Voedsel met een verhaal, vis uit de zeeboerderij.
***
Als alternatief voor de duurdere zeebaars is men deze vis gaan kweken voor de kust van Tazacorte. Inmiddels
is deze gekweekte variant niet meer weg te denken bij de visboer in de supermarkten.
De Canarische wateren beschikken over de beste klimatologische omstandigheden ter wereld voor het
kweken van zeebaars. De stabiele temperaturen van de oceaan rondom de eilanden is uniek in de wereld en
is het beste voor het ontwikkelen van deze activiteit.
De voortplanting van de zeebaars wordt geheel beheerst in de broedbank, op basis van in de kwekerij
geselecteerde paaivissen. De eitjes worden op natuurlijke wijze door de mannetjes bevrucht, waarna ze van
het wateroppervlak worden geschept en in incubatiebassins worden geplaatst waar ze 48 uur later uitkomen.
De larven worden dan overgebracht naar opfokbakken. De aankoop en het vervoer per vrachtwagen van de
jonge exemplaren uit de broedbanken is een van de grootste terugkerende investeringen van de kwekerij.
***
De drijvende kooi met kleine zeebaarsjes wordt versleept naar zijn nieuw verblijf in de zeeboerderij voor de kust.
***
Het afmesten vindt plaats in de drijvende kooien die hier door de werkboot op korte afstand voor de kust
van Tazacorte worden gesleept.
***
Het dorpje Tazacorte op de achtergrond.
***
***
Stormbestendige kooien.
***
Carnivoren zoals zeebaars krijgen voornamelijk vismeel en visolie uit wilde vis te eten, wat niet duurzaam is.
Het overtollige visvoer wordt opgegeten door voorbijzwemmende ontsnapte zeebaars en ander vissoorten.
Om een maaltje is er steeds wat te vangen rondom de visboerderijen, maar heel dichtbij met je bootje mag
je niet varen. Men moet buiten de gele boeien blijven. Veel hobby en broodvissers vissen aan de randen van dit gebied.
Of een zeebaars zich lekker voelt in zijn kweekbak of oceaankooi is te zien aan zijn eet-en zwemgedrag.
Bij te dicht op elkaar zwemmende zeebaarzen schuren hun koppen tegen elkaar. In de supermarkt waar
zij mooi gerangschikt op ijs liggen met een plaatje erbij waar op staat "vers uit de oceaan" kun je dit
merken aan hun bebloede koppen.
De werkboot vaart de haven binnen met oogst aan boord.
In de vrije natuur kan een zeebaars wel 1 meter lang worden en 12 kg zwaar, maar een gekweekte zeebaars
wordt meestal gevangen en gedood wanneer hij 300 tot 500 g weegt. Dit duurt afhankelijk van de
watertemperatuur, anderhalf tot twee jaar.
***
Bedrijvigheid van 's morgensvroeg tot 's avonds laat.
Bijlagen: http://ec.europa.eu/fisheries/marine_species/farmed_fish_and_shellfish/seabass/index_nl.htm
|