Zaterdag 6 maart
We nemen een rustig ontbijt thuis met Belgische koffie en een boterham met choco. Wat lezen buiten en tegen de middag wisselen we af met een wandeling. Toch nog even genieten van het mooie weer want vanaf morgen voorspellen ze zo maar efkens 10 graden minder! Wat in België echt niet mag gebeurt hier gewoon op de stoep: vuurke stoken. Twee vrouwen leggen hun papieren op een hoop en steken het in brand, niemand die daar van op kijkt! Ik geloof mijn eigen ogen niet, er is weer een terraske bijgekomen én er wordt koffie geschonken. We laten ons verleiden en krijgen gezelschap van de eigenaar, hij vertelt in zijn beste engels dat de koffie afkomstig is uit Macau en dat hij zelf zijn brood bakt. We bestellen dus een broodje en krijgen het in twee helften opgediend, geroosterd en rijkelijk gesmeerd met boter. Het beste dat we hier al gegeten hebben en echt lekker. Langsheen onze wandeling merken we aan de deuren van winkels en restaurants de nu al iets verdroogde mandarijnenboomjes. Blijkbaar is dit ook nog een overblijfsel van het Springfestival of het Chinees nieuwjaar, dus stel ik het me voor zoals de kerstboom met Kerstmis. De vruchten kunnen nu niet gegeten worden maar worden wel later in de zon gedroogd en op zout water gezet. Je kan ze dan kopen en het zou goed zijn voor één of andere kwaal. Op zijn Chinees dus
.!
Om 17 uur komt de Sunwaycar ons ophalen en na een tijdje verlaten we de goed berijdbare baan. Langsheen kleine en armoedige dorpjes en langs stoffige wegjes komen we uiteindelijk aan het restaurant. Als we hier al deze naam kunnen gebruiken
De kippen en de honden komen ons al tegemoet en we worden begeleid naar een achterliggend overdekt paalterras boven een vijver. Wie voor luxe kiest zal het hier niet vinden, maar wie komt voor lekker eten is op zijn plaats. De kippen worden in ingegraven barbecues gebakken en er is een keuze uit diverse groenten en zelfs aardappelen. We mogen aan de beste ronde tafel aanschuiven met zicht op de vijver. De gebakken kippen, twee, zijn wel op voorhand besteld en komen dan ook krokant en gesneden op tafel. En we zouden niet in ZhuHai zijn moest hier de vis ontbreken. We weten ondertussen al dat kip eten met stokjes niet gemakkelijk is, maar deze keer hebben we billen, vleugels en borsten zoals wij het kennen. Dus
. ik eet met de handen! En de beentjes spuwen we op de tafel
.. Voor de afrekening komt raden we naar de prijs, we zijn met 6 personen en hadden 2 kippen, 6 vissen, 3 soorten groenten en 3 grote bierflessen. Dit alles samen kost 160 RMB, wat voor ons 16 euro betekent. Wie kan beter
.? Onze tafelgenoten zijn terecht verbaasd als wij zeggen dat in België deze prijs nog niet voldoende is voor één persoon.
We sluiten de avond af in de bierstraat waar alle terrassen buiten staan en grote tvs uitnodigen voor karaoke. Op elke tafel staan de pokerspelen met dobbelstenen, het geliefde spel van de Chinezen. En ja, wij kunnen het ook en spelen mee
.. maar telkens je verliest moet je drinken. Gelukkig zijn de glaasjes klein en kunnen we ons weer versterken met allerlei snacks zoals frieten, rauwe groentjes of fruit. Om 21 uur sluiten we deze gezellige avond af en
.. het begint stilaan te regenen. Ons plan om te voet terug te keren valt letterlijk in het beetje water en we doen beroep op een fietstaxi.








|