God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
BRUSSEL (KerkNet/LaCroix) – In Lourdes zijn vrijdag de werken gestart voor de herinrichting van het bedevaartsoord. Dat is het gevolg van de overstromingen van 2013 die een miljoenenschade veroorzaakten. De werken zullen nog tot in 2016 duren. Bisschop Brouwet van Tarbes en Lourdes zegt dat de werken ervoor moeten zorgen dat een stille ruimte wordt gecreëerd rondom de Lourdesgrot. Het bedevaartsoord ontvangt jaarlijks 800.000 pelgrims.
Vrijdag werd begonnen met het graven van de fundamenten voor een hydraulische brug. Die moet bestand zijn tegen toekomstige overstromingen. Bij de werken verhuizen de fonteinen met het water van Lourdes naar de ruimte tussen de grot en de baden, aan de andere kant van de rivier de Gave. Er wordt ook een nieuwe, grotere sacristie gebouwd van 140 vierkante meter en de stands van honderden kaarsen worden verplaatst. De openingsuren van de baden worden uitgebreid.
Dankzij financiële steun uit het buitenland is een bedrag van 9,1 miljoen euro ingezameld. De totale kostprijs van de herstellingswerken en de herinrichting wordt geschat op 15,6 miljoen euro. De bisschop onderstreept dat de werken uit eigen middelen, zonder overheidssteun, worden bekostigd.
Op welke manier help ik (jonge) mensen die honger en dorst lijden, vreemdelingen, naakten, zieken en gevangenen? Wat zijn mijn motivaties om dat te doen? Ontmoet ik Christus in (jonge) mensen in nood? Geloof ik in het hemels leven als het prachtige doel, waarvoor God iedere mens, ook mij geschapen heeft?
De kerk is daar waar mensen zijn die geven om elkaar:
Geen hoge God zal met hen zijn, maar God dicht bij de grond. De kerk is daar waar mensen zijn die staan in dit verbond.
De kerk is daar waar mensen zijn die rouwen met elkaar: En niemand draagt alleen de pijn. maar ieder wordt bevrijd. De kerk is daar waar mensen zijn die Goede Geest gewijd.
De kerk gedijt waar uitzicht is voor iedereen die lijdt. Hier krijgt het leven nieuwe zin, verliest de dood zijn macht. Wij samen gaan de toekomst in en dat is onze kracht.
Liefdevolle Vader, geef mij de kracht om te geloven dat er uit de as een prachtige geloofsbloem zal oprijzen, dat mijn verdriet in vreugde zal veranderen. Help mij uw naam te verhogen, zelfs in een zware tijd, zodat U verheerlijkt wordt, Heer. Amen.
"Iedereen is uitgenodigd om deel uit te maken van de verrijzenis, die overeenkomt met de lange zoektocht van elke mens en de hele mensheid. Zonder verrijzenis van Christus is ons geloof leeg en onsamenhangend. Maar omdat hij verrezen is, of beter nog de verrijzenis is, wordt ons geloof vervuld met waarheid en eeuwig leven".
‘WIE ZIJN LEVEN TRACHT TE REDDEN ZAL HET VERLIEZEN EN WIE HET VERLIEST ZAL HET BEHOUDEN.’ (LUCAS 17,33)
Als we alleen voor ons zelf leven, zijn we niet zo gelukkig als wanneer we ook aan de anderen denken. Dat weten we. De woorden van Jezus brengen echter meer dan informatie. Zij zijn bron van leven. Zij vragen niet alleen, zij willen in ons bewerken wat zij vragen. Zij maken de gezindheid en de kracht van Jezus in ons wakker. Wat een geschenk!
Heer Jezus,... vaak leef ik alsof ik alles op eigen kracht moet doen. Open mijn ogen, dat ik zie hoe U niets anders wilt dan dat ik meer mens wordt.
God die met mensen begaan zijt, wij roepen wij U aan, vol verlangen naar vrede, naar heil dat eeuwig duurt. In Mozes hebt U ons aangezegd: 'Ik ben met jullie, onwankelbaar is mijn verbond'. Een nieuwe David hebt U ons beloofd, uw Zoon, die onze broeder is. Vol vertrouwen bidden wij U: leer ons ootmoed en gerechtigheid zodat wij armen voeden en onderdrukten bevrijden, opdat er geen duister meer is en geen nacht.
"Schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient."
Mogen wij, geïnspireerd door Sint-Maarten, onze mantel delen met die het minder goed hebben hier. Laten wij voor hen even een luisterend oor zijn, veel aandacht geven ondanks hun eindeloos verhaal van zorg en pijn. Indien nodig en nuttig: " deel van jouw dubbele kleding" zoals in het Evangelie staat en zoals de heilige Martinus ons heeft voorgedaan. Armen zul je altijd om je heen hebben. Kun je hen niet opnemen in je woning, verwijs hen door naar instellingen die daarvoor geschikt zijn, maaar veroordeel hen vooral niet. Geef ze een kans, desnoods telkens opnieuw, tot zeventig maal zeven maal.
Bij deze wens ik een mooie feestdag aan allen die de naam van Maarten, Martin, Martine of een afgeleide ervan dragen!
Sint-Maarten van Tours Bron: Thomaswebsite KU. Leuven
BRUSSEL (KerkNet/La Vie) – Bij het weghalen van het beeld van Sint-Maarten van de basiliek van Tours werd maandag de volkse overlevering bevestigd dat de resten van de heilige (ca. 316 – 397) in het beeld zelf worden bewaard. Volgens ‘La Vie’ troffen arbeiders in de rechterarm van het bronzen beeld van twee ton een houten kistje aan. Daarin zat een loden kistje met de relieken van de eerste bisschop van Tours. De ontdekking was een verrassing, omdat vele inwoners van de Franse stad dachten dat het slechts een legende betrof. Het bronzen beeld wordt nu gerestaureerd. In 2016 wordt het teruggeplaatst.
De voormalige Romeinse soldaat werd in 371 door de bevolking van Tours tot bisschop gekozen. Volgens een overlevering vond hij zich niet waardig genoeg en verstopte hij zich. Als bisschop zette hij zich in voor de verdere verspreiding van het christendom in Gallië. Sint-Maarten zou enkele wonderen hebben verricht en raakte bekend om zijn zorg voor armen en zieken. Vaak wordt hij voorgesteld als bisschop met een bedelaar aan zijn voeten. Op 11 november wordt ook in verschillende regio’s in Vlaanderen zijn naamdag gevierd
Als mensen geloven in de verrijzenis, is daar aanleiding en reden toe maar evident is het niet! In ons geloof wordt het bestaan gezien als een geschenk, iets... om voor te danken. Het vindt zijn oorsprong in een God die Vader heet en liefde is. Het aanvaarden van een leven na de dood ligt verweven in ons Godsbeeld. Wij geloven in een God die liefde is, omdat wij het bestaan ervaren als een gave. Daarom aanvaarden wij ook dat de dood niet het einde is. God neemt zijn geschonken gave niet terug. Hij vernietigt niet wat Hij tot bestaan geroepen heeft en wat Hij voortdurend het leven, bewegen en zijn geeft. Dat onze God geen God van doden maar van levenden is, heeft Hij bewezen in het leven, de dood en de verrijzenis van Jezus. Ons christen zijn staat of valt met deze geloofszekerheid. Geloven in eeuwig leven wil dan ook zeggen dat God nu al zijn eeuwig leven in ons uitleeft en dat blijft doen.
Hoe kunnen we dan het evangelie in België verkondigen? Ik zou mijn ervaring willen meedelen. Op zekere dag hadden enkele jongeren me zien voetballen en hadden me gevraagd of ik voetballer was. ‘Neen,’ heb ik hun gezegd, ‘ik ben salesiaan.’ ‘Wat is dat een salesiaan,’ vroeg een van hen. ‘Een salesiaan is een kloosterling, priester of coadjuteur.’ ‘Wat doe jij hier?’ vroeg een andere. Ik heb hun gezegd: ‘Ik ben missionaris.’ ‘Wat? Een missionaris in België! Lijkt je dat niet vreemd?’ repliceerde hij verwonderd. Zo heb ik dan eeantwoord: ‘Ik ben een echte, moderne missionaris!’ Toch ben ik door middel van die ontmoeting hun vriend geworden. En nu beginnen we over religie, geloof en God te spreken. Ook als missionaris hebben ze me nu aanvaard. Meer zelfs, ik heb ontdekt dat vriendschap ook in deze geseculariseerde, materialistische en rationalistische maatschappij de weg opent voor de eerste verkondiging van Christus.