Inhoud blog
  • Nieuw project!
  • Terug onderweg!
  • Spanje 15
  • Spanje 14
  • Spanje 13
  • Spanje 12
  • Spaans 11
  • Spanje deel 10
  • Spanje deel 9
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per jaar
  • 2012
  • 2010
  • 2009
  • 2008
    regelmatig op stap

    28-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste week Umbrië

    Het is niet slecht dat we, voor de volwassencursussen beginnen, er nog eens tussenuit muizen.We hebben de camper om te gebruiken en niet om in een stalling te laten staan. Vermits Umbrië al jaren op ons verlanglijstje staat en we de nodige documentatie in huis hebben om een draaiboek op te stellen is de beslissing snel genomen.

     

    Umbrië, het hart van Italië en de enige provincie die niet aan een zee grenst, moet men ooit beleefd hebben. Het is een groene streek bij uitstek omdat het gehele landschap, in de dalen en op de talrijke heuvels en bergen, beheerst wordt door vegetatie en bossen. Het landschap is weids, glooiend en rustgevend. Een land van heiligen, ridders en kunstenaars met grote namen.  We bezochten al fraaie steden met namen zoals Perugia, Orvieto, Todi en Livignano die stuk voor stuk de streek verrijken met de schoonheid van hun paleizen en monumenten. Ook in talrijke kleine en minder kleine dorpen, steeds op de top van een heuvel gelegen, heerst er een typische middeleeuwse sfeer die ze echt schilderachtig maken. Alle bezochte dorpjes hebben smalle kronkelige steegjes die met elkaar in verbinding staan met trappen, bogen en zuilengalerijen. De huisjes zijn dicht tegen elkaar aangebouwd en hebben vaak heel onregelmatige contouren. Dikwijls plakken ze tegen de rots aan. Geschiedenis, gebruiken, cultuur en kunst zijn hier alom tegenwoordig.

     

    Orvieto, een verplichte stopplaats tussen Rome en Firenze, schitterend gelegen op een heuvel van vulkanisch tuf.  Wat we daar te zien kregen is onbeschrijfelijk. Met een kabelspoor worden we de berg opgetrokken en bij het uitstappen valt de mond letterlijk open. De stad gaat er prat op een van de mooiste duomi van Italië te bezitten en dat is het minste wat we kunnen zeggen. Het is een parel van Italiaanse gotiek die met zijn imposante massa de smalle kronkelstraatjes lijkt te verpletteren. Je weet niet wat je het eerst moet bewonderen: de mozaïeken, de rozet of de talrijke bas-reliëfs. De mozaïeken hebben schitterende kleuren en zijn een dankbaar doelwit voor de vele fotografen. Het roosvenster is omgeven door nissen met beelden van apostelen en profeten. Over de bas-reliëfs die de vier pilasters sieren raak je niet uitgepraat. Kortom, je moet het gezien hebben.

     

    Waar we dachten ook regelmatig een fietstocht in te lassen, hebben we van ons voornemen moeten afzien. Om in Umbrië te fietsen moet je van goede komaf zijn. Niet alleen wegens het reliëf maar eveneens voor de warmte. In een temperatuur van 30° of meer zulke inspanningen leveren is niet aan mij besteed. Ik doe wel mijn hoed af voor diegenen die dat aandurven. Een enkele maal hebben we een wandeling gemaakt en dan nog in de late namiddag en we waren blij om nadien van een zalige douche te kunnen genieten.

     

    Net voor Perugia, de hoofdstad van Umbrië overnachten we in een piepklein dorpje naast een wijnboer. Ik moet geen tekening maken wat de bedoeling is en ja hoor, er volgt meer. Een lieve Italiaanse dame, ongeveer de eerste vriendelijke Italiaan die we deze week ontmoet hebben, komt ons opzoeken. In een heen en weergesprek vernemen we dat ze ook een camper heeft en daar heel gelukkig om is. Nadien nodigt ze ons uit om in dat dorpje van drie straten groot naar hun privé-museum te komen kijken. Het stevige slot wordt ontgrendeld en daar krijgen we alles te zien van de tijd van toen. Het begint met hun familieaangelegenheid in de jaren 1930 tot nu. Fier toont ze ons wat wij al lang kennen. Nadien opent zich een deur van hun privé-kapel waar haar ouders en grootouders in het huwelijksbootje zijn gestapt en tot slot trekt ze met ons naar een zolderkamer. Een ganse plek vol met het hele gebeuren rond Kerstmis, alles in elkaar gestoken door haar vader. Spinnen van wol, werken op de akker, de aanbidding van de wijzen, de kerststal zelf, alles is levensgroot uitgebeeld en blijft daar jaar in jaar uit staan. En dit is dan het slot van de dag alvorens we morgen richting hoofdstad gaan.

















    28-08-2009 om 12:20 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar gaan we weer!
    Zaterdag is een zwarte dag in het verkeer en we gaan ons vertrek dus maar uitstellen tot de dag nadien.
    Met het weer van onze vorige vakantie nog goed in ons geheugen geprent willen we nu cultuur, natuur en een zalig weertje aan mekaar koppelen. Umbrië is de bestemming. Ooit waren we in de ban van Toscane en vermoedelijk zal deze trip ons hetzelfde gevoel meegeven. Jammer genoeg kunnen we wegens omstandigheden maar een tienatal dagen van de streek proeven maar geen nood. Hopelijk mogen we de volgende jaren in een nog goede gezondheid tegemoet gaan en dan vliegen we er weer in. Waar we nu de smaak zullen te pakken krijgen kunnen we nadien de streek heel wat grondiger uitkammen. Dat is tenminste de bedoeling en jullie horen er nog van.

    De globetrotters

    29-07-2009 om 11:11 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Midden-Europa - laatste editie (een week vervroegd)

    Dobri’den Tsjechië

     

    En inderdaad, de voorspellingen waren juist; een ganse dag striemende regen, zonder ophouden en daarbij nog herfsttemperaturen. Waar blijft hier toch dat zomergevoel?

    Onder die natte hemel verlaten we de muziekstad Wenen en rijden we richting Moravië, het zuidelijk deel van Tsjechië. Zowel links als rechts van de baan zien we de wijngaarden, zowel op Oostenrijks als op Tsjechisch grondgebied. En dat de wijn er goed is hebben we de vorige dagen geproefd. Hij mag er zijn en de tijd dat er antivries inzat is lang voorbij.

     

    In Zuid-Moravië kennen ze een minder grote toeristenstroom dan in andere delen van het land en nochtans, de streek mag er zijn en fier zijn op wat ze in petto heeft. Er is minder industrie dan in andere landsdelen, ze is bezaaid met schattige dorpjes en het landschap oogt veel aangenamer. Zo ver het oog reikt zachte heuvels, net afgevlakte molshopen waarop de kleuren goudgeel en groen de hoofdrol spelen. Daartussen bedjes witte margrietjes afgewisseld met vuurrode klaprozen. Echt schitterend! Het zijn weiden als wiegende zeeën…

     

    Dat het merendeel van de bevolking hier katholiek is moeten we niet ver zoeken. Talloze kruisbeelden of godsdienstige monumentjes kruisen ons pad. De huisjes, want groot zijn ze niet, mooi verzorgd en opgesmukt in een fris kleurtje. Het is alles zo aantrekkelijk. Toch jammer dat we dat moeten doorrijden met datzelfde natte, vieze weer. Jullie kennen intussen dat liedje al wel maar dat we pech hebben met het weer kan niemand ontkennen. Het is zoals Wim zegt; nu zijn we al een maand op zoek naar zon en we hebben ze nog steeds niet gevonden, op enkele dagen na. Ik heb mezelf voorgenomen dat ik niet naar huis toe rijd alvorens minstens twee dagen met zon en temidden een schitterende natuur vertoefd te hebben. We zien wel of het lukt!!!???

     

    En nee hoor, het zal niet lukken. Vandaag begint het koud en grijs maar iets minder nat. Gekleed zoals in de herfst profiteren we ervan om een tweetal dorpjes te bezoeken die op het werelderfgoed van de Unesco staan. En daarbij vond ik Telc het aardigste stadje dat ik in Zuid-Moravië te zien kreeg. Het is opgebouwd binnen oude vestingmuren en aan de vier zijden rond het plein staan huizen met een opmerkelijke renaissancistische architectuur. De gevels allen in verschillende pastelkleuren afgewerkt. Echt het zien waard. Maar onze bezoeken waren nog niet afgewerkt en vluchten moesten we. Wij een internetcafé binnen om naar de weersvoorspellingen te kijken en die zijn uiterst slecht. We beslissen dus algauw om met het zoeken naar de zon te stoppen en huiswaarts te keren waar blijkbaar die gouden bol gul zijn stralen over ons landje uitspreidt.

     

    Maar wat voor een rot weer! Terwijl wij warm in de camper zitten kruipen de mensen buiten in hun jas van de koude. Het regent niet alleen onophoudelijk maar daarbij waait er zulke krachtige wind dat we ons in een late herfst wanen. We kunnen niet vlug genoeg thuis zijn maar dat zal wel nog eventjes duren. Het regent zodanig dat de ruitenwissers de watergolf niet kunnen verwerken. Op 600 meter hoogte zitten we al volledig in de wolken. Met onze lichten aan en heel voorzichtig rijden we verder en bijna hadden we prijs door watergladheid. De weiden lagen er overstroomd bij, het water in de rivieren behaalde een verontrustend peil en wij moesten zelfs de ontdamping van de buitenspiegels van de wagen aanzetten. Zomer noemen ze dat. En nochtans is de streek wondermooi, voor zover we de kans kregen om een glimp van de natuur in ons op te nemen.

    Zo rijden we tot aan de Duitse grens maar aan de oostkant van Duitsland is dat weer al even erg. We dachten te rijden tot we de zon te zien kregen maar het was te vermoeiend geweest. Nog een heel eind voor Regensburg hebben we een onderdak gevonden voor de nacht bij een aardbeienboer. Die wilden ons zo laat geen aardbeien meer verkopen maar morgenochtend hebben we terug kans en die laten we niet voorbij gaan.

    Nadien gaan we nog in enkele dagen rustig aan door mooie gebieden van het Derde Rijk rijden in de hoop daar nog wat moois en warms te kunnen meepikken. Schrijven ga ik niet meer doen. Het weer heeft gedurende die 5400 km die we afgelegd hebben, zulk een druk op ons moreel gezet dat de zin me nog ontbreekt om verder relaas uit te brengen. Het zal nu even wachten zijn op een volgende reis, hopelijk met meer zon en minder van die natte spetters.

    Dank voor jullie interesse en ik hoop dat je van mijn verslagen wat genoten hebt.







    25-06-2009 om 18:43 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    De rest van de fotootjes krijgen jullie hierbij















    22-06-2009 om 17:20 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Midden=Europa deel 8

    Voorgoed adieu aan Slowakije

     

    Zoals gezegd hebben we een rustdag ingelast. Het was zeer heet en geen temperatuur om veel in rond te lopen. Morgen vertrekken we richting Wenen. Ja, jullie lezen goed. Het volgende land komt eraan en zo schuiven we langzaam maar zeker terug richting heimat.

     

    Oh wee, we ontwaken op een drijfnat grasveld. De regen heeft weer zijn best gedaan. Onze beslissing is vlug genomen. Langzaam maar zeker rijden we Oostenrijk binnen en zoeken een goede standplaats om van daaruit Wenen onder de voet te lopen. Hoe het er in Slowakije uitziet weten we al maar de hoofdstad Bratislava kenden we nog niet. Wanneer er nu een stad is die op architectonisch gebied niets te bieden heeft en die NIET moet bezocht worden is het wel die stad; een aaneenschakeling van grauwgrijze woonblokken vanuit de tijd van het communisme, winkels amper waardig die naam te krijgen, een burcht die geen burcht is en mensen waarvan de grauwheid van het gelaat te lezen is.

    Maar we steken de Donau over en zijn op Oostenrijks grondgebied. Van een grenscontrole natuurlijk geen sprake meer maar we weten dat we in een totaal ander land zijn. De banen voelen weer als een vast tapijt, we genieten van een aangenaam reliëf, de bergen komen langzaam maar zeker terug in ons vizier, gemoedelijke dorpjes met fruitkraampjes enz… Maar de prijzen! Wat een verschil! Waar we in Slowakije 1 kg kersen kochten oor 3€ betalen we hier het dubbele. En dit om maar een voorbeeld te geven, de rest volgt dezelfde trend. Langs de weg mama hert en twee bambies die ons zielig in de regen staan na te kijken. De ooievaar in het veld doet net hetzelfde. En wij zitten lekker droog(gelukkig maar) terwijl het buiten blijft gieten.

     

    In Wenen aangekomen plaatsen we ons aan een park om U tegen te zeggen; 85 hectare groot en onvoorstelbaar mooi. We moeten wel tot ’s avonds wachten voor we het kunnen verkennen. Wanneer het eindelijk ophoudt met regenen, zijn we blij een frisse neus te kunnen halen, en maken we er een wandeling in. En wat voor een! Gedurende anderhalf uur hebben we gewandeld zonder ook maar een maal op dezelfde plek terug te keren en, het resultaat was dat het goed zoeken werd om de uitgang te vinden. Erin verdwalen is een koud kunstje. Maar dat stukje natuur is piekfijn in orde gehouden en onderverdeeld in verschillende thema’s; het thema dat we best verstonden was ‘liegewiese’ maar daar konden we niets mee doen wegens veel te nat. We bezochten de Japanse tuin, de allergieëntuin, een diergarten, een speeltuin(ook voor onze leeftijd!), filmstadt en noem maar op. Verder staan de liegewiesen vol met banken uit wit metalen draad in een mooie vorm gegoten, standbeelden smukken bepaalde hoekjes op en ga zo maar verder. Zoiets kan je je bij ons niet voorstellen of het ligt er vuil en beschadigd bij en nochtans hier lopen ook veel inwijkelingen rond.

    In de hoop op goed weer bereiden we ons nadien voor op het stadsbezoek van Wenen voor de dag nadien.

     

    En ja hoor, We staan op met een staalblauwe weliswaar frisse hemel en vertrekken bijtijds richting stadscentrum. Op de radio hoorden we dat het droge weer niet zou blijven duren en we trekken ons besluit. Met het openbaar vervoer rijden we naar de Stephantsplaz waar onze exploratietocht begint. Eerst nemen we een bus om nadien zonder wachten te kunnen overstappen op de metro om er te geraken. Dat vervoer is hier prima geregeld en België kan daar nog een voorbeeld aan nemen. We staan hier ongeveer op 10 km van het centrum en op 20 minuten waren we ter plekke. Il faut le faire! Al van bij het verlaten van de metro valt je mond open. We hebben deze reis al zoveel steden bezocht maar deze hier was het summum. Elk huis, elk openbaar gebouw is werkelijk een juweeltje. En zowal hier als in Budapest zijn de parlementsgebouwen de kers op de taart. Wanneer we moesten tellen hoeveel foto’s hier genomen worden zouden we versteld staan. Je geraakt er niet op uitgekeken.

    En telkens wanneer we denken ‘nu hebben we het gezien’ komen we op een ander binnenkoer of op een ander plein dat weer niet mag links gelegd worden. Tot hier toe de mooist bezochte stad van de ganse reis. En nu maar hopen op droog weer(van warm weer spreken we al niet meer) voor de volgende dagen. Maar volgens goed ingelichte bron belooft het weer niet veel zaaks. Intussen kan ik vertellen dat het al de ganse dag oude wijven regent en de hoogste temperatuur vandaag 12 graden bedroeg.

















    22-06-2009 om 17:18 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    19-06-2009 om 11:00 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    19-06-2009 om 10:58 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.




    19-06-2009 om 10:57 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.




    19-06-2009 om 10:55 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    19-06-2009 om 10:54 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Slowakije vervroegd vaarwel gezegd

    Wij die dachten een wandeling te maken in de Hoge Tatras kwamen bedrogen uit. Vanaf het ochtendgloren zijn we gewekt door hevige druppen op de camper. Daar valt alweer ons plan letterlijk in het water! Wim heeft er genoeg van en vertrekt, richting zuiden in de hoop daar zon te vinden. Schitterende prentjes leggen we vast op onze eigen harde schijf maar ook hier lukt het ons niet om van die zon te kunnen genieten want we vinden ze niet. Besluit: we zeggen het wondermooie Slowakije vaarwel en trekken richting Budapest.

    Vooraleer de grens van Hongarije over te steken maken we nog een halte te Banska Bystrica, een dorp dat vroeger de grootste koper- en zilvermijnen van Europa bezat. Alweer vinden we daar een schitterend marktplein omzoomd met fantastische gebouwen die getuigen zijn van een rijk verleden.

    De weg naar de Hongaarse grens was weer een echte kakkewalk, zo erg zelfs dat de tafel van de camper op de grond terecht kwam. Maar eens de Hongaarse grens over ondervonden we een hemelsbreed verschil. De banen waren een lust om over te rijden, net een rollend tapijt. De huizen oogden veel ordelijker en de tuintjes waren mooi verzorgd. De industrieterreinen lagen erbij zoals in het westen. Niet te geloven dat, eens de grens over, alles zo anders kan zijn. Het is er duidelijk aan te zien dat de Hongaren bij de eersten waren om toe te treden tot de Europese unie alhoewel ze nog steeds met hun vroegere florint werken. Voor de bevolking misschien best want eens die euro zijn intrede doet zien we de prijzen schrikwekkend stijgen. We moeten niet ver kijken om dat te beseffen. Nu is de bevolking hier blijkbaar veel welstellender dan hun buurland Slowakije waar ze al aan de euro toe zijn. Van de bevolking gesproken! In de dorpen lopen de vrouwen hier nog met die typische hoofddoekjes, naar achteren geknoopt, zoals wij ze kennen van op prenten. En roken is hier ook nog erg in trek net als in de vorig bezochte landen. Om hier aan de bevolking dits te maken dat roken de gezondheid schaadt, zal er nog veel water naar de zee moeten lopen. Enverder, hier zowel als in de vorige landen, lopen de vrouwen hier graag te koop met wat ze te bieden hebben. Hoe groter en bloter, hoe liever.
    De politie werkt hier heel wat intenser dan in het buurland. Constant ontmoeten we ze of horen en zien we ze met loeiende sirenen door de straten vliegen. Spring maar tijdig opzij want ze vliegen er nogal op los!!!

    De natuur is hier ook heel lieflijk. Geen vuiltje op de grond, zachte heuvels en alweer zeer groen. Alle landen die we deze vakantie aandoen hebben steeds dat diepgroene tapijt. Onze bedoeling is om morgen Budapest te bezoeken en men voorspelt zowaar echt zomerse temperaturen. Laat ons hopen dat het waar is en dat ze ook in Slowakije dat mogen meemaken want na dat bezoek trekken we terug die richting uit.

    En de voorspellingen waren juist. Bij het ontwaken schijnt het zonnetje al weldoend de camper binnen. Wat is dat lang geleden dat we zoiets nog mochten meemaken. Het wordt dus een topdag oor ons. Al om half negen zijn we op stap, gewapend met de nodige stadsplannen en reisgids. Eigenlijk missen we hier Paul Grard want er is hier zoveel te zien dat we een gids best zouden kunnen gebruiken. Maar ja, die zit duizend kilometer van hier en het is niet evident om vlug een telefoontje te doen om hem uit te nodigen.

    Budapest, dat geschieden is door de Donau bestaat dus duidelijk uit twee delen. Buda en Pest. Wijk per wijk hebben we de stad uitgekamd en genoten van al het moois dat ze ons te bieden heeft. Maar na een dagje stappen waren wij ook ‘gebudapest’. Foto’s en films hebben we met hopen en daar zullen we thuis nog heel wat uurtjes zoet mee zijn. Doodmoe maar voldaan trekken we naar de camping terug. Daar was het wat nagenieten, van een lauwe douche profiteren en na een rustpauze trekken we verder, richting Wenen. Wel kiezen we terug voor de Slowaakse kant van de Donau omdat we daar veel dichter bij de stroom kunnen rijden. En zo zie je maar, dagelijks vertoeven we in een ander land. Volgen wie volgen kan. Wel hadden we een ander probleempje. In Slowakije mag je niet vrij staan en we zoeken een camping. Was me dat een klus, nergens één te vinden. Tot ’s avonds half negen hebben we moeten bollen en doodmoe, en na wat navragen, zijn we dan toch eindelijk op een staanplaats beland. Gelukkig valt die erg mee en vermoedelijk gaan we morgen een rustdag inlassen. In Budapest stonden we op een camping midden in de stad. Het onthaal was beneden alles en we kregen amper ruimte om te staan. Hier hebben we een zee van plaats, we betalen de helft en worden met de grootste zorg ontvangen. Wat een verschil wanneer je eens uit het drukke en toeristische gebied weg bent.

    Over een paar dagen krijgen jullie het vervolgverhaal indien het weer ons toelaat van verdere plannen te maken.
    Foto in afzonderlijke bijlage, lukt hier anders niet

    19-06-2009 om 10:51 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
















    16-06-2009 om 12:04 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Midden=Europa deel 6
     

    Slowakije: zigeuners, natuur en behuizing


    Met de moed der wanhoop zijn we uit Wielepole in Polen vertrokken. Het was bitterkoud, er woei een felle wind en een dik pak grijze wolken kondigde niet veel goeds aan. Maar ja, de tijd loopt en we moeten ons programma afgewerkt krijgen.

    Onze nieuwe bestemming, Slowakije, spreekt me meer aan dan het zojuist bezochte land. En inderdaad… hoe dichter bij de Slowaakse grens hoe mooier het landschap. We naderen de Hoge Tatra en de Karpaten steken fier hun met verse sneeuw bedekte hoge toppen uit. Weliswaar, zien we ze niet tot boven want intussen is het nog amper 5°en grijs en donker weer. Jammer, jammer, drievoud jammer. Het landschap oogt hier zo mooi en dat we dat niet met zon te zien krijgen. Intussen is het in ons Belgenlandje goed aan het zomeren en wij bibberen hier uit ons vel. Nochtans, wanneer de lucht ook maar eventjes uitklaart is het van ‘kijk, wat een natuur’! Laat ons hopen dat het morgen klaarder en droog is en dat we erop uit kunnen trekken.


    De eerste indruk van dat nieuwe land is dat de natuur veel indrukwekkender en lieflijker is dan die van Polen maar de bevolking haal wat armer. In Polen waren er streken waaraan we niet meer konden zien dat ze in heropstanding zijn maar daar moeten we hier ver naar zoeken. Sommige dorpen bestaan nog louter en alleen uit die vermaarde woonkazernes van uit de tijd van het communistische regime. De mensen wonen er als in een sardienenblikje en alles is grauw, grijs en onverzorgd. Andere dorpen bestaan uit piepkleine huisjes, amper uit 2 of 3 woonplaatsen en daar leven ze dan met hun gans gezin in. Aan de stoeprand zijn heel diepe groeven waar op de plaats van elke voordeur een plank of enkele stenen overgelegd zijn om de toegang tot de woonst toe te laten. Die diepe groeven, gevaarlijk om er met een autowiel in terecht te komen, dienen dan als waterafvoer of om hun eigen afvalwater in weg te gieten. Ik ben echt geschokt wanneer ik hier nog die grote armoede zie en had niet verwacht dat het nog zo erg was. Hoe het in de grote steden gesteld is, weet ik nog niet want daar zijn we nog niet geweest.


    Wat de bevolking betreft valt er dadelijk één groot feit op, de zigeuners zijn hier nog duidelijk in het straatbeeld aanwezig. Ongeveer 1,7% van de bevolking bestaat uit Romazigeuners en ik was geschokt bij het zien van de sloppenwijken waarin ze gedropt zijn, alweer nog een overblijfsel van datzelfde communistische regime. Die sloppenwijken zag ik ook in Zuid-Afrika en deze hier kunnen er zeer goed mee vergeleken worden. Enkele konijnenhokken uit gegolfde plaat moeten dienst doen als woning. Daarrond een smerige troep, te vies om naar te kijken, laat staan erin te wonen. Hun uiterlijk is al even onverzorgd als hun woning en we blijven op onze hoede voor hun gekende kleine criminaliteit. Het moet voor een volk dat een nomadisch bestaan leidde vreselijk geweest zijn om in zulk een getto opgesloten te worden.

    Wie er niet in het straatbeeld verschijnt, zijn de mannen van de wet. In Polen zagen we die dagelijks maar hier bestaan ze amper vandaar ook dat de criminaliteit hier groeit. Laat ons hopen dat de regering daar verandering in brengt want het land is te mooi om door een nonchalance optreden de toeristen buiten te houden.


    Brrr 3,5°: bij het ontwaken; bitter koud maar een mooi blauwe lucht. We hebben er hoop op, er zit verbetering in het weer. Komen we uit ons bed of wachten we nog op wat zonnestralen? Een moeilijke keuze maar vermits we voor vandaag een goed gevuld programma hebben is de keuze vlug gemaakt. Opstaan mensen, het is tijd. Al bibberend maken we ons klaar en rond half tien vertrekken we voor een deugddoende trip van 3km om Levoca te bezoeken.

    Zoals de meeste steden in Slowakije heeft het stadje een prachtig marktplein. We wandelen de stadspoort door en we ontwaren een verrukkelijk middeleeuws plein omzoomd met aardige kleine burgerhuizen. De gevels zijn gedecoreerd met sgraffito en kunstig bewerkt. Elke gevel kreeg een ander kleurtje en het uitzicht is onvoorstelbaar. Maar mij kennende wil ik ook de rest van de stad zien en dan zien we de keerzijde van de medaille. De woonkazernes, bewoond door de marginalen uit de maatschappij, staan er troosteloos bij. Ook de piepkleine huisjes waar de cement van de gevels valt en bewoond zijn door zigeuners of andere mensen die het moeilijk hebben in de maatschappij laten een trieste indruk achter. En, zoals het meestal het geval is, hoe armer de bevolking hoe meer aan de drank. Verscholen in kleine hoekjes of verlaten straten staan de mannen, elk met een fles wodka van anderhalve liter in hun handen, al te drinken. Van in de voormiddag lopen ze er soms al ladderzat bij. Zoeken ze dan echt hun troost in de drank? Waarom kunnen die zigeuners zich niet aanpassen en werk zoeken in plaats van te drinken? Dat blijven voor mij onopgeloste zaken.

    Na de middag hebben we op aanraden van een bewoner, een wandeling gemaakt in het Slowaaks paradijs dit is de regio net onder de Hoge Tatra en zijn grote broer zeker waard. De bergen zijn niet zo hoog maar de zichten die we te verwerken krijgen zijn zo lieflijk en de panorama’s zo onbeschrijflijk dat we volop genoten. Het weer is intussen zeer aangenaam geworden en voldaan kijken we terug op een eerste dag schitterend lenteweer, ideaal om te wandelen en dat deden we ook. De 20 km die we afgelegd hebben waren meer dan welkom.


    Vanmorgen is het minder koud maar er drijven gevaarlijke wolken binnen. Is het mooi weer al over? We zien wel. Op het programma staat het bezoek van een burcht door de Unesco op de lijst van Werelderfgoed gezet en zeker waard om gezien te worden? Nadien rijden we richting Hoge Tatra en we hopen er morgen een mooie bergtocht te kunnen ondernemen. Is intussen onmogelijk wegens overvloedige regenval.

    16-06-2009 om 12:03 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Midden-Europa deel 5

    Laatste dagen Polen

     

    Crisis! Niets van te merken in Krakow. Na het trotseren van een monsterfile waar we stapvoets vooruit geraakten in het overvolle Krakow aangekomen. De ganse stad ademt geschiedenis. Het is een echte stad waar de huizen nog authentiek zijn in plaats van een fonkelnieuwe reconstructie en ze is een paradijs voor cultuurliefhebbers.

    Maar ook de shoppers vinden er hun gading. De oude lakenhal is met zijn tientallen kraampjes een aantrekkingspool wanneer je graag rondsnuffelt tussen al wat Poolse ambachtslui maar kunnen verzinnen en creëren. Het is eigenlijk een overdekte markt uit het begin van de 14de eeuw en staat op een uniek plein: Rynek Glowny.  Dat plein is één van de grootste pleinen dat Europa uit de middeleeuwen heeft overgehouden. Rondom verheffen zich statige neoklassieke huizen en het geheel toont een homogene fin-de-siècle sfeer. Jammer dat we voor de zoveelste maal deze vakantie weer eens goed uitgeregend zijn en ons bezoek vroegtijdig moesten afbreken. Alweer moesten we files trotseren om terug te keren naar de plaats waar we enkele dagen blijven uitrusten. Het is onvoorstelbaar hoe Polen op enkele jaren tijd zulk een autopark weten te ontwikkelen heeft. De wegen zijn echter nog niet aangepast en daar zit dan dat fileprobleem dat aan ons Belgen absoluut niet vreemd is.

     

    11juni. Het is hier een kerkelijk feest en gans Polen is stil. Niemand werkt en er is geen enkele zaak open. Door de plaatselijke bevolking zijn we uitgenodigd om naar de processie te gaan kijken en we herbeleven onze jeugdjaren. Een processie zoals wij die kennen uit de naoorlogse periode: kindjes in wit ornaat en bloempjes in het haar gaan heel devoot en mooi achter mekaar, kleintjes gooien bloempjes op de straat, daarachter de priester met de monstrans en twee begeleiders met een helm op. De allerkleinsten lopen in Poolse klederdracht en de gebeden en gezangen zijn niet uit de lucht. Een gebeuren zoals het in onze kinderjaren jaarlijks een wederkerende festiviteit was. En hoe was het weer voor de rest van de dag? Alweer onweer, voor de zoveelste keer. Van rijmen gesproken!

     

    De laatste dag met het zicht op de Tatra vanaf Polen. Een bezoek van de ondergrondse zoutmijnen staat op het programma. Vermits het koud en regenachtig is, blijft dat de enige doenbare activiteit. Een massa volk staat aan te schuiven om tot 130 meter onder de grond naar alle zoutsculpturen te gaan kijken. En niet alleen die sculpturen tellen; we lopen op een zoutstenen vloer door de kilometers lange goed gestutte gangen. Er is zo maar even 1 miljoen hout verwerkt om die klus te klaren. Verder is er een ondergrondse kapel in zout, een restaurant en uiteraard de gekende souvenirstalletjes. In een ondergrondse enorm hoge ruimte beluisterden we tijdens een klank- en lichtspel mooie aangepaste muziek van de Poolse componist Chopin.

    Tot in 1996 was men druk doende om zout te delven voor export. Omdat de Unesco het jammer zou vinden om die mijnen te moeten sluiten heeft men de export aan banden gelegd en wordt er nog alleen kleinschalig gewerkt. De gekende zoutlampen worden nog gefabriceerd en zouden een heilzame invloed hebben op onze gezondheid. Een probaat middel tegen eczeem, astma, allerhande allergieën en ze zijn luchtzuiverend. We hebben dan ook goed ingeademd tijdens die twee uur durende rondleiding die ons bezoek aan Polen afgesloten heeft.

     

    Qua natuur kan ik zeggen dat Polen een erg groen land is maar weinig bloemen te tonen heeft. Geschiedkundig heeft het veel te vertellen. Het kende een turbulente geschiedenis met afwisselend Oostenrijkse, Duitse en Russische overheersers en dat heeft zijn sporen nagelaten op de bevolking. Nu op naar het volgende land.











    13-06-2009 om 09:09 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Midden-Europa deel 4
     

    Een hoofdstuk apart: Auschwitz


    Zoals ik al vroeger vermelde niet echt iets voor mij. We zien zo al miserie genoeg wanneer we de TV aanzetten voor de nieuwsberichten En toch heb ik me laten meeslepen en het bezoek van Auswchwitz ‘ondergaan’. Normaal zou Birkenau volgen maar na een rondleiding van vier uur is een mens zo onderste boven dat de rest er niet meer bij kan.

    Auschwitz was een concentratie- EN vernietigingskamp en wat daar nu getoond wordt tart elke verbeelding. Het begon al met een film over de gewelddadigheden waarbij ik dacht ‘dat is genoeg’ maar dat was nog maar een begin en na de rondleiding komen er zoveel vragen en gevoelens naar boven dat men gaat twijfelen over de geaardheid van velen onder de bevolking.


    Wat krijgt men daar nu allemaal te zien en te horen?

    Het kamp, een vroegere legerkazerne, werd in 1940 uitgebreid door Poolse gevangenen maar bleek al vlug te klein. Door alweer die gevangenen, die aan een onmenselijk tempo moesten werken, werden er spoedig op alle gebouwen een verdieping bij opgezet en nog tal van andere barakken bijgebouwd. Een deel van die gebouwen werd door de SS, vóór de inname door de Russen, volledig vernield om de sporen van hun misdaden uit te wissen Enkele barakken en objecten die zeer bepalend zijn geweest in de geschiedenis van het kamp zijn op de oorspronkelijke plaats gereconstrueerd en die hebben we bezocht.


    In het vroegere Auschwitzkamp gingen de gevangenen dagelijks door een poort naar buiten om te gaan werken Boven die poort stond het cynische opschrift ‘Arbeit macht frei’ en daar begint de rondgang.

    Het was het grootste concentratiekamp van de nazi’s. Niet alleen voor Poolse gevangenen maar ook voor mensen van andere nationaliteiten en jawel, ook 25 000 Belgen werden naar hier gedeporteerd. Er is dan ook een ganse afdeling van de tentoonstelling daaraan gewijd.


    De meeste joden die naar het kamp gedeporteerd werden, stierven direct na aankomst in de gaskamers en dit zonder geregistreerd te worden. Vandaar dat het zo moeilijk is om vast te stellen hoeveel mensen er juist vermoord zijn. Schattingen van anderhalf miljoen worden genoemd.

    Velen onder hen arriveerden daar in de overtuiging dat ze zich in Oost-Europa mochten gaan vestigen en men bood hen werk aan in verzonnen bedrijven. De tot vernietiging gedoemden beseften dit niet en brachten alle kostbare spullen van thuis mee. Hun reisafstand bedroeg vaak meer dan 2 400 km en gebeurde in gesloten, verzegelde wagons waarbij onderweg geen voedsel werd verstrekt. Na 7 tot 10 dagen onderweg te zijn gebeurde het dat, bij het openen van de wagons kinderen en ouderlingen dood uit de wagens vielen. Misschien lelijk van mij om te zeggen maar dat zijn diegenen waarvan de lijdensweg het kortst geduurd heeft. Dadelijk werden hun kostbare spullen in beslag genomen en naar Duitsland gestuurd of opgeslagen.


    Bij de rondleiding hebben we de gruwelijkste dingen gezien. Op het model van de gaskamer zijn mensen te zien die op weg zijn naar een onderaardse ruimte waar ze zich moesten uitkleden. Ze waren rustig want de SS’ers hadden beloofd zich te kunnen wassen . Maar ze werden naar een tweede onderaardse ruimte gedreven die sprekend leek op een echte badruimte. Aan het plafond waren de sproeikoppen waar echter nooit water uitgekomen is maar wel Zyklon verspreidde, een uiterst giftig gas. De mensen stierven binnen de 15 à 20 minuten. Van de omgebrachten roofde men hun gouden tanden, knipten men hun haar af en namen hun ringen en oorbellen af alvorens ze naar de crematoriumovens gingen. Van dat alles zijn er foto’s te zien die je van je ganse leven niet meer vergeet. De producent van dat gas verdiende op 3 jaar tijd daarmee 300 000 DM. Had die mens dan geen eergevoelens of is het dan toch zo dat alles wijkt voor geld!

    Van dat menselijk haar werd in Duitse bedrijven kledingstukken geweven. De gouden tanden en kiezen uit de monden van de vergaste mensen werden omgesmolten tot gouden staven en de menselijke as gebruikte men als mest of men gooide er de omliggende vijvers en sloten mee dicht. AFSCHUWELIJK! Toen het Russische leger Auschwitz bevrijdde trof men in een magazijn nog 7000 kg haar aan, haar dat niet meer gelukt was om te verkopen aan het Duitse Rijk. Dat hebben wij daar zien liggen. Zo zagen we ook een magazijn vol met brillen, een ander vol met tand- en beenprothesen. Een ander lag vol met baby- en kinderkleding. Ook hun popjes en andere speeltjes vonden we terug. Ik kon daar niet vlug genoeg weg zijn. Hoe is het mogelijk dat men mensen zover drijft om dat alles te doen! Wat hebben die arme kindertjes trouwens gedaan om zo behandeld te worden? Kan een hersenspoeling zover gaan!


    Er zijn brieven bewaard gebleven waarin SS’ers zich tot de kampcommandant wenden met het verzoek om toewijzing van kinderwagens, babyartikelen en andere voorwerpen voor eigen gebruik. Ondanks de voortdurend vertrekkende treinen volgeladen met geroofde bezittingen bleven de magazijnen steeds overvol. We zagen barakken met duizenden paren schoenen, kledingstukken, borstels, scheerkwasten, reiskoffers met namen op van ouders, grootouders en hun kleinkinderen en vele andere voorwerpen. Dat raakt een mens en daarbij rijzen dan ook vele vragen.


    Een deel van de gevangenen werd na aankomst direct naar het kamp gebracht. Daar kwamen er velen om het leven door honger, door het zware werk dat hun krachten te boven ging, door straffen of door erbarmelijke hygiënische omstandigheden. Bij aankomst kregen ze al snel te horen dat ze in een concentratiekamp waren waaruit geen andere uitweg mogelijk was dan de schoorsteen van het crematorium.

    Diegenen die overleefden zaten volledig onder de luizen en hun eetrantsoen was beneden alles. Als ontbijt kregen ze een halve liter sap van een kruidenaftreksel, dat men koffie noemde. ’s Middags een liter dunne vieze brij die voor soep most doorgaan en niet door de keel te krijgen was, veelal gemaakt van verrotte groenten. Het avondmaal bestond uit 300 gr klef roggebrood met 20 gr worst of 30 gr margarine. Daarmee moest men het dan stellen en vaak onmenselijk zwaar werk verrichten. Stel je maar eens in hun plaats! We zagen foto’s die onmiddellijk na de bevrijding gemaakt waren, die vrouwen toonden met een gewicht tussen 23 en 30 kg, gewoon een geraamte met een huid over. Bah!!!


    In een andere barak zagen we foto’s van kinderen die samen met volwassenen in het kamp gebracht werden en dezelfde behandeling kregen en mishandeld werden. Sommige kinderen werden gebruikt voor misdadige experimenten. Ook volwassenen moesten dat lot ondergaan. Zo deed men sterilisatie-experimenten op joodse vrouwen om snel de Slavische bevolking uit te roeien. Men testte de uitwerking van medicijnen uit op de gevangenen. Zo wreef men de huid in met een giftige substantie en deed dan huidtransplantaties. Honderden stierven gedurende deze experimenten. Bij hen die overleefden stelde men blijvende gezondheidsproblemen vast of verminkingen. Waarvoor dan kiezen? De dood of als wrak door het leven gaan!


    Van woonomstandigheden gesproken! De eerste groep gevangenen sliepen op los stro op de betonnen vloer. In een zaal voor 60 personen sliep men met 200. Als deken kreeg men een stuk smerig kleed en de kampbevolking werd uiteindelijk drastisch uitgedund door ziektes en epidemieën. Oorzaken waren de erbarmelijke leefomstandigheden, de honger, te weinig bescherming tegen de koude en het voorkomen van ratten en ander ongedierte.


    De dodenmuur! Daartegen hebben leden van de SS duizenden doodgeschoten. Een gevangene kon om een kleinigheidje al worden omgebracht vb. voor het stelen van een appel, het doen van je behoefte tijdens het werk, het uittrekken van je eigen gouden tand om te ruilen tegen brood of om te langzaam te werken. Alle redenen waren goed.


    En zo kan ik blijven doorgaan met opnoemen wat we daar te verwerken kregen. Het is niet mijn gewoonte om zo in detail te treden maar hier vind ik het mijn plicht. Wat ik nu gezien heb zou de ganse mensheid moeten zien zodat het nooit meer zover kan komen.


    Voor de geïnteresseerden. Ik ben momenteel een boek aan het lezen over Stella Müller, een meisje uit Schindler’s list die al die gruwel meegemaakt heeft. Beter dan wie ook kan zij die toestanden beschrijven en het lezen ervan is niet weggelegd voor gevoelige zielen . Maar toch vind ik het een aanrader. Het zijn twee boeken. Het eerste: Door de ogen van een kind beschrijft haar leven vanaf haar tiende levensjaar in het getto en nadien in Auschwitz en het tweede,.‘Door de ogen van een vrouw’ daarin beschrijft ze het trauma dat ze in haar verder leven meedraagt. Eveneens het lezen waard.













    10-06-2009 om 12:53 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Midden-Europa deel 3
     

    Op verkenning in een onbekend land


    Onze eerste uitstap!

    De dag dat we Gdansk willen bezoeken zouden we vroeg vertrekken. Het is nl de viering van 20 jaar Solidarnosc en dat wordt in de stad gevierd met een grote optocht. Nog even de bandendruk controleren om na te gaan dat al dat schokken op die fantastische wegen voor geen gevolgen gezorgd heeft. Eén band kan wat meer druk gebruiken, we vullen bij maar wat merken we nadien! Alles verloopt goed tot het ventiel er terug op moet. Dat blijkt stuk te zijn. Alle druk verdwijnt, de band loopt leeg en daar begint de ellende. Met drie man is er te werken om het wiel los te krijgen en het reservewiel van onder dat geval van meer dan 3500 kg te halen. Onze Poolse helpers zijn heel gedienstig en we belonen ze met een fooi en een lekker Belgisch biertje. Hun pret kon niet op. Nadien naar de garage om de band te laten herstellen en geloof het of niet, voor 2,25€ heeft men dat werk hier geklaard. Vergelijk dat maar eens met de prijzen van bij ons! Uiteindelijk was het half twaalf wanneer we in Gdansk aankwamen. Onder een koude en natte hemel bezoeken we een schitterende stad met een rijk verleden maar alweer jammer dat we de juweeltjes van gebouwen niet te zien krijgen onder een stralend zonnetje. Dat zou zoveel meer te bieden hebben!


    Volgende dagen!

    4,5 graden en regen, regen, regen. We hebben er zo stilaan de buik vol van en blijven wachten op een straaltje zon. Maar nee hoor, het is ons niet gegund.

    We rijden naar Mazurië, het merengebied. Dat ligt in het noordoosten van Polen, grenzend aan Rusland en Litouwen. Blijkbaar veel te noordwaarts om toch maar van wat warmte te kunnen proeven. Het landschap is nogal saai. Al vaak dacht ik aan het liedje van Jacques Brel ‘ het vlakke land dat het mijne is’. Dat kunnen we best verplaatsen naar hier. Steeds maar eindeloze groene vlakten met daarboven een zwangere lucht van de vele regen. Voorlopig geen bergen te bespeuren. Pas wanneer we stilaan aan de meren komen wordt het wat heuvelachtiger. De echte bergen wachten ons waarschijnlijk op tegen de Slowaakse grens.

    Het blijft een ganse dag bitterkoud en wanneer we ter plekke een wandeling maken zijn we blij dat we onze warme spullen aangetrokken hebben.

    Ons logement op de camping valt best mee; reuzeplaatsen aan de boord van een meer en prima sanitair. Toch iets waar we blij kunnen om zijn en zo vergeten we de ellende van het natte weer.


    Na een rustige nacht bereiden we ons voor om de weg richting zuiden aan te pakken in de hoop daar wat warmte te vinden. Er wacht ons een lange trip van 500 km, dwars door centraal Polen, die we nooit op één dag geklaard krijgen. Het is hier constant 40 à 50km/uur rijden op die hobbeldebobbel wegen en zullen er gerust anderhalve dag mogen voor uittrekken. Maar we hebben tijd.

    In dat noordoosten van het land treffen we een totaal ander volk aan. Niet de Polen die we voordien ontmoet hebben maar een ruwer volk, veel norser, minder gedienstig en in alles op de russen lijkend. Niet erg aantrekkelijk en ze stralen weinig vertrouwen uit. De levensstandaard hier is heel wat lager dan in andere delen van het land. De bevolking is er armer en loopt er slordiger bij. Een tapijt wordt op straat uitgeklopt met een mattenklopper want een stofzuiger kunnen ze zich hier amper veroorloven. In de winkels is er minder keuze aan producten en de mensen kopen veel kleiner hoeveelheden. Alles een teken aan de wand.

    Op onze rit meer zuidwaarts en landinwaarts krijgen we eindelijk mooiere prentjes voorgeschoteld; een heuvelend landschap doorweven van talloze meertjes waarin de natuur zich steeds opnieuw weerspiegeld en, geloof het of niet, het weer verbeterd en een zonnestraal doet wonderen. Jammer dat er nergens stopplaatsen zijn om even te kunnen genieten van die talloze mirror lakes. De ooievaars lopen op de akkers en vliegen zelfs vlak voor onze auto voorbij. Een rustig wandelend hert is het volgend te mijden obstakel Wat verder een oude tractor op de ‘snelweg’ waar de koeien aan vastgebonden zijn. Zo loodsen ze hier blijkbaar hun vee naar de stallen en wij mogen stapsgewijs volgen. Op die manier hebben we een tweehonderd kilometers kunnen bollen en de rest zal voor de dag nadien zijn.


    Die dag kondigt zich al iets warmer aan maar blijft nog nat. Czestochowa, HET bedevaartsoord van het land, bezoeken we en alweer onder een grijze hemel. Het krioelt er van het volk en op alle mogelijke plaatsen is er een eucharisitie bezig.. De bevolking schijnt hier heel devoot met een grote eerbied voor de Heilige Maagd. Waar men bij ons in Scherpenheuvel allerhande waardeloze prullen verkoopt die met een godsdienst weinig of niets te maken hebben, verkoopt men hier vergulde rozen, uiteraard namaakbloemen, en die worden dan door een priester gewijd om zo als aandenken mee te nemen naar huis.


    Oswiecim of door ons beter bekend als Auschwitz staat op het programma. Ik kijk daar echt niet naar uit maar wanneer men het land doorkruist met een honger naar bezienswaardigheden mag dat niet opzij geschoven worden. Omdat het zo indrukwekkend is vind ik het belangrijk om in een volgend deel van de blog er over uit te wijden.

    Veel leesplezier en hopelijk met beter weer dan hier.


    Intussen zijn we twee dagen verder en het weertje doet zijn best. We lassen een pauze in aan de voeten van het gebergte in het zuiden om even bij te komen van het eerste deel van onze trip. Hier maken we kennis met een zeer hartelijke, hard werkende bevolking met een betere levensstandaard. Tussen de huizen staan al pareltjes van de nieuwe rijken met mooi aangelegde tuintjes. Het is voor de eerste maal dat we dat hier zien in Polen. De supermarkten bieden een ruime keuze en aan de kassa worden we zowaar voortgeholpen door een Nederlandssprekende kassierster. Ze had een paar jaar te Antwerpen en is met wat reservecentjes teruggekeerd naar haar land.


    Het volgende land dat op het programma staat is Slowakije en we hopen daar uitgebreid van de natuur te kunnen genieten.







    10-06-2009 om 12:50 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Midden - Europa deel 2

    POLEN: 40, 50 en 70 km/uur

    Niet erg gerust vertrekken we vandaag richting Polen. De twee laatste dagen waren we verwend met het weer en we dachten dat we de zon maar te grabbelen hadden maar oh wee! Al van bij de start ondervinden we wat ons te wachten staat. Er waait een strakke en koude wind, de lucht trekt dicht en we kunnen de zon op onze buik schrijven. Regen, regen en nogmaals regen. Af en toe een schuchtere poging tot stoppen maar nooit voor lang. Na het kopen van de zoveelste kilo lekkere en vooral goedkope asperges en aardbeien beginnen we aan onze kilometers.

    Het landschap laat een troosteloze indruk na. Is het nu door het weer of hebben we pech en kiezen we voor een baan waar niet veel te beleven valt? Ik weet het niet maar al vlug zijn we op het landschap uitgekeken. De ganse dag rijden we van het ene pover dorpje naar het andere. Waar we in Polen normaal gezien op gewone wegen 90 km/uur mogen rijden, valt het hier dik tegen. Constant lezen we ‘Kontrola Radorova’ met daarachter 40, 50 of 70 km/uur. Het vlot niets en we hebben heel wat kilometers te vreten. Bij ons merk je al vlug dat er toch snelheidsduivels zijn die de voorgeschreven maximum snelheid aan hun laars lappen maar hier houdt men er zich aan want de boetes zijn voor de inwoners van een land dat aan een heropstanding bezig is verschrikkelijk duur.

    Wat valt ons die eerste dag Polen zoal op?

    Zowel hier als in Oost-Duitsland, is men niet gierig geweest met het plaatsen van windmolens. Alvast geen overbodige kost want waaien doet het hier voldoende en daarbovenop is het goed voor het milieu.

    Vergeleken met ons Belgenlandje is het hier spotgoedkoop: diesel 0,810 €, 1 kg aardbeien 0,80 €, 1 kg asperges 1,60€, een brood 0,40€ en ga zo maar verder.

    De periode van lange files aan een winkel waar de rekken voor de helft gevuld zijn is voorgoed voorbij. In de grote steden rijzen de supermarkten uit de grond. Ketens zoals Intermarché, Carrefour, Liddl, Kaufhaus, Aldi, we vinden ze hier allemaal terug en ze hebben allen goed gevulde rekken. Alleen de prijzen zijn veel billijker dan bij ons.

    In de kleine dorpen is het wel nog anders. Daar moet men op de stoep een bord zetten met SKLEP-winkel of men ziet niet dat er iets te koop is. Wat er daar te koop is en of het wel een winkel is kunnen we van buiten niet merken. Meestal zijn het huisjes met tralies voor en zeer kleine ramen. Binnengaan is de boodschap om te gaan loeren wat er aangeboden wordt.

    Wat de woningen betreft: alweer een verschil tussen de stad en het platteland. De steden beginnen hoe langer hoe meer op het westen te lijken. De huizen hebben een opknapbeurt gekregen, sommigen hebben een tuintje en de panden met geschiedenis staan er verzorgd bij. In de dorpen daarentegen vinden we ofwel die echte woonkazernes waar tientallen gezinnen een onderdak vinden en waar op elk terrasje de was hangt te drogen of een resem vuilnisbakken staat. Ofwel leven ze in een peperkoeken huisje waar de elektriciteitsdraden buiten aan de gevel hangen te zwieren, de kalk van de muren bladdert en de gordijntjes er vaak belabberd voor de ramen hangen. Een opgewekt kleurtje zou niet misstaan.

    Ook bij het vervoer merken we dat verschil. In dorpen zien we de stootkar op de baan, heel veel fietsen, voetgangers die kilometers afleggen om hun dagelijkse boodschappen te doen en piepkleine autootjes. We zagen een Trabantje, een Fiatje 500 en nog andere exemplaren uit een automuseum of misschien wel in het westen gekocht of ge….! In de steden is de auto blijkbaar een statussymbool en zien we totaal andere vierwielers rondtoeren, niet te vergelijken met vorig genoemde exemplaren.

    De weg vinden in een stad is geen sinecure. Richtingaanwijzers moeten hier nog uitgevonden worden en wanneer men niet over een GPS beschikt is het echt natte vinger werk. Wat zijn we blij dat we naast ons GSP, lees: geplooid stratenplan, ook een GPS hebben met de banen van gans Europa. Het zou hier anders nogal wat geven!!! Daarbij zijn de plaats- en straatnamen niet te lezen laat staan uit te spreken. We missen constant een resem klinkers om het gezegd te krijgen.

    Over de toestand van de wegen had ik het nog niet. Wel; de grote hoofdaders liggen er al verzorgd bij maar die kleine baantjes!!! Op sommige plekken lijken ze op een dambord. Vele putten en gaten zijn gedicht maar hoe! Op de witte macadam zien we nu zwarte asfaltvlakken die nooit op gelijke hoogte liggen met de rest van het wegdek. We hobbelen van het ene vierkant naar het andere en hopen dat ons rijdend huis er heelhuids uitkomt. Zo hebben we onze eerste dag Polen gedurende uren zulk een wegdek moeten trotseren. Voorwaar geen lachertje voor chauffeur en begeleider. Van al dat schokken viel de GPS een paar keer uit en zoek dan maar je weg. Wanneer we dan uiteindelijk denken van die naden verlost te zijn krijgen we de welgekende kinderkopjes te verwerken, al even leuk. Is het om ons te paaien en dat slecht wegdek te vergeten dat de diesel zo goedkoop is! Met veel geduld en doorzetting zetten we dan onze weg verder.

    Men had ons bang gemaakt voor autodiefstal en we moeten wel op onze hoede zijn maar paranoïde gedrag is wel misplaatst. De "Policja" is duidelijk in het straatbeeld aanwezig en doet zijn werk plichtsbewust. Voor grootsteden kiezen we wel best een "parking strzezony", een bewaakte parking. Dat komt de arm der wet zelfs verwittigen en dat doen we dan ook graag.

    Dat zijn zowat onze eerste bevindingen. Vergeet ik nog te vermelden dat Polen rijkelijk bezaaid is met bossen en dat we kilometers lang door een groene tunnel rijden. Wel mooi maar van de verdere omgeving is er dan niets te bespeuren.

    Wordt vervolgd!

    06-06-2009 om 13:00 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Midden-Europa: deel 1
     OOST-DUITSLAND: groen is de hoofdkleur


    Na grondige voorbereidingen voor mijn examen Spaans eindelijk kunnen vertrekken. De spanning naar onze bestemming toe laat zich bij mij nog steeds voelen. Ik ga doodgraag met de camper op reis maar nu ben ik er niet echt gerust in. Laat ons hopen dat het een verkeerd voorgevoel is.


    Onze eerste dag was een reisdag met schitterend weer en vanaf het begin van onze trip hebben we al contact met de plaatselijke bevolking. We overnachten in een klein dorp tegen de grens van het vroegere DDR. Een prachtige 17de eeuwse hoeve is ons decor. Na een avondwandeling in een dorpje vol met vakwerkhuizen spreken we een echte Duitser aan, echt omwille van zijn corpus en zijn machogedrag, die daar op dat pleintje woont. We zijn immers benieuwd hoe het er hier aan toeging voor de val van de muur. We krijgen boeiende verhalen te horen en hij rijdt met ons dwars door de velden en bossen naar de plaatsen waar die imposante muur gestaan heeft. Het was een gewone auto maar de race leek meer op een 4X4 race. Indrukwekkend!!! We zagen het VOPO-pad, de STASI-torens en noem maar op. Waar vroeger op die plaats alle natuur weggespoten werd zodat de ontsnappingspogingen vlekkeloos konden gecontroleerd worden, heeft men nu bomen geplant en ziet de natuur er al heel wat lieflijker uit. Bij onze terugkomst worden we bij hem thuis uitgenodigd voor een glas bier (wat denk je dat die Duitsers anders drinken!) en krijgen we zowaar een heel speciaal geschenk. Hij overhandigt ons een stuk van die beruchte muur. Niet te geloven; dikke en stevig gevlochten ijzeren staven waren het materiaal waarmee de driedubbele afsluitingen gemaakt waren. We zijn heel blij met dat aandenken en zullen het thuis op een veilige plaats bewaren.


    Onze tweede dag hebben we zowat de ganse tijd dan op westers grondgebied, dan op het gebied van de voormalige DDR vertoefd. We moesten niet twijfelen in welk landsgedeelte we reden. Het verschil is enorm. West- Duitsland toont ons een welstellende indruk terwijl er in de voormalige DDR nog veel werk aan de winkel is. De banen liggen er slecht bij, echte lappendekens. Overal zijn de putten in het wegdek gevuld maar afwerken staat niet in hun woordenboek. We hobbelen en botsen van de ene naad op de andere. De hoofdwegen liggen er misschien beter bij maar wij houden het steeds bij kleine banen en die laten nog veel te wensen over. De huizen zijn klein en weinig verzorgd De mensen zelf zijn ook minder welstellend en komen ’s avonds met ons een praatje maken over hun verleden. Het weegt hen zwaar! De bonzen van voor de eenmaking zijn nu nog steeds bonzen en de armen blijven nog steeds arm.

    De natuur is wel wondermooi; groen is de hoofdkleur. Lichtgroen, fluogroen, donkergroen, lindengroen grasgroen, flessengroen, grijsgroen…. Ik wist niet dat er zoveel schakeringen waren van een en dezelfde kleur. Daartussen het weelderig bloeiende fluitenkruid en paarse lupinen die het geheel nog wat meer opvrolijken.


    De volgende dag bezoeken we Dresden. Al naargelang ik thuis al had opgezocht dacht ik daar niet veel te zien maar het omgekeerde is waar. Het moet in het verleden een schitterende stad geweest zijn en is het nu nog. De gebouwen zijn onbeschrijflijk mooi maar kunnen best een onderhoudsbeurt gebruiken. Ten tijde van het communisme heeft men blijkbaar geen belang gehecht aan de waarde ervan en ze staan er allen zwart bij. De stad staat wel overal in de steigers. Men werkt hard en de toekomst ziet er heel wat rooskleuriger uit.

    Wat het weer betreft: waar het in België al twee dagen schitterend is, moeten wij het hier wel stellen met fris(14°) en regenachtig weer. Stuur ons toch maar wat zon op.


    Berlijn staat op net programma voor de volgende dag. Oorspronkelijk vind ik het maar een grauwe stad maar we ontdekten nog maar alleen het gedeelte achter die beruchte muur. Eens in het vroegere westen viel mijn mond open. De gebouwen ongeloollijk verzorgd en velen met een grote historische waarde, anderen zijn hypermodern en stralen een grote rijkdom uit, weer anderen zijn in vrolijke kleuren geverfd en weerspiegelen zich in allernieuwste torengebouwen. Een vermoeiende maar leerrijke dag!

    Er is hier teveel te zien om alles op één dag af te haspelen en we besluiten om er morgen nog nog een dagje bij aan te b reien.


    Intussen is het dinsdag. We dachten op een paar dagen in Polen te zijn maar hebben in Oost-Duitsland zoveel schatten ontdekt dat we het jammer vinden van hier zo maar door te rijden.

    Eigenlijk wilden we eens wat natuur want tot hiertoe hebben we steeds maar steden bezocht. Berlijn heeft de grootste botanische tuin van Europa en die wordt onder de loupe gelegd. Een ganse voormiddag besteden we eraan en gaan moe maar voldaan naar de camper terug.

    GPS instellen voor de volgende bestemming: Potsdam, iets ten zuidwesten van Berlijn lijkt ons wel wat. Een stralende zon schijnt op ons bolleke. Bedankt Belgen die voor ons gezorgd hebben. Wat ziet het er allemaal veel fleuriger uit onder een blauwe lucht met een grote gele bol in. De stad is voor ons een openbaring maar, wat al bleek in de andere delen van het voormalige oosten wordt hier nogmaals beaamd. Nog tientallen jaren hebben ze hier nodig om de gebouwen de pracht en praal te geven die ze verdienen. Maar ze werken eraan en daarvoor zal er tijdens het communisme geen geld geweest zijn. Vroegen die partijbonzen niet wat veel! Schloss sanssouci mag nooit ontbreken bij het bezoeken van die stad. Woorden schieten tekort en ogen hadden we te weinig. Op een domein van 72 hectare staan juweeltjes van ‘schlossen’, zeg maar kastelen en bijgebouwen. Allen staan ze te wedijveren wat betreft hun grandeur en hun levensgrote beelden. Moe wordt je er maar het zou zonde zijn om zulk een bezoek op enkele uren af te haspelen.

    Bij het verplaatsen meer naar de grens van Polen toe rijden we weer constant in het groen; bossen, velden, weiden… noem maar op. Het staat er allemaal in een fris lentegroen ons tegemoet te lachen; een echt plezier om door te rijden! Alhoewel de chauffeur heel attent moet zijn. In Duitsland rijden ze zeker niet tegen 1OO km/uur. Tel daarbij de drukte en we weten dat Wim niet achter zijn stuur moet slapen.

    Morgen zijn we dan in het volgende land: Polen. En nu maar hopen dat ze daar ons rijdend huisje niet beroven.

    Einde van Oost-Duitsland.









    04-06-2009 om 13:03 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe plannen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het weekje Tsjechië dat we achter de rug hebben was zulk een meevaller dat we nieuwe plannen smeden.
    Het voorjaar loopt op zijn einde en dan trekken we er met de camper op uit. Onze wensen komen deze keer wel niet overeen. Ik had graag de Abruzzen leren kennen of het binnenland van Spanje sprak me ook wel aan. Ik volg momenteel Spaanse cursus en vermits er twee maanden vakantie voor de deur staan had het niet slecht geweest dat ik tijdens die maanden ook wat aan die nieuwe taal wat kon werken. Maar, we zijn met twee en ik heb het pleit niet gewonnen.
    Wim droomt er al lang van om de hanzesteden van Polen eens te gaan bekijken en hij haalt zijn slag thuis.  De voornaamste plekken van Polen staan op het programma, nadien steken we over naar Slowakije en gaan we dat land onderste boven rijden.  Het laatste land in de rij is Tsjechië en dat gaan we dan verder uitdiepen. Zoals jullie zien een goed gevuld programma. Erg gerust ben ikzelf er niet in. We hebben al zulke rare verhalen gehoord van midden-Europa dat ik met een ongerust gevoel vertrek. Stel je voor dat we na een dgtocht ter plekke komen en dat onze camper intussen nieuwe eigenaars gekregen heeft. Dan staan we daar mooi. Ik zal er maar niet teveel aan denken en voorlopig mij concentreren op mijn taalexamen dat over drie weken op het programma staat. Daar zal ik mijn handen al mee vol hebben!
    Dus zullen jullie na dit berichtje moeten wachten tot juni om het vervolgverhaal te lezen te krijgen. Intussen bereiden we verder onze trip voor.
    NOTA: hierbij zien jullie een foto van onze reis naar Tsjechië

    03-05-2009 om 17:34 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een weekje Tsjechië
    Reisdag naar ons verblijf

    Zoals beloofd krijgen jullie nu een verslag van een kort tussendoortje. Onze jongste dochter had een huisje gehuurd te Tsjechië en de twee HAO'S (lees: hyperactieve oudjes) mochten mee. Duizend kilometer moesten we overbruggen met een schat van een hond tussen ons in.  Dat dier heeft een ganse weg rustig geslapen terwijl onze chauffeur kilometers aan het vreten was. Gelukkig  zijn de weergoden ons gunstig en krijgen we een stralend  weertje voorgeschoteld voor onze reisdag en daar bovenop zijn het super gemakkelijke wegen om te rijden. Dat maakt dat we, in een tijd die we niet durfden voorop stellen, ter plekke zijn. Vanmorgen om drie uur uit de veren want het wordt een lange dag. Alles verloopt zo vlot dat we reeds om zestien uur in Oost Bohemen zijn. Wie zou dat verwacht hebben!

    Met de route in de hand zoeken we de eigenaar van ons huisje op en dat is geen sinecure! De banen worden wegen, de wegen worden weggetjes en wanneer we uiteindelijk een steile afdaling achter de rug hebben, staan we aan huisje nr 30. Ons beste Duits bovengehaald om de sleutel te vragen maar dat is niet nodig.  Een flinke Nederlander wacht ons op en we krijgen de nodige richtlijnen, jawel, in onze moedertaal. Het huisje vinden is niet evident: ik zal even voorrijden want alleen vinden jullie dat niet, zo spreekt de heer. Als eerste euvel moet de chauffeur de auto gedraaid krijgen in dat 'steegje'. Eens dat achter de rug begint het ritje naar ons onderkomen. Wij die dachten dat we voor de baan het slechtste van het slechtste gekregen hebben wanneer we naar de eigenaar rijden, trekken de ogen wijd open. Waar die man met ons naartoe rijdt is ongelooflijk! Eerst geeft hij ons enkele  rij-instructies en achteraf gezien isdat wel nodig. Sommigen geraken de berg op, zo zegt hij, en wanneer dat niet lukt laat je de auto maar wat lager staan. De spanning in de auto stijgt ten top en is niet ongegrond.
    Van een smal steegje kunnen we al niet meer spreken. Het pad wordt steeds smaller en vooral slechter. De ondergrond is een echte modderpoel waar we twee rijsporen moeten in vinden. Hoe dicher bij  het huisje, hoe slechter het pad. Drie pogingen zijn er nodig om boven te geaken en net wanneer onze chauffeur denkt het op te geven, lukt het hem plots. Grietje en ik durven terug te praten en we zijn met z'n allen blij zonder kleerscheuren onze bestemming bereikt te hebben.

    Wanneer we ons huisje zien is alle angst vergeten. Temidden van een schitterende natuur waar de herten wild in het rond lopen staat een geel geverfd huisje; een luxe in vergelijking met de woningen(wanneer we die zo kunnen bestempelen) die we langs gereden zijn. Alles netjes in orde en na een uitgebreide uitleg mogen we beginnen uitladen.
    Vermits het nog vroeg is en mooi weer beperken we dat uitladen tot het hoogst noodzakelijke. We trekken de wandelschoenen aan en vertrekken dadelijk op verkenning . Onze mond valt open bij het zien van de omgeving, dit is een echte prentkaart en wanneer het weer wat zal meezitten, zullen we voorzeker een mooie week tegemoet gaan.






    07-04-2009 om 00:00 geschreven door Dette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/03-18/03 2012
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 09/11-15/11 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!