Koffiedrinkers blijven geestelijk langer jong. Cafeïne remt de achteruitgang van de hersenen. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek onder 70-plussers. De bloeddruk voor vrouwen daalt juist door koffieconsumptie. Het bleek dat het geestelijk niveau van de koffiedrinkers minder snel achteruit ging dan dat van de anderen. Het bleef het best als de koffiedrinkers drie koppen koffie per dag dronken.
Bloeddruk
De onderzoekers gaan echter verder onderzoek verrichten om te kijken of het gunstig zou zijn cafeïne aan ouderen aan te bevelen om in de beste geestelijke conditie te blijven. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, heeft koffie ook geen negatieve invloed op de bloeddruk. Dr. Cuno Uiterwaal van het UMC Utrecht verrichte onderzoek. Uiterwaal constateerde dat vrouwen die meer dan zes koppen koffie per dag dronken een lagere bloeddruk hadden dan vrouwen die één tot drie koppen koffie dronken. Hoe meer koffie de vrouwen dronken, hoe lager de bloeddruk. Ieder extra kop koffie ging gepaard met een zichtbare verlaging van de bloeddruk.Merkwaardig genoeg vond dit fenomeen bij mannen niet plaats. De algemeen heersende gedachte dat koffie slecht voor de bloeddruk is, daarmee naar het rijk der fabelen verwezen.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180° C. verwijder met een appelboor het klokhuis van de appels. Zet de appels in de ovenschaal. Schep in iedere appel anderhalve eetlepel bosbessenjam en vervolgens de basterdsuiker. Steek de kaneelstokjes er als een steeltje in. Bestrooi de appels ruim met het amandelschaafsel. Bak de appels in 40 minuten gaar. Lekker met een schep zure room.
Een goede conditie helpt je de koudere wintermaanden door. Beweeg regelmatig, liefst in de buitenlucht. De extra zuurstof die je dan binnenkrijgt, is goed voor je weerstand. Door voor het eten te bewegen, neemt je lichaam de voedingstoffen beter op en worden afvalstoffen juist afgevoerd. En zorg voor voldoende slaap. Tijdens je slaap maak je rode bloedlichaampjes aan, zodat je natuurlijke weerstand op peil blijft.
Benodigdheden: 8 beschuitbollen moes van 500 g appels 50 g krenten 50 g rozijnen suiker kaneel boter
Snijd van de bollen het kapje af en hol ze uit. Roer de rozijnen en de krenten door de appelmoes en voeg suiker en kaneel naar smaak toe. Vul de bollen met dit mengsel en besmeer ze aan de buitenkant met boter. Besmeer het kapje aan de binnen-en buitenkant en leg het weer op de beschuitbol. Strooi wat suiker en kaneel over de bollen en bak ze een kwartiertje in een warme oven.
250 g mascarpone ½ tl kaneelpoeder ½ beker volle yoghurt aardbei á 500 ml 4 tl 4 vruchten extra jam
Bereiding: Klop de mascarpone met het kaneelpoeder los. Voeg al kloppend de yoghurt toe. Verdeel het mengsel over 4 glazen. Zet ze tot gebruik in de koelkast. Lepel vlak voor het serveren de jam erop.
Dit recept is voor de bereiding in een gewone pan, maar het gerecht kan natuurlijk ook prima in een snelkookpan worden klaargemaakt.
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
Bak 1 kg sucadelappen rondom bruin in 4el olijfolie.
Schep het vlees uit de pan en bak 3 in partjes gesneden rode uien en 2 teentjes geperste knoflook gedurende 5-10 min. in het achtergebleven braadvet. Voeg 2 rode paprikas en 4 ontvelde tomaten (alles in reepjes) en 2-3 takjes tijm, 15 fijn gesneden ontpitte zwarte olijven en wat zout en peper toe en bak alles nog 4-5 min. Leg het vlees terug in de pan en voeg water toe tot het vlees net onder staat. Stoof het vlees met het deksel op de pan 2 - 2 ½ uur tot het gaar is. Breng op smaak met zout en peper en strooi er voor serveren 2-3 el grofgesneden basilicum of peterselie over. Serveer met pasta of rijst.
De Schermer, Graft- De Rijp en de Beemster Werelderfgoed
In Noord-Holland, ten noorden van Amsterdam, ligt het land van Leeghwater, genoemd naar de waterbouwkundige Jan Adriaanszn Leeghwater (1575-1625) Hij woonde en werkte in het gebied. Leeghwater hield toezicht op de drooglegging van de Beemster en de Schermer en zag daardoor zelf hoe water in polderland veranderde. Zijn molens- verantwoordelijk voor het droogmalen van de grote meren-torenen her en der nog steeds boven alles uit. In de 21ste eeuw ziet het land van Leeghwater er nagenoeg nog hetzelfde uit als tijdens de wereldberoemde Gouden Eeuw.
Het land van Leeghwater bestaat uit de gemeenten Beemster, Graft-De Rijp en Schermer. Het landschap is echt Noord-Hollands met groene polders, de vele water-wegen en de hoge dijken. Gerestaureerde molens, statige stolpboerderijen met fraaie boerenerven en pittoreske dorpen wisselen elkaar voortdurend af. Er is een rijke variatie aan flora en fauna. Onder andere de grutto en de tureluur zijn vaste bewoners van het gebied.
Museummolen De museummolen ligt in de Schermer polder die in 1633 werd drooggemalen. Tot 1928 maalden 52 molens jaar in, jaar uit, om de schermer droog te houden. Van deze 52 molens zijn er nog elf over. Eén daarvan is de te bezoeken museummolen. Deze watermolen gelegen aan de Noordervaart nabij Schermerhorn, is de middelste molen van een zgn. molengang. Drie molens in dit geval die het water trapsgewijs opmaalden tot het in de boezem of ringvaart kwam. Tot 1928 funtioneerde dit systeem van getrapte bemaling met windkracht ongewijzigd. Pas daarna werd gekozen voor een moderne bemalingsvorm, drie elektrische gemalen namen de polderbemaling over.
Frankrijk in het klein Ook de Venetianen, de Britten en natuurlijk de Fransen zwaaiden er de scepter. Dat de Fransen dat nu nog doen ligt politiek een beetje gevoelig. Karakteristiek voor Corsica is dat de kust nog lang niet volgebouwd is. Tussen Solenzara en Bastia zijn alle kusten imponerend, met de westkust als topper. Rond Porto is het natuurschoon aan zee indrukwekkend. Corsica is eigenlijk Frankrijk in het klein, met als voordeel dat vervuilende industrie er ontbreekt.
De bergen klimmen er zo hoog dat er zelfs wintersportoorden zijn. Saai vlak land vind je alleen op de kustvlakten van Bastia en Aléria. De rest is vooral bergland, slechts ontsloten door kronkelige weggetjes en een voor kinderen schitterend treinspoor. Het eiland bestaat voor viervijfde uit massieve rots. Op gezette tijden komt Corsica in het nieuws door de enorme bosbranden.
Paradis de leau vive( De GR20 is een van de allermooiste Fransen langeafstandswandelpaden). Op zee gaan vele zeilen of, als het water kalm genoeg is, zeekajakken.
Een sport in opkomst is duiken. Het heldere water en de vele vissenscholen (helaas steeds minder koraal) verken je na een korte cursus.
Afgelopen vrijdagavond ben ik naar het laatste concert The Final Tour van BZN geweest.
Het was een echte happening!
Met o.a. Paerlydumm, Troubadour, Banjoman enz. Een avond om nooit meer te vergeten!
Na de aankondiging van Jan Keizer om na 40 jaar met BZN te stoppen, hebben ook de andere groepsleden gezegd niet verder te gaan met BZN. Velen zullen het verdwijnen van BZN ten zeerste betreuren. Er zal dus op gepaste wijze afscheid genomen moeten worden van een legendarische band. De BZN-ers doen dat door nog één keer flink uit te pakken. Door er een afscheidsfeest van te maken, dat menigeen nog lang zal heugen. Nog één keer samen: Carola Smit, Jan Keizer, Jan Tuijp, Jack Veerman, Dick Plat en John Meijer.
Ik wens de bandleden veel geluk ik hun verdere leven! .
Waarschijnlijk is mascarpone het bekendst als ingrediënt in het Italiaanse toetje tiramisu. Deze romige kaassoort bestaat al sinds 1600 en komt oorspronkelijk uit Lombardije (Noord-Italië) Maar sommige zeggen dat de naam van het Spaanse 'mas que bueno'is afgeleid, dat 'beter dan goed'betekent.
Eigenlijk is een aardbei een schijnvrucht. Wat wij de aardbei noemen, is in werkelijkheid het sappige en gekleurde weefsel van de bloembodem. De kleine pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes.
Wist u dat Spanje het grootste aardbeienland van Europa is? Jaarlijks worden er maar liefst 300.000 ton aardbeien geproduceerd.
Benodigdheden 2 appels, geschild en in parten 300 g zelfrijzend bakmeel zout 1 tl bakpoeder 2½ tl kaneelpoeder 50 g donkere basterdsuiker 3 gemberbolletjes uitgelekt en fijngehakt 45 g hazelnoten, grof gehakt 1 scharrelei, losgeklopt 175 ml melk 60 g boter, gesmolten + extra om te bestrijken 1 el kristalsuiker 1-2 dl schenk-of hopjesstroop extra nodig: muffinvorm
Bereiding: Snijd 12 dunne partjes uit de appel en snijd de rest in stukjes. Zeef het bakmeel met een mespunt zout, het bakpoeder, 2 tl kaneelpoeder en de basterdsuiker. Spatel de appelstukjes, de gember, de hazelnoten, het ei, de melk en de boter erdoor. Verdeel het over de 12 ingevette holletjes van de muffinvorm, leg een appelpartje op elke muffin en strijk ze met extra boter. Meng de rest van de kaneelpoeder met de kristalsuiker en strooi het over de muffins. Bak ze in een voorverwarmde oven (200°C) in ±30 min. mooi bruin en gaar. Serveer met de stroop.
Eind februari hebben wij een midweekje geboekt bij Landal Green
Parks.
Lekker er even tussenuit, alleen het weer zat ons niet mee.
Smiddags aangekomen, regende het pijpestelen.
De bungalow ligt in een mooi park met veel bossen rondom.
De rustieke bungalow was gezellig ingericht, met alles erop en eraan.
Vlakbij het park ligt het Natuurgebied Het Reestal. In deze rustige en landelijke omgevinggeniet u van een schilderachtige aanblik.
Heerlijk om te wandelen en fietsen; u zult zich verbazen over de vele routes!
Ook vertoeft u niet ver van het Nationaal Park De Weerribben waar u met een fluisterbootje Giethoorn kunt ontdekken.
Vlakbij IJhorst, in het plaatsje de Wijk is een Ooievaarsbuitenstation De LokkerijEr zijn diverse ooievaarsnesten in de gehele omgeving van De Wijk en IJhorst.
Verdere bezienswaardigheden zijn:
Meppel: Drukkerijmuseum en Subtropisch zwem-en recreatiecentrum Hesselingen.
Ruinen: Schaapskudde, Nationaal park Dwingelerveldmet bezoekerscentrum.
Dedemsvaart: De tuingalerie en de tuinen van Mien Ruys.
Ruinerwold: Museumboerderij De Karstenhoeve(een Saksische boerderij met zadeldak).
Giethoorn:
Edel-en sierstenenmuseum De Oude Aardeen diverse mogelijkheden voor punteren, rondvaarten en dergelijke.
Havelte: Hunebedden, schaapskudde Staphorst: een leuk plaatsje, waar nog steeds door oud en jong, een klederdracht wordt gedragen.
Zwolle: Ecodrome.
Kortom wij hadden te weinig tijd om dit allemaal te kunnen zien.
Ondanks de regen hebben wij toch nog genoten van onze midweek!
P.s. Iedere eerste zaterdag van de maand is er in IJhorst een markt met o.a. curiosa, antiek, boeken en planten etc.
De klederdracht in Staphorst is ook meer een aanwijzing voor de geslotenheid van de gemeenschap: men behoort tot een groep, die van de Staphorsters en het saamhorigheidsgevoel wordt door de eigen dracht versterkt.
Enkele jaren geleden was onze keus gevallen op het eiland Corfu. Het is het meest groene eiland van alle Griekse eilanden. Het heeft een bijzondere natuur en de mensen zijn er erg beleefd. Corfu verwierf grote faam toen het als vakantieoord werd uitverkoren door Europese keizers zoals Elisabeth, beter bekend als Sisi, die hier haar paleis liet bouwen om tijdens de zomervakanties hier te verblijven. Wij hadden een appartement gehuurd in Liapades, een klein dorpje aan de westkust van Corfu. Langs de strandweg van Liapades liggen gezellige tavernen, enkele winkeltjes en een supermarkt.De strandweg is licht hellend en komt uit op een prachtig zand/kiezelstrand, gelegen in een kleine baai. De ligging van ons appartement was schitterend, met direct uitzicht op zee. Vanaf het strandje kunt u met de taxiboot naar schitterende strandjes welke op een paar minuten varen van Liapades liggen.De meest bekende zijn Rovinjo Beach, Paradise Beach en Stelaria Beach.Op 1,5 km landinwaarts ligt het oude traditionele dorp Liapades, zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. De eigenaar en zijn vrouw , zijn aardige mensen. Ze wonen in Athene en zijn zomers drie maanden op Corfu. Hij rijdt in een oude rammelkast van een auto het eiland rond, een auto die hier niet weg op de weg zou mogen rijden. De westkust waar wij verbleven, is de meest indrukwekkende streek van het eiland. De kiezel/zandstranden zijn ingesloten door hoge in zee stekende rotswanden. De bevolking in dit gebied is nog traditioneel. Een groot deel van de bevolking leeft nog van de opbrengst van olijven, geiten, melk, kaas, witte wijn en worst. Paleokastritsa en Liapades, zijn twee van de mooiste plaatsen van het eiland. Paleokastritsa ligt 300 meter hoog.Op een schiereilandje ligt het Theotokosklooster dat is gewijd aan de Moeder Gods; de Theotokos. Het is er overdag erg druk, een goed idee is om het klooster bij zonsondergang te bezoeken. Het klooster is geopend van april tot oktober van 8.00 - 12.00 uur en van 16.00 - 20.00 uur. Ook het bijbehorende museum heeft deze openingstijden. In het museum worden beenderen, iconen, schelpen, oude boeken en een oude olijfpers tentoongesteld. Het klooster werd in 1228 gesticht, maar de huidige gebouwen zijn van de 17e en18e eeuw. Het klooster is niet meer in gebruik. De beheerder is een monnik, hij biedt de bezoekers een glas bronwater aan. De kerk heeft prachtige iconen en een beschilderd plafond. Corfu-stad, ook wel Kerkyra genoemd heeft ongeveer 36.000 inwoners en ligt aan de oostkust van het eiland. De oude stad ligt tussen het oude en nieuwe fort, het is hier een wirwar van smalle straatjes, met hoge huizen die Italiaans aandoen.Overal in de stad treft u pittoreske pleintjes en gezellige winkelstraatjes. Enkele van de bezienswaardigheden zijn de imposante Venetiaanse vestingen,de vele orthodoxe kerkjes en diverse beelden en monumenten. Bij de oude haven staat de nieuwe vesting, statig en heel imposant. Een bezoekje aan het gerestaureerde keizerlijke paleis Achilleion is beslist de moeite waard. Terug van een bezoekje aan het paleis begrijpt u waarom keizerin Sisi zo graag op Corfu verbleef. Elisabeth Amalie Eugenie (Sisi). De Oostenrijkse keizerin werd in 1837 geboren in München. Zij trouwde in 1854 met keizer Frans Josef I (1830-1916) van Oostenrijk. Van haar leven werd een gedramatiseerde reeks Sisi-films gemaakt.Traditionele volkskunst wordt er nog steeds beoefend en de bekenste voorbeelden hiervan zijn handgeweven stoffen, vloerkleden, gevlochten manden, sieraden en andere gebruiksvoorwerpen van zilver. In sommige dorpjes kunt u de jongelui van Corfu, gekleed in plaatselijke klederdracht hun volksdansen ten uitvoer zien brengen.
Zo valt zalm niet uit elkaar als je hem uit de pan haalt.
Dé manier om ervoor te zorgen dat je een stuk zalm in z'n geheel uit de pan krijgt: bak de zalmfilets eerst kort op de kant waar geen vel zit. Draai ze daarna om en laat ze garen op de kant met het vel. Als je deze volgorde aaanhoudt, komt de zalm gemakkelijk en heel uit de pan. Bak de zalm trouwens nooit te heet. Dan wordt hij droog en valt hij ook eerder uitelkaar.