Bij de stalbrand in Erichem stierven zo'n 20 duizend dieren.
Bij de stalbrand in Erichem stierven zo'n 20 duizend dieren. © ANP

Waarom sterven er elk jaar zoveel dieren (200 duizend in 2016!) bij stalbranden?

Donderdag vonden 20 duizend varkens de dood tijdens een grote brand in een megastal in Erichem, de zeventiende stalbrand dit jaar. In 2016 kwamen meer dan 200.000 dieren om het leven bij stalbranden, blijkt uit cijfers van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

Blijf op de hoogte

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Waarom heeft de brandweer de varkens niet kunnen redden?

De eigenaar, de grote Europese varkensboer Adriaan Straathof, was niet aanwezig op het bedrijf toen de brand uitbrak. Een leverancier van varkensvoer merkte de brand op en belde de brandweer. Toen die ter plaatse kwam, woedde de brand al zo hevig, dat de dieren niet meer bevrijd konden worden uit de twee verdiepingen tellende varkensflat. 'Het was niet meer veilig om de stal binnen te gaan. We stonden voor een voldongen feit', verklaart de brandweer. Vluchtroutes voor dieren zijn in stallen niet verplicht. Straathof was vrijdag niet bereikbaar voor nadere uitleg over de omstandigheden rond de brand.

Waarom zijn er zo vaak branden in dierenstallen?

Dierenstallen zijn brandgevaarlijk door de aanwezigheid van stof, stro en mestgassen. De daken van stallen zijn vaak gemaakt van uiterst brandbaar pur-schuim. Hierdoor kan een brand zich snel verspreiden over een hele stal.

Ook wordt een brand vaak aangewakkerd door het luchtventilatiesysteem van de luchtwasinstallaties. Deze filteren de ammoniak uit de lucht om stankoverlast in de omgeving te verminderen. De stal in Erichem bevat sinds twee jaar zo'n luchtwasinstallatie, na klachten van omwonenden over stank.

Hield de eigenaar van de megastal in Erichem zich aan de brandveiligheidseisen?

In Duitsland kreeg Straathof in 2014 een bedrijfsverbod opgelegd wegens dierenmishandeling

De varkensstal is gevestigd in een voormalige kippenstal van twee verdieping en is met 20.000 dieren een van de grootste varkensbedrijven in Nederland. Omdat het een oude stal was, viel hij niet onder het in 2014 aangepaste Bouwbesluit dat extra eisen stelt aan brandveiligheid. Een brandmeldinstallatie is niet verplicht. Waarschijnlijk werd hierdoor de brand pas laat opgemerkt.

Gemeenteraadslid Joop de Jonge (Partij van de Dieren) van de gemeente Buren verzette zich tegen de uitbreiding van het varkensbedrijf van 'varkensbaron' Straathof die meerdere varkensboerderijen in Nederland bezit. In Duitsland kreeg Straathof in 2014 een bedrijfsverbod opgelegd wegens dierenmishandeling.

Lees verder

https://www.volkskrant.nl/economie/waarom-sterven-er-elk-jaar-zoveel-dieren-200-duizend-in-2016-bij-stalbranden~a4508632/