In het Noord-Italiaanse Trentino vind je het prachtige berggebied van de Dolomieten. In de winter verandert deze mooie regio in een waar ski-paradijs. Het beschikt over wereldvermaarde skigebieden met goede, moderne faciliteiten, sneeuwzekere gebieden en....vrijwel altijd zon.
Omdat hier een behoorlijk aantal gletsjers ligt en op de skihellingen veel sneeuwkanonnen staan, kent de regio een lang wintersportseizoen. Dat begint al in december en eindigt pas in april. Op de Presena gletsjer is het zelfs mogelijk tot half juli op de latten te staan. De bekende skigebieden Dolomiti Superski en de Skirama Dolomiti Adamello-Brenta zijn beide (deels) gelegen in Trento en behoren tot de grootste aaneengesloten skigebieden in de Alpen. Met slechts twee skipassen kun je alle afdalingen verkennen. Ideaal voor skifanaten maar ook voor snowboarders. Voor hen zijn er speciale snowparks met onder andere een zeer uitgebreid aanbod van half pipes. De liefhebbers van langlaufen vinden een 500 km lang netwerk van langlaufpaden. Deze voeren heb dwars door de prachtige natuurgebieden. Met de Nordic skipas mag je overal komen. Behalve sportief bezig zijn, kun je in Trentino heerlijk eten en drinken in een van de gezellige restaurants of berghutten.
Verwarm de oven voor op 140°C. Snijd het vanillestokje open. Breng de room met de melk, de helft van de tafelsuiker en het vanillestokje aan de kook in een pan met een dikke bodem. Neem de pan direct van het vuur en roer erin tot de suiker is opgelost. Klop in een kom de rest van de tafelelsuiker met de eidooiers en het eiwit. Klop er een paar lepels van het roommengsel door en giet het in de pan. Vul 4 ovenschaaltjes met de créme. Zet de schaaltjes in een braadslee en vul deze met kokend water tot 1/3 onder de rand van de schaaltjes. Zet de braadslee 1 uur in het midden van de oven of tot de créme vast aanvoelt ( behalve het midden). Neem de schaaltjes uit de oven en laat ze afkoelen. Verwarm de grill voor.
Afwerking: Strooi de rietsuiker over de créme. Zet de schaaltjes onder de grill tot de suiker gesmolten is, of brand een laagje caramel op de créme met behulp van een (verf) brander.
Tip: Voeg eens een smaakje aan de créme toe, bv. een (citrus)extract of oranjebloesemwater.
Gebruik hiervoor een 3 D bril. Een 3 D bril is een bril van karton met links een rood venster en rechts een blauw of groen venster. U zult versteld staan van het resultaat.
Nacht of avond,middag of morgen maak je om de tijd geen zorgen Kraaienpoten, grijze haren laat je drijven door de jaren En heb je lak aan de kalender als je maar kunt zeggen Ik ben d'r
Snijd de mozzarella in niet al te dikke plakken en leg ze vervolgens op een servet om uit te lekken. Dat voorkomt dat de mozzarella tijdens de bereiding in de oven veel vocht verliest en de lasagne gaat lekken.
Een graafschap ten oosten van Wales. Daar waar Nederlands grootste grutter woont.
Het heeft een mooi en lieflijk landschap: heuvelachtig, omdat het tegen de Welsh Mountains ligt.
U kunt hier leuke uitstapjes maken:
De Black & White trail is erg leuk, langs die zwarte en witte dorpjes, vergelijkbaar met de Mergelroute in Zuid-Limburg. Of u kunt gaan naar de paardenraces op Cheltenham of het strand aan de Welsh Coast. Ludlow en Leominster zijn dorpjes met leuke pubs en goede restaurants. Aanraders: lam uit de Welsh Mountains en de Hereford Beef, met whisky of gin uit de buurt een perfecte combinatie.
De kathedraal van Hereford. Ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft tevens een paar kunstschatten die je nergens hebt. Zoals de Mappa Mundi, een van de oudste atlassen ter wereld waar Hereford het middelpunt is.
Slapen in Ford Abbey. In deze abdij uit de 11e eeuw nabij Pudleston kom je echt tot rust. Verder kun je er op hoog niveau eten. Pas wel op voor je hoofd want het plafond is namelijk erg laag.
Antiek shoppen in Leominster: beroemd vanwege de vele antiekshops.
Wandelen door de weilanden: deze streek is ideaal om te wandelen. Het leuke ervan is dat je hier bijna overal mag lopen. Dus gewoon door de weilanden langs de koeien.
Eten bij Left Bank Village: dit restaurant in Hereford met uitzicht op de rivier de Wye is een echte aanrader. Ook toegankelijk voor mindervaliden.
Slenteren door Ludlow: een gezellig dorp met een mooi kasteel. Bij de ruïne worden regelmatig stukken van Shakespeare opgevoerd.
2 bananen, gepeld ½ dl melk 1 bak vanillekwark (voor 4 personen) 8 Bastognekoeken, verkruimeld ½ el kaneelpoeder of cacao
Bereiding: Pureer de bananen met de melk en klop de kwark erdoor. Verdeel het koekkruim en het kwarkmengsel in laagjes over 4 schaaltjes. Eindig met een kwarklaag en laat de tiramisu in de koelkast in ± 30 minuten opstijven. Bestuif vlak voor het serveren met kaneelpoeder of cacao.
4 eidooiers 75 g suiker 1 zakje vanillesuiker 250 g mascarpone 100 ml espresso, afgekoeld 125 ml slagroom 4 el koffielikeur 16 lange vingers cacaopoeder
Voorbereiden: In kom dooiers met suiker en vanillesuiker met mixer tot dikke, romige massa kloppen. Mascarpone met 2-3 el espresso losroeren en luchtig door dooiermengsel kloppen. In andere kom slagroom stijfkloppen en luchtig door mascarponemengsel scheppen. Mascarponemengsel minstens 1 uur afgedekt in koelkast zetten.
Bereiden: Rest van espresso door likeur roeren. Telkens kruislings 4 lange vingers op bord leggen. Espressomengsel over lange vingers sprenkelen. Mascarponemengsel erop scheppen en beetje cacaopoeder erover strooien.
Tip: Ook leuk om in coupes te serveren. Breek de lange vingers doormidden en doop ze vlak voor het serveren in het espressomengsel. Steek de koekjes nonchalant in coupes met het mascarponemengsel en strooi wat cacaopoeder over de bovenkant.
Pittige Siciliaanse visschotel uit de oven: Voor 4 personen
1 gesnipperd uitje 2 el olijfolie 2 el kappertjes 10 zwarte olijven zonder pit, in schijfjes 3 el peterselie 1 teen knoflook uit de pers 1 pak gepureerde tomaten 500 gram 1 el oregano 400 gr tortellini met ham of champignons 2 pakken viscuisine Siciliana zout en peper uit de molen
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180°. Zet 'n pan met ruim water en wat zout op voor de tortellini. Fruit de uisnippers in de olijfolie tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Roer de helft van de kappertjes, de olijven en de peterselie erdoor en laat even meebakken. Voeg nu de knoflook toe en de passato. Roer ook de oregano erdoor en laat het dan 10 min. op zacht vuur sudderen.
Kook ondertussen de tortellini in 6 min. niet helemaal gaar (ze zullen in de oven nog wat doorgaren). Schep de pasta uit de pan, laat even uitlekken en roer het dan door de tomatensaus. Vet een ovenschaal in met 1 el olijfolie en giet de tortellini met de saus in de schaal. Bestrooi dit met de helft van de parmezaanse kaas. Schep de vis erop en verdeel de achtergehouden kappertjes, olijven en parmenzaanse kaas erover. Zet ± 30 min. in de hete oven. Strooi vlak voor serveren de rest van de peterselie erover en geef er ciabatta bij.
Korporaalschap van kapitein Banningh Cock ( de zgn. Nachtwacht, 1642. Rijksmuseum, Amsterdam). Anatomische les van Dr. Tulp (1632; Mauritshuis, s'Gravenhage). Titus (beroemd portret uit 1655; Boymans- van Beuningen, Rotterdam) Joodse bruidje ( ca 1665; Rijksmuseum, Amsterdam).
Dit is maar een kleine greep uit de grote verscheidenheid van werken van Rembrandt van Rijn. Verder zijn er nog vele tekeningen, veel landschappen en etsen uit deze tijd in diversen Musea te bewonderen.
Rembrandt Harmensz. van Rijn geboren 1606. Nederlands schilder,tekenaar en etser, zoon van een molenaar In 1634 huwde hij met Saskia van Uylenburch ( gestorven 1642): van hun vier kinderen bleef alleen Titus (1641-1668) in leven.
Na 1645 leefde hij samen met Hendrickje Stoffels ( gestorven 1660); hun dochter Cornelia werd geboren in 1654.
In 1658 werd de kunstenaar failliet verklaard en moest hij zijn huis aan de Jodenbreestraat verkopen; sedert 1660 werkte hij formeel voor de kunsthandel die Hendrickje en Titus dreven om hem te beschermen tegen zijn schuldeisers.
Rembrandt stierf op 4 october 1969, vrijwel vergeten.
Pas rond het midden van de 19de eeuw is men zijn wezelijke betekenis gaan onderkennen.
Een land waar je de ruimte krijgt. In Zweden kun je kilometers maken. Wie een route uitstippelt over kleinere routes ziet veel meer van Zweden. Van Noord naar Zuid telt het land meer dan 1500 kilometer en het breedste deel is bijna 500 kilometer. Zweden is een perfect land voor natuurzwerftochten, grote fietstochten op de eilanden of rond de meren, of zeiltochten door het scherenlandschap. Zoals elk land aan zee heeft ook Zweden zijn eigen Riviera, maar dan wel met kleine vissersdorpen, namelijk de kuststrook aan het Kattegat en Skagerrak.
Mooiste stad van Noord-Europa Stockholm, zomerresidentie van het culturele Vattenfestival, is een heel prettige stad voor het gezin. De winkeltjes in de Västerlånggatan zijn bijna nooit dicht en het attractiepark en openluchttheather Gröna Lunds Tivoli is regelmatig het podium van Zweedse topartiesten. Stoombootjes vertrekken vanuit Stockholm naar toeristische doelen. Het merengebied is een walhalla voor de watersporter.
Wie het vissersland van Pippi Langkous op z'n zonnigst mee wil maken, mijdt de augustus regens en vertrekt tussen mei en juli naar het grootste land van Scandinavië.
Een kust met twee gezichten. Landschappelijk zijn er eigenlijk meer Costa Brava's.Zuidelijk strekken zich de eindeloze zandstranden uit. Ze worden afgepaald door de niet echt verfijnde architectuur van lowbudget hotels en appartementencomplexen. De grote zandstranden vormen het zuidelijke deel van de oudste toeristencosta. Noordelijk van Tossa de Mar wacht een 'stillere Costa Brava. De fotogenieke kust is ineens veel rotsachtiger. Ze bevat diepe inhammen met goudgele strandjes.
Sportief te water gaan kent aan de Costa Brava weinig belemmeringen. Of het nu om rustieke waterfietstochten gaat of om actievere sporten zoals jetskiën en parasailen. Je kunt er ook snorkelen en diepzeeduiken ( bijv. bij de Medeseilanden)
Vergeet niet ook eens uitstapjes naar het binnenland te maken, bijv. de steden Girona, Fiqueres en Barcelona of de uitlopers van de Pyreneeën.