Naar aanleiding van een vraag van een geintresseerde :
Overval op het postkantoor te Geetbets op 8/4/1944 (vervolg.....)
De juiste toedracht zullen wij waarschijnlijk nooit achterhalen. Ik weet niet of je de reputatie van de betsenaren een beetje kent, maar zij staan erom bekent zeer zwijgzaam te zijn. Zo is er zo een 40tal jaren geleden een dubbele moord gepleegd op een bejaard echtpaar. Iedereen wist wie het gedaan had en niemand sprak. Het is tot op heden onopgehelderd alhoewel het gerucht onlangs liep dat de moordenaar van toen begraven was. Zoveel men zwijgzaam was evenzeer werd er tegen de sterren op geroddeld. Dit maar om te zeggen dat er veel verteld wordt, maar weinig als waar publiek gemaakt wordt (alle facebook berichten, fake news en ander getwitter verbleken hierbij).
Eerst even de zaken waar we zeker van zijn: op 8/4/1944 zijn vier gewapende mannen het postkantoor in het spoorwegstation van Geetbets binnengevallen. Twee gingen naar buiten de wacht op het perron optrekken, Albert Lavigne en Isidoor Bamps. De twee anderen, Dominidus Knaepen en Albert Gilissen, blijven binnen en gijzelen de postbedienden. Op dit ogenblik rijdt een onaangekondigde trein het station binnen. Er wordt geschoten en de twee die de wacht hielden op het perron zijn neergeschoten en levensgevaarlijk gewond. De twee die binnen de postbedienden onder schot hielden sloegen zonder buit op de vlucht. Er was op het ogenblik veel geld in het postkantoor aanwezig omdat er een uitbetaling was van .....?
Ik weet 100 % zeker van mijn vader die waarnemend stationchef was dat de trein niet voorzien was en buiten de normale dienstregeling reed en dat er gewapende SSers in de trein zaten (bewaking van vervoerde goederen ??). Van mij moeder die als bediende aanwezig was in de post weet ik dat er niets meegenomen is en dat er van de passagiers op de trein niemand binnen geweest is of de trein verlaten heeft, en de trein onmiddellijk terug vertrokken is. Dit opent een waaier aan veronderstellingen. Het was puur toeval dat die trein juist op dat ogenblik het station binnenreed en de bewakers dachten dat hun trein overvallen werd en de overvallers dood geschoten hebben, of heeft de jonge Isidoor Bamps voor wie het een van de eerste opdrachten was, gepanikeerd en geschoten, waarop de duitsers? of rijkswachters terugschoten ? Dit lijkt weinig waarschijnlijk, maar mogelijk.
Volgens mijn ouders, maar zij konden dit niet hard maken omdat er geen bekenden bij waren en geen enkel bewijs, waren de duitsers, de bezetters op de hoogte dat er een overval zou plaatsvinden en hebben zij ingegrepen met een voor hun totaal veilig manoever, goed beschut in een trein en gewapend.
Dan rijst de vraag : waarom is de trein onmiddelijk na het neerschieten van de twee leden van het geheime leger, doorgereden en hebben zij geen actie in het station ondernomen ? Achteraf is er ook geen onderzoek geweest, bizarre.
Nog steeds volgens mijn ouders, maar nu zitten volop in de speculatie, zou ofwel iemand van binnenuit het Geheime Leger de duitsers gebrieft hebben, of wisten ze het door spionage. Dat ze de anderen ongemoeid gelaten hebben en er geen onderzoek gekomen is om de overvallers te straffen spreekt dit tegen. Was het een bewuste executie van Albert Lavigne en was Bamps de ongelukkige die het vuur opende of terug schoot? Waarom most Lavigne dood?
Is hij in het hospitaal van Diest het zwijgen opgelegd, omdat hij het door had?
In elk geval het officiele verhaal is weinig geloofwaardig, men heeft het toeval een handje geholpen. Maar wie en waarom? Men suggereert ook dat iemand van plan was zich persoonlijk met dat geld te verrijken, maar dat niet doorgegaan is.
Als iemand andere aanwijzingen heeft ze zijn altijd welkom.
Ik heb de grafrede ooit gelezen maar ik weet niet meer waar. ik ga terug zoeken. Iemand die er in Diest bij geweest is kan misschien helpen.
Dit leest als een betere misdaadroman
Overval op het postkantoor te Geetbets op 8/4/1944Â (vervolg.....)
Hierbij wat fotos die je vrij mag gebruiken. Mijn vader was Emile Guilmet en mijn moeder Bertha Bamps.
Als je heel goed kijkt zie je op foto van het station op de zijgevel de gedenkplaat. De linker zijde van het gebouw was de post en de RTT; de telefooncentale, Geetbets was een aparte zone binnen de regio Hasselt. Spijtig maar het station is afgebroken en de gedenksteen is nu ingemetseld in de muur van het gebouw van de opslagruimtes van de gemeente, schande.
Momenteel zijn er verbouwingswerken aan het gemeentehuis en is het heemkundig museum ondergebracht in een opslagloods. Dat is de moeite waard voor een bezoek als het einde maart terug zal open gaan . Daar is ook een belangrijke verzameling van oorlogsmateriaal, info en fotos met speciale aandacht voor de neergestorte vliegtuigen.
|