bronwater aan. De kerk heeft prachtige iconen en een beschilderd plafond. Corfu-stad, ook wel Kerkyra genoemd heeft ongeveer 36.000 inwoners en ligt aan de oostkust van het eiland. De oude stad ligt tussen het oude en nieuwe fort, het is hier een wirwar van smalle straatjes, met hoge huizen die Italiaans aandoen.Overal in de stad treft u pittoreske pleintjes en gezellige winkelstraatjes. Enkele van de bezienswaardigheden zijn de imposante Venetiaanse vestingen,de vele orthodoxe kerkjes en diverse beelden en monumenten. Bij de oude haven staat de nieuwe vesting, statig en heel imposant. Een bezoekje aan het gerestaureerde keizerlijke paleis Achilleion is beslist de moeite waard. Terug van een bezoekje aan het paleis begrijpt u waarom keizerin Sisi zo graag op Corfu verbleef. Elisabeth Amalie Eugenie (Sisi). De Oostenrijkse keizerin werd in 1837 geboren in München. Zij trouwde in 1854 met keizer Frans Josef I (1830-1916) van Oostenrijk. Van haar leven werd een gedramatiseerde reeks Sisi-films gemaakt.Traditionele volkskunst wordt er nog steeds beoefend en de bekenste voorbeelden hiervan zijn handgeweven stoffen, vloerkleden, gevlochten manden, sieraden en andere gebruiksvoorwerpen van zilver. In sommige dorpjes kunt u de jongelui van Corfu, gekleed in plaatselijke klederdracht hun volksdansen ten uitvoer zien brengen.
Zo valt zalm niet uit elkaar als je hem uit de pan haalt.
Dé manier om ervoor te zorgen dat je een stuk zalm in z'n geheel uit de pan krijgt: bak de zalmfilets eerst kort op de kant waar geen vel zit. Draai ze daarna om en laat ze garen op de kant met het vel. Als je deze volgorde aaanhoudt, komt de zalm gemakkelijk en heel uit de pan. Bak de zalm trouwens nooit te heet. Dan wordt hij droog en valt hij ook eerder uitelkaar.
Werkwijze: Bestrijk een springvorm ( 15 cm doorsnee) met margarine en bestuif hem met bloem.verwarm de oven voor op 160°C. Schil de appels, znijd ze in parten en sijd de appelparten aan de bolle kant enkele malen in. Boen de citroen met warm water goed schoon en rasp de buitenste schil eraf. Roer de margarine met de kwark, de twee suikers, de citroenschil en het zout zacht. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en roer het erdoor tot het deeg een gladde massa is.Doe het deeg in de springvorm en druk de appelparten met de volle kant naar boven in het deeg. Bak de appelcake 1 uur in de oven. Bestrooi de afgekoelde cake met poedersuiker. Snijd de cake in acht punten.Per persoon 180 kilocalorieen.
Crostini Pureer 100 gram olijven, de blaadjes van een bosje basilicum en 1 rood pepertje met wat olie. Rooster sneetjes stokbrood in de oven tot ze goudbruin zijn en beleg ze met de olijvenpasta.
Frisse Dip Snijd een komkommer in hele kleine blokjes. Snijd ook een half bosje munt fijn. Roer komkommer en munt door ca. een kwart liter yoghurt. Breng op smaak met komijn, koriander en zout. Lekker met naanbrood of tortillachips.
Zalmrolletjes Pureer wat gerookte zalm of een blikje zalm of tonijn en roer er mayonaise, peper, zout en een theelepel pittige mosterd door. Snijd met de kaasschaaf twee lange repen van een geschilde komkommer. Leg een wrap open op het aanrecht en smeer er een dun laagje van het vismengsel over. Beleg met de komkommer. Rol de wrap stevig op en snijd hem in plakjes.
Vandaag is het dan zover, de familie uit Zuid-Italië (Soverato) gaat vandaag weer naar huis.
De reis per vliegtuig was een geweldige onderneming, ze hebben daar echt van genoten. Na 14 dagen gelogeerd te hebben bij onze schoondochter en zoon, gaan ze dan vandaag weer met een koffer vol herinneringen terug naar huis. Ze hebben twee weken volop genoten, van alles wat Nederlands is, en dat is heel anders dan bij hun thuis in Italië. Ze hebben kennisgemaakt met Amsterdam, de mooie huisjes aan de grachten, zoals zij dat noemen. Ook het paleis op de Dam maakte grote indruk op de familie. Het onzettend drukke verkeer, dat zij in het geheel niet kennen. In hun dorp is alles even rustig, behalve zomers want dan komen er badgasten naar het kleine badplaatsje. Met de rondvaartboot varen door de Amsterdamse grachten was ook een hele belevenis.Zoals iedere buitenlander moesten ook zij eens de Amsterdamse wallen bekijken. Hoe was het mogelijk dat dit allemaal maar kon in Amsterdam. Verder zijn ze nog naar de Zaanse Schans geweest en daar hebben ze een molen van binnen kunnen bekijken,ze keken hun ogen uit. Een bezoekje aan de Amsterdamse voetbal Arena mocht natuurlijk niet ontbreken. Ze waren onder de indruk van dit majestueuse gebouw en wat een hoogte, dat was toch wel een beetje eng.
Hopelijk mogen wij de familie weer snel ontmoeten, het zijn ontzettend aardige en vriendelijke mensen.
In het Noord-Italiaanse Trentino vind je het prachtige berggebied van de Dolomieten. In de winter verandert deze mooie regio in een waar ski-paradijs. Het beschikt over wereldvermaarde skigebieden met goede, moderne faciliteiten, sneeuwzekere gebieden en....vrijwel altijd zon.
Omdat hier een behoorlijk aantal gletsjers ligt en op de skihellingen veel sneeuwkanonnen staan, kent de regio een lang wintersportseizoen. Dat begint al in december en eindigt pas in april. Op de Presena gletsjer is het zelfs mogelijk tot half juli op de latten te staan. De bekende skigebieden Dolomiti Superski en de Skirama Dolomiti Adamello-Brenta zijn beide (deels) gelegen in Trento en behoren tot de grootste aaneengesloten skigebieden in de Alpen. Met slechts twee skipassen kun je alle afdalingen verkennen. Ideaal voor skifanaten maar ook voor snowboarders. Voor hen zijn er speciale snowparks met onder andere een zeer uitgebreid aanbod van half pipes. De liefhebbers van langlaufen vinden een 500 km lang netwerk van langlaufpaden. Deze voeren heb dwars door de prachtige natuurgebieden. Met de Nordic skipas mag je overal komen. Behalve sportief bezig zijn, kun je in Trentino heerlijk eten en drinken in een van de gezellige restaurants of berghutten.
Verwarm de oven voor op 140°C. Snijd het vanillestokje open. Breng de room met de melk, de helft van de tafelsuiker en het vanillestokje aan de kook in een pan met een dikke bodem. Neem de pan direct van het vuur en roer erin tot de suiker is opgelost. Klop in een kom de rest van de tafelelsuiker met de eidooiers en het eiwit. Klop er een paar lepels van het roommengsel door en giet het in de pan. Vul 4 ovenschaaltjes met de créme. Zet de schaaltjes in een braadslee en vul deze met kokend water tot 1/3 onder de rand van de schaaltjes. Zet de braadslee 1 uur in het midden van de oven of tot de créme vast aanvoelt ( behalve het midden). Neem de schaaltjes uit de oven en laat ze afkoelen. Verwarm de grill voor.
Afwerking: Strooi de rietsuiker over de créme. Zet de schaaltjes onder de grill tot de suiker gesmolten is, of brand een laagje caramel op de créme met behulp van een (verf) brander.
Tip: Voeg eens een smaakje aan de créme toe, bv. een (citrus)extract of oranjebloesemwater.
Gebruik hiervoor een 3 D bril. Een 3 D bril is een bril van karton met links een rood venster en rechts een blauw of groen venster. U zult versteld staan van het resultaat.
Nacht of avond,middag of morgen maak je om de tijd geen zorgen Kraaienpoten, grijze haren laat je drijven door de jaren En heb je lak aan de kalender als je maar kunt zeggen Ik ben d'r
Snijd de mozzarella in niet al te dikke plakken en leg ze vervolgens op een servet om uit te lekken. Dat voorkomt dat de mozzarella tijdens de bereiding in de oven veel vocht verliest en de lasagne gaat lekken.
Een graafschap ten oosten van Wales. Daar waar Nederlands grootste grutter woont.
Het heeft een mooi en lieflijk landschap: heuvelachtig, omdat het tegen de Welsh Mountains ligt.
U kunt hier leuke uitstapjes maken:
De Black & White trail is erg leuk, langs die zwarte en witte dorpjes, vergelijkbaar met de Mergelroute in Zuid-Limburg. Of u kunt gaan naar de paardenraces op Cheltenham of het strand aan de Welsh Coast. Ludlow en Leominster zijn dorpjes met leuke pubs en goede restaurants. Aanraders: lam uit de Welsh Mountains en de Hereford Beef, met whisky of gin uit de buurt een perfecte combinatie.
De kathedraal van Hereford. Ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft tevens een paar kunstschatten die je nergens hebt. Zoals de Mappa Mundi, een van de oudste atlassen ter wereld waar Hereford het middelpunt is.
Slapen in Ford Abbey. In deze abdij uit de 11e eeuw nabij Pudleston kom je echt tot rust. Verder kun je er op hoog niveau eten. Pas wel op voor je hoofd want het plafond is namelijk erg laag.
Antiek shoppen in Leominster: beroemd vanwege de vele antiekshops.
Wandelen door de weilanden: deze streek is ideaal om te wandelen. Het leuke ervan is dat je hier bijna overal mag lopen. Dus gewoon door de weilanden langs de koeien.
Eten bij Left Bank Village: dit restaurant in Hereford met uitzicht op de rivier de Wye is een echte aanrader. Ook toegankelijk voor mindervaliden.
Slenteren door Ludlow: een gezellig dorp met een mooi kasteel. Bij de ruïne worden regelmatig stukken van Shakespeare opgevoerd.
2 bananen, gepeld ½ dl melk 1 bak vanillekwark (voor 4 personen) 8 Bastognekoeken, verkruimeld ½ el kaneelpoeder of cacao
Bereiding: Pureer de bananen met de melk en klop de kwark erdoor. Verdeel het koekkruim en het kwarkmengsel in laagjes over 4 schaaltjes. Eindig met een kwarklaag en laat de tiramisu in de koelkast in ± 30 minuten opstijven. Bestuif vlak voor het serveren met kaneelpoeder of cacao.