Na een jarenlange juridische strijd over de bestemming van hun woning, zijn Els en Tom Bakker uit het Gelderse Elst vrijdagochtend op straat gezet. Het echtpaar dacht zeventien jaar geleden een woning te kopen, maar het ‘huis’ bleek bedoeld voor recreatief gebruik te zijn.
Emotioneel doen Els en Tom hun verhaal aan Hart van Nederland als er wordt aangebeld. Gemeenteambtenaren en een politieagent komen controleren of het echtpaar deze ochtend hun woning ‘vrijwillig’ gaan verlaten.
Hoe de huisuitzetting in zijn werk zou gaan, was voor Els en Tom een groot vraagteken. “Ik begreep dat ze met groot geschut zouden komen, de deur zouden inbeuken en het pand gingen leeghalen”, zei Els voordat er werd aangebeld.
Niet permanent wonen
Al sinds 1976 hebben de grond en de woning aan de Rijksweg Zuid een recreatieve bestemming. Dat betekent dat het huis alleen bedoeld is om te recreëren en dat permanente bewoning niet is toegestaan.
Toch kon het gezin Bakker er jarenlang zonder al te veel problemen wonen. Pas in 2014 oordeelde de rechter op verzoek van hun buren dat het pand ontruimd moest worden. Els, Tom en hun vier kinderen besloten te verhuizen, naar een huurwoning.
Dubbele woonlasten
Maar na vier jaar stond het water hen aan de lippen, omdat ze iedere maand dubbele woonlasten hadden. Vanwege de financiële nood verhuisden ze in 2018 terug naar het huis waarin van de gemeente niet gewoond mag worden.
Ondanks verwoede pogingen om de woning te legaliseren, was het maandagochtend dan echt zover: Els en Tom moesten hun woning verlaten. Dat ging niet zonder slag of stoot. “Het ging met behoorlijk wat machtsvertoon. Ze wilden de sloten vervangen”, vertelt Els. “Ik heb ze gezegd dat ze dat juridisch gezien niet mogen doen.”
Ook heeft het stel een brief gekregen van de ambtenaren. “Daarin staat dat we binnen een uur de hele huisraad uit het huis moeten halen. Dat kan natuurlijk nooit. Wij kunnen het niet meer aan en hebben maar besloten om te gaan”, zegt Tom terwijl hij de deur achter zich dichttrekt.
‘Persoonlijk drama’
De kwestie is in de afgelopen jaren behandeld door meerdere rechters, maar ook de gemeente Overbetuwe speelt een rol. Oud-wethouder Jan van Baal heeft spijt van zijn rol in de zaak, laat hij weten aan De Gelderlander.
Achteraf had hij de zaak graag zelf opgelost. “Dat we dat hebben nagelaten ervaar ik als een persoonlijk drama, vooral voor de familie Bakker”, zegt Van Baal daarover in de krant.
Volgens hem had het college van burgemeester en wethouders op eigen gezag kunnen toestaan dat de recreatiewoning permanent bewoond mocht worden.
‘Alleen maar verliezers’
Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van Overbetuwe laat schriftelijk weten “dat er in dit dossier slechts verliezers zijn en dat we de gang van zaken betreuren. Als gemeente zijn wij echter genoodzaakt om het vonnis van de rechter te handhaven.”
Els en Tom zijn vertrokken zonder hun spullen en weten nog niet waar ze nu terecht kunnen. De gemeente heeft de familie Bakker een hulpverleningstraject aangeboden “waarbij naar een oplossing wordt gezocht voor hun persoonlijke situatie”.