Inhoud blog
  • Zeezeilen
  • Een jaar pensioen
  • Winston, onze lieve kater
  • Bij het buitengaats varen...
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    MIND in-TENT(s)ION
    Bewegingsfluisterende gedachtendans
    Welkom op mijn Blog over: "Mind Talks" en "Body Blues" of: "dansende kleuren"... .
    18-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het poppetje...
    Het poppetje...

    En, weer ben ik de 'kleine'... .
    Ik elke relatie ben ik al,
    de 'kleine' geweest, het,
    schijnbaar mini-ventje,
    zachter gezegd: 'het poppetje'.
    Hoe lief, poppetje te zijn,
    fysiek niet groot en mentaal,
    och, weinig om het lijf... .
    Klein, maar fijn, maar,
    vooral fijn, zo klein te zijn.
    Ik, heb geen horizon,
    verder dan die waar de zon,
    opkomt en in ondergaat,
    want, als het donker is,
    is er niemand die weet,
    of er buiten hem/haar wel,
    nog iets wezenlijks bestaat... .
    Klein zijn is bij deze geen,
    al te grote of erge wandaad,
    zolang men met mijn kleinzijn,
    niet al te fel in de maling gaat...!

    Huub Onzia 18-03-2013

    18-03-2013 om 21:28 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The bird
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    09-02-2013 om 16:28 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de Ope(xt)ra

    Mijn leven is bewegen. Daar ik niet zingen kan, heb ik dans tot mijn expressief medium gekozen. Jaren van zwoegen brachten me tot op het niveau van een goed geolied creatief uitdrukkingsinstrument met pit. Daardoor ben ik fysiek ook nu nog goed bewaard. Ik had veel bewonderaar(ster)s. Enkelen haalden me nauwer in hun buurt als mens, al was het niet zo zeer mijn wens. Maar in dit menselijk vergelijkend leven, viel ik op door mijn open-zijnd gedrag. Ik werd al vlug omschreven als de man met een te groot hart! In elk van al mijn liefdes, had ik een minnares, zo werd gesteld, want ik heb bij alle vrouwen evenveel succes... . Dit is het next plus ultra voor elk mannenmens. Ik noem me zelf dan maar, het liefje uit de vrouwenopera, de 'opextra' in een liefdesschouwtoneel. Aan liefde heb je nooit teveel, al beweren jaloerse tongen het tegendeel... . Maar al te vaak is het wel zo, men kent geen rol en speelt geen spel, men geeft enkel liefde, om het vel...!

    He is not a fool who gives what he cannot keep to gain what he cannot lose!

    09-02-2013 om 16:09 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk
    "To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize"

    - Voltaire-

    20-01-2013 om 07:31 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onrust

    Onrust

     

    Een geest dwaalt door mijn hoofd,

    hij spreekt en tiert en doolt, en,

    zoekt wat hij niet vinden kan,

    dat wat hem zo  anders maakt,

    dan wat hij overal ontmoet.

    Een geest die omgevormd,

    tot lichaam, een betonblok,

    heffen kan en die met veel,

    kabaal elke tegenstand

    verdrijven kan… .

    Een geest die in verwarring,

    waarheden voor leugens neemt,

    en beelden ziet die niet bestaan.

    Een geest die geestrijkheid,

    genoeg heeft om veel geluk,

    rondom te zaaien, maar,

    misschien zijn talent,

    zag vergaan door ijdelheid.

    Een geest die in mijn hoofd,

    spookt en ergens toch,

    mijn vreugde doodt, daar,

    ik die geest niet heb geroepen,

    om boven op mijn kop te staan.

    Ik zal wat voodoo moeten doen,

    zo wordt hij van zijn macht,

    ontdaan… .

    En als mijn hoofd dan leeg is,

    ga ik opnieuw geloven dat,

    echte liefde niet kan vergaan!

     

    Huub Onzia        11-01-2013

     

    11-01-2013 om 19:11 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de nasmaak van zout...

    Over twijfelachtigheid en zekerheid…(een essay over schijn en wezen)

     

    Toen ik toch de zee op wilde, floot de wind tergend gierend in het want van de boten in de haven. Een benauwelijk geluid, maar ik wilde weg. Ik moest deze 'aarde' even verlaten, één worden met een waarachtig element, iets dat is wat het is zoals het is, bij goede en slechte weer dagen. De zee, 'mijn element', waarin ik zo nabij, volledig in en bij opgroeide, al ben ik voor de Chinees, een 'aarde' mens. 

    Catje, mijn matroosje, zag het niet echt zitten, want dit helse fluiten gaf haar angst. Ik trilde ook wel op de benen (ik ben wat oververmoeid…), want ik weet wat het buiten is op de zee in dit soort hevige windvlagen, tegen wind en tegen een springtij stroming in, (als het vectorzeilen je daartoe verplicht als veiligste route), wat de wind niet minder gevaarlijk maakt. Maar ik duwde door bij mezelf en ging. Het was hoogst opletten geblazen om niet te kapseizen, en we kregen geregeld een grote golf over heel de boot gespoeld. We hadden ons zeilpak niet aan, alleen jeans en regenvest en muts. Catje was na de 2uur zeilen druipnat, en ik ook al half. Maar, zo is het leven. Als je alles op veilig zet en op het zorgeloze, heb je nooit geleefd. Misschien wel goed 'bezig' geweest, maar echt 'leven', dat gaat iets dieper dan dat. Dat vraagt wat meer durf, doorzicht en aanpak. Een berekend risico, noemt men dat al eens... .

     

    Nadat ik me van de eerste grote boei vrij kon varen, wist ik dat het me in een klein uurtje ging lukken tot voorbij Den Haan te komen. Het had zelfs Oostende kunnen worden, maar daar waren we niet op gekleed. Wind van 70 tot 80 Km/uur! Dat is voor wie 'echt' kan zeilen.! Je moet het niet opzettelijk gaan opzoeken, maar ooit kom je erin terecht op een van je zeetochten, en dan weet je wat het is, hoe je er naar kijkt, kan en moet mee omgaan. Dat staalt je zenuwen, daagt uit, doet je relativeren, maar doet je ook goed overwegen wat juist en wat fout is. Iets wat me blijkbaar op zee erg goed lukt, maar in mijn persoonlijk, en vooral mijn liefdesleven, beduidend minder!! De ene levensles houdt niet altijd de andere in zich...!

     

    Toen we terugdraaiden naar de haven, moesten we overstag, dat is met de boeg door de wind heen van richting veranderen. Dat vraagt voldoende snelheid, maar het is een halflang kieler, en het draaimoment is anders dan bij een steekkiel, trager ook. Het manoeuvre zette goed in, maar halfweg was de harde wind op kop en de korte hoge golfslag voldoende, om ons te doen stilvallen. Even dacht ik het nog te redden door de motor erbij te steken, maar te laat, we vielen terug weg van de wind op de oude koers en ik mocht herbeginnen snelheid op de bouwen om het opnieuw te proberen. Ik wilde het vooral eerst zonder motor klaren!

    Bij de vraag aan mijn matroosje, de schoot van de genua wat te vieren, ging het echt fout. Die vloog uit haar hand, en de reuzenlap zeil wapperde gewelddadig slaande in de stevige luchtstroom van de stormwind. Daar is geen terughalen aan... . Je riskeert je handen te pletten tegen de winch of je schouder te ontwrichten bij het snokken van de schoot. Dus, alarm!

    Ik heb de matroos aan het roer gezet en met alle kracht gedaan wat moest, dan maar voor de wind weggedraaid (halzen of gijpen), de rolfok kleiner gemaakt in oppervlak en dan richting haven gestuurd. Gezien het kleiner totaal zeil oppervlak, was er meer invloed van de wind en de stroming en schoven we vrij snel naar Zeebrugge toe. Ik redde het zaakje door even voor de bewuste boei, de motor te starten en met nu nog nul zeil vooraan, de haven in te varen. Binnen de koppen was alles rustig, want het staketsel brak de sterke kracht van de vlagen. Zo'n toestanden heb je nu op zee, en ze zijn heel leerzaam. Je leert je goed beheersen, juist te beslissen in seconden over wat moet, en je volste aandacht op het verder verloop te houden. Weerom, in mijn emotioneel leven is me dat een ware opdracht, en het loopt dan ook vaak fout af. Rede en emotie haken bij mij niet zo goed in elkaar. In het ene ben ik vaak te gedetailleerd, te zelfzeker, in het andere, te grote twijfelaar en al te explosief en zwaar geladen. Beetje als water en vuur met elkaar willen mengen in dezelfde mens.

     

    Waar ik op zee de bui meestal wel op tijd zie aankomen of kan onderscheppen, is het in mijn gemoedsleven vaak niet zo.

    Ik wordt het klimaat niet gewaar, of ervaar het toch te laat, en voel dan in alle hevigheid wat het met me doet, en dan laait het innerlijke beleven zo op, dat ik de pedalen verlies, en vaak te vlug ageer, fout omschreven of geïnterpreteerd reageer, te hevig vooral en al vaker naast de kwestie (wordt me toch al eens meer gezegd door wie me echt graag ziet en wil helpen me meer mens te doen worden: ware, echte mooi liefde is dat!!). Er zit dus een duidelijke dualiteit in mijn persoonlijkheid, die het evenwichtig omgaan met mens en ding niet vergemakkelijkt.

     

    Deze nacht heb is ettelijke keren het hele gebeuren op zee overgedaan, en als kapitein werd ik kwaad omdat het niet lukte bij de eerste keer. Aan boord van een zeilboot is het ten stelligste nodig dat elk bemanningslid bij het hele gebeuren betrokken blijft, zeker in zwaar weer zeilen, waar echt risico's aan verbonden zijn voor boot en bemanning. Even niet mee met de zaak, te laat ageren en je hebt een rampscenario! Maar, er zit ook een vader in mij, die erg begripsvol en vergevingsgezind en ook prominenter dan het kapitein zijn, aanwezig is!     

     

     

    Zeilen leer je niet in en dag, het kost jaren eer je het kent (en het berust toch wel op enige aanleg en of een soort gave), maar dat is niet voldoende als je de zee op wilt. Je moet vooral ook de medium waarin je je begeeft goed kunnen 'lezen'. Gelukkig had mijn vader er als zeil instructeur, alle aandacht voor. Vorm en kleur van het water, golfslag en vervorming, wolken en temperatuur, vochtigheid en droogt, vertellen je wat je onder de kiel hebt. Het is even belangrijk als kunnen zeilen en navigeren!

    Met mensen kunnen omgaan (iets wat ik eigenlijk wel kan, maar...), vraagt eenzelfde talent om die mensen af te tasten en te doorgronden in hun aanbreng en bedoelingen, vragen en wensen. de mens 'lezen' dus, naast het zelf mens zijn. Ik heb dus nog wat werk aan mezelf, voor ze me ooit kielhalen!

     

    Wat ik nog zeggen wil over een zeilreisje plannen. Je hebt een datum voor ogen van vertrek, je hoopt dat het dan maar goed weer zal zijn (want in die periode, enz…, natte vinger wensbaar denken..), je kent het tij en je hebt beslist wat je vertrekuur zal zijn (ETD). Goed denk je, dat is dan geregeld. Fout!

    Dat is een ‘mogelijkheid’ van vertrek, mogelijks een vals startscenario, want je hebt geen glazen bol!

    Het is dus zaaks dat je naast je oorspronkelijk bedoelde onderneming (plan A), een plan B en een C of en D hebt. Waarom? Je staat op je uur van vertrek, of liever, je kruipt uit je slaapbank aan boord, en stelt vast dat het weertje dat je er gisteren nog was, vandaag van mening veranderde, bvb de wind draaide even 90°  , en je route ligt daardoor buiten het bezeilbare bereik. Dus, einde verhaal. Neen, als je daar rekening mee hield en je daar een plan B hebt bij voorzien (heel interessant om de weersberichten goed af te luisteren en juist te interpreteren. Hiervoor zit je met VTM niet zo veilig…). Enige kennis van hoe een weersbeeld zich opbouwt is dus geen luxe, doch eerder noodzaak. Fronten mogen niet aanzien worden voor paddestoelen… . Occlusies niet voor inktvissen… . Ik zeg maar wat. Met de natte vinger in de lucht wijzen, zegt misschien iets over de windrichting, maar niets over wat er zoal boven je hoofd kan hangen…! De lucht kunnen ’ lezen’ is een vrij groot pluspunt!

    Ok, we besluiten plan B te volgen en we vertrekken, misschien op een enigszins ander uur, want gezien een andere route is de inwerking van stroom en wind ook anders. Even wat rekenwerk dus.

    We zijn flink op weg naar B, en iedereen is happy aan boord, niemand al zeeziek, en de zon schijnt.

    Na vele lange uren op de zilte nat, verschijnen er aan de horizon (en die ligt op zee veel dichterbij dan je denkt!!), donkere massa’s wolken. Wat later merken we dat het daar ook flink regent, en wellicht ook harder waait, dan waar wij ons nu bevinden. Rondom jou, water, niets dan water, en af en toe veraf, een vrachtschip op zijn eigen koers naar zijn verre loskaai. De dreiging van de wolken is nu al echt nabij, en de wind wakkert sterk aan. In der haast wordt een kleiner zeiloppervlak gevoerd na reven, en zet men alles op de boot extra zeevast (borden kunnen dodelijke projectielen worden in slecht weer met hoge dwarse golven). We duiken vroeger dan gewild in dit nu onfrisse weertje, iemand wordt intussen ziek. Je hebt het niet altijd voor het kiezen als de zee erg woest wordt, niemand is nooit vrij van zeeziekte.

    Wat later gaan er nog bemanningsleden de vissen voeren, en de dolle pret is er af. We keren om!

    Niet wat je denkt, maar we gaan naar plan C en of D. Dat hadden we voorzien vooraf. We draaien terug en vluchten voor deze stormdepressie weg, we kiezen eieren voor ons geld en we willen vooral geen brokken maken of mensen kwetsen.

    C kan de terugkeer naar de thuishaven zijn, of het wordt D, een opzoeken van de dichts bijzijnde vluchthaven in de buurt. Als de zee echter te wild is geworden, en de wind je naar het land toe blaast (aanlandige wind, en daar krijg je reuze hoge golven, door de ondiepe kustwateren..), dan blijf je beter dieper op zee, en weg van dit geweld. De kern is zacht van zo’n gebied, maar de rand is vaak erg woest van aard. Het gaat om ‘overleven’, om het leuke van de hele onderneming niet te bezwaren.

    De moraal is dan ook deze: als je in je gewone dagelijkse levenwandel stappen zet van A naar B, zie het als plan A, maar bedenk alvast ook een B, C en D programma om wie dan binnen jouw onderneming, of bedoelingen terechtkomt of zich erin opgenomen voelt of weten mag, geen valse hoop, niet invulbare verwachtingen, nare belevenissen of ervaringen, noch een psychologische kater te laten krijgen of er een aan over te houden. Ik ken zeilers die na een éénmalige zware storm op zee te hebben meegemaakt, hun boot verkochten… . Vrienden die je de das omdoet door slecht vooruit te zien met wat je bezig bent of waar je ze bij toelaat in binnen te treden, kan je jammer genoeg voor altijd kwijtspelen, en dat is wellicht niet als bedoeld in je plannen opgenomen, naar ik vermenen mag, maar het gaat wel fout!

    Zeilen is niet moraliserend belerend op zich, maar vraagt wel eerlijk te zijn met je zelf en het leven.     

     

    Dit alles wordt pas nog complexer als men besluit om in groep naar een bepaalde bestemming te zeilen. Het gebeurt dan dat de boten niet compatibel zijn aan elkaar, de ene vlugger vaart dan de andere, de andere minder scherp aan de wind dan die ene, en dus er koersen moeten worden verlegd, er keerpunten genomen dienen te worden om bij elkaar te blijven, er misverstanden ontstaan over uitgewisselde gegevens en posities, wat tot onenigheid kan leiden, miskennen van vertrouwen, en soms tot de definitieve breuk van de bestaande vriendschappen. Alleen stevige banden laten toe een planning van lange duur te smeden en aan te houden!

    En zoals in het gewone leven ook, zijn er altijd mensen met een zeer hoog zelfzekerheidgehalte, maar onderliggend een vrij laag intrinsiek moreel waardebesef.  

     

    Eind dit Nieuwe Jaar, ga ik met pensioen... (December 2013) (ik kan het nauwelijks geloven…).

    Misschien ga ik dan heel veel alleen gaan zeilen, maar wie weet is het zoals met sommige oceaan zeilers: eens de vrijheid van de eenzaamheid gewoon, is het leven aan land een opgave, meer dan een zegen.. .

     

    Och neen, ik heb mensen rond me nodig, en ik heb vrienden en vriendinnen voor het leven, een schitterende partner en zeilmaatje en, een zielsverwante magische boezemvriendin, als mijn absolute engel bewaarster!

    Misschien, toch maar beter heel gewoon verder doen zoals nu en, goed kijken naar het levensbord, om toch nog altijd maar weer, iets bij te leren over mezelf, en het zeilen op de levenzee...!

     

    Huub Onzia 31-12-2012

     

    01-01-2013 om 17:17 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaar 2013!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Omdat men met de kerst,
    aldijt iets 'zaligs' wenst,
    zeg ik je nu: 'Wees tevreden,
    met het Hier en 't Heden!'
    In het leven is er altijd wel iets,
    dat dient tot niets, doch...,
    ook veel van grote waarde:
    'Leef en heb Lief op deze
                Aarde!'

    Huub en Carine
    en poes 'Camhie' (Main Coon- Brown Tabby Torty)

    31-12-2012 om 22:06 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winters zeiltochtje op zee

    Een winters zeiltochtje op zee

     

    Vandaag was het een dag om te gaan zeilen, op zee natuurlijk! Het bleef droog, en al stond er een hele sterke ZZW wind, toch kon me dat niet tegenhouden, te proeven van het zilte nat.

    Na enkelen grondige boordcontroles ging de motor van start, de planning was opgemaakt, het logboek ingevuld, koers, stroom en wind bekend, en dus gooiden we los om 13u. De zon scheen tussen de wolken, die voorbij vlogen als wilde paarden, terwijl de wind gierend floot door de staglijnen van de restende jachten in hun winterslaap in de haven van Blankenberge. Wie gaat er nu bij zoveel wind naar buiten? Wij! De “Avalon”!

     

    De havenmeester wist van onze uitstap, dus, keerden we niet weer, kon hij de reddingsdienst verwittigen, al zou ik dat eerder liever zelf doen bij de nodige averij. Ik zeg liever zelf wat er hapert en waar ik ben… . Een Pan Pan Pan of Mayday, stuur je zelf uit, zolang je dat nog kan!

     

    Het tochtje naar de havenuitgang (koppen) ging in volle vaart. Ons bootje, onze charmante Horizon “Avalon”, lekkerbekte al om tegen wind en stroom te gaan beuken , zijn buik te wrijven in het likkend zout, om zo alle begroeiing van zich te kunnen afschuren. De motor klonk heel tevreden, want stilliggen is niets voor zo’n lustig Yanmar ding als dat van ons.

    Dan trok ik de Genua vol open, het groot zeil in een reef, en we stoven recht de zee in, tegen knobbelige korte hoge golven, waarvan de toppen als een mistig gordijn verstoven in de wind.

    De wind was meer dan voorspeld, zeker 7 Bf met pieken van ruim 8! Bedrieglijke golfslag, want wind en stroom met elkaar mee, laat geen brede golfruggen ontstaan, maar de wind is wel zo fel dat je boot kan plat gaan bij een verkeerde inschatting van richting en manoeuvre.

    We voeren richting De Haan, niet ver denk je, maar in het vectorzeilen schuif men met opkomend tij (richting Zeebrugge), en de wind uit het Zuid-Zuid Westen, wel degelijk gestaag diep de zee in, weg dus van de kust. Een koers 270° op kompas wordt in werkelijkheid al eerder richting 230°! Je zou in Engeland uitkomen voor je het weet, mocht je blind vertrouwen op wat de zee met je doet.

    Maar, het was dolle pret, alé, voor mij toch. Ik hou van onstuimige waters, meer dan van stille met diepe ongekende gronden… . De golven sloegen regelmatig stuk tegen het vrijboord, en daar de boot onder 40° helling voer, ook tegen de onderwater romp die voor een deel aldus bloot komt te staan aan de wind. Bij wijlen werden we drijfnat gegoten door een heuse volle treffer, wat mijn vriendin Carine, die dit niet zo prettig vond na twee uur varen, deed vragen om terug te keren naar de haven. Ik heb een goed zeemanshart en wendde dus de steven, en gezien de enorme kracht van de wind en het tegen tij vorderen, hadden we een tweede poging nodig om over stag te gaan. Ik heb de rolfok toen toch wat verkleind, om mijn scheepsmaatje wat meer rust te bieden. De zeeregen werd beduidend minder, terwijl we met wat minder snelheid nu ook vlugger wegdreven van onze aanloop recht naar de haven. Je stuurt echter nooit recht op je doel af, want wind en stroom verzetten je en dan mis je de plaats waar je dacht binnen te varen. Er zijn er veel die de haveningang van Zeebrugge om die reden voorbij spoelen, in plaats van erin te varen… . rekenen en plotten is niet voldoende. Zeilen doe je door te voelen, te luisteren en te kijken, de rest is ondersteuning van wat je uit ervaring weet dat alleen zo werkt… . We haalden de motor op gang, om een grote boei te omzeilen, trokken de genua tot klein formaat, en kolkten hobbelig de haveningang in. Velen die ons al zagen vetrekken, stonden er nog te kijken, denkend: ‘wat een zotten toch, met zo een straffe wind!’.

    We speelden daarna even voor toerist en legden aan de visitors steiger aan van een andere club. De kop recht in de wind. Zo kon ik mijn doorweekte Genua wat laten drogen voor ik ze opnieuw, en nu netjes oprolde. Eind goed al goed. We aten hete soep die we zelf kookten, dronken nog een Bolsje, en zijn dan naar de eigen ligplaats gevaren, steiger 14, box 76.

    Als afdronk, heb ik mijn vetpomp voor de smering van mijn schroefas opgevuld, en om eerlijk te zijn, ik zeil liever in 8Bf op erg ontstuimige zee, dan dit vuile werkje te doen!  

    Huub Onzia 29-12-2012
    "Avalon" Horizon    

    29-12-2012 om 20:15 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de spelregel
    The rule of the human game

    "To learn who rules over you,
    simply find out who you are,
    not allowed to criticize... !"

    - Voltaire -

    29-12-2012 om 19:04 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.loslaten

    Los en vrij

    Ik laat je los, fijn liefje,
    maar je loopt niet weg.
    Ik laat je zomaar gaan,
    wie weet komt je terug.
    Ik geef je alle vrijheid,
    blijft je, dicht bij mij?
    Ik zeg jou: 'ga nu, ga!',
    en je smeekt de tijd,
    tijd die ik je niet kan geven,
    omdat het vrij-zijn overwon.

    Wat je loslaat, bindt,
    uit een verlangen, dat,
    gevat in het heel - zijn,
    denkt als: éénsgezind.

    Huub Onzia

    29-12-2012 om 19:00 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aan de schaamte voorbij

    En ‘dames en heren’, rouler, rouler…

     

    Ik wil je nog iets kwijt over het vorige bericht. Het geheel werd afgedaan als ‘onbelangrijk’.

    Dus, men draait iemand een ferme loer, en dan zegt men dat het allemaal niets betekent.

    Het verslagje over deze ‘nekmassage’ (want daar ging het gewoon over..), werd wijselijk niet door de directie en de personeels verantwoordelijke ondertekend. Die hebben de klepel zien hangen, en wilden het grote lawaai er omtrent ( en hoop te maken….!!), liever niet. Ik zeg hen wel: ‘bezint, eer gij begint’. Ik zal dit incident nooit vergeten, en pas vergeven na de juiste correctie ervan. Wie A zegt moet B durven zeggen, anders zwijgt hij beter van meet af aan!

    Een verder teken van hypocrisie is dit… . Er gaat weeral iemand van mijn collega’s op pensioen. Deze lieve man krijgt van ons een grappige wenskaart met batman erop. Plooikaart met drie delen. De bat staat op het rechtse, zijn mantel zwaait uit over de twee linkse flappen. Er wordt gevraagd dat we onze naam erop zetten. We doen dat op de twee zijdelen, buiten het ‘manneke’ zelf. Dat ‘vliegend wezen’ is zoals bekend, gekleed in een vrij strak pakje, en gezien een ‘manneke’ is daar een ‘bobbel’ bij te zien… . Nu wordt, aan dezelfde ploegbazin die mij op de mat geroepen heeft voor die ‘klacht(en)’ over mijn ‘toenaderingen’ tot twee jobstudenten (nekmassage en schouderklopje)(vertaald als sexuele intimidatie en hand op de bil…), gevraagd ook haar naam erop te plaatsen, en wat doet die ‘madamme’? Ze neemt de stylo en begint op, ‘jawel’, de bult… . de vragende partij neemt haar hand weg en zegt: ‘toch daar niet zeker…?!’. En de ploegbazin zegt verbouwereerd: ‘en waarom niet…?!’. Dat is geen sexueel gekleurd act, want ‘DOMWEG’ grappig voor dat mens. Een kwestie van ethiek…!

     

    De weg naar een bepaalde moraliteit is vaak heel kort en superbreed. De geest kwijlt erbij… .

    16-12-2012 om 12:59 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.feel good.... of de wet van de blufpoker...

    Dag lieve mensen….,lezer, nieuwsgierige, toevallig blog-passant, IT’er die eens dieper graaft, sociaal investeerder die eens neuzen gaat, om zijn eigen belangen steun te geven, hij of gij die het leuk vindt de mening van een ander eens na te trekken, en hij of zij, die zomaar met een plons in mijn vaarwater valt… Alé, zo noem ik je in alle vertrouwen…

    Ik ben zeiler, geen angst, je komt niet in contact met het malen van mijn schroef, al kan ik je geen garantie geven, dat je uit het koude water komt zonder vreselijke onderkoeling of enig verschijnselen daaromtrent…. Lees dus gewaarschuwd even verder!

     

    Wat heb ik in de tussentijd op de levensschool geleerd (alhoewel dit voor velen een loos woord is hé…?).

     

    Long time ago… Ik zwans, maar daar houdt de doorsnee mens van, maar naar ik hoop ben je als bezoeker niet zo iemand..!!! Dus, long…., och laat maar zitten, dus….


    Ik heb een mooi leven, met enorme diepe vriendschapen, wondere liefdes (jaloers? Neen toch, ge moet daar aan werken, en vooral niet doen alsof, of erger nog enkel content zijn met…), veel zeilplezier, creatief genoegen, publiek positief contact, artistiek leuke ervaringen en heerlijke schrijfsels (ik zal ze je ooit eens laten lezen als ik stevig ouder ben..), en boeiende ziele warme indrukken… . (ik hoop dat je die ook dagelijks hebt, al is het maar 15 minuten… . Heb je die???).

    Bon, zo ver zijn we dus al.Voor vele nuchtere denkers, dus nergens… Ohoohohoooo, je hebt het mis. Leef je wel? Je denkt misschien heel veel na, pieker je vooral over van alles en nog wat, hebt je angst voor deze en gene, en twijfelt je aan het waarachtig zijn van je bestaan, je taak thuis en op het werk, het nut van deze gegevens, en of, straks, als je licht uitgaat, het allemaal wel enige zin heeft gehad, meer dan de erfenis die je nalaat, en waarvan je hoopt dat men je daarom enige eer zal betonen. Ik zeg je nu al: ‘een uur misschien, daarna ben je stof en as, en voert de wind je weg, buiten elke verdere beschouwing, deel van het immense Niets, het absolute zijn van de Leegte. De ‘Mens erger je niet’ toestand…, 'we houden van jou, zolang..., tot dan...!

     

    Goed, we zijn op dreef geraakt, volg je nog?

     

    Kijk, ik ben een danser en zal dat altijd blijven. Maar, wat is dat dan? Het is een bewogen iemand zijn, en dat betekent dat er in het leven er van alles is dat mij in beweging zet, letterlijk, dus fysiek en of en vooral, mentaal actie doet ondernemen om iets creatief tot uiting te brengen. Dat gaat over een gedacht, iets schrijven, fotograferen, choreograferen, iets vertellen, tot gewoon poseren voor de kunstschilderklas… ZIJN dus. BEN je dat ook, of bestaat je leven vooral uit DOEN, en daardoor jezelf wijsmaken dat je bent, of nog erger, doen, hopeloos intens  en veel, en dan willen dat men zegt van je: ‘je bent zo actief, waar haal je de energie, gij zijt me er toch ene?’ of, waaauw, zo’n toffe(n), wat dat gij allemaal kunt….. .

    Oooh, mocht je je herkennen, stopt hier dan..!

     

    Ok, ik, en mijn vriendin, Carine, zeilen heel veel. Kon je lezen in vorige blog berichten… . Wij, ik en mijn vriendin, vormen op de boot een hecht team. Kan je vaak nauwelijks zeggen binnen relaties, binnen werksituaties, en zelfs, ja ik geef het toe, op boten… . ike ike, ga nooit van iets schrikke…!!! We kennen het allemaal, maar bijna, of zeer zelden geven we het toe dat het er is … . Tot op het punt dat het serieus wordt… . Eh, voila, daar ben ik intussen bij aanbeland!

     

    Ik werk in de Brugse Musea (hoofdletters zeker, al heb ik daar mijn twijfels over…), als zaal wachter (suppoost, of beter en juister: ‘Patrimoniumbewaarder’, eigenlijk niets meer en min dan nummer 104 op de personeelslijst!)

    Dit is mijn derde jaar, en over anderhalf jaar ben ik op pensioen, dus 65, en einde verhaal… .

    Ik doe de job met passie, met ijver, vol inzet, gedwee soms, plichtsbewust, vol interesse voor elke nieuwe tentoonstelling, ga erin op, voel me goed en doe mijn uiterste best om het positief geheel!

    Ik krijg veel mooie reacties van bezoekers (en vaak ken ik hen, en zij mij van een vorig dansleven, of uit de dokterskamers na een kwetsuur of zo…, of …), en de laatste tijd zo vaak met de opmerking: ‘je bent te slim voor die job, te vriendelijk, te taalvaardig, te menselijk in omgang, je past hier niet, al steek je kop en staart uit boven je collega’s, man, kunst is iets anders voor jou, is pure passie, is doorgeven van wat ‘ECHT’ is, niet iets wat een ander neerpoot en waar jij gewoon zorg voor draagt… .

    En dan denk ik: ‘wie ben ik??’ Klein ding! Kruipdier… . Mijn bazen zijn de arenden… !

      

    Zo half Juli, is er een jobstudente die met mij naar de Apotheek van het Memling museum meegaat, ’s morgens. Daar komt gebruikelijk bijna niemand in de voormiddag, en toch zeker zelden voor 10.30u. Ik zou dus dan ook dit deel maar openen vanaf die tijd, maar, wie ben ik… . Ok, we zijn daar. Niets te doen. Ik lees normaal iets, of eerder, ik schrijf of studeer iets.

    Zij, leest ook iets, en toont duidelijk dat ze zich niet lekker voelt, vooral als ze haar hoofd draait. Ik vraag of ze iets heeft met haar nek, en ja, ze heeft echt veel nekpijn. Ik zeg, dat ik Kiné heb gestudeerd en ‘misschien’ met enige massage dat wat kan verlichten, zonder enige garantie. Ze stemt in, en intussen, hebben we al over gedichten gepraat, dans, het menselijk lichaam en hoe mooi we in elkaar zitten, vormelijk, chemisch en inhoudelijk (Körperwelten..), en, ik masseer. Op het einde zeg ik al lachend met een tik op haar dij: ‘ en, ok, voel je je beter? Einde verhaal. Mooi meisje, verder geen interesse, want wat zou ik… Ik vraag geen gsm nummer, geen e-mail, en ik ben haar naam totaal vergeten, en zie ze eigenlijk ook al helemaal niet eens meer voor me… . Ik heb iemand willen helpen, en dat is het. De eed van Hypo…. En, nu komt het verdere verhaal… . Van Hypocrates tot hypocrities…. .  

     

    Zaterdag laatst ben ik op dienst in het museum, om alle duidelijkheid, in de kapel van het ook zo genoemd: ‘hospitaalmuseum St.Jan’. Komt een ploegbaas(ik weerhoud je zijn naam, want weet dat in een democratisch land, het erger is dan in het sovjetregime om namen te noemen van betrokkenen…!!! Ik was ooit getrouwd in CSSR, onder het strakke regime, met alle gevolgen van dien…) naar me met de melding, dat ik me zal moeten aandienen bij de directeur Manfred S., omdat ik handtastelijk geweest ben met een jobstudente, ttz, haar nek gemasseerd en mijn hand op haar dij gelegd heb (sic…welke dij??). Ik zeg: ‘ok, dat zal ik dan maar doen zeker..’, me niet bewust van enig kwaad, en nog minder van de ellende die erop volgen kan… . Die ploegbaas is van een andere relationele strekking dan de mijne, maar daar stoor ik mij niet aan, hij is best wie hij is, en doet zijn werk op zich goed. De dag erop, hetzelfde verhaal door dezelfde ploegbaas. Waar zit nu de adder? Die ploegbaas meldt me dat, terwijl het een andere ploegbazin is die het verhaal ter ore kreeg van die studente ergens eind Julie, terwijl ik in verlof was, en zij het vertikte me te contacteren en me te confronteren met die jobstudente. Ethisch en naar personeelbeleid toe: fout!! Ze had me bij het eerste signaal moeten bellen, ontbieden in haar bureau, met die studente toetsen of het verhalende wel klopt, en vooral zich vergewissen of het niet ontstaan is uit de zoveeeeelste roddel die zoveeeeel vrouwelijke collega’s rondstrooien uit frustratie, verveling en dommigheid. Maar niets daarvan, we wachten tot Huub(ik dus) uit verlof is, en dan nog eens zij zelf intussen, en dan gaan we dat eens grondig aanpakken… . En hoe?!! Ehwel, de studente zegt het een en ander (intussen weet ik niet eens wat, en heb ik dat kind niet eens gezien en of gehoord bij de ‘ondervragende veroordeling’….’t Zal Belgisch zijn zeker… of is dit soort rottigheid toch internationaal??!!) aan die ploegbazin, die zonder veel nadenken het verder verteld aan onze vrij nieuwe personeelsoverste (kunstenares op basketslofjes en rokende den sigaren… met twijfelend glimlachje om de mond, maar toch zo doortastend als een Tarmak Pletwals..), en die dit op haar beurt gaat communiceren aan onze artistieke directeur Manfred S. Een integer, onlangs gepromoveerd kunstkenner van formaat…. (Lees het tijdschrift van het ministerie cultuur..!). En hij, ontbiedt mij na vraag van ploegbaas Ann, bij hem op dinsdag 21 Aug. Om 9u. Ik was er, werd prompt gezegd waar ik ‘mocht’ zitten door Ann, en kwam naast een andere ploegbaas te zitten die er eigenlijk geen zaken mee heeft (Mijnheer A. VH.). De personeelsoverste schitterde door afwezigheid, en de jobstudente in kwestie ook… . Democratie!

    We zijn vertrokken voor een potje doorgestoken kaart!! Herkent u het?

    Meldpunt: mijn blog!! Met graagte.

     

    Vlaanderen boven… Er is veel goeds in Vlaanderen , maar er is nog heeeeeel veeeeel goeds te doen voor het op iets ‘fatsoenlijks zal trekken’…. Laat de moordenaars los, herstel hun eer, en stop de lijken weg aub, ze rieken vies… Oh, geef me maar de Human Body, de plastinaten!!!

     

    Heb je het moeilijk om dit verder te lezen? Sluit af, pak je telefoon, en bel de geheime politie, en laat me oppakken. Ik ben erop getraind in CSSR destijds. Iedere stap werd nagetrokken, elke brief geopend en elke telefoon afgetapt. En weet je, er zijn er al veel dood van die klootzakken die gedwee dat allemaal slaafs opvolgden. We sterven allemaal hoor, zij ook. Eervol hé...!!

     

    Sorry, even een omweg.

     

    Om een lang verhaal kort te maken.

    Er valt tijdens het gesprek wel 10 keer (eerder 20) het woord ‘sexuele intimidatie’, er wordt beweerd dat ik pornoboekjes in hun handen steek, en ik moet mijn gedrag grondig herzien, want wie niet breeddenkend is moet beschermd worden tegen de invloed van libertijnen als ik… Dat ‘pornoboekje’ is een gedichtenbundel die te koop is en dus zeker niet schunnig, met foto’ van mezelf getrokken in dansbewegingen, vaak vrij naakt, maar dat is mijn instrument waarmee ik dans (ooit een violist zijn viool weten bespelen die nog in de kist zit…???), en ja, ik ben naturist, danser-choreograaf, zeezeiler, schrijver met scherpe pen, fotograaf met perspectief, kinesist van opleiding (KUL) en zaalwachter met oog voor het schone en waarachtige, maar geen ‘be-potelaar’, geen oud vies ventje (moet ik een lijstje publiceren, met het minnaarschap van menigeen die ik ken in hogere functies...??).

     

    Ik heb drie peilers in mijn menszijn die me feilloos leiden: Eerlijkheid (liefde), Openheid (vreugde) en Vertrouwen (vrede). En juist die laatste snaar hebben ze nu weten stuk te trekken. Voor altijd!!! Moraal van het verhaal: wees hypocriet zoveel je kan, doe het daar waar je het zelfs niet mogelijk acht, en ga ervoor dat het zich verbreidt als brak giftig water in een sloot. U weze succes gegeven in overvloed… .

     

    Ik woon in Brugge, een fantastische stad, maar zo dorps als ze groot is. De hele wereld komt naar ons kijken, en wij, wij kijken de andere kant op, die van de polders (mooi hoor, en zeker niets tegen!!), maar zo werkt het niet. Zelfs onze roemruchte zeehaven Zeebrugge lijdt onder deze malaise, en verliest terrein aan de meer kosmopolitisch denkende steden als Antwerpen en Rotterdam (om er maar een paar te noemen). De middeleeuwen overschaduwen onze stad, en dat mag, als daar de zon van deze tijd overheen straalt in zijn volle sterkte, maar, het is een flauw zonneke, met veel wolken… . En het stinkt er af en toe heel ferm. Veel gedekte viese potjes !!

     

    Ok, ik steek mijn nek uit, maar wie heeft daar nog de moed toe? Alles is uiteindelijk God, Gat en Geld, en wie zegt dat het zo niet is, moet maar eens goed rond zich kijken… Moraal??? Ja, als je rechts pinkt en links indraait…. . Sociaal??? Als je links rijdt en je rechts laat voorbijsteken… . Oh, en jezelf zijn??? Kunt ge dat nog met zo'n democratische revolver tegen je slaap…?

    Waarachtigheid, Authenticiteit, Eerlijkheid, Openheid, Vertrouwen, Passie, Sensualiteit, Levendigheid, Frisheid, Sportiviteit, VERDRAAGZAAMHEID en MEDEDOGEN…. Zeg het me na! Ik ben niet vrij van zonde, maar streef naar deze waarden… . Het mag niet meer!!

     

    Het gaat u allen goed en zelfs steeds beter… , maar vergeet niet eens over de rand te kijken.

     

    Tot later!

     

    24-08-2012 om 23:12 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    24-08-2012 om 22:48 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wensen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    09-01-2012 om 22:42 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het moment...
    Het is een ruime tijd geleden dat ik nog even iets op mijn blog plaatste, maar nu bij de 10000 keer dat mijn blog werd aangeboord, enig teken van leven.
    Er ging goed wat tijd voorbij, maar die was niet nutteloos, doch eerder bijzonder vruchtbaar. Er ontwikkelden zich heel wat dingen in mijn leven, waarvan ik lang gedroomd heb, maar die intussen realititeit zijn geworden. Vooreerst heb ik een nieuwe heel gelukkige relatie, die zich verder mooi ontwikkelt tot een nieuw levensgegeven, die mij en mijn nieuwe partner, heel gelukkig maakt. Zoals in alle relaties is dit een kwestie van aandacht en blijvende toenadering tot elkaar. Wat zich daarbij - en evenwijdigheid  daar aan - ontwikkelde, is een oude, heel diepgaande vriendschap met een oud leerlinge dans, wat nu een openbaring blijkt te zijn, want een duo-relatie  genoemd mag worden, waar respect, openheid en vertrouwen er voor zorgen, dat alle partijen zich er gewaardeerd en gelukkig bij voelen. Een droom die werkelijkheid is geworden! Dat kom je zelden tegen in die zin. Die is er nu, en zij, is nog steeds de muze voor mijn kunstminnende ziel. Ik noem haar daarom ook, mijn 'Liefdeke'.
    Intussen kon ik een mooi klein zeilscheepje kopen, met name, een 'Horizon', ontwerp Vander Stadt , 43 jaar oud, maar bijna nieuw van uitzicht. Ik heb er al een pak zeemijl mee afgelegd, en kon er deze zomer mijn eerste kusthavenhoppen mee doen, tot aan Duinkerke en terug. Het liet me toe de boot in alle weersomstandigheden te leren kennen en hanteren. Ik ben enorm enthousiast over het zeewaardig gedrag van deze eerder kleine boot. Ze is 7.43m lang, 2.10 breed, 1.22m diepgang, en weegt 2040Kg, met een ballast van 47%, dus onkenterbaar, of toch op zijn minst zelf - oprichtend. Ze luistert naar de naam 'Avalon', en ik heb al een eigen zeilteam onder dit gesternte, nml: mijn eigen vriendin en partner Carine, en een zus van haar, Viviane, die beiden vrij te pleiten zijn van enige vorm van zeeziekte tot nu toe. Stalen vrouwen op een polyester boot! Ge moet ze maar tegenkomen !
    Dat ik nu en dan gedichten schrijf, zal de lezer van mijn blog wel hebben opgemerkt, maar intussen is dit al heel wat meer geworden, en over diverse onderwerpen. Enkele jaren terug, heb ik een reeks foto's van mezelf gemaakt, toen ik nog geen algehele beenbreuk had opgelopen (2009, in Engeland, op de rivier Deben). Een vriend van mij schreef daar gedichten op, onder de titel: 'Symbiose', en dezen werd onlangs uitgegeven en te koop gesteld in Ichtegem, alwaar Dhr. Dirk De Bosschere (050/22.14.54) ook woont. Ik durf te zeggen dat het een hebbeding is, daar de combinatie gedicht en dansfoto's, een eerder zeldzaam iets, in zijn bescheiden opvatting zelfs iets uniek is. Bij interesse, bel Dirk gewoon op. Het is een heel innemende warme persoon. Och ja, verder sta ik nog steeds model (ben 63j geworden, maar dat schaadt me niet!) voor een groepje kunstschilders - tekenaars in Brugge. Ik dans af en toe nog wat, al gaat al enkele maanden alle tijd die vrij is, naar de algehele renovatie van de huurwoonst van mijn lieve Carine, met wie ik tegen Maart denk te gaan samenwonen op de rand van Brugge. Eindelijk parking voor de auto, want in de binnenstad is dat een pest. Buurtbewonerskaarten zijn er verplicht, maar volstrekt zinloos voor de meeste bezitters ervan. Herken je het probleem? 't Zal Vlaams zijn zeker... . Intussen ben ik nog steeds erfgoedbewaker in de musea van Brugge, met name in 'Memling', of het 'Hospitaal museum', alwaar tijdelijk, een zeer boeiende tentoonstelling over Chirurgijnen en Pestheiligen' te zien is in de zolderverdieping, die op zich al fenomenaal mooi en vooral groots is. Brugge moest maar eens meer cosmopolitischer uitpakken vind ik: zich iets minder als kijkdoos van achter het gordijntje profileren, eens stevig met een eigen hedentijds gezicht uit de bol gaan. Maar goed, het blijft een schitterende stad die doet dromen... .  Zo, dit was het even, voor weerom een tijdje stilte. Straks, na de verhuis, kom ik weer met meer nieuws. Wat dat ook mag wezen... . I am the one I am... Tot ziens! Tot zeils, misschien...?!  

    09-01-2012 om 00:00 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reisje door onbekend welbekende...


    Op 19 augustus ging ik onder het mes, om die pin en 4 vijzen te verwijderen, als één-dag-kliniek opname met één nachtje blijven.

    Oh, ja, het begon al fout op het pré-Op verblijf. Ik wachtte daar ruim een uur, voor

    ik de anesthesiekamer binnenging. De chirurg kwam tussendoor even een babbel doen met me (hij kent me van de dans, en omwille van een medisch dossier na een ongeval in theater

    'De Werf' in 1992).

    Men prikt in mijn hand om een katheder te steken, maar dat mislukt 3 x, dus dan maar de ander hand, maar weer van hetzelfde. Dan, komt de anesthesist en prikt me in mijn arm, maar ook dat gaat niet goed. Hij gaat weg naar de volgende operatie (1000-poot, nietwaar!). De verpleegster die me intussen al als vogelpik had gebruikt, probeert opnieuw, maar het lukt niet echt. De dokter komt er nog eens bij en wrikt en wikt in mijn handrug (haha, een beetje pijn!), tot, en ja, het spul zo min of meer goed zit. Hop, nu naar de operatietafel, even een overstap van bed naar de snijtafel, wat bekende verplegergezichten, korte babbel met een andere anesthesist, even toch nog aanmerken: ‘eerst de vijzen eruit halen voor je begint die pin eruit te KLOPPEN’, en klaar is Huub voor het betere knipwerk!

    ‘t Product voor de slaap wordt gewapend, mijn arm opgetild. ‘Halo, halo, tot straks Huub’

    zegt een stem en foetsie, ‘t zwart gat in…. !

    Het is niet mijn eerste operatie en verdoving in mijn leven, dus, what ever, één meer of min.. .

     

    Bij God, ik lig op een kamer met vier… . Heel bewust weer bij mijn zinnen!

    Men kijkt naar me en vraagt of ik pijn heb. Ik zeg 'ja', maar het gaat nog wel. Baxters boven mijn hoofd, knie en enkel stevig verpakt in een bultig verband. Buiten schijnt de zon. In de kamer is het vrij warm. Mijn hoofd bonst. Het gordijn bij het kleine openstaande zijvenster, flappert als een zeil dat niet weet welke kant de wind wil opgaan. Ik voel me normaal thuis op deze wilde zee. Nu, wil ik slapen, maar er is rumoer, en veel over en weer geloop door verpleging en dokters. De een en de andere schenkt me een flauwe glimlach, zo van: "beetje verse snijpijn zeker..?" Knarsetandend hou ik me toch wel flink bij hun oogcontact.

     

    Het is ruim 17 u. Ik heb dorst, maar mag niet drinken natuurlijk. Beetje dutten dan maar.

    Ik denk aan een laatste bijeenkomst na de as verstrooiing van mijn moeder. ‘k Zie elk van mijn broers en zussen.  Mijn moeder ligt opgebaard, en dan in de kist (ik was er bij toen ze haar hebben verlegd!). ‘k Zie mijn papa zijn gezicht, hoor zijn stem, maar begrijp niet wat hij zeggen wil. Ik val in slaap.

     

    Om 21u (of zoiets) ben ik wakker en ik heb verdomd pijn! Mijn knie brandt als een bakkersoven, en mijn enkel en onderbeen snijdt en schroeit in een combinatie van een gigantische schaafwonde met een ferme knie-bil dreun in je dijbeen ( wat we als rakkers elkaar soms aandeden, hé…). Man, wat heb ik pijn!! Godverdomme toch!!

    Ik bel de verpleging en vraag pijnstillers. Ze zeggen dat er in de baxter zitten, maar ze gaan de dokter vragen voor meer. Rond 22.30u krijg ik extra medicatie tegen de pijn. Ik ben dwaas en verdoofd van deze ondraagbare gevoelens die door mijn lijf en hersens loeien. Pin eruit: 'fluitje van een cent', had men me beloofd. Ja, mijn oren: MARTELING, ja, dat, nondedju!

    Ok, vrienden, ik, had het me inderdaad even anders voorgesteld voor de ingreep gebeurde... . 


    De dag erop, nadat ik geen oog geslapen heb, dezelfde gewaarwordingen, zeg maar rechtuit ellende. Eten, noppens, drinken, al evenzo. Ik vraag me af of die pijnstillers niet van eetbaar papier zijn, of wel degelijk medicamenten. ‘k Draai zot van miserie, al verberg ik het voor mijn kamergenoten, en de verpleging.

    Nu, moet ik een grote jongen zijn; geen vader en geen moeder meer… !


    Carine, mijn lieve vriendin, komt op bezoek en zegt dat ik een  grauw gezicht heb. Ha, wat dacht ze wel, dat ik even op een feestje zat, met alcohol in de baxters… (sorry hoor)? Ze pinkt en traantje, neemt me vast en zegt: 'och, schatje toch', en dat maakt alles goed voor mij.

    Ik geloof nu weer dat er een dag komt dat die kwelling voorbij zal zijn.

    Normaal gezien zou ik die dag tegen 17u al terug naar huis hebben mogen gaan. De eenheid vond dat ik me goed gedroeg en dit ontslag wel verdiende.

    Ik krijg intussen nog bezoek van vriendin Hilde met haar man en 2 kinderen, zus

    Viviane van Ca (Carine dus). Ca zelf was er reeds om me mee naar huis te brengen (vriend Mark was stand-by, en zou taxi spelen voor mij, na een telefoontje over de bevestiging van mijn ontslag). Bon, mooi publiek, leuke kinderen die op mijn bed zitten, babbel, en vergeetdepijneven-indrukken, met warme knuffels.

     

    Ik tast onder de lakens, en voel warmte op het bed zelf, aan mijn rechter voet. Daar ik nogal ongemakkelijk lig , en mijn rug ook al pijn doet (stilliggen is niets voor mij) besteed ik er niet veel aandacht aan. Een warmwaterkruik in bed? Ik tast terug op die plaats, en (kind) Juliette zegt dat er rood aan mijn hand zit. Geen erg, maar toch voel ik iets stuwend rond mijn enkel, het verband knelt. Bij het wegtrekken van het laken, bemerk ik een plas bloed, met een doorweekt verband. ‘k Bel, even in paniek, de parate verpleging die versterking haalt. Welgeteld 3 verpleegsters en een dokter staan aan mijn bed.  Eén plukt het verband eraf en tot ieders grote ontstentenis, spuit er een straal bloed uit een of ander gaatje in de wonde, in een ruime boog, wel 20 cm hoog. Verbaasde verdwazing bij elkeen. Ik roep: ‘drukverband en ijs, aub!'. De dokter gaat heen, met twee van de verpleegsters, terwijl het oude verband stevig aangedrukt blijft (door mij, en dat was auwe, auwe,auwe!). De nurs in dienst zoekt het juiste verband en haalt ijs, komt terug, en dan gaat het als in een tekenfilm, heel vertraagd: verband eraf, bloedstraal, drukkompres erop, snel een knelverband er rond, die heel vlug rood kleurt, en een dikke zak ijs erop. Voila, ik ga niet doodbloeden. Leg je rustig neer, niets aan de hand.
    Mijn bezoek stond intussen wel buiten, want ja, dit is even horror, al dat rode bloed, en behoorlijk veel (wie weet, had dit 's nachts gebeurd, bloedde ik misschien gewoon dood zonder het te beseffen…? Dat niet beseffen is mooi, de rest niet; beetje te vroeg toch). Iedereen komt bleek binnen, want de eerste aanblik van bed en verband was al iets teveel van het goeie voor sommigen.

    Enfin, niet naar huis dus. Men komt me ook nog melden dat ik niet mag eten of drinken, zeker die nacht nog blijven moet, en ze dan wel verder zien, hoe en wat. Misschien moet ik terug verdoofd worden en gehecht, vandaar… . Alé hop, ik scheur van de honger, en krijg nu nog steeds niets te eten. Neen, juist, het is geen hotel, maar een opvangplaats voor gekwetsten… .

    Die nacht sliep ik alweer niet, tastte voortdurend naar het warme gevoel daar beneden aan mijn been, en bad de zeegoden voor een heldere hemel de dag erop. Bij het verversen van het drukverband, bleek de bloeding er nog te zijn, maar nu heel miniem. Nieuw verband, met de

    vraag of ik me zelf kan verzorgen wat die dingen betreft. Mijn uitdrukkelijke affirmatie is: 'JA!'.Wat zeg, nog blijven, honger, dorst en gekweld door pijn, neen, bedankt. Men alle eer aan iedereen, ik ga naar huis. Het goede bericht kwam, met het eten: ‘je mag na controle van de dokter, wellicht toch naar je woonst toe’! De knappe jonge arts had ik willen zoenen, maar ja… , ’t zijn ook maar mensen… . Hilde lief gebeld, en tegen 18 uur zat ik in bed, THUIS.

    Mijn been zat gespannen en eerder lelijk dik, maar ik ben in mijn eigen habitat!

     

    Die nacht had ik meer pijn dan ooit. 's Morgens is mijn been glanzend dik, wat rozig, zit mijn voet vol water, en is er nog bloed doorgesijpeld uit de wonde. Ik laat de huisarts komen, die denkt aan Flebities, schrijft een brief voor, voor een Echo en RX, met voorrang, want er is spoed bij. Het is niet zo dwingend, maar hij betrouwt het toch niet echt.

    Als hij weg is, twijfel ik of ik dat wel doe . Ik meen te weten dat Flebities zéér pijnlijk is, inwendig in je been, dat je koorts hebt, dat je been enorm gloeit en dat je huid op springen staat door zwelling. Ik heb er wat van, maar de meeste kenmerken nu wel niet. Onderzoek, nieuwe opname? Neen, ik blijf thuis en wacht af. Carine haalt een medicament dat men voorschreef en nu maar platte rust, been omhoog. De dagen erop neemt de zwelling af…!

     

    De tijd wrikt zich dag na dag verder los uit het geheugen van mijn smart. Zo heilzaam!

    Op 6 September haalde men de draadjes en nietjes (13!) uit de wonden. Prikkussenspel.

    Elke dag doe ‘k getrouw mijn oefeningen, heel vaak gewoon midden in de nacht, want de slaap komt niet. De pijn duikt op en verdwijnt, maar is tot dan nooit helemaal weg. Dit is genezing!

    De lidtekens worden smaller, platter, bleker. Een kriebelend steken houd me wakker. De band tussen mij en mijn lichaam wordt steeds hechter, maar niet minder ongedwongen. Er is pijn!

    Mijn drang naar eigen afweer van dit laatste, doet me afzien van het nemen van pijnstillers. Een enkele nacht lukt het me, voor de rest duiken de demonen op in het donker. Droom ik?

    Oh, ik hoef niet meer op controle, tenzij ik dit nodig acht. Ik ben gehard en ga alleen verder.

    Intussen speelt zich een drama af bij een ander menselijk wezen. Mijn hart en ziel zucht naar een oplossing, maar alleen dagelijks bezoek, geduld en luisterbereidheid kunnen helpen. Ik leef, en geef niet op, niet me zelf, niet die medemens die lijdt en niet weet waarom, zoals ik nu soms… .

     

    De eerste twee weken, kon ik geen enkele nacht normaal slapen, jawel, door de pijn. Pin eruit lijkt me nu wel even erger dan erin! Het Vlaams uitnemen t.o.v. het Engelse insteken?

    Nu, slaap ik dus al wel enkele dagen met een slaappil, om op mijn Latijn te komen. Ik zag

    alles veel te somber in door oververmoeidheid. Intussen doe ik zelf de revalidatie, net als bij de vorige keer. Het gaat goed, ik ken me lijf door en door, maar ‘k moet op mijn tanden bijten. Fietsen gaat vrij vlot, al heb ik nadien knagende pijn in mijn knie, en een stijve achillespees. Intussen is ook dit veel beter geworden. Ik was ook al enkele malen in de zeilclub met schipper en vriend Erik, maar bij het eerste bezoek en inhuldiging van het nieuwe ponton, heb ik me zwaar overschat door lang zonder krukken te lopen (wat ik wel mocht proberen, maar ja...). Nu, staan die steunen al ruim 2 weken aan de kant hoor, en merk je niet dat ik een operatie had, als je me ziet stappen of fietsen. Bij opstaan na het zitten, heb ik last, de rest gaat wel allemaal. Ik wil terug dansles geven, en nam optie op een zaal voor enkele uren (in een fitnesscentrum waar ik jaren geleden ook een hele tijd les gaf ).

    1 oktober is de tijd om terug te gaan werken. Het kwaadste is dan zeker wel voorbij. Nu, wens ik alleen nog wat echt diep te kunnen slapen tijdens de nacht. Komt wel goed!!!

    Welja, natuurlijk heb ik nog mooie dromen, voor jou ook hoor, lieve lezer, vriend, vriendin!

     

    Ziedaar mijn reisje, doorheen de Vlaamse verwijdering van een Engelse ‘Zimmer-nageling…’

    Het gaat u allen goed: ‘break a leg…’ . Neen, niet doen!  LEEF en geniet in wijsheid…!

     

     

     

    In een volgend schrijven zal ik je mijn zeilreis van Augustus met de ‘Dr. No’ beschrijven, en het wedervaren van mijn vriendin Carine op haar allereerste, erg door haar gesmaakte tocht naar Engeland.  En jawel, we gingen weer de rivier Deben op, zonder breuken, met grote vreugde!





    20-09-2010 om 22:36 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    18-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.operatie tot verwijdering van pin en vijzen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ach, het is zover. Morgen donderdag 19-08-2010 zal men chirurgisch de stalen pin (32 cm, 1 Op 1cm) en de vier fixatievijzen verwijderen uit mijn rechter onderbeen. Het is dagkliniek, maar ik moet (mag...!) er een nacht blijven om tot mezelf te komen. Ik ken de pijn die erbij hoort, maar ik weet ook dat ik veel verdraag, en vlug zal revalideren en recupereren. 'k Geef me 14 dagen, en ga dan terug aan de slag. Dra zal ik ook weer bewegingsleer-dansles (MotionMindness) geven, en gaan lopen, en weer kunnen springen, dus ook mooie foto's kunnen maken van mezelf in beweging. Het was nog nooit zo donker, of het werd al weer licht, zie je wel!
    Ok, ik zit enkele dagen in bed, en dan hopsiepopsie oefenen dat het een lieve lust is. Je kan me mailen als je dat wil: huub.onzia@gmail.com of bellen 0472 280 480.
    Een ding is zeker, ik sluit u allen in mijn hart, en geef je al mijn creatieve energie. Ik heb een gedichtenbundel klaar over mijn foto's, het hoe, wat, waarom, waardoor, waaruit, waarmee, enz... . Mogelijks komt er een publicatie. Dus, geen tijd voor zeuren en treuren, maar wel voor blijheid en laten zijn wat is zoals het is, en evalueren of het werkt. Tijd ook om mijn perceptie scherper te stellen... . 
    Ik groet U allen!

    Huub

    18-08-2010 om 19:31 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.omtrent perifere nederigheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  












    Mensen zagen jouw vormelijkheid, maar wisten niet hoe je was, hoe je je voelde aan de binnenkant, er is één iets dat jou wel echt kent. Mensen zagen die vormelijkheid, maar Het, kijkt er doorheen, Het, ziet waarom jij dingen deed, en of je, dat wat je zei, ook meende. Het, keek binnen in jou, en weet hoe je je voelde, misschien wel boos, of blij, Het, weet wat jij bedoelde. Het, kent jouw gedachten, jouw pijn, en jouw angst, Het, weet op wat jij wachtte, Het, kent jou ook het langst. Jouw vormelijkheid zegt niet veel, het innerlijke, jouw ware ik, is het, die de gedachten deelt, diep binnenin in jou, Het met jij. Jij, ben deel van Het onmetelijke, Etherische Totaal, de periferie. Zo, kwam jij tot vorm, ruimte, tijd. Toen je daar was, zagen ze jou dus niet, het is Het, die jou zo bepaalde… ! Het, heeft geen oog voor materie, want Het, is vormelijke betrekkelijkheid, Het, heeft geen zin in zinloosheid, omdat Het, Absoluut en Alles Is. Jij bent nu, wat je altijd al was. Er is geen 'ik', Het, kent dit niet. Het leven, is dat wat je niet ziet. Er is geen komen en geen gaan, want er is alleen dit Ene bestaan. Het, begint nergens, en is nooit gedaan.

    Huub Onzia Derdeyn 21-07-2010

    25-07-2010 om 00:00 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    24-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de dood van mijn moeder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Moederke

    De avond voor de Nationale feestdag, ging ik op bezoek bij mijn beste vrienden. We hadden een mooie avond van gesprekken over relaties, liefdes, kinderen hebben, de essentie van het leven en wat de mens over zichzelf zou moeten onthouden en vooral beseffen. Het werd laat. Ik had de keuze gehad om, of de dinsdagavond te komen, of de woensdagavond. Normaal, ga ik bij hen op woensdag, na een zwemsessie in een nabijgelegen klein leuk zwembad Guillini in Brugge. Ik koos voor de dinsdagavond, met de uitleg, dat ik de volgende dag, wanneer ik vrij was van mijn werk, mijn moeder zou bezoeken in het rustoord ‘Wackerbout’ in Bredene. Ik heb geen auto, dus vroeg op en trein en bus. Geen gewoon even over en terug, want het kost me heel veel tijd aldus!

    Die keuze bleek ingegeven, afwijkend van het ‘normale’. De avond bleek ook bijzonder, omwille van de inhoud van de gesprekken: ‘graag zien’, ‘relaties’, ‘open eerlijkheid’.

    Ik kwam vrij laat thuis, was moe, en in huis was het drukkend heet. Om me nog eens terwille te zijn, dronk ik de rest van een koude pint in blik uit: een Onslouw fenomeen. Toen ging ik naar bed. Van slapen kwam niet veel in huis. Ik had pijn in mijn been, waar een pin in zit en vier vijzen, na een beenbreuk vorig jaar.De nacht leek op een waterballet, maar dan zonder nattigheid. De onrust hield niet op, en om 4.28u stond ik op, opende mijn laptop, en begon te werken aan mijn gedichtenbundel: ‘Osmose’,  over mijn eigen dansfoto’s. Ik zou een verkorte versie maken, en dat deed ik dus ook. Tegen de klok van 6.10u ging ik terug naar bed. Zelfde scenario, zelfde woelewoelepret…! Ik stond nog maar es op rond 6.28u en dronk wat melk, om weerom, nu wel steendood en uitgewrongen te gaan liggen. Een eenzame mug waagde het zelfs ongenadig mijn zoete bloed af te tappen… . Ik was kapot! Toch dommelde ik weg in diepe dromen allerhande, en verslikte me bijna in het werk. De wekker werd meermaals afgedrukt, om zijn dwingend verzoek op te staan, het zwijgen op te leggen. Uiteindelijk dwong mijn plichtsbesef me uit de veren – zeg maar mijn wormgedachtengang – en heb ik me klaargemaakt om te gaan. Ik was netjes op tijd, zelfs iets te vroeg, en bij het toekomen van de collega’s stond er al een goede sfeer. Tegen de tijd van 9 uur, kreeg ik een telefoon van mijn jongste broer, met de vraag of ik slecht nieuws kon raden, wat me toch wel even verward maakte. Na herhaling van de vraag zei ik ja, en moest raden wat dat wel kon zijn. Ik zei intuïtief:’moeder’! Mijn hemel viel in toen ik horen moest dat zij diezelfde ochtend tegen 5 uur gestorven was in bed in haar slaap, aan een te vermoeden hartstilstand. Ze zou in April 89 jaar worden. Gisterenavond belde ze me nog op vanuit het rusthuis na mijn werk. Ze leek helemaal ok, en zelfs eerder opgewekt. Ik zou haar nu donderdag hebben gaan bezoeken. Niet meer mogelijk, overbodig zelfs. Pas toen het voldoende tot me door drong bij het vragen aan mijn bazen, of ik naar huis kon gaan, kreeg ik een krop in mijn keel en begon te huilen. De omgeving nam dit op, keek even afwezig, maar begreep ten volle het impact. Mijn moeder zou er nooit meer zijn, ik ben vanaf nu totaal ouderloos. Vader stierf in december 1997 aan kanker, na een strijd van 5 jaar. Moeder stierf vredig en heel stil. De Nationale feestdag zal nooit meer zijn wat ze was. Ze duidt op moeders afwezigheid.

    24-07-2010 om 00:00 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om het goed te maken.....

    Mijn beste, of liever: ‘geliefde’, bezoeker, toeschouwer van mijn levenslijn.

    Ach ja, tijd gaat snel, gebruikt hem wel. Dat doen onze politiekers ook, en uitgebreid, en het heeft ons alleen maar een duur, met schandalen opgescheept, vaak heel hypocriet samen-levend klein landje opgeleverd, dat zich nog kleiner wil maken dan het benauwelijk (lees: belachelijk) al is. Ik kan het me permitteren dit te uiten, want ik heb niets, ben niets, en op de landkaart besta ik niet eens (je weet wel, zo’n mensje die je zoekt op 9000 meter hoogte, door het raam kijkend naar beneden vanuit een vliegtuig, en met al die pretentie, nog steeds gelooft dat wij het schoon weer uitmaken op aarde. Stom, de aarde zal ons overleven. Haar zucht naar evolutie en evenwicht zal ons stuk voor stuk doden als ras. Zij is de bron van ons leven, niet wij dat van haar existentie!).

    Maar, waarom mijn stilte? Eenvoudig: tijd!

    Tijd bestaat niet. Is een inventie van de menselijke geest, om zijn angsten (en daar bestaan de meeste door), te overwinnen, en of, hanteerbaar te maken voor de illusie van een comforttabel leven.

    De jungle ontgroeid, zichzelf elke natuurlijke weerbaarheid ontnomen, gaan wij nu voor gemak, gewin, verovering (ja, dat is nu ook niet nieuw..), en Godslastering in alle mogelijke vormen, afgedekt door allerhande mogelijke religieuze ideeën, sektegemeenschappelijkheid en het prediken van het einde der tijden (de menselijke tijd natuurlijk! Wat is er verdomme nog anders? Time out, nog van gehoord? Denk maar niet dat de natuur daar ooit al van wakker heeft gelegen. Wij zijn die Time Out!).

    Ok, ik was even weg, de blog lag stil. Ik niet!

    Ik kreeg een pak indrukken te verwerken. De ontdekking van de liefde van mijn leven, was daar niet vreemd aan. Maar, zoals altijd in sprookjesboeken, moet ik nu alweer bijna zeggen: er was eens…. Niets pleegt zoveel verraad aan zijn eigen zgz ware aard als de mens. Ik ben er niet vrij van hoor, al is het om kleine domme dingen te doen (orde op zaken zetten, terwijl de stapels papier zich maar verder ten hemel richten). Naast dit zeer indringend levensgebeuren, was er nog mijn werk; Ik heb een 8 dagen werkweek, dan een 3 dagen weekend, en dan een 2 dagen werkbeurt, één dag vrij en hopla, lange 8 dagenweek. Publieke sector, waar de musea toe behoren, laten blijkbaar niet toe de zaken anders te regelen. Ik studeerde ooit: ‘organisatie van de arbeid’, en daar bleek toch dat een gelijkmatige arbeidsverdeling (ongeacht de bezetting, afwezigheden, en het onvoorziene) te regelen viel. Maar, die stomme computers van nu hé, daar is altijd iets fout mee… . We moeten dus mild zijn, ’t zijn machines…!

    Enfin, ik ga verder. Ik brak mijn been op zeilreis, maar dat is je bekend. Of ik daar intussen van af ben? Wel neen! Op 9 juli wordt beslist wanneer men de 30 cm stalen pin uit mijn scheenbeen verwijderen zal en de 4 vijzen die dat spul vasthouden. Ik hoop dat het er dan zo vlug mogelijk uitgaat. Ik kan niet lopen zonder erge pijn, en springen is een akelig gevoel.

    Ik wil opnieuw dansles geven en choreograferen.

    Wat verder? Och ik schreef gedichten over mijn eigen dansfoto’s. Een vriend die zelf gedichten schrijft, begon te pennen na het zien van mijn foto’s op een web die ik ooit had. Intussen is zijn bundel: ‘Symbiose’ af en heb ik onder zijn aandrang mijn eigen belevenis in dichtvorm onder de titel: ‘Osmose’ afgewerkt. Het zijne zal wellicht gepubliceerd worden, het mijne is in beraad. Ik schrijf intuïtief, hij is semi-prof! Symbiose te koop, Osmose niet?

    Omdat men mij toch af en toe nog eens herkend als choreograaf, heb ik voor 2 theaterproducties dansen gemaakt en mimmetische taal uitgewerkt. Het was telkens bijzonder boeiend. Het grappige is, dat ik eraan begon op krukken, en eindigde met zelf alles te staan voordansen. Ach, als je leven turbulent genoeg is, stijgt je pijngrens vanzelf. ’t Zit allemaal tussen de ogen, of, ge zijt een nen fameuzen plantrekker…, ja toch?! Ben ik niet. Te dom!?!

    De zee heeft me evenwel niet verlaten. Ik kon met een school uit Brugge, gedurende 7 dagen gaan zeilen met een prachtige platbodem op de waddenzee. We bezochten alle eilanden, behalve Texel. Het was koud, wat het Wadlopen niet heeft belet, ttz, het tot aan het middel waden in het zilte zeewater, om het ongeduld van het volledig droogvallen even op de proef te stellen. Ik heb veel foto’s gemaakt, waarvan sommige sprookjesachtig zijn. Het Wad, ach, je moet het hebben bevaren! Misschien mag ik volgend jaar weer eens mee. Met de jeugd!!

    En nog!? Ik ga geregeld zwemmen; dat doet me echt goed, nu ik vooralsnog niet dansen kan. Dat laatste nemen ze me niet af. Dat ben ik, dat is mijn Zijn, dat is mijn oorsprong en einde.

    Ik hoor je al denken: ‘wat nen naïeve mens toch…’ . Ok, denk maar, alé, doe het luidop aub!

    Doen we dat niet bijzonder graag? Luidop denken, en dat babbelen, het eeuwige verdedigen van wat we denken, het eigen gelijk nooit in vraag laten stellen, brullen als het moet?

    Valt vaak tegen, want niets is zo tricky als je verstand. Het overtroeft je hele Zijn zo vaak!

    En dat is nu waar ik fel ben beginnen mijn vragen over te hebben. Ik heb mensen verloren intussen, want het leven, ook dat van mij en jou, is eindigend in zijn vormelijkheid. Ik heb helpen sterven intussen, op vraag, met een groot mededogen en empathie, en met ook pijn in mijn hart, want ik zag die mensen heel graag. Daarbij kom je uit op wat je zelf ooit meemaakt: je einde als stoffelijk bepaald en beperkt wezen, een flits op aarde, een niets in het heelal. Maar zijnde, ga je nooit heen. Zijnde Ben je, al voor je ooit maar naar een andere uitdrukkingsvorm- of  dimensie zou overgaan, dus geen zorg, maar je mist de fysieke aanwezigheid, de hanteerbare ‘aanraakbaarheid’ van het wezen mens, die jou verlaat. Dat vroeg me energie, studie en begrip, moed en loslaten. Het gaf me rust en inzicht, besef te Zijn.

    Het deed me geloven in de herontdekking van een verloren gewaande geliefde, een diepe waarde in mijn leven, die zoals ik al voorheen citeerde, ook weerom dreigt op te gaan, in de onmogelijkheid van de maatschappelijke hypocriete kijk op liefhebben. Een dubbelrelatie is nu eenmaal niet aan de orde in het openbaar. Speel het spel, verberg je, doe het, maar zwijg, al weet iedereen waar het in het leven om draait. Hou het stil. Wordt één met de meute die liegend liefheeft, beminnend in den duik klaarkomt op een ander, en huichelt, om de vette, op een ander zo deugddoende, vrede… !

    Ik zeg je, in Godsnaam, wat zijn we ver de waarheid en het leven afgedreven. Wat is ons dom koppeke toch verwrongen door geld en gewin, uit angst voor dood en overleven. Wat is het ‘Mens-Dom’ verdomd vreselijk op de sukkel geraakt over de laatste eeuwen heen, en wat is de blindheid waarmee het alleen maar verder gaat, richting afgrond, als je het mij vraagt!

    Ben ik dan pessimist, of zwartgallig, ongeluksbrenger of vredeverstoorder, stok in het kippenren of de dwaas, die durft stilstaan bij wat er waarschijnlijk werkelijk te zien valt en mogelijke dringend te begrijpen. Moet je premier zijn om stelling te nemen? Doe het mens, doe het, en wees er niet beschaamd of te nederig voor. Die vetpotten zijn het echt ook niet!!!

    Bang! Heb de moed om te leven, zelfstandig te denken, jouw mening kenbaar te maken, lief te hebben wat waard is lief te hebben, en dit door dik en dun te verdedigen, ongeacht de klaps!!!

    We kunnen twee dingen doen: leven naar de waarheid, en zeg maar liefde, of naar het gewin, en dat is intussen bewezen, dat daar de leugen voor het grootste deel, de strategie bepaalt.

    Eenvoud en de ‘natuurlijke waarde der dingen’ is wat ons de toekomst garanderen zal. De rest is duur betaalde fictie! Val me maar aan, ik hou van weerstand. Steek je mondbescherming in!

     

    Vind je me er even overgaan? Mag, ik ben maar een mens. Herken je je zelf ook wat in mij?

     

    Ooit

     

    Ontnuchterd kijk ik,

    Naar de wereld, zij,

    Heeft me uitgespuwd,

    Haar blik is oneindig,

    Ze heeft me altijd afgeduwd.

     

    Ik heb ervaren en gehoopt,

    Dat Licht, in ’t evenaren,

    Haar schijnsel heilig acht,

    Maar ’t is de mens allicht,

    Die alles voor zichzelf wil sparen.

     

    De gulle hand van ’t Zijn,

    De overvloed vooral, meestal,

    Is niet te evenaren, omwille,

    Van ons zelfzuchtig zijn,

    Wij, lachen met ’t heelal.

     

    Er komt ooit nog de tijd,

    Als is die er nu zeker al,

    Dat wij onszelf ontwaren,

    Als de meest bittere pil.

     

    Ik zag het licht en,

    Mocht geloven in de waarde,

    Van een grenzeloze liefde,

    Nooit menselijk kan ontaarden.

     

    Je moet me echt niet,

    Kunnen volgen of verstaan,

    Er zijn gradaties in de liefde,

    Soms, is het gewoon gedaan.

     

    Je hebt me ooit de hemel,

    Hoog in geprezen, geregeld,

    Hij die komt, doch angst,

    Is vaak daar als de regen.

     

    Die regen vult het lege vat,

    De druppels lopen stilaan over,

    Ik had gehoopt: dat nooit,

    Maar ’t einde is er, en nu wat?

     

    Ik ben uit ’t Licht geboren,

    Het leven mocht me niet,

    Men klopte me erdoorheen,

    Want anders bestond ik niet.

     

    Ooit, ga ik terug naar daar,

    Wat geen gedaante heeft,

    Ik ben eruit geboren toen,

    Ga er heen, en keer er weer.

     

    H.O.D. 29-06-2010  

    30-06-2010 om 08:00 geschreven door Huub Onzia Derdeyn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)



    Blog als favoriet !

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per week
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 20/09-26/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008

    Over mijzelf
    Ik ben Hubert Derdeyn, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Onzia(mijn moeders familienaam).
    Ik ben een man en woon in Brugge (België) en mijn beroep is (ex-)danser en choreograaf (33% handicap door arbeidsongeval in een theater in 1992).
    Ik ben geboren op 26/11/1948 en ben nu dus 75 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Zijn en bewegen, digitale fotografie, zeilen, psychologie en filosofie.
    Ik heb een heel intense passie voor alles wat met in beweging zijn te maken heeft. Na mijn licentie kinesitherapie, stapte ik in de danswereld en bouwde over de jaren heen, mijn eigen bewegingsleermethode uit. Ik geef avondles en stages.

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!