Zaterdag 25 april
Het regent katten en honden in HongKong en dus nemen we rustig onze tijd om uitgebreid te ontbijten. Dit is nodig, want aan het uitgestalde buffet komt geen einde.
Vanuit het hotel kunnen we rechtstreeks in de vertrekhal van de ferry die we in de namiddag zullen nemen en dus gaan we al eens op verkenning. En zoals overal zijn ook hier de shops niet weg te denken, dus een goed tijdverdrijf met dit bar slechte weer.
We checken uit om 11 uur en laten onze bagage in bewaring, alleen onze leesboeken kunnen we nu goed gebruiken en we nestelen ons in de zetels in de lobby. Tot onze verbazing zien we de parpalus van de voorbijgangers verminderen en rond 14 uur klaart het op en zetten we een stapje in de Hongkongse straten. En we zijn er niet alleen
. een drukte dat daar heerst! Voetgangers, autos, autobussen
alles stapt en rijdt er door mekaar en soms kan ik wel begrijpen dat ze er monddoekjes dragen. De geur van de uitlaten is niet min!
Voor middagmaal stappen we toch nog maar eens de Mc Donald binnen want frieten met kippenvleugels lijkt toch weer wat westers. Eerlijk gezegd, we kunnen dit hier wel af en toe eens waarderen en weten nu dat er meer wordt verkocht dan van die torenhoge broodjes met hamburgers.
Na 15 uur, zoals beloofd, kunnen we onze visa voor China afhalen en weten we vast dat we vandaag nog terug kunnen met de ferry van 17u45.
Bij de aankomst in Zhuhai worden we opgehaald door Tony en de chauffeur en, zoals de echte Chinezen, vraagt hij of we al dinner gehad hebben. Hij vraagt of we graag paddestoelen eten en zo ja, we rijden naar een speciale gelegenheid,a mushroom restaurant.
Hier is geen plaats en we moeten wachten, maar dat is niet naar Tonys zin en na wat heen en weer gepraat belt een meisje naar een ander restaurant waar we wel dadelijk kunnen gediend worden. Van klantvriendelijkheid gesproken!
Ook dit is een bijzonder paddestoelenrestaurant, maar wat dat zal voorstellen weten we niet.
De grote ruimte zit helemaal vol en er is een luidruchtige menigte aanwezig. We worden dan maar onthaald in een VIP-kamer, dit is gewoon een afzonderlijke ruimte, wel rustig en nu op zn Japans ingericht, dus met een lage tafel en een gat in de grond om onze voeten te zetten. Op een vuurtje wordt een grote soepkom op de tafel gezet en dan begint het: eerst stukjes eend en dan wel 7 of 8 verschillende soorten champignons worden er toegevoegd. Ieder krijgt een sausje van notenjam en na een tijdje worden onze kleine kommetjes gevuld met de inhoud van de kom. Voor de eerste keer maken we kennis met dit soort eten, maar we vinden het wel lekker, alles draait hier rond champignons, zelfs de rijst is er mee gemengd. Als afsluiter worden hele bladen sla in de soep gelegd tot ze gaar zijn en dan is het iets makkelijker om ze met stokjes te eten!
Het is zaterdagavond en dat kunnen we merken aan de uitgangskledij van de jonge meisjes: kleurrijk met kousen tot boven de knie en minirokjes.
Om 21u30 worden we thuis afgezet en is ons Japans avontuur ten einde. Het was kort, maar toch weer indrukwekkend en we zijn deze ervaring dan ook weer rijker.
|