Vrijwilligers zijn helden
Heb jij ooit Superman voorbij zien zoeven? Niet op televisie, in een tekenfilm of een stripverhaal, maar in het echt? Nee, natuurlijk niet. Superman is een fantasie. Hij bestaat niet. Jammer vind ik dat niet. Er lopen genoeg helden rond in onze contreien, namelijk de vrijwilligers, die immer in de weer zijn, en dat talent bezitten om goed – beter – best te doen.
Vrijwilligers zijn tonnen sympathieker dan Superman. Superman heeft bepaalde krachten die soms interessant zijn en ons vermaken. Een vrijwilliger heeft talenten die gewoon zinvol zijn. Vrijwilligers zijn supertalenten, punt. Ik bewonder de vrijwilliger, want dat is een echte held die in de luwte actief is, zonder die irritante brede tandpasta-lach. Een supertalent dat de wereld vooruit helpt, een plek creëert die voor iedereen aangenamer wordt.
De Geduldige, De Creatieve, De Luisterende, …
Elke dag ontdek ik steeds meer talenten van vrijwilligers. De geduldige, die met passie de blindengeleidehond traint. De communicatieve, die de sociale media van de vereniging verzorgt. De mens, die het talent heeft moeilijke materie eenvoudig over te brengen en die zich als lesgever engageert. De creatieve, die vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren begeleidt. De denker, die dossiers leest, samenstelt om kundig advies te verstrekken. De luisterende, die bezoeken brengt aan gedetineerden,…
Die talenten ontmoeten elkaar, versterken elkaar, beïnvloeden elkaar. Zo is het vrijwilligerswerk een verzamelpunt van ontluikende en ervaren talenten. Die diversiteit aan talent moeten we koesteren, benoemen, laten zien. Vrijwilligers durven dat talent te delen, laten het ontsnappen en zetten het in voor anderen. Elke mens die vrijwilligt ontdekt minstens een verborgen talent in zichzelf. Wat is het jouwe?
De held, die zit in jou!
Het prijsgeven van vrijwilligerstalent zie ik als een heldendaad, want laat ons het zeggen zoals het is, elke vrijwilliger is een held. Een held. Daarvoor moet je niet beschikken over onmenselijke krachten, moet je je niet tegen supersonische snelheden voort verplaatsen, niet van mens tot held veranderen en omgekeerd. Want: de held die zit in jou.
Je zet je in omdat je je betrokken voelt tot die medemens die het wat moeilijker heeft, die zonder jou tot bittere eenzaamheid zit te vervellen. Of je zet je tanden in een zaak die je nauw aan het hart ligt, zoals de zorg voor het leefmilieu, het klimaat, de mensenrechten. Je werkt samen met anderen, want je weet dat wat je samen doet gemakkelijker gaat en meer effect sorteert.
Helden mogen heldencapes dragen. Absoluut. Dat is voor jou vrijwilliger niet anders. We hebben er vanuit het steunpunt al enkele ontworpen: een rode (de krachtige), een groene (het natuurtalent), een blauwe (de standvastige), een roze (zachtaardige), een paarse (de onversaagde),….
Welke cape past jou het best? Wil je een andere kleur? Een gele? Witte? Oranje? Bruine? Grijze? Een heel kleurenpalet? Alles is mogelijk voor vrijwilligers.
Geniet van de Week van de Vrijwilliger, en vergeet niet te glimmen van trots als je complimenten krijgt. Een held, die laat zich dat welgevallen.
Eva Hambach Directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw
26-02-2019 om 00:00
geschreven door Pikuurtje
|