meer moet dat niet zijn leven op het eiland rhodos,onderweg,heen en weer,en af en toe een receptje.
30-06-2006
morgen met verlof
kalimera,
morgenavond vertrekken we voor een tiental dagen met verlof naar BELGIE!
hopelijk is't in belgie een beetje fris,zoo 21° ongeveer zou mij wel bevallen,we zijn hier op rodos al aan de tweede hittegolf,dit jaar,bezig,en hier is dat enkele weken met temperaturen van 30° à 35°.
voor de rest gaat het hier zijn gangetje,de afwerkingsfase van mijn carport is volop bezig,dus ik kan wel eens een 10 tal dagen zonder werken gebruiken,en 't zal goed doen familie en vrienden eens terug te zien.
hier zijn we eindelijk weer, de werken aan de carport met multi bruikbare bergplaats(kan ook gebruikt worden als noodslaapplaats)zijn hun ruwbouw fase voorbij. de afwerking is begonnen met het bepleisteren van de raam en het deurgat,dan kan de schrijnwerker deze week komen opmeten,en staan de deur en de raam er binnen enkele weken in.ondertussen kan ik binnen met knauf bepleisteren,chappen,en de vloer leggen.
spijtig genoeg moet ik zaterdag voor een tiental dagen naar belgie,mijn wederhelft heeft beslist dat ik verlof nodig heb.hopelijk is dat daar een beetje fatsoenlijk weer!
ik ga hierbij enkele foto's geven van de stand van de werken.
kalimera, sinds vorig weekend aan de karport begonnen. een gedeelte wordt dichtgebouwd(3,5m)en dit wordt dan een ruimte waar we in de winter alle spullen van de tuin en het terras kunnen bergen,we gaan daar ook een zetelbed plaatsen,zodat in geval we bezoek hebben en die hebben een beetje te veel gedronken,of het is te laat geworden,ze kunnen blijven slapen..
aan koken of nieuwe gerechten uitproberen ben ik nog niet toegekomen,dat is voorlopig claire haar werk,die heeft ten andere gisteren gevulde babycallamaar gemaakt,en dat was zeer lekker,volgens onze gasten,(waaronder ook twee grieken,en die kennen er wat van).dus op gebied van eten heb ik hier geen klagen.
zo,ondertussen zij we al terug drie weken in rhodos,wat vliegt de tijd.het lijkt alsof we gisteren klaarstonden om belgie te verlaten,en ondertussen zijn er hier alweer drie weken vervlogen. en wat hebben we zoal uitgericht?
direct begonnen met binnen de slaapkamer en de woonkamer in een nieuw kleurtje te verven.ondertussen waren onze nieuwe meubelen uit belgie toegekomen,en kon ik aan de slag om deze allemaal te monteren.dat nam ook een vijftal dagen in beslag.
dan was het dringend nodig om in de tuin te beginnen,het onkruid kortwieken,frezen,bemesten,zaaien en planten.daarmee zijn we dan vandaag klaargekomen.
nu,vanavond de belangrijkste feestdag van het jaar,PASEN,vieren,dat duurd dan tot volgende week woensdag,waar de paasviering wordt afgesloten met een picnic aan het kerkske van amartos.dan enkel dagen rusten om er terug bovenop te komen,en ik kan eindelijk beginnen aan mijn carport,met studio.
zo,nu zijn we een beetje bijgebeend met de verslaggeving.
't werd tijd dat ik nog eens iets aan mijn blog doe,maar wat wil je,met al die voorbereidingen voor ons vertrek naar griekenland,acht maanden weg is niet niks,dat vraagd toch wel een beetje voorbereiding.
dus,dan nog maar eens een lekker receptje,
een groenteschotel die bij verschillende soorten vlees past.
snij enkele geschilde aardappelen,wortelen,en raapjes in schijfjes,en kook deze samen in een gekruide groentebouillon,voeg na ongeveer zeven min.een in roosjes verdeelde brocolli toe en laat nog een drietal min.meekoken.nu afgieten en in een beboterde ovenschotel doen.
saus:meng 250 cl.groentebouillon en 250 cl.duvelbier en breng aan de kook,bind deze saus met maizena roux,en meng van het vuur af een potje kruidenkaas(type boursin),kruid bij met peper en zout.
giet deze saus over de groente en bestrooi royaal met versgeraspte parmezaan.
plaats deze schotel in een voorverwarmde oven op ongeveer 200°gedurende een 30 tal min.dan nog een tiental min.onder de gril laten gratineren en klaar.
niet dat ik al effe niet meer gekookt heb,maar de laatste tijd niet veel nieuws geprobeert.
daarom dit eenvoudig receptje voor hondshaai,(vroeger zeepaling!) maak een bouillon met een blokje visbouillon en een blokje kruidenbouillon en pocheer hierin de in stukken(5cm.)gesneden vis ongeveer 7 min. houd de vis warm in een voorverwarmde oven (70°)en maak ondertussen de saus met een deel van de visbouillon die je tot de helft laat inkoken,voeg hiebij een flinke scheut room,witte wijn en dille. schenk deze saus royaal over de vis en serveer met een broccoli puree.
kalimera, gisteren een lekkere groententaart gemaakt. een kwart kilo pompoen snijden we in kleine blokjes,ook een grote winterwortel geven we dezelfde behandeling,en een ajuin snipperen we fijn.dit alles plaatsen we,met een beetje water,gedurende een viertal minuutjes in de microgolf,tot de groentjes beetgaar zijn. dan nemen we een ronde taartvorm,en bekleden deze met een plak bladerdeeg,waarvan we de bodem inprikken met een vork. we vullen deze vorm met de groentjes,gekruid met peper,zout,en rojaal oregano,overgieten dit alles met een drietal losgeklopte eieren en plaatsen dit in een voorverwarmde oven,gedurende 40 min.op 200°
hierbij heb ik een restje in stukjes gesneden rundsgebraad in een jagersousje geserveerdt,maar ik denk dat het ook lekker is met het vlees in de taart,of met garnaaltjes?
kalimera, gisteren een intressant gerechtje geprobeerd.
" roggevleugels met groentegratin."
voor de groentegratin:aardappelen,wortelen,erwtjes,ajuin en look.+ één roggevleugel(ong.300 Gr.)per pers.
wortelen fijngesneden aanstoven in de gesnipperde ajuin en look,(in olijfolie natuurlijk)na 15 min.erwten toevoegen. aardappelen koken en grof pureren,en de gestoofde groenten toevoegen.overscheppen in een ovenschotel en bestrooien met chapeluur,leg daarop enkele klontjes boter,en plaats deze onder de gril om te gratineren.
ondertussen de bouillon klaarmaken om de vis te pocheren.neem hiervoor twee visbouillonblokjes en één kruidenbouillonblokje,voeg een beetje zeezout toe,en laat hierin de vis garen.maak met enkele lepels van deze bouillon onder toevoeging van een beetje room en royaal dille een lekkere saus voor de vis.
ik ben blij dat die drukke feestdagen voorbij zijn,met kerst voor negen personen gekookt,gelukkig met nieuwjaar slachts met vier,meer had ook wel gemogen,maar toch,het is een hele drukte. lekkers gemaakt?ja,ik denk het wel,ik vondt een van de bijgerechten bezonder smaakvol,venkel met wortelen in witte wijn;
voor vier personen: een ajuin en enkele teentjes knoflook fijngesneden in een beetje olijfolie aangestoofd,daarbij in julienne gesneden venkelknol en enkele wortelen een tiental minuutjes laten meestoven.nu een glas witte wijn toevoegen,en kruiden met peper,zout en dragon,zachtjes laten stoven tot beetgaar, lekker jong.
één van de volgende dagen geef ik een paar tieps voor een apperitiefhapje!
EN VOOR IK HET VERGEET,
aan allen een goede gezondheid toegewenst voor dit nieuwe jaar, en nog veel leesgenot.
terwijl ik gisteren volop op zolder aan het werk was heeft claire de keuken overgenomen,en ik kan u verzekeren,het was lekker.
stoofpotje van wintergroenten met kalkoenblokjes. 300 gr.kalkoenblokjes gekruid met kippenkruiden aangebakken in ganzevet.het vlees verwijderen,en in dezelfde pot de wintergroenten die in julienne gesneden zijn zachtjes aanstoven.(venkel,wortel,ajuin en een teentje look.) 1/4 liter vlees of groenteboullon toevoegen,en enkele voorgegaarde(micro-golf)aardappeltjes erbij,en alles een 20 tal minuutjes laten sudderen.desgevallend de sous een beetje binden.
kalimera, wat doe je als je snachts wakker wordt en niet meer in slaap raakt?juist,opstaan(in alle stilte)thee maken,computer aanzetten,en een stukje conterfijten voor je blog. zie je?dat zijn al direct de vier eerste lijnen.
ik ben nu volop de menu voor kerstavond aan het samenstellen,een stukje van de familie komt bij ons vieren,we zullen met 9 personen zijn,dat is dus een mooi aantal om voor te koken,nietwaar?
de menu: aperitief met hapjes(garnalen,ganzelever,) voorgerecht:terrine met eend en artichokkenbodems. broccoli soepje met roze zalm. tussengerecht:tongrolletjes met crokantjes. hoofdgerecht:hazenrug met witllof en spruitjes. koffie met een zoetje.
en dat alles home made!!!!
alleen al de voorbereiding en het klaarmaken van dit alles schenkt mij meer genoegen dan het eten ervan,alhoewel,met dit gezelschap kan de avond niet mislukken.
dat is nu al een half jaar dat ik op deze pc met een probleempje zit. als ik een tijdje bezig ben,bevriesd opeens mijn scherm en zit de hele santekraam vast. ik moet dan uitschakelen,(stroomtoevoer afzetten),even wachten,terug opzetten,en dan kan ik weer verder tot de volgende foert.
wat zou dat kunnen zijn? er is reeds tweemaal een technieker langs geweest,maar dat heeft tot nu niet geholpen.
kalimera, verkouden man,ik ben verkouden,kon moeilijk ademhalen en ben dan maar opgestaan,kan ik van de gelegenheid gebruik maken om brood te bakken. dat wordt vandaag "woudkorn"
dan,na het ontbijt,de laatste hand leggen aan het issoleren van de zolder,kan ik beginnen aan de afwerking.
vandaag komt er GANS op het menu,'k ga dat klaarmaken in een stoofpotje met wintergroenten,maar daarover mischien meer als de bereiding mij aanstaat.
de kerstdrukte begint weer toe te slaan. gisteren de jacht op de perfecte kerstboom geopend. en dan begint het,waar gaan we die dit jaar zetten? hier in ons nieuwe huis is dat niet simpel,den helft van 't salon moest versleept worden,en dan stel ik deze morgen vast dat het toch niet de juiste plaats was,ze had gisteren avond(nacht)noch maar eens alles versleept en het ding nog een andere plaats gegeven.hopelijk is het nu goed en kan vandaag de versiering van de boom beginnen. ik zal er een fotootje van maken,want,ik moet zeggen ,daar maakt mijn vrouw ieder jaar iets mooi van,ik moet dan wel voor enkele uren verdwijnen,want ik loop dan toch maar in de weg.
toen we nog in limburg woonden had ik samen met een vriend een tweemans kookklub.we kwamen samen,kookten samen of alleen,en experimenteerden in de keuken met de moeilijkste gerechten. dat is iets wat ik nu mis,maar toch blijf ik bezig,nu bijna altijd alleen.
vandaag is dat een recept voor een soepje dat ik gisteren heb uitgeprobeerd,lekker om zoo te eten maar ook goed als basis voor iets feestelijks.
BROCCOLI SOEP
een ajuin,300Gr.wortelen,en een prei,grof gesneden aanstoven in een beetje olijfolie. daarna in roosjes verdeelde broccoli(2 stronken) toevoegen,enkele aardappeltjes schillen en in stukjes gesneden erbij. 2,5 liter water,2 vleesbouillon en 2 groentenbouillonblokjes toevoegen,en gekruid met peper en zout een uurtje zachtjes laten pruttelen. deze soep met de staafmixer zeer fijn mixxen,en klaar is kees,alléé de soep. wil je ze een feestelijke tint geven,voeg dan room toe,en naar believen: in blokjes gesneden verse zalm,of zeewolf,of een andere stevige vissoort.