Donderdagnamiddag omstreeks 4 uur werden we per autobus vanuit Kritinia naar de haven van Rodos gebracht,naar goede Griekse gewoonte was de bus weer eens een half uur te laat,we konden dus in Rodos direct inschepen op de Blue Star 2.Aan de receptie aangemeld voor onze slaapkabine en na installatie maar direkt naar de bar voor een aperitiefje.
Klokslag zes uur zijn we dan afgevaren naar Syros,met tussenstops in de havens van Kos,Leros,Kalimnos,en Patmos,maar van die tussenstops hebben we niet veel gemerkt,want na een zalig diner in het à la carte restaurant,en nog een slaapmutsje achteraf in de bar,zijn we omstreeks 10 uur gaan slapen,om dan vervolgens op Syros aan te komen om 4 uur smorgens.vandaar direckt per bus naar het 4 km. verder gelegen hotel"Faros"
3 Juli Vandaag vertrekken we met de Blue-Star 2 naar het eiland Syros,behorende tot de eilandengroep Cycladen,op ongeveer 3 uur varen van Athene. We vertekken hier in Kritinia om kwart voor 4 met de bus naar de haven van Rodos waar de ferry vertrekt om 6 uur,aankomst op Syros is voorzien om 4 uur morgen vroeg,en dan per bus naar hotel Farosgelegen op 4 km. van de haven,tevens hoofdstad.De overtocht verloopt perfect,de zee is zeer rustig,en na een lekker diner in het à la carte restaurant,genieten we van een goede nachtrust in een slaapkabine,om dan uitgerust toe te komen op Syrus.
We vertrekken morgen naar het eiland Syros,met daguitstap naar Tinos. Let de blue star 2 varen we af om 18 h. en komen dan omstreeks 4 h. 's morgens aan op syros.Dit is weer een reisje georganiseerd door de kultuurraad van ons dorp,Kritinia.
Hier ben ik nog eens,na een lange periode van stilte. Maar t'is te pardoneren,ik was vreed bezig met het helpen van mijn vriend Kiriakos bij de druivenpluk,het maken van wijn,het voorbereiden en bereiden van souma,en de verdere afwerking van de stokerij.
Ondertussen hebben we ons éérste feestje gegeven in de nieuwe stokerij,(lam sto fourno) er was in de loop van de dag wel zeker 35 man gepasseerd die allen een hapje en een drankje genoten,dit alles bij een lekker glaasje verse souma.
En nu zal ik maar eens terug een beetje thuis beginnen preteren,we moeten ons stilaan voorbereiden op de winter en de regen. Jaarlijks terugkerende karweitjes zoals;verven,hout zagen en klieven,winterberging,etc.
't is weer begonnen,de druivenoogst,met extra een gratis hittegolf,alsof het zo nog niet heet genoeg is. en terwijl heel griekenland wordt geteisterd door bosbranden,gelukkig bij ons hier op rodos nog niet,verbranden wij langzaam door de zon bij het druivenplukken. de druiven leggen we in de zon om alzo het overtollige vocht te laten verdampen,en alzo een meer geconcentreerd product te krijgen voor het vervaardigen van de wijn.je moet dat zien,overal op de flanken van de ataviros liggen druiven in de zon te blakeren. en zelf zijn we momenteel druiven aan het drogen voor rozijntjes,roma tomaten verwerken we tot zongedroogd tomaatjes,en ook de overvloed aan vijgen worden in de zon gedroogd,en later thuis in belgie verwerkt tot een fantastisch aperitiefhapje(met blauwe kaas gevuld).
de eerste dag op patmos,na een stevig ontbijt,buffet met zelfbediening,was er door de organisatie een bustrip voorzien naar be belangrijkste bezienswaardigheden,waaronder een klooster,nog een klooster,ik ben spijtig genoeg de namen al vergeten,maar voor de geintresseeerden zal ik er enkele foto's van op de blog zetten.
Deze kloosters waren prachtig gelegen in de bergen,het eerste was volgens mij nog redelijk nieuw,de nonnen waren ongelooflijk streng als het er op aan kwam hun heilige plaatsen te bezichtigen,vrouwen met broek,en mannen met sjorts aan mochten niet binnen.gelukkig,in hunne winkel mocht je desgevallend in zwembroek,of bikini binnen.
het tweede klooster was zo oud als de straat,zeer mooi van architectuur,spijtig genoeg moest je om hun schatkamer te bezichtigen 6 betalen,dat heb ik dus niet gezien.
Daarna zijn we naar de andere kant van het eiland gereden,waar gelegenheid was om te gaan zwemmen en eten in een zeer gezellig restaurantje,zeer lekker.
's avonds was er een gezellig uitje voorzien met een prachtig avondmaal,live music,en griekse volksdansen.dit om een zeer geslaagde dag af te ronden.terug in scala hebben we dan nog ons dagelijks slaapmutsje genomen,en genoten van een goede nachtrust.
Vrijdagavond zijn we dan toegekomen op het eiland "Patmos"en zijn we direct naar hotel "Scala"gewandeld waar we een mooie kamer met airco en minibar hebben gekregen.
we zijn dan op verkenning gegaan aan de haven,op zoek naar en restaurant,want,een beetje eten kon ik wel verdragen.onmiddelijk viel ons één restaurant op,"Pantelis"
Na een wandeling in de buurt,kwestie van de eetlust nog wat aan te scherpen,zijn we dan bij Pantelis gaan eten,en dat was werkelijk buitengewoon goed. met vieren bestelden we een Vissoep,een ovenschotel van schaap met groenten,geit met heerlijke kruidenrijst,dit alles natuurlijk voorafgegaan door een frisse sla,dolmades,en tzaztiki.alles overgoten door een frisse landwijn.
Nog een mooie avondwandeling,om de spijsvertering te bevorderen,afgesloten met een slaapmutsje,zijn we dan gaan genieten van een heerlijke nachtrust,in een door airco gekoelde kamer.
kalimera, We zijn er enkele dagen tussenuit geweest,met de cultuurraad van ons dorp,bestemming;het prachtige eiland "PATMOS" Vertrokken vrijdag middag met de bus naar de haven van rodos,waar we inscheepten op de "dodekanisos-pride"een katamaran die ons in 5 uur naar patmos zou brengen,via Symi,Kos,Kalimnos,en Leros. De reis verliep voorspoedig tot op vijftien minuten van Leros, daar gingen de poppen aan het dansen,een ongelooflijk zware zee bezorgde ons de ervaring van ons leven,we zaten precies in de grootste roetsjbaan ter wereld,golven van 3 à 4 meter,die katamaran daar tegenop,en eens boven,in vrije val naar beneden. Ik geloof dat zo een 35% van de passagiers daar niet kon mee lachen. En,eigenaardig genoeg,10 minuten van Leros weg,en we zaten terug in een prachtig mooie vlakke zee. 'S avonds zijn we dan toegekomen in hotel "Scala",waar we na de incheck direct op zoek zijn gegaan naar een goed restaurantje. Maar daarover in een volgende aflevering meer nieuws.
een kleine ajuin en enkele takjes selder een kleine courgette en een paprika een wortel en een gepelde tomaat een halve kilo diepvriesmosselen,grote deense,ontdooid, 250 gr.zalmfilet zout,peper,oregano room,en een glas witte wijn.
bereiding:
Groenten grof snijden,en vijf minuutjes stoven in olijfolie. de wijn toevoegen en na nog eens vijf minuutjes,mosselen,zalm,en room toevoegen,ook de kruiden niet vergeten! Dit alles nog een tiental minuutjes laten stoven,en nog,van het vuur af,vijf minuutjes laten nagaren. Serveren met frietjes.
het ligd er op.wat?het pannendak op het terras,dat is me wel een job geweest,gelukkig had ik hulp van jozef,een vriendelijke duitse vriend,die een stukje verlof opofferde om te helpen bij het pannen leggen. het was die dag dan ook lekker warm,en dan boven op het dak,joepi!
ondertussen is ook de zitbank vernieuwd en hebben we eindelijk de nieuwe kussens(die we vorig jaar hadden meegebracht)in gebruik genomen.ik kan je wel zeggen dat ons claire vreed kontent was.
is nu alles gedaan?nee hoor,de vloer in de carport moet er nog in,maar dat is iets voor september,dan komt jozef terug,en heb ik dus terug hulp.
nu gaan we eindelijk dagelijks zwemmen,een prachtig strandje,nog niet ontdekt door de toeristen,neen,ik zeg niet waar.
en bij kiriakos in embona beginnen de werken ook goed te vorderen,de kelderverdieping,waar ook de nieuwe souma installatie komt,is op ramen en deuren na,afgewerkt.het ziet er prachtig uit!
het was me de afgelopen week het weertje wel,temperaturen die in de schaduw opliepen tot 42°,en 's nachts slechts daalden tot 32°,dat is van het goede een beetje te veel.
ik was dan ook noch aan mijn dakwerken begonnen,een nieuw dak boven het terras,dat temperd overdag de zoninval in de living.
vandaag gaan we de pannen leggen,met behulp van jozef,een vriend uit duitsland,kunnen de vrouwen tegen de middag een etentje klaarmaken,en kan ik dit djoppeke als gedaan beschouwen.
gedaan met klusjes dit jaar?nee,nee,er wacht me nog de vloer in de carport,de flagstones zijn reeds geleverd door mijn vriend Kiriakos van embona,die had deze steen over van zijn nieuwe, in aanbouw,souma fabriekje.'k zal daar later eens enkele foto's van publiceren.
zo,'t wordt licht,tijd voor een kofie,en insoectie van de tuin,tot later noch eens.
dat is wel effe zweten,maar ja,'t is nie voor niks zomer,en te bedenken dat het in belgie regend en dat het daar fris is,dat zit ik toch liever in de hitte.
ondertussen hebben we bezoek gehad uit belgie,vrienden van willy,iemand die we kennen van internet,maar die we ook nog nooit hebben gezien.
dominique en chris,het waren toffe dagen,soms een beetje zware ochtend,maar ja,als 't 's avonds gezellig is smaakt de wijn goed,en wordt het al eens wat later.
Maar nu terug naar de orde van de dag,volgende week wordt het oude terras afgebroken en het nieuwe geplaats met pannendak en moet de zitbank ook worden vernieuwd,kunnen we eindelijk,met een jaar vertraging,de nieuwe kussens gebruiken.
na de storm van een tiental dagen geleden,hadden we vorige zaterdag bijna de ganse dag regen,'k dacht dat zal't nu wel geweest zijn,ja mijn oor,gisteren namiddag weer van dat.
een zacht regenbuitje deed ons vanaf twee uuur tot de avond binnenzitten,en nu vanmorgen ziet het er naar uit dat we nog een douchke gaan krijgen.ik kan de bewatering best een beetje afsluiten,zo besparen we nog een beetje op onze waterrekening.
GROOT VOORDEEL? je ziet de groenteplanten groeien,nadeel?het onkruid ook,het zal één van de dagen volop schoffelen worden.
nu het weer heerlijk aan het zomeren is,heb ik de schade van de storm van vorige zaterdag eens rustig kunnen bekijken,en ja,het is een kleine ramp,maar zeker voor de mensen die met groenten en fruit hun boterham(of in dit geval hun souvlaki) moeten verdienen .
alle boomgaarden beschikken nu over een tapijt van afgestormde vruchten,uitdunnen is dit jaar niet nodig,dat heeft de wind overvloedig gedaan,erger nog zijn de afgeknakte groenteplantjes.
en een geluk bij een ongeluk,ik heb zolals ieder jaar voor elke nodige plant er drie gezet,dus van elke groentesoort veel te veel,en dit systeem komt mij nu zeer goed uit,nietegenstaande er veel kapot is houden we toch nog genoeg over voor de dagelijkse keuken.