De Indische laurierbomen op de Plaza de España zijn dit jaar 150 jaar.
(De laurierbomen, die opgestuurd werden door migranten in Cuba, zijn geplant in 1863, voor het verfraaien van het wandelgebied dat in aanbouw was in hun geboortestad.)
In 1868 kreeg de gemeente Los Llanos de titel van Villa. Dus binnen vijf jaar groot feest!
Juli en augustus zijn de maanden van de blauwe lucht, maar dit jaar (en we zij al einde juli) is er een hardnekkig wolkendek dat over de vallei van Aridane, de ganse morgen en een stuk in de namiddag blijft hangen. Aan de kust is er zon en boven de 6 á 700 meter is 'sky the limit'. Voor ons residenten is de bewolking minder erg. De temperatuur is aangenaam, maar voor de toeristen die speciaal voor de zon zijn gekomen is het teleurstellend, alhoewel; zij die gaan wandelen komen dan weer aan hun trekken.
Comisionisten Van de oudere mannen die gezeten zijn tegenover de kiosk op de Plaza de España naast de Real Sociedad (een soort Lions Club), wordt gezegd dat het comisionisten zijn. Comisionisten leven van de commisie die zij ontvangen. Comisionisten hebben een groot aandeel in het water en verdienen geld door het te verkopen. Het verkopen van water doen ze niet zelf maar gebeurt door een hacienda. Een hacienda zou je kunnen vergelijken met een winkel waar je een bepaalde hoeveelheid water kunt kopen gemeten in pipas (één pipa is 490 liter water). Het water wordt vervolgens door een ingenieus stelsel van waterkanalen en buizen op het afgesproken moment naar het betreffende stuk land geleid. Bovendien beschikken een groot aantal comisionisten over stukken land (bijna altijd geërfd) waarop ze arbeiders laten werken tegen een bepaald percentage. Dit percentage (commissie) is afhankelijk van wat de grondbezitter en de arbeider overeen zijn gekomen en kan liggen tussen de 30 en de 50% van de opbrengst van het stuk land. De comisionist laat voor zich werken en heeft daardoor alle tijd om op de Plaza de España met zijn kameraden te filosoferen. Uit de reisgids van Siepko, zie: http://www.oceaanzicht.nl/
Plaza de España De dorpsbewoners ontmoeten elkaar op het plein bij de kerk. Op het ernaast gelegen terras onder de Indische laurierbomen wordt gezellig gekeuveld. Onberispelijk geklede bankbedienden genieten van de koffiepauze. De oudere heren kijken ondeugend om zich heen. Jonge moeders pronken trots met hun kleine.
Met de komst van de kinderen in de namiddag komt het plein pas echt tot leven. Tussen de voetballende jochies krijgt een jong meisje haar eerste fietsles. Alleen wanneer de deuren van de kerk open gaan en er een kist naar buiten wordt gedragen komt het kinderspel tot stilstand. Nadat de met bloemen behangen zwarte auto de hoek is omgedraaid wordt het spel weer aangevangen waar het eerder werd afgebroken. Bij de bron wordt door een vijfjarige met grote slokken de dorst gelest om daarna weer snel verder te rennen. De oude heren die alleen voor de middagmaaltijd en de siësta hun stoel hebben verlaten bekijken het allemaal belangstellend. Uit de reisgids van Siepko, zie: http://www.oceaanzicht.nl/
Blauwe lucht met felle zon en scherpe schaduwen, zo zou het moeten zijn in Juli en augustus.
Zoals ik reeds op fb zei: "Als je van de duivel spreekt trap je op zijn
staart" Deze morgen reeds bij het krieken van de dag; Blue skies nothing but blue skies, all day long ..., en euh, het zal warm worden vandaag.
|