**Ik denk dat over gans Marokko de beginles Frans, eerste Europese taal na Arabisch of Berbers, die de kleuters op school leren zo start: Bondjoer gevolgd door Comment ça va en dan donne moi ..
De tweede les sluit dan aan met losse woordjes: Bonbon, stylo,casquette, dirham.
Er moet ook een les zijn in het mimeren die gebruikt wordt als je rijdend voorbij komt: duim, wijs- en middelvinger samen drukken en naar de mond brengen is voor alles wat eetbaar is. Een vuist maken tzt de duim strekkend en naar de lippen brengend dient om alles wat drinkbaar is te vragen. Duim en wijsvinger op borsthoogte samen brengen met daartussen de stof van het kledingstuk dat gedragen wordt betekent: geef mij oude klederen.
*Gisteren komt er zo een gastje, ik schat hem nog geen 10 jaar een fiets vragen. Als ik zeg geen fiets te hebben lijkt dat geen groot probleem te zijn. Ik kan toch met de jeep, die taxiet met goederen en personen in de meest af gelegen plaatsen in deze woestijnstreek, naar de stad op 70 km rijden daar een fiets kopen en hem dan thuis dragen, er zal muntthee zijn.
*Waarmee het probleem van schooiende kinderen dat door sommige mensen die het niet snappen overbelicht wordt om Marokko in een slecht daglicht te stellen. De kinderen vragen als ervaringsdeskundigen en goede statistici met intuïtieve kennis van de wet van de grote getallen. Hoe meer keer je iets vraagt hoe groter de kans dat je met iets naar huis gaat. Maar geef je niets is de regel toch, no harm done.
**We hebben weer eens iets totaal nieuws mee gemaakt. Een volle maan, een sterke wind van uit het zeegat en een vloedgetij, de drie samen goed voor een springtij. De oceaan is zo tekeer gegaan dat het beeld van het strand in niets meer gelijkt op wat het voordien was. Een eerste rij duintjes van drie naar vijf meter hoog is er niet meer, totaal overspoelt en weg geveegd. In een tweede rij zijn bressen geslagen, waardoor beken en rivieren zeewater tot aan de kliffen, honderden meter, alles onder water hebben gezet.
*Een gevoel van geprivilegieerd zijn om daar midden in te hebben mogen staan, die bressen te hebben zien slaan, de kracht van het water letterlijk aan de lijven te hebben ondervonden, beseffend hoe onbeduidend minimaal de mens in dit grote geheel maar is.
**Wij krijgen af en toe zeer vriendelijke mails van mensen die we niet altijd kennen en die nogal eens vinden dat wij goe bezig zijn. Dat vinden wij trouwens ook, in die mate dat wij al in gedachte ons project om ergens in Spanje te gaan wonen nog maar een jaartje gaan uitstellen om er nog eentje met de camper aan toe te voegen.
**Het wordt tijd om afscheid te nemen van onze gevleugelde buren, de leuke drieteenstrandlopertjes (zie foto). We kennen ze van Spanje of Portugal waar ze in kleine groepjes het strand aflopen. Hier opereren ze in bendes van duizend, waarop we maar niet uitgekeken raken. Ze lopen een stuk de zee in waarbij het lijkt dat ze op wieltjes rollen, zo vlug gaan die pootjes en door een magisch signaal draaien ze zich ineens en zorgen dat ze juist niet door een aankomende golf gevat worden. Een enig schouwspel.
* Andere buren, zijn wat wij noemen de Margootjes een zwarte kever (zie foto) die alom tegenwoordig is. De naam Margot omdat de eerste die we ooit zagen nonchalant op ons buitentapijt aan mijn sandalen zat te puren. Ik had juist iets gelezen over ene Margot. Honderden, duizenden broers en zussen hebben ondertussen onze Margot vervangen, altijd als even onaangenaam bezoek. Maar je leert er mee te leven en ze zijn nuttig. Ik herinner me eens in een reservaat in Zuid Afrika een groot paneel waarop stond dat je met de auto een identiek soort kevers moest ontwijken als je ze over de weg zag lopen. Ze fungeren als opkuisers van de olifantendrollen. Bij gebrek aan olifanten kuisen onze Margots geiten, schapen en waarom niet ook mensendrollen op. Smaak okelijk.