Oorlogskeuken
Foto
Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
Inhoud blog
  • Oorlogskonijn?
  • Uit "Ons Oorlogskookboekje" (Gaston Clément)
  • Hamsteren na de oorlog
  • Eierpoeder
  • Oorlogsbiscuit
  • Toeter
  • Voordelige oorlogssoepen
  • Een gekende chef-kok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • Oorlogsteksten
  • Oorlogsfrangipane
  • Het muiltje als oorlogskost
  • Stijfsel
  • Oorlogsteksten
  • Vlees, lever- en bloedworst voor zegel nr.9
  • Oorlogsrecepten van 1940
  • Oorlogsverhaal van mevrouw Ange
  • Reclame voor margarine
  • Cichorei
  • Oorlogsrecepten
  • Meer oorlogsrecepten
    Laatste commentaren
  • Mevrouw (Nathalie)
        op Gaston Clément
  • Hooikist (PaulO)
        op Hooikist
  • ei-poeder (PaulO)
        op Eierpoeder
  • oorlogsrecepten (eeckhout ludwine)
        op Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw
  • hooikist (Vollens )
        op Verbeterde hooikisten
  • Links
  • Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
  • Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw (VCV)
  • FOST (Food Studies VUB)
  • Cultureel erfgoedbeleid Vlaamse Gemeenschap
  • ASG-blog Witte, zwarte en andere pensen
  • ASG-blog Smullen aan zee
  • Geheugen van Oost
  • 2link Geschiedenis
  • Start.be Geschiedenis België
  • 26-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlogsverhaal van mevrouw Ange

    Een dame uit Antwerpen vertelde het volgende over de oorlog en wat er toen te eten viel.

     

    Gisteren stelde je mij de vraag of ik soms nog een kookboek bezat van in de oorlog 40/45. Ik woonde toen op de Vrijdagmarkt en op 2 Januari 45 viel er een V 2 bom : huis plat en

    alles kwijt. Wij hadden niks meer, gelukkig waren wij die nacht bij mijn grootmoeder op de buiten blijven slapen. Er waren toen 29 doden, waaronder mijn beste vriendin en haar ouders, en 42 gewonden.

     

    Ik was 16 jaar toen de oorlog uitbrak, ik kookte dus nog niet. Wij aten wat er te krijgen was : op rantsoen - een bonnetje per persoon - niet teveel.

    Genoeg om de honger wat te stillen : grijs zuur Duits brood - een echte spons - zo plat ! Vooral witte kool was er vrij te krijgen en soms kwam er in de viswinkel een vracht panharing

    aan,  te koop zonder bon. Als een lopend vuurtje werd dat bekend : iedereen met een emmertje daar naartoe en aanschuiven, in de hoop dat er nog wat over was als 't uw beurt was.

    Die werd dan gebakken en de overschot (soms) gepekeld voor later  Laat ons zeggen:  dat de witte kolen en de panharing ons in leven hebben gehouden.

    Ik herinner mij dat mijn moeder aardappelkoek en soms wortelkoek bakte. 

    De aardappelschillen werden gekookt om aardappelbloem te verkrijgen.

    Op de zwarte markt kochten wij bruine bonen, lieten die op zolder drogen, en die werden gepeld en dan werd er soep van gemaakt.

    Bij de boeren op de buiten kon men van alles kopen - aardappelen - boter - eieren - spek...als ge maar veel betaalde en ge kwam onderweg “den Duits” niet tegen, die  soms alles afnam.

     

    Op school kregen wij regelmatig een lepel levertraan ( bah ! ) ook soms vitamine C pillen.

    Later werd dan WINTERHULP opgericht, die soep uitdeelde op bepaalde plaatsen.

     

    Voor mijn verjaardag kon mijn vader in 't café ( op bestelling) als geschenkje een pateeke of een echt stuk chocolade kopen : dik betaald natuurlijk. Dat werd "onder den toog"

    Genoemd - ik was daar heel gelukkig mee - 't zou nu bij de jeugd niet meer waar zijn.

    Ik heb u waarschijnlijk niet veel verder geholpen wat " koken onder de oorlog " betreft, maar ik heb er echt geen papieren meer van...

    26-09-2011, 00:26 Geschreven door Nicolay  


    Tags:Witte kook, haring, chocolade,


    Archief per week
  • 24/09-30/09 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 27/11-03/12 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 22/09-28/09 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 07/11-13/11 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 05/12-11/12 2005

     Indien je zelf info hebt over oorlogsgerechten. Heb je boekjes, recepten, anekdotes,  mail ze dan alsjeblief.

    Fons Nicolay mailen

    Druk op onderstaande knop om Nicolay te mailen.


    Blog als favoriet !

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Hoofdpunten blog pensen_asg
  • Bloedworst van vis, middeleeuws recept
  • Slachten van het varken
  • Zelf pensen maken

    Hoofdpunten blog etenaanzee_asg
  • Vlaamse grijze garnaal
  • Brusselse wafels
  • Paling in ’t groen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!