God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Hij was maar de man op een ezel, eenvoudig en zonder aanzien. Zonder grote parade, zonder rode loper onder de voeten, zonder lijfwachten. Geen speciale veiligheidsmaatregelen, geen agenten, geen afzettingen en geen geblokkeerde wegen. ... Hij was maar de man op een ezel, de koning der armen, de Messias van dienst. Zonder troon, zonder triomfantelijke en plechtige ontvangst van de overheid, zonder diplomatieke aanwezigheid. Hij was maar de man op een ezel, vol aandacht voor de minstbedeelden, vol zorg voor uitgestotenen en toch in verzet tegen uitbuiting en onrechtvaardigheid. Hij was maar de man op een ezel, de zachtste van alle mensen. Hij reed op een zacht dier, de hardste stad van alle steden binnen. Moeten wij dan ook die Man op de ezel in ons leven niet binnenlaten, ons grondig veranderen als wij Zijn Naam willen dragen?
Sterk ons Heer Uw Zoon na te volgen en nieuwe mensen te worden zoals U ons droomt. Maak ons bedacht op meer menselijkheid in onze omgeving. Laat Uw Rijk komen waarin alle mensen elkaar groeten in recht en vrede.
Wees over niets
bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal
de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in
Christus Jezus bewaren.
Het doet me denken aan de 'zoon' waarvoor ik in de bres ben gesprongen in augustus en december verleden jaar, en die nu terecht is en recent op de koffie kwam. Het eerste wat hij zegde is "papa".
Lucas maakte ons al duidelijk dat Jezus leert dat bij zijn Vader armen en zieken welkom zijn. De vreugde om het weervinden van de verloren drachme en het verdwaalde schaap geven dan weer Zijn vreugde aan om het opnemen van wie afdwaalden. Daar kunnen de toehoorders van Jezus nog bij. Maar dat Tollenaars en zondaars, verloren zoons, komen om naar Jezus te luisteren - een heel goe...de ingesteldheid - en Jezus met hen eet, dat gaat te ver voor de oudste zonen die zichzelf o-zo-goed vinden. Voor hen vertelt Jezus het verhaal van de Goede Vader. Het is zeker niet het verhaal van de verloren zoon, eerder het verhaal voor de oudste zoon die mort, maar toch het meest het verhaal van de Liefdevolle Vader.
Jezus heeft het over zijn Vader, Hij heeft het ook over zichzelf, Hij zei: De Vader en Ik zijn één. Wie mij ziet, ziet de Vader. Die Goede Vader zet zijn hart open voor de zoon die er vandoor gaat en alles, meest nog zichzelf, verbrast. Die vader opent de deur van zijn hart voor hem, letterlijk drijft zijn liefde hem de deur uit. Buiten staat hij op wacht om hem met open armen te ontvangen. En de zoon komt terug.
en ontdekte dat
hij zijn gebedenboek niet bij zich had.
Met zijn kar was
hij midden het bos terecht gekomen
en het deed hem pijn
dat de dag zonder gebed zou voorbijgaan.
Daarom prevelde
hij volgend gebed:
Ik heb iets dom
gedaan, God.
Mijn gebedenboek
heb ik thuis laten liggen
en daar mijn
geheugen zo lek is als een zeef
ken ik geen
enkel gebed uit het hoofd.
Daarom zal ik
vijf keer achter elkaar,
heel langzaam
het alfabet opzeggen.
Gij die alle
gebeden kent,
pik er maar de
letters uit van de gebeden
die ik me niet
herinner.
God hoorde hem
en zei tot zijn engelen:
Van alle
gebeden die ik vandaag hoorde,
is dit veruit
het beste,
het komt recht uit een nederig en
oprecht hart.
Op deze dag waarop we officieel onze nieuwe paus Franciscus mogen verwelkomen, hopen wij dat ook wij in eenvoudige bewoordingen de Blijde Boodschap mogen aanhoren en verkondigen zoals het onze paus het ons voordoet, hij die als geen ander het stuntelig gebed kent van zijn arme bevolking in Argentinië.
Wij herkennen ons ook in het gebed van Sint-Jozef die wij vandaag ook in ons eigen gebed mogen opnemen.
Laat uw liefde oprecht zijn. ... Verafschuw het kwaad en wees het goede toegedaan. Heb elkaar lief met de innige liefde van broeders en zusters en acht de ander hoger dan uzelf. Amen
De Argentijn Jorge Mario Bergoglio is de nieuwe paus. Als naam zal hij Franciscus I aannemen. Dat werd even na 20 uur deze avond in Rome bekendgemaakt.
'Broeders en zusters, goede avond', waren zijn eerste woorden aan de talrijke gelovigen op het Sint-Pietersplein. 'Zoals u weet is het de plicht van het conclaaf een nieuwe bisschoop aan te duiden voor Rome. Het lijkt erop dat mijn broeders kardinalen naar het einde van de wereld getrokken zijn daarvoor. Hier ben ik.'
Franciscus I dankte Benedictus XVI en vroeg voor zijn voorganger te bidden. De nieuwe rkleider bad samen met iedereen op het Sint-Pietersplein een Onze Vader en een Weesgegroet. Hij vroeg de menigte om een minuut stilte te houden, om bij God voor hem te bidden en om hemzelf de zegen te geven. "Bid veel voor uw bisschop, want het gebed van de gelovigen is de zegen voor de bisschop".
Franciscus I riep de katholieken uitdrukkelijk tot samenwerking op. Hij nodigde de gelovigen uit 'de weg van de broederlijkheid, liefde en evangelisering te bewandelen'.
Onze Vader,
al zolang
onderweg
van de hemel
naar de aarde,
Uw naam worde
geheiligd
nooit meer
in gevechten
van volk
tegen volk,
van man
tegen man;
uw Naam
worde gedaan
en doorgegeven
in gerechtigheid
en vrede,
van mens tot mens
van land tot land,
over heel de wereld.
Laat komen uw rijk
door allen
die veranderd zijn
in mensen van vrede
en mededogen.
Laat gebeuren
in ons midden
wat wij hebben
uitgesteld
tot in de hemel.
Geef ons heden
zoveel inzicht
dat wij weten
wat ons werkelijk
tot vrede
en toekomst brengt.
Vergeef ons
dat wij U tegenhielden,
in zoveel mensen,
zoveel eeuwen lang;
En leid ons weg
uit de verleiding
tot macht en geweld,
maar verlos ons
vandaag nog
van één wereld
voor enkelen
en open die wereld
van God en mens
met allen. Amen.
Wel loslaten, maar niet laten vallen. Net zo zouden we om moeten gaan met ons geloof. Niet krampachtig vasthouden, maar loslaten en het wel blijven dragen. Je geloof kenbaar dragen en uitdragen dat je gedragen voelt. De ander net zo willen dragen, dus elkaar niet laten vallen.
Voor Jezus is er maar één maatstaf, de liefde. Voor Hem moet liefde in elke situatie het referentiepunt zijn. Voor Hem moeten we oordelen en reageren vanuit de liefde. Als dat zo is, dan zijn wij in staat om te relativeren, d.w.z. dan plaatsen wij medemensen en gebeurtenissen in relatie tot de liefde. Dat is het wat Jezus bedoelt. Daar geeft Hij ons voorbeelden van, zoals: slaat men op je rechter¬wang, bied je linker aan; dwingt men je een mijl te gaan, ga er twee; neemt men je onderkleed af, geef ook je bovenkleed ... Op die manier maak je duidelijk hoe waanzinnig het is om ongenoegen met ongenoegen of geweld met geweld te beantwoorden. - In deze vastentijd, tijd van ons keren tot God die Liefde is en van meer toeleg op de liefde, worden wij opgeroepen om de woestijn in te trekken; om in stilte bij God na te denken over ons omgaan met elkaar, over de bekoring om te oordelen over goed en kwaad.
Help ons om onze roeping te verstaan en help ons om onze roeping te verstaan en help ons om alles te volbrengen wat U van ons vraagt. Vul ons leven met Uw nabije aanwezigheid en mag Uw Heilige Geest onze blijvende gezel zijn in alle dagen van ons leven. Dit is ons gebed door Christus onze Heer.
In uw gulle liefde vragen we meer zegen over al onze geloofsgenoten, de zieken en de zwakken. Inspireer ons door Uw genade altijd trouw te blijven aan onze belofte. Begeleid onze stappen op de weg van de liefde en redding. Stort uw goddelijke gaven uit over ons, bescherm ons tegen alle kwaad en onthul oons Uw heilige wil.