Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
Met de verovering van grote delen van Spanje in de 8 e eeuw,kwam er luxe in al Andalus,zoals de Arabieren deze streek noemden. Ze drukten hun stempel op de architectuur en brachten hun kennis van geneeskunde,wapentechniek en vervaardiging van keramiek en zijde mee. In de landbouw introduceerden zij irrigatiesystemen en bemestingsmethoden. Ook teelden zij gewassen die daarvoor onbekend waren. Zij betrokken rijst ,suikerriet en aubergines van de Perzen. Uit Egypte haalden zij honingmeloen,uit Afrika watermeloenen en uit Constantinopel vijgen. Ze brachten de Voor-Aziatische citrusvruchten,perzikken,abrikozen,kweeperen,amandelen en pistachenoten. Later kwamen er dadels uit Irak en koffie uit Jemen bij. ook kruiden en specerijen speelden een belangrijke rol in de keuken van alAndalus. Heel populair waren,basilicum,komijn,koriander,saffraan,anijs,munt,gember en jasmijn,naast amandelen pistachenoten,pijnboompitten,sesam,kaneel en tamarinde. Als eiwitbron gaven de Arabieren de voorkeur aan schapen-en lamsvlees en aan vis.Voorde bereiding hiervan hadden zij zich laten inspireren door Perzische koks en Egyptische en Turkistaanse gewoonten. Er zijn nog veel recepten bewaard gebleven.
8 jonge artisjokken zout sap van 1 citroen 1 teen knoflook fijngehakt 2 el olijfolie 2 el witte wijn 1 el bloem 12 venusschelpen schoon gemaakt.
Haal de buitenste blaadjes van de artisjokken en kook ze in water met wat zout,citroensap en 1 eetlepel bloem ca.20 minuten. Neem ze uit het water,laat ze uitlekken en snijd ze doormidden. Bak het knoflook goudbruin,bestuif ze met de rest van de bloem en doe er witte wijn bij en 2.5 dl van het kookvocht van de artisjokken. Kook de schelpen hierin tot ze opengaan en doe dan de artisjokken er weer bij. Voeg eventueel nog wat bouillon bij. Dit is een heerlijk voorgerecht met stokbrood.
Nog een dikke week en het feest in Oostende kan beginnen. Vergeten jullie Jean uit Frankrijk niet. Alle gewassen en gestreken kleren zijn welkom. Alles wat je in huis kan gebruiken,mits heel en schoon ,kunnen ze daar goed gebruiken. Voor inlichtingen: peeters.jean@wanadoo.fr patrickvincke@telenet.be
Dom Pérignon,de Franse benedictijn,die de champagnekurk uitvond,zou het idee flessen af te sluiten hebben overgenomen van Spaanse pelgrims. Pas rond 1670 is de kurk op de fles gekomen,wel werd in 500 v.Chr.aarden amfora´s met dit materiaal afgesloten. Tegnwoordig is in Extramadura zo´n 150.000 ha land bedekt met bossen van kurkeiken. Deze kurk is wereldberoemd en is het belangrijkste exportartikel van deze streek. Deze inheemse eikensoorten bouwen hun schors heel langzaam op,waardoor de kurk bijzonder licht en elastisch wordt. De kurkeik moet 30 jaar groeien voordat hij voor het eerst geschild kan worden,daarna duurt het 10 -12 jaar voordat er opnieuw schors is gevormd. Pas bij de derde keer schillen is de kwaliteit goed genoeg voor flessenkurken,daarom zijn goede kurken zo kostbaar. De kurken worden tegenwoordig machinaal gemaakt,maar het ontschorsen van de bomen gebeurt nog steeds met de hand. Men slaat de schors een jaar lang op ,daarna wordt hij gewassen en uitgekookt. Afhankelijk van de lengte van de kurk snijdt men de matten van schors in verschillende dikten. Daarna worden de kurken uitgestanst in de richting waarin de schors aan de boom zat. Na een strenge kwaliteitscontrole worden ze rond en glad gemaakt ,het proces eindigt met een behoedzame sterilisatie.
Dit zagen wij vanmorgen op onze wandeling langs het strand. Morgen is Pasen voorbij,een tweede Paasdag kennen ze hier niet.Maar wij hebben wel een hele week Semana Santa gehad met veel vrije dagen.
Geitenbout uit de oven 1 geitenbout met been van ca.1,5 kg. peper en zout 1,25 dl olijfolie 7 tenen knoflook fijngehakt 1 ui grof gehakt 2 rijpe tomaten ontveld en in blokjes 1 laurierblad 2 takjes tijm 2.5 dl.witte wijn 40 ml.brandewijn 1kg. aardappelen in vieren 2 el pijnboompitten
Spoel de bout af,dep hem droog en wrijf hem in met peper en zout. Verhit de olijfolie in een braadslee en braad de bout aan. Haal de bout eruit en fruit knoflook en ui glazig in de olie,voeg tomaten toe ,bak ze kort mee. Voeg laurier ,tijm,witte wijn en brandewijn toe en leg de bout weer in de braadslee.Stoof de bout in anderhalf uur gaar in een voorverwarmde oven van ca.175 graden.Voeg na drie kwartier aardappelen en pijnboompitten toe en giet er wat water bij.Bedruip de bout herhaaldelijk. Leg de bout op een schaal,schep de aardappelen erom heen.Giet de jus door een zeef,breng hem op smaak met peper en zout en geef hem er apart bij.
29 april is er groot feest in Oostende. Jean uit Frankrijk komt ook. Hij hoopt met een volle auto terug te gaan. Gewassen en gestreken kleding,goede bruikbare huishoudelijke zaken. Speelgoed en wat je maar kan bedenken,als het maar heel is. Verder kan Jean heel goed geld gebruiken voor-De Belgen in nood. Help hem ,ieder beetje helpt. Voor verdere inlichten kan men terecht bij: peeters.jean@wanadoo.fr patrickvincke@telenet.be LAAT HEM NIET MET LEGE HANDEN TERUGGAAN
Capriotes zijn de dreigend uitziende puntmutsen (Ku Klux Clanachtig) die de Nazarenos dragen tijdens de processie. Ze garanderen de anonimiteit van de deelnemers. De hoogte van de puntmuts ligt per broederschap vast. Zo kunnen offers zonder ijdelheid worden gebracht. Vanuit de historie dienden de puntmutsen om de anonimiteit van de nieuwe christenen,die toen nog niet door de grote massa werden gewaardeerd,te waarborgen. Een andere bron verwijst naar de Spaans inquisitie. Men zegt dat religieuze gevangenen verplicht de muts van karton in de vorm van een punt moesten dragen,terwijl ook wordt beweerd dat juist de beulen tijdens de inquisitie dit soort hoofddeksel droeg om anoniem te blijven.
De traditie van de Semana Santa is zowat 800 jaar oud.Ze dateren van na de kruistochten en lopen samen met het verdrijven van de islam uit Spanje. De processies werden georganiseerd door broederschappen,dat waren religieuze genootschappen,die afkomstig waren uit gilden of wijkgemeenschappen. Zij zorgden voor de organisatie,de kostuums ,het onderhoud van de beeldengroepn en het aanleren van muziek en zang. Daarnaast hadden ze ook nog sociale projecten. In 1800 raakte de traditie een beetje in verval.De gilden werden ontbonden en er heerste politieke strijd en onrust En in het begin van de vorige eeuw was er veel geweld tegen al wat met de kerk te maken had. Na de burgeroorlog kreeg het katholicisme opnieuw armslag en kwam er weer ruimte voor de processies van de Semana Santa. Het nieuwe bewind verleende-zeker in Zuid-Spanje zijn medewerking. Na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) rees er twijfel over de pracht en praal en het barokke karakter van de stoeten.De kerkleiding distantieerde zich wat en nam niet langer prominent deel. Na de dood van Franco werden de broederschappen in de democratische constitutie van 1978 opgenomen en aanvaard.
De Goede Week,de belangrijkste week van het hele jaar. Iedere dag en avond zijn er processies. Deze worden georganiseerd door een Hermandad of Cofradia (broederschap)meestal behoren zij bij een bepaalde parochie. De processie bestaat uit verschillende pasos,grote draagbare beelden,verder groepen Nazarenos(boetelingen) 1 of 2 muziekkapellen. De pasos zijn enorme tafelvormige constructies waarop een Mariabeeld of een scène uit het lijden van Christus is geplaatst. Deze beelden worden gedragen door de leden van het broederschap,vaak zijn er hele wachtlijsten voor,het is een eer als men mee mag dragen.Deze dragers noemt men Costaleros,Er lopen 50 tot 100 man onder zo´n beeld. Het emotionele hoogtepunt van de processie is de paso met de Virgen,het beeld van de bedroefde moeder Maria. Het is gekleed in goudbrokaat,staat onder een baldakijn dat gedragen wordt door zilveren zuilen. De muziek is langzame marsmuziek en gedragen trommelslagen. Veel Nazarenos lopen barrevoets,dragen een lange pij,iedere avond een andere kleur en spitse kappen waardoor alleen de ogen zichtbaar zijn.
Vandaag is het Palmzondag. Men viert hier de intocht van Jezus in Jeruzalem. Balkons en huizen zijn versierd met grote palmtakken en er is een lange processie met het beeld van Jezus met palmtakken dat door vele mannen gedragen wordt.Af en toe staat men stil en wordt er gezongen. De Semana Santa is begonnen.
10 april 2005 ben ik begonnen aan dit blog. Ik werk er nog steeds met veel plezier aan en heb door seniorweb lieve mensen ontmoet.Jammer dat wij zo ver weg wonen ,want ik had graag op 29 april mensen willen persoonlijk willen zien.
Nog 23 dagen en dan is er feest in Oostende van het Seniorennet,Jean komt helemaal uit Frankrijk en hoopt met enorm veel nette kleding,huishoudelijke spullen,speelgoed etc.weer terug te gaan om zijn mensen te kunnen helpen.Laat hem de reis niet voor niets maken. De kleren moeten wel gewassen en gestreken zijn en alle andere spullen heel,want aan kapotte dingen hebben ze niets. Verdere inlichtingen: peeters.jean2@wanadoo.fr patrickvincke@telenet.be Helpen hoor
Na de toetreding van Spanje tot de Europese Unie in 1986 werden de Spaanse wijnwetten aan de Europese richtlijnen aangepast. Men onderscheidt nu ook tafelwijn en kwaliteitswijn en de Spaanse kwaliteitscontrole is inmiddels de strengste ter wereld. Elk wijnbouw gebied met de aanduiding D.O (Denominación de Origen) beschikt over een eigen,toezichthoudend orgaan,de Consejo Regulador.De voorzitter is benoemd door het Ministerie van Landbouw,de andere leden zijn vertegenwoordigers van de wijnboeren,kelders-en handelaren.De Consejo is verantwoordelijk voor:
-de vastlegging van het wijnbouw areaal -de wijnbouw (druivenrassen,beplantings dichtheid,snoei ,oogst etc.) -de productie(mostaandeel,persing,rijpings proces) -de chemische en zintuigelijke analyse van het eindproduct. -toezicht op de verkoop. De Consejo Regulador kent de achter etiketten met controle nummers alleen toe aan wijnen die aan alle kwaliteits eisen van de D.O. voldoen. Door deze etiketten kan de oorsprong van elke fles wijn getraceerd worden. Als enige beschikt la Rioja over de wettelijke beschermde kwalificatie D.O.Ca. (Denominación de Origen Calificada) In deze hoogste categorie zijn de bepalingen nog strenger en de kwaliteitseisen nog hoger dan bij de gewone D.O. Vooral de kwaliteit van de druiven ,wijnbereiding en de verkoop zijn hier minutieus vastgelegd.
Asturische bonenschotel 500 gr.lacón (Spaans pekelvlees) zonder been of casselrib 400 gr.gedroogde witte bonen. 150 gr.gerookt buikspek in dobbelsteentjes 1 ui gesnipperd 1 teen knoflook gehakt 2 el olijfolie 1 laurierblad paar draadjes saffraan ½ th.zoete paprikapoeder 2 Spaanse bloedworst 2 chorizo worstjes zout
Week het pekelvlees een nacht in koud water,ververs het water 1 keer. week een nacht de bonen. Fruit spek,ui en knoflook in de olijfolie. Voeg het vlees toe en schenk er zoveel water bij dat het onderstaat. Voeg laurier,saffraan,paprikapoeder en peper toe en breng het aan de kook. Kook het 1½ uur op middelhoog gas gaar. Schep het regelmatig om en voeg als het nodig is water toe. Leg de worstjes in de pan als de bonen bijna gaar zijn voeg peper en zout toe. Laat het geheel sudderen tot de bonen gaar zijn. Voor het opdienen vlees en worsten uit de pan halen ,in stukjes snijden en voeg ze weer bij het gerecht.
Nog een maand de tijd om kleding te wassen en te strijken. Alles wat in het huishouden gebruikt wordt is welkom,als het maar heel is. Help Jean en laat hem niet voor niets komen naar Oostende. Verdere inlichtingen bij: peeters.jean@wanadoo.fr patrickvincke@telenet.be
In de steentijd aten de bewoners van Spanje bij voorkeur bizons,bruine beren,herten,everzwijnen en berggeiten,dit valt af te leiden uit de ¨menukaart¨ die in 1879 nabij de Santillana del Mar ontdekt werd:de grotschilderingen van Altamira. 15000 jaar geleden portretteerden jagers zich gewapend met speer en slinger te midden van hun prooidieren. De schilderingen die zij met houtskool,aarde,dierenvet en bloed op de wanden van de grotten aanbrachten,behoren tot de belangrijkste prehistorische kunstuitingen van Europa. De Cantabriërs konden nog tot in de 19 de eeuw op beren jagen. Het vlees van de bruine beer was vet en voedzaam,het werd in stoofpotten verwerkt of gedroogd. De bergbewoners joegen ook op de beren om ze uit de buurt van de dorpen te houden. Door overbejaging en de infrastructuur leven er nog maar 100 beren in het Cantabrisch gebergte. Ze worden nu streng beschermd,jagen is verboden,maar als boeren of herders kunnen tonen dat een koe of schaap door een bruine beer verscheurd is,krijgen ze van de overheid een vergoeding.
Tonijnschotel 800gr.verse tonijn peper en zout 1.25 dl.olijfolie 2 uien gesnipperd 2 tenen knoflook fijngehakt 2 groene paprika´s schoongemaakt en in blokjes 2 grote vlees tomaten,ontveld en in blokjes 5 dl.visbouillon 1 el gehakte peterselie
Was de tonijn,dep hem droog en snijd het in kleine stukken.Bestrooi ze met peper en zout. Verhit de olijfolie,fruit de uien en het knoflook. Voeg de blokjes paprika toe en bak ze kort mee. Voeg daarna de aardappelen en tomaten toe,schenk de visbouillon erbij en laat het ongeveer 20 min.sudderen. Schep de stukken tonijn hierdoor,pocheer het zo´n 10 minuten,maar laat het niet koken. Breng het op smaak met peper en zout,bestrooi het met peterselie en serveer het in de pan. Geef er stokbrood bij.