Er is een verband tussen geluk en hulpgedrag. Door anderen te helpen scheppen we positieve banden met mensen en verbeteren we ons zelfbeeld.
Er zijn zoveel mensen die rekenen op onze vriendschap, goede zorgen, voor de kleinkinderen bijvoorbeeld of onze ouders. Om ons gelukkig te voelen moeten we inzien hoe belangrijk we zijn voor de mensen in ons leven.
Boeken lezen is bevorderlijk. Mensen leren erbij en beleven er plezier aan. Maar wat belangrijker is op latere leeftijd is dat we ook onze hersenen trainen en als we dat doen voelen we ons tevreden omdat we onze tijd nuttig doorbrengen. Lezen doet een beroep op ons verstand. Door ons geheugen en onze verbeelding te stimuleren kan lectuur bijdragen tot geluk, op dezelfde manier als actief positief denken.
Informatie uit het boek : "Gelukkige mensen" door David Niven
Prachtig gedicht van Rudolf Otto Wiemer, vertaald door Harry Gielen.
Wat ik mij wens.
De onvermoeibaarheid waarmee de lijster blijft zingen als het donker wordt. De moed van het gras om na zoveel winter groen te worden. Het geduld van de spin die niet baalt om het vernielen van haar web. De kracht in de nek van de boomklever. Het onveranderlijke woord van de kraaien. Het zwijgen van de vissen gisteren. De vlijt van de houtwespen, de lichtheid van hun raten. De onomkoopbaarheid van de spiegel. De wakkere aard van het uurwerk. De slaap van de larve in de akker. De lust van de salamander aan het vuur. De hardheid van het ijs dat de kou trotseert, maar dat smelt in het prille licht van de liefde. De gloed van hout dat verbrandt. De armoede van de wind. De puurheid van de as die blijft.
Het was een geweldig familiefeest. Lekker eten, met een aangepast wijntje. Gezellige sfeer. Keuvelen met de zussen en herinneringen boven halen. Het traditionele glaasje champagne om twaalf uur en de pakjes. De nieuwjaarsbrief van kleindochter Emelie, de welgemeende wensen, kussen en knuffels. Wat kan een mens nog meer wensen. Spijtig dat zovelen deze warmte moeten missen. Ik kan het niet laten tussen de feestvreugde in toch eventjes te denken aan alle mensen die het minder goed hebben. Ik ben enorm dankbaar om zoveel liefde. Met veel moed starten we het nieuwe jaar en kijken hoopvol uit naar wat 2010 ons zal brengen. Voor alle bloggers wens ik eveneens een vreugdevol 2010!!!
Ik heb niet de juiste kleding in de kast hangen en ze laten ook niet zien wie ik ben. Ik kom zoals ik ben, doorzichtig, je krijgt wat je ziet.
Jean Valentine
Het is prettig ons op te tutten als we daar zin in hebben. Het is echter een privilege van onze leeftijd dat we ons kunnen kleden zoals we willen. Soms doen we veel moeite er goed uit te zien en soms maakt het ons niet uit. We hebben al lang begrepen dat de wijze waarop we ons kleden, niet aangeeft wie we zijn.
Ziekte is de nachtkant van het leven... Iedereen die is geboren heeft een dubbele nationaliteit, die van het koninkrijk der gezonden en van het koninkrijk der zieken.
Susan Sontag
Menselijk zijn betekent dat je zo nu en dan onder ziekte zult lijden. Hoe moeilijk het ook is dat te erkennen als je ziek bent, toch heeft ook ziekte haar goede kanten. We zijn verplicht het een beetje rustiger aan te doen, onszelf een beetje verwennen, wat velen van ons zonder dat excuus moeilijk vinden. We moeten leren op anderen te vertrouwen zoals onze partner, kinderen en medische deskundigen. Ondanks onze ziekte kunnen we mentaal, spiritueel en emotioneel gezond blijven. Het is misschien de moeite om het eens van een andere kant te bekijken en wanneer we aan het bed gekluisterd zijn de voordelen op een rijtje te zetten en te genieten van de extra aandacht die we krijgen.
Ik denk dat we allemaal een grote schoonheid in ons dragen zodra we hebben besloten dat we mooi zijn.
Nikki Giovanni
Schoonheid op latere leeftijd weerspiegelt wijsheid, opgewektheid, energie, vertrouwen en kracht. We trekken ons niets aan van de rimpels en de extra rondingen, enfin,dat proberen we toch. De ene dag lukt dat al een beetje beter dan de andere. Het heeft misschien een beetje tijd nodig om ons aan te passen aan een nieuw uiterlijk en het feit dat we de strijd tegen de zwaartekracht stilletjesaan verliezen. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin jeugdigheid centraal staat en dat maakt het er niet gemakkelijker op. Maar niet getreurd, met een beetje aanpassingen maken we er het beste van. We zoeken uit wat ons goed staat en gemakkelijk zit. Een beetje make-up kan wonderen verrichten of we blijven puur natuur. Het maakt niets uit, als we ons maar goed voelen dan stralen we vanzelf! Blijf dit herhalen tot je het echt gelooft. De schoonheid van de middelbare leeftijd is uniek, ook jij bent uniek!
Ouderdom biedt geen bescherming tegen liefde. Maar de liefde kan je tot op zeker leeftijd tegen de ouderdom beschermen.
Jeanne Moreau
Op je vijftigste verspil je best geen tijd meer met wachten op een betoverend leven. Opeens ontdek je dat er een heel nieuw leven voor je openligt, vol met zaken waarover je kunt lezen en nadenken, nieuwe dingen ontdekken.
We beginnen net onszelf te worden. We zijn moediger en maken ons minder druk over wat anderen van ons denken. We nemen meer risico's. We voelen ons vrijer, niets moet, alles mag. We worden wijzer met de jaren. Kortom, we hebben genoten van onze jeugd maar we zijn klaar om een fiere en creatieve oudere te worden.
De natuur geeft je het gezicht dat je hebt op je twintigste. Het leven vormt het gezicht dat je hebt op je dertigste. Maar het is aan jou om het gezicht te verdienen dat je hebt op je vijftigste.
Ochtendwaarnemingen. (Genieten met alle zintuigen)
Vogels zingen hun mooiste lied bij het krieken van de morgen. Nieuwe energie, laat ze maar komen die dagelijkse zorgen. Een prikkelende neus, parfum van felgekleurde bloemen en frisse ochtendlucht. Een zachte wind laat een diepe zucht en streelt mijn huid, teder en zacht. In de verte een spelend kind dat ongedwongen lacht. Zwarte kraaien maken een geweldig kabaal en verstoren de stilte, heel brutaal. Koolwitjes fladderen van bloem tot bloem. Hommels en bijtjes vergasten mij op hun gezoem. Duiven kirren vrolijk van op het dak. Op de groene sla zit een bruine slak. De eerste rijpe druiven, ik proef het zoete sap, verwonderd... om zoveel rijkdom ons gegeven. In dit kleine tuintje valt heel wat te beleven!
Aan alle bezoekers wens ik een goede gezondheid voor het nieuwe jaar. Vooral veel moed om je doel te bereiken en geluk boven verdriet te plaatsen. Prettige eindejaarsfeesten!
De meeste van ons zijn al oma en opa en begaan met onze kleinkinderen. We zorgen dagelijks, of toch af en toe, voor de opvang en proberen onze taak zo goed mogelijk te volbrengen. Niet altijd even gemakkelijk.
Ik las in het boek : Macht/onmacht van Michaela Glöckler het volgende :
We moeten de omgeving van het kind zo vormgeven, dat het zijn ontdekkingsdrang en neiging in actie te komen volledig kan uitleven. Wie als kind de vrijheid krijgt onbeperkt te imiteren, ontwikkelt veel zelfvertrouwen en daarmee een gezonde basis voor zijn zelfbewustzijn. Hij heeft de mogelijkheid ervaring op te doen, maakt kennis met onhandigheid en succes en voelt zich altijd de handelende persoon die de zaak herbegint en voortzet.
Dus, laten we onze rakkers maar flink experimenteren, overlaadt ze met veel liefde, geduld en begrip, en ze hebben een goeie basis om uit te groeien tot volwaardige mensen die hun mannetje zullen kunnen staan in deze complexe maatschappij.
Vandaag weer iets nieuw bijgeleerd. Op de scheurkalender las ik dat wij geen bloggers zijn maar loggers. Van de ene log naar de andere surfen noemt men webloghoppen, loghoppen of bloghoppen. Een man die een blog bijhoudt is een logger, een vrouw is een logster of logette.
Bron : Taal van het jaar vier (Van Dale Lexicografie).
Aan alle loggers en logettes een prettig weekend gewenst!
MAAK RUIMTE VOOR HET MYSTERIE, OPEN JE OGEN VOOR DE MAGIE.
Magie bedrijven wil zeggen dat je de onzichtbare krachten tot vorm kunt verwerken, dat je verder zweeft dan je zien kunt, dat je het niet in kaart gebrachte droomgebied van de verborgen werkelijkheid verkent.
Bijna is het zover, Haloween! Eigenlijk is het "All Hallow's Eve". Dit feest is ons overgeleverd vanuit het voorchristelijke Keltische feest Samhain, dat op 31 oktober gevierd werd, de laatste herfstnacht voor de koude en de donkere winter begon. De druïden geloofden dat in die nacht - die werd beschouwd als het Keltische nieuwjaar - de bovennatuurlijke wereld dichter bij de fysieke wereld kwam, waardoor mensen gevoeliger werden voor de krachten van het onzichtbare. Het was dan gemakkelijker om een betovering uit te spreken, voorspellingen te doen en dromen hadden een speciale betekenis.
In de VS gaan de kinderen op de vooravond van Allerheiligen de straat op, verkleed en met lampions. Ze gaan van deur tot deur en roepen "trick or treat", wat zoveel wil zeggen als : "Geef ons een snoepje of we bakken je een poets." Een traditie die ook bij ons meer en meer ingeburgerd geraakt.
Halloween herinnert ons er aan dat er Magie door ons heen stroomt, dat elke dag opnieuw doortrokken is van Mysterie. Door onze authentieke levensstijl te creëren, door creatief bezig te zijn en met behulp van onze passie naar het fysieke vlak brengen van wat alleen nog maar in het domein van onze geest bestond.
Tina Turner, Queen of Rock, Soul and Pop! Amper 2 uur had ze nodig om haar 2 concerten uit te verkopen. We waren te laat. Ze heeft acht jaar lang niet meer opgetreden. Nu, op 68-jarige leeftijd, staat ze er weer met een spectaculaire show waarin ze vershillende grote hits brengt uit haar rijkgevulde carrière.
De vraag naar tickets overtrof vele malen het aanbod. Er werd besloten nog 2 extra voorstellingen te geven. We waren nog maar eens te laat. De teleurstelling was groot, maar niets aan te doen, we hadden er ons bij neergelegd.
Vorige zondag kwam dochter Elke aandraven met 2 tickets voor mijn verjaardag, gevonden op het internet! Ze moest en zou er bemachtigen. Dankzij haar vastberadenheid is het gelukt.
Bedankt Elke voor het prachtige cadeau, je bent een schat!
Vrijdag 26 september zijn we naar een bootconcert geweest. Het is eens iets anders! De Aurelia Feria is een binnenschip en heeft een tweede leven gekregen als rondvarend theater met een capaciteit van 90 plaatsen.
We hebben het optreden bijgewoond van "Scherzi Musicali", een jong ensemble die composities bracht daterend van rond 1600 met oude instrumenten zoals lirone, tripelharp en klavecimbel. Niet alledaags!
Vervolgens was het de beurt aan "Sjansons Patinées". We varen richting folk met Vlaamse en Franstalige liedjes van o.a. Wannes Van de Velde en Yves Dardenne. Een pittig detail : Voor het optreden hadden ze ons verwittigd dat wanneer de brug omhoog zou gaan om een schip door te laten, de elektriciteit zou uitvallen. Net op het ogenblik dat er gezongen wordt "er drijft langzaam een schip voorbij en de lantaarn gaat uit", vaart er inderdaad een boot voorbij en valt de verlichting uit. Grote hilariteit bij het publiek natuurlijk!
Tijdens de pauze wordt er een gratis streekbiertje aangeboden.
Last but not least kunnen we genieten van het trio Aurélia. In 2005 verscheen hun eerste CD en recensenten loofden hun inventieve muziek. Centraal in de groep staat de violiste Aurélie Dorzée die al een hele muzikale loopbaan achter de rug heeft.
Het was een gezellige, gevarieerde en leerrijke culturele avond. Dat zouden we eens meer moeten doen.
Het belooft een mooie dag te worden vandaag, de laatste stuiptrekkingen van de zomer. De zon staat reeds te schijnen in een stralende blauwe lucht. September is een fantastische maand. We eten nog eens buiten voor de laatste maal, om de zomer af te sluiten, met een dikke trui aan welliswaar. Ik verzamel een paar bontgekleurde bladeren om een mooi herfststukje te maken. We rapen noten langs het fietspad. In de tuin, wat wij ons mini Bulgarije noemen, hangen de talrijke blauwe druiventrosjes geduldig te wachten om geplukt te worden. Spinnen zijn druk in de weer hun net te weven tussen de rozemarijnstruik en de pergola, van de rozenstruik naar de klimop. Ik huiver bij het zien van de potige beestjes maar ben toch vol bewondering voor hun meesterwerkjes die schitteren in de zon.
September betekent ook vroeger donker 's avonds, dat wordt dan weer gezellig cocoonen met een goed boek of een goeie film in de zetel. Elk seizoen heeft zo zijn charmes!
Gisteren was het Open Monumentendag en de weergoden waren goedgezind, zeer goed gezind zelfs! Vlug gekeken op het internet (prachtige uitvinding!) welke deuren er allemaal openstaan. Het thema voor dit jaar is "20ste editie-20ste eeuw". Het is de bedoeling een beeld te geven van de evolutie van de achitectuur in de afgelopen eeuw.
We kiezen voor het huis van Pieter De Bruyne in Aalst. Pieter De Bruyne (1931-1987) de internationale meubelontwerper, bestudeerde intens de oud-Egyptische kunst en ontdekte in de constructie en versieringen van de meubels van de farao's mathematische verhoudingen die hij in zijn latere ontwerpen toepaste.
Naar buiten toe geeft het gebouw niets prijs van de wereld achter de gevel. Enkel de voordeur met de ingewerkte ronde spiegel en het blauwe glas in de ramen verraden dat dit méér is dan een doorsnee burgerwoning. We worden rondgeleid door een deskundige gids. Iedere ruimte vervult een specifieke bestemming, maar is tevens ook een onderdeel van een groter geheel. Er is het rode salon dat fungeert als TV kamer, de blauwe muziekkamer, de witte eetkamer.
Vooral de blauwe kamer is zeer speciaal (zie foto). Deze werd ingericht voor het beluisteren van muziek en als geestelijke rusthoek, zowel rustpunt als inspiratiebron.
We genieten van de binnenhuisinrichting en van elk pittig detail en keren tevreden huiswaarts met nieuwe creatieve ideeën voor ons huisje. Zou de blauwe kamer daar voor iets tussen zitten?