Inhoud blog
  • Dank
  • Dag 73 en einde van mijn camino
  • Bedankt
  • Dag 72 A Salceda - Santiago de Compostela
  • Dag 72 Melide - A Salceda
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben vyvey Jean Pierre, en gebruik soms ook wel de schuilnaam JP.
    Ik ben een man en woon in Jabbeke () en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 03/10/1951 en ben nu dus 72 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wandelen, fietsen.
    Te voet van Jabbeke naar Compostela
    Een dagelijks verslag over mijn tocht naar Compostela
    05-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 56 Castrojeriz - Fromista

    Dag 56:

    Een speciale dag vandaag. Het is mijn verjaardag en ben nu 65 jaar oud. Gisteren avond aan tafel al wat gefeest. Ik bestelde  3 flessen rode wijn en in plaats van 15 € mocht ik maar 5 € betalen. Een verjaardagscadeau zei Danny. Dat is voor je verjaardag.

    Vanmorgen bij het ontbijt werd ik dan nog getrakteerd met taart en een kaars. Ik moest een wens doen en de kaars uitblazen. Leuk van Danny; de zaakvoerster.

    Eeen eenzame dag vandaag. Eeen beetje triest zonder mijn gezin en kinderen en vrienden.

    Geen tijd om te piekeren. Direkt na het verlaten van de herberg klimmen aan 13 % en veel mist. Koud en klam. Niets te zien en erg lastig op de losse keien..

    Dalen aan 18 % is nog erger en dat doe ik dan wel in zig zag stijl. Erg belastend voor de knieen. Halfweg een dorpje met een paar bars. Dorst en honger gestild en terug vertrokken voor 9 km eenzaam stappen. Overal stro en niets anders. Erg warm en geen bomen of struiken. Aangekomen in Fromista in de gemeentelijke herberg vlug een douche en slapen. 

    Na de siesta het stadje gaan verkennen maar niets interessants te zien. Saai.

    Een dag om vlug te vergeten.

    Morgen kan ik kiezen tussen kort of lang stappen. 19 of 34 km.

    Ik Kies voor een rustige dag. Op het gemak naar Carion de Los Condes.









    05-10-2016 om 16:32 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    02-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 55 Rabé de Las Calzadas - Castrojeriz

    Dag 55:

    Na het ontbijt op weg voor een nieuwe dag. Er zijn er al veel vertrokken maar ik haal ze gemakkelijk in. Spaans plat en vlak parcours. Tis te zeggen bijna plat met hier en daar een zeer langzame beklimming. Makkelijk. Nooit zo plat als het Vlaamse land. Nog overal stro en nog eens stro. Stoppels overal.

    Eenmaal de pezen en spieren opgewarmt stoomik richting Hornillos del Caminos. 

    Het dorpje lijkt uitgestorven en alleen de plaatselijke bar heeft de nodige fans. Pelgrims aan de koffie en de broodjes. Enkele Amerikanen wagen zich reeds aan de hamburgers. Dit om 10u30 in de morgen!

    Voorbij het dorp terug velden zo ver je kunt kijken. Ik wa,ndel op een plateau van zo een 900 meter hoogte. Overal rond mij windmolens. Tientallen.

    Aangekomen in Hontanas is er veel meer activiteit. Iedere bar en café heeft het druk met de talrijke pelgrims. Ze hebben honger en dorst.

    Naar Castrojeriz is het maar 9 km ver meer. Dus iets minder dan 2uur stappen.

    Ik kom als eerste aan in de albergue Orion. Deze albergue werd me aanbevolen door een Koreaanse. Ze beveelde mij deze herberg aan wegens het goede eten. Oosterse stijl. Ben benieuwd. Dus vanavond normaal geen Spaans eten. Bij de inschrijving merkte Dani, de Koreaanse zaakvoerster, dat ik morgen jarg ben. Ben benieuwd of ze iets speciaal zal doen om dit te vieren.











    02-10-2016 om 18:33 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 54 Gardenuela-Riopico - Rabé de Las Calzadas

    Dag 54:

    Om 6 uur wakker en me klaar gemaakt voor het ontbijt van 7u30. Op dat uur niemand te zien in de ontbijtruimte en vertrokken zonder eten. Stappen naar Burgos is niet moeilijk. Je ziet de duizenden lichtjes van de stad kilometers ver. Eerst een grote omleiding rond het vliegveld en dan in het begin van de aglomeratie een bar binnen gestapt,en een een gesprek begonnen met 2 Fransen, die ik al eerder had begroet. Dan 7 km ver langs een grote drukke weg richting centrum Burgos.

    Wat een mooie stad en 1 dag is belange niet genoeg om alles te bekijken. Een stuk van de kathedraal bezocht maar eigenlijk geen tijd genoeg om alles te zien. Een stempel gevraagd en verder gestapt.

    Het volgende dorp, net buiten de stad, nodigde uit om iets te eten en te drinken. Ik vroeg wat kan ik eventueel eten?  De café baas stelde iets voor met carna (vlees), ok  voor mij. Hij bracht mij een pot lekkers met brood. 

    Verder tot Rabé de Las Calzadas en een elbergue gezocht voor de nacht. Na de douche nog iets gaan drinken en wat rusten op mijn bedje. Afspraak om 19 uur voor het avondmaal.

    Ik zie een Canadees terug die ik al meerdere keren heb gezien en aangesproken. Hij had een nieuwe rugzak gekocht. Een aanval van bedwantsen, een soort luizen, had hem verplicht al zijn kleren af te koken aan 60 graden, en zijn oude rugzak weg te werpen. Vervelende beestjes die goed kunnen bijten en veel jeuk veroorzaken.











    02-10-2016 om 17:57 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 53 Villafranca Montes de Oca - Gardenuela-Riopico

    Dag 53:

    Extra vroeg vertrokken. Iedereen was al bezig met pakken en eten en het was nog maar 6 uur. Ja wat doe je dan. Een beetje tegen mijn principes om in het donker te stappen. Iemand zij me we vertrekken om de hitte te ontwijken. Wist ik veel hoe warm het zou worden. Later bleek het slechts 25 graden te zijn. Heb temperaturen van 38 graden gehad dus ik kan ertegen.

    Onmiddelijk bij het verlaten van de herberg beginnen klimmen. De achterkant van de kerk en flink klimmen. Een goed pad, redelijk egaal en geen stenen en putten. Mijn zaklampje vertikt het soms en moet er dan mee op mijn wandelstok slaan om er weer leven in te krijgen. Zal de batterijen even moeten nakijken.

    Fris weer maar goed te doen. Wandelen door de bossen tot aan de top van de berg. Bijna of geen wind. Het klimmen duurt tot een hoote van 1163 m hoog. Mooi zicht boven en geen enkele andere wandelaar te zien. Heb ze allemaal gelost even voor de top.

    In San Juan de Ortegas een appel en een koffie gekocht. In het winkeltje zie ik Eli een duits meisje wat ik al meerdere keren goeden dag heb gewenst. Haar voet in een verband. Gedaan met stappen en moet terug naar huis. Tendinities aande achielespees. Zeer pijnlijk en fataal. Een week rust en pillen. Een gevolg van te lang, te vlug en te veel geladen.

    Ik steek veel pelgrims voorbij die ik nog nooit heb gezien maar soms een bekende van de voorbije dagen. In het dorpje Carnuela Rio pico, na zo een 25 km, besluit ik te stoppen. Burgos is nog 12 km en te ver.

    Ik ben de eerste klant in de elbergues van José en mag zelf een bed kiezen. Ik bestel voor het avondmaal en verkies vis deze keer. Ik zal de enige blijven die daar eet en slaapt. Een lekker maaltje en dan naar bedje.









    01-10-2016 om 16:41 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 52 Granon - Villafranca Montes de Oca

    Dag 52:

    Vroeg uit de veren. Iedereen was vroeg actief. Heb niet veel moeten slapen. Lag in een kamertje van 2 bedden met een dikke Ierse. Kampoein van Ierland geweest in het snurken, denk ik. Amaai.

    Konden reeds vroeg ontbijten en dus vlug buiten. Het was frisjes en nog goed donker. Stappen ging goed op de brede paden. Witte keitjes en steenslag is redelijk zichtbaar in het halfduister. Prachtige zonsopkomst. Zo ver ik kan kijken stroo en afgereden graan. Geen enkele wijnrank meer tebespeuren. 

    Ik leg er de pees op en haal iedereen in. Ik stop enkele keren voor een foto en of een koffie. De camino is goed gepijld en je hebt eigenlijk geen boek of kaart nodig om de weg te stappen.

    Flink warm aan het worden maar in de vele dorpjes kan je de bar binneduiken en iets fris drinken en een broodje kopen. Met Engels kan je overal weg. Eten kost bijna niets. Een driegangen dagschotel voor 9 € is normaal.

    De camino loopt dikwijls parralel met de N 120 . Een zeer drukke weg vol vrachtverkeer. 

    Na 28 km vond ik het genoeg en morgen zal het een klimdag worden. Moeten naar 1100 meter hoogte.

    De elbergue bezocht en vlug nog even de winkel binnen voor ze om 14 uur sluiten.

    De was gedaan en te drogen gehangen in het zonnetje.

    Verder is hier niets te zien en alleen druk verkeer van de voorbijrazende vrachtwagens.

    Wat rusten op mijn bed en wachten tot het tijd is om te eten.









    29-09-2016 om 17:01 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 51 Najera - Granon

    Dag 51:

    Wakker geworden door de gsm van de Italiaanse vrouw. Geen probleem. Wilde wel vroeg vertrekken. Eerst een katten wasje en pakken, en naar de bar om te ontbijten. Daarna volle bak richting Granon zo ongeveer 28 km ver. Men voorspelde 26 graden warmte en het was dus aangeraden vroeg te vertrekken om zo lang mogelijk in de koelte te kunnen stappen.

    Santiago de la Calzada is prachtig!

    Mijn Bretoense vriendin haakte af en wil haar eigen tempo stappen. Ik volle bak vooruit. Tientallen pelgrims ingehaald en er waren er ook al veel met knie en voetproblemen. 

    Eindeloze velden met wijnhaarden met volle sappige trossen druiven. Hier en daar een vijgenboom. Ik pluk nu en dan enkele vruchten en eet ze. Lekker. Verder doorwandelen en omdat het niet echt warm is besluit ik door te stappen tot in Granon. De albergue gezocht en een bed gereserveerd. Ik was een van de eersten en moocht kiezen. Een bed, avondmaal en ontbijt is donatief. Dus je geeft wat je wil. Een gezellige boel. Inkopen gedaan in het winkeltje en gerust op mijn bed.

    s'Avonds allen samen aan tafel voor het avondmaal en dan na de koffie vroeg gaan slapen.









    29-09-2016 om 16:27 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 50 Lagrono - Najera

    Dag 50:

    Een magisch getal 50? Niet speciaal.

    Wakker geworden en het was al 7u30. De anderen waren al allemaal weg of aan het ontbijten. Vlug klaargemaakt  en de stad ingetrokken op zoek naar ontbijt en koffie. Na wat zoeken in de buurt van de kathedraal een bar gevonden. Na het eten nog flink moeten zoeken naar de juiste weg om de stad te verlaten. Zig zaggen door die grote aglomeratie tot even buiten de stad en dan via de gekende gele pijlen en schelpen op weg naar Navarrete.

    Daar gekomen een korte stop voor een koffie en een broodje. Ik maak er kennis met een jonge Bretoense en besluiten samen op te stappen. Aan de kerk van het stadje besluiten we binnen te gaan. Wat een prachtige kerk. Overal bladgoud waar je kijkt. Zo rijk versiert. Nooit gezien.

    Verder stappen naar Ventosa. Wijnhaarden overal rond ons. De zware trossen druiven hangen door tot op de grond en nodigen uit om ze te plukken. Een eindje verder is een arbeider bezig met werken in de wijn haard. Snoeien en de kleinste trossen wegnemen. We vragen of we de druiven mogen proeven en hij zoekt voor ons de rijpste trossen en geeft ze ons. Ik wil hem een  euro geven maar hij zegt ; "voor de pelegrinos is het gratis".

    Aangekomen in Najera na een lange tocht op zoek naar een bed en gelukkig nog een kamer gevonden voor 3 personen. Ik en de Bretoense en een oudere Italiaanse dame. De Italiaanse snurkt veel en heeft zich niet of weinig gewassen en ruikt niet zo lekker. Maar ja ook dat is de Camino.











    28-09-2016 om 15:59 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (19 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 49 Los Arcos - Logrono

    Dag 49:

    Goed geslapen in het kamertje van de Vlamingen. Iedereen was om 7 u weg. Ik eerst 500 meter terug naar het centrum van Los Arcos voor een ontbijt. Het plaatselijke  café aan de kerk was open en daar waar ook mijn  2 kamergenoten aan het ontbijten. Ze zouden de bus nemen naar Saint Pied de Port en daar hun auto ophalen.

    Om 7u30 was het klaar genoeg om te wandelen. Een moeilijke dag. Veelbergop en slechtlopende paden. Had nog wat dikke benen van gisteren. Had me nogthans laten masseren. Een Franssprekende masseur dan nog. Voeten, benen en dijen voor 15 €.

    Veel wandelaars voorbijgestoken en slechts kort gestopt om te drinken en te eten.

    Op 5 km van Logrono was ik van plan om te stoppen en een bed te zoeken. Maar verder in de vallei zag ik die stad liggen en nog een uur gestapt en de eerste herberg binnengestapt.

    Morgen zal ik normaal wat minder km doen en wat recupereren. Men voorspelt 26 graden en ga na 20 km stoppen en wat te rusten.

    In de herberg ontmoet ik een Nederlands koppel. De vrouw is gevallen en heeft haar pols gebroken. Gedaan met de camino. Zij en haar man vliegen terug naar huis en zij laat zich thuis opereren.

    Ga vanavond eens uit eten in de stad in plaats van een pelgrimsmenu in de herberg. Overal zijn restaurants en een dagmenu kost tussen de 10 en 12 €, wijn inbegrepen.









    27-09-2016 om 18:59 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (14 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 48 Lorca - Los Arcos

    Dag 48:

    Het dorpje Lorca verlaten na het karig ontbijt toen er voldoende licht was om te stappen.

    Het eerste stadje was Villatuerta en daar kon ik wat bijtanken en eten. Dan verder via kronkelende wandelwegen en langs de rivier naar Estalla. Een mooie basilique en typishe huizen. Niet erg heet en kon flink doorstappen.

    Was eerst van plan te stoppen in Villamayor de Monjardin en zo 20 km te stappen maar wegens wegens het zachte weer en de goede vorm doorgestapt tot in Los Arcos. De totale afstand was dan 29 km.

    Ik wist dat in de gemeentelijke herberg van Los Arcos Vlaamse vrijwilligers het onthaal deden. En beide dames waren blij eens weer Vlaams te praten. Ik had onerweg 2 Vlamingen ontmoet, eentje uit Torhout en de andere uit Gent. Leuke gasten. Ik had ze verteld over de Vlaamse hospitaleros in de gemeentelijke herberg en ze waren van plan daar ook te gaan slapen. Paula zorgde voor een kamer van 4 bedden voor ons 3. Het Vlaamse kamertje. 

    Om 19 uur afgesproken om iets te gaan eten met die andere Vlamingen. Er werd ons een restaurant in een hotel aanbevolen.

    Lekker eten voor 12 € en wijn inbegrepen. Aan tafel veel ambiance met ons 3 en 2dames uit Bretagne en een pas gehuwd Frans koppeltje. Na een koffie vlug naar de herberg. 5 minuten voor sluitingstijd aangekomen en Maria stond alklaar om de deur te sluiten.









    27-09-2016 om 18:30 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    26-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 47 Zariguiegui - Lorca

    DAG 47:

    Gelukkig had ik gisteren al een deel van de beklimming gedaan en dus gestart met 4 km bergop. Boven staat het bekende kunstwerk in ijzer. Een ode aan de pelgrims die hier dagelijks passeren. Enkele foto's genomen en terug dalen gedurende 10 km tot aan Punta de la Reina. Hier en daar steek ik groepjes wandelaars voorbij en iedere keer wenst men mij "bon camino".

    Punto de la Reina is bekend voor zijn middeleeuwse stenen brug. Deze werd gebouwd, in de middeleeuwen, omdat de pelgrims ook in de winter de rivier zouden kunnen oversteken. Een mooie stad. Er was om 18 uur een stierenloop voorzien in de straten van de stad maar heb zolang niet gewacht en ben doorgestapt tot in Maneru. Brood en chirozo gekocht en samen met een koffie genuttigd.

    Het werd flink warm. Tot 26 graden en ben dan zonder dralen flink gaan doorstappen om vlug op mijn bestemming aan te komen. Op en neer via smalle wegen, en soms brede paden. In de verte overal pelgrims. Eenzaten of groepjes. Op een zeker moment zie ik geen gele pijlen meer en na raadpleging van mijn gps zie ik dat ik een km afgedwaald ben. Dwars door een veld olijfbomen, en na wat klauterwerk door lang dor gras terug op het juiste pad, en verder tot Lorca.

    Slechts 2 kleine herbergen maar bedden genoeg als men vroeg aankomt. Rustig dorp en slechts 7 € om te overnachten. Er een pelgrimsmenu besteld voor 10 €











    26-09-2016 om 18:04 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 46 Larrazoana -Zariquegui

    DAG 46:

    Extra vroeg wakker. Had de slechtste plaats gekregen om te slapen. Net naast de deur van het Toilet. Dit zal niet meer gebeuren. Vroeg uit de veren dus en ontbeten en wat verder gewerkt aan mijn blogje.

    Het eerste uur was makkelijk lopen op een vlakke weg. De eerste herberg reeds na 4 km en mij tegoed gedaan aan koffie en wat broodjes. Mooie vergezichten en de weg is perfekt gemarkeerd met het bekende gele schelpsimbool, of een gele peil op de straat of muur. Reeds om 10 uur aankomst in de voorstap van Pamplona. Iets gedronken en de gehele stad doorgewandeld. Groots en veel te zien. Veel jonge mensen en studenten. Te veel mensen eigenlijk en ik hou liever van de rustige dorpen.

    Een stempel gekregen in het toeristen bureau en verder naar het zuiden. Aan de rand van de stad een pelgrimsmenu gegeten en na wat rusten,erug op stap richting Cizur Minor. Veel klimwerk en had wat moeite wegens te veel gegeten!

    Het lang klimmen zou morgen lonen. Twee derden van de klim gestapt tot aan een dorpje met herberg en een bed gevraagd.

    Morgen slechts 3 km klimmen en dan 10 dalen naar punta de la Reina.

    Na het eten nog wat napraten over de voorbije dag met enkele Franssprekende Canadezenen.









    26-09-2016 om 17:41 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 45 Roncheveau - Larrosoana

    Dag :

    Veel lawaai en gesnurk en reeds om 4 u staan mensen op om vroeg te vertrekken. De jonge Cannadese (Chevainne) was al om 5 u weg met haar zaklamp. Waarom? Ik haalde haar onderweg in om 11 uur en ik was slechts om 7 u 30 vertrokken. Domme mensen. 2 uur in het donker stappen op een slecht pad. Goed om je voet om te slaan of te verstuiken. En onderweg verprutsen ze dan veel tijd en komen veel later aan dan ik.

    Na het ontbijt er vol tegenaan en meestal beraf. Een paar keer gestopt voor een koffie en wat brood en kaas gekocht. De paden en de wegen lopen meestal door de bossen en in de schaduw.

    Bij aankomst omstreeks 13u30 inhet dorp Larrosoana is er niets open. Siesta. Wachten tot 14 uur voor de herberg en de winkel. De herberg is eenvoudig en proper en kost slechts 9 €.

    Wat inkopen gedaan in het winkeltje en de blog aangepast.

    De was en de plas gedaan, en na een douche de pelgrimsmenu gaan eten samen met een paar Brasielianen, in het restaurant. Menu slechts 12 € en de wijn inbegrepen.

    Pasta en stoofvlees met wat aardappelen en rijstpap. Nog een kleine koffie en naar bed.









    25-09-2016 om 17:36 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    23-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 44 Saint Jean Pied de Port - Ronceveau

    Dag 44:

    Whaw wat een dag. Eerst ontbijten bij de oude dame. Daarna op weg naar Roncheveau. Niet moeilijk te vinden. Volg de pelgrims. 10 tallen stappers richting de andere kant van de Pyrineeën.

    Direkt na het verlaten van het stadje begint de steile klim. Van 200 meter naar 1400 meter en dan dalen naar 800 m. Afstand 27 km. Een beetje mistig en fris maar na 500 meter heb ik het al te warm. Ik probeer mijn tempo te kontroleren via mijn hartslag en dit met een Max van 80 % van mijn omslagpunt. Te doen en tijdens de gehele beklimming haalt niemand mij in! Ik echter moet wel 100 keer bon camino zeggen tegen de pelgrims die ik langzaam inhaal.

    Na 7 km klimmen eindelijk een herberg en een drinkwaterbron. Koffie en een punt tortila gekocht en wat rondgekeken en terug gaan klimmen. Lekker weer en wat een mooie vergezichten. Zeer lastig en er zijn zeker 300 pelgrims op weg. Voor de splitsing naar Roncheveau staat een boer met zijn bestelwagen en verkoopt drank en kaas. Ik koop wat van die schapenkaas en eet het met wat brood.

    Hier en daar een herder met zijn honden en grote kudden schapen. Ook loslopende paarden en koeien. Allen met een grote koperen bel rond de nek. Gieren cirkelen hoog boven ons. Ik vraag de herder wat ze eten en hij zegt al lachend: pelgrims. Neen hoor. Dode schapen en paarden worden door hen opgemerkt en opgepeuzeld. Ze doen honderden km per dag om hun maaltje te zoeken.

    Na uren klimmen eindelijk de top. En dan nog moeilijker 4 km zeer stijl naar beneden via een smal pad met gladde keien en boomwortels. Zeer pijnlijk voor de knieen en scheenbeenspieren. Voor mij geen probleem want ik ben al meer dan 40 dagen bezig maar die mensen die pas begonnen zijn zien af.

    In de vallei van Roncheveau komen we aan bij het klooster en schuiven aan om in te schrijven. Eerst de schoenen uit en wegzetten in een speciale kamer. Ik krijg bed nr 202 en er is plaats voor 300 pelgrims maar in nood maakt men nog een slaapzaal open.

    Gelijk betaald en gereserveerd voor een pelgrimsmaaltijd en ontbijt. Nederlandse vrijwillegers leiden ons rond en helpen ons met de was. 3 € om je was te laten doen en te drogen. Makkelijk.

    Moe maar voldaan naar mijn bedje. Naast en onder mij een Amerikaanse, een Canadese en een Ier. Ik haal mijn beste Engels boven.











    23-09-2016 om 06:43 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 43 Ostabat -Jean Jean Pied de Port.

    Dag 43:

    Meer en meer bergop. Korte nijdige hellingen. Maar ook steile afdalingen. Gevaarlijk voor de voorbeenspieren. Anders geen bobotjes en geen verzuring en ik eet en rust veel.

    Ik vertrek de eerste en haal de andere wandelaars in die verder gestart zijn. In de verte meen ik Chantal, Gerard en Michel te herkennen. En inderdaad na enkele km achtervolgen haal ik ze in en we praten wat. Een tijdje later laat ik ze achter wegens te traag.

    Ik had een doos sardienes gekocht met wat brood en dat  rond 11 u opgegeten.

    Bij het naderen van Saint Jean Pied de Port word ik ingehaald door een kiwi. De New Zeelander met Nederlandse roots was gestart in Nederland en ging zijn fiets terug zenden en de rest tot Compostela te voet doen. Binnenwandelen in saint Jean de Port via de stadspoort is een belevenis.

    Veel winkels en herbergen maar het meest pelgrimsherbergen.

    Me gaan aanmelden bij het onthaal van de pelgrims. Wachten in de fille. Naast de deur staat een oude dame naar buiten te kijken en ik herken haar van op tv. Een reportage over st Jean de Port. Ik zeg haar ; "ben jij die vedette van op de tv"? Ja hoor en ik vraag en krijg onmiddelijk een kamer. Eeen kranige oude dame van 83 j die iedere dag pelgrims ontvangt.

    Iets gaan eten en mijn blog bijwerken en vroeg slapen.

    Morgen een moeilijke dag. Col Le Poeter en stijgen van 200 m tot 1400 meter en terug naar beneden naar 8OO meter. Daar is een klooster en men kan er tot 300 personen herbergen. Voorspelling 12 graden en geen regen.









    22-09-2016 om 17:51 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 42 Bergouey-Viellenave - Ostabat

    Dag 42:

    Koffie gemaakt en samen met het Duitse koppel ontbeten. Daarna op weg richting Ostabat. Onderweg veel kiwi bomen. Er eentje gepikt, maar niet rijp, en veel te hard. Wat ik veel kan plukken zijn rijpe vijgen. mmmmmmmmm lekker zoet. De rijpste hangen hoog in de boom maar voor een pelgrim met wandelstok geen probleem. Ik eet er zo een stuk of 10 per dag. Meer durf ik niet wegens de gevolgen van de darmen weet je wel.

    Redelijk klimmen en de GR 65 kronkelt zich door bos en weiden. In de verte zie ik de toppen van de bergen die ik morgen ga moeten beklimmen. De eerste schaapskudden dienen zich aan. Alle namen van de gemeenten en gehuchten zijn in het Baskische taal. Onderweg gestopt in een stadje en gehoopt om iets te kunnen eten en het was nog maar 11 uur, en de keuken opent pas om 12 uur. Dus iets drinken op het terras, en mijn stempel ophalen in het gemeentehuis en wachten tot noen. 

    Na de lekkere maaltijd verder via de GR gevolgd. Meer en meer pelgrims op de weg. Andere pelgrimswegen komen hier bijeen en het verkeer van de stappers neemt toe en allen stappen richting Ostabat.

    Getelefoneerd naar een grote gite met 35 bedden en er was plaats. 35 € voor een bed, avondmaal met Baskische gezangen en een ontbijt. Veel volk : Duitsers, Zwitsers en Amerikanen en een Belg. Veel ambianse. Het zingen was leuk maar daarna moesten we het nazingen. 

    Niet te goed geslapen door de snurkers. Een Amerikaanse snurkster naast mij en Pierre uit de Vogezen recht voor mij. Mijn oordopjes zaten in mijn rugzak en ik kon er niet aan. Een volgende keer hou ik ze bij de hand.

    Vroeg ontbeten en op weg voor een beklimming naar st Jean Pied de port.









    22-09-2016 om 17:07 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 44 Saint Jean Pied de Port - Ronceveau

    Dag 44:

    Whaw wat een dag. Eerst ontbijden bij de oude dame. Dan op weg en niet moeilijk te vinden. Volg de anderen. Tientallen pelgrims beginnen aan de klim naar de Spaanse zijde.

    Direkt stijgen van 200 meter naar 1400 meter en terug dalen naar 800 meter. Onmiddelijk na het verlaten van het stadje erg bergop en zeer lastig met koude spieren. Een beetje mistig en direkt een hoge hartslag. Even temporiseren en onder de 80 % van mijn maximale hartslag blijven en het gaat zonder probleven. Ik steek er velen voorbij en geniet van de vergezichten. Na 2 u klimmen een herberg. Fris water bijtanken, een grote koffie en een punt aardappeltaart. Terug langzaam klimmen, uren lang. Ik zie er veel die de overkant niet gaan halen. Er lopen er zeker 300 naar boven.

    Voor de splitsing naar Ronceveau staat een boer met zijn bestelwagen en verkoopt drank en kaas. Ik koop wat en eet wat brood met schapenkaas. Lekker. Onderweg veel schapen en herders met honden. Ook veel gieren die boven onze hoofden cirkelen. Ik vraag de herder wat ze eten en hij antwoord al lachend: pelgrims! Neen zegt hij. Dode schapen en andere dode dieren worden door hen opgeruimd.  Paarden en koeien met een koperen bel rond de nek hoor en zie je overal.

    Eindelijk de top van de berg. En dan nog moeilijker. 4 km stijl naar beneden op smalle paden vol glibberige keien en boomwortels.

    Aankomst in de vallei van Roncheveau en aanschuiven aan de inschrijving van het klooster. Nederlandse vrijwilligers leiden ons rond en helpen ons.

    Gelijk gereserveerd om te eten en te ontbijten.

    Bed 202 meneer. Er zijn meer dan 300 bedden. Douchen en de was naar beneden gedaan. Voor 3 euro wast en droogt men de was. Gemakkelijk.

    Op de kamer 3 jonge mensen. Een Amerikaanse, een Canadese en een Ier.

    Ik haal mijn beste Engels boven.











    22-09-2016 om 00:00 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 41 Sorde l'Abeye - Bergouey-Villeneuve

    Dag 41:

    Na een lekker ontbijt vertrokken met Chantal, Gerard en Michel langs de boorden van de Gave d'Oleron. Eeuwenoude pelgrimswegen en goede wegmarkering. Veel Romaanse kerkjes en kappelletjes.

    Het tempo ws wel wat laag maar goed voor een keer.

    Ik gereserveerd in een gemeentelijke gite, in het gemeentehuis van Bergouey. De andere 3 pelgrims zouden nog een paar km verder stappen en ginder gaan slapen.

    Ik wist dat de sleutel op de deur zou zitten en dat ik kon telefoneren naar de plaatselijke beenhouwer,voor een maaltijd. Het dorp was volledig verlaten en ik bemerkte ter hoogte van de beenhouwerij een man op en sprak hem aan en vroeg hem of hij de beenhouwer was. Inderdaad. Mijn bestelling geplaatst en hij zou mij komen leveren om 19 uur. Brood, een warme maaltijd en een halfje rode wijn. Lekkere zelfgemaakte charcuterie en piperade met worst en groenten.

    Ondertussen zijn nog 2 Duitsers bijgekomen en samen gegeten en wat nagepraat. Ze zouden fietsen tot Saint Jean Pied de Port en dan te voet naar de Spaanse kant wandelen en terug keren naar huis.













    20-09-2016 om 17:04 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 40 Dax - Sorde l Abaye

    Dag 40:

    Samen ontbeten met mijn Nederlandse buurvrouw en daarna dwars door Dax, over de Adour, naar Saint Pandelon. Een mooie streek. Gedaan met de lange monotone rechte wegen in de Landes. Nu heuvelachtig en kronkelende wegen met mooie vergezichten, en veel groen. Bossen en weiden. Buizerts en andere roofvogels zijn regelmatig te zien. Mijn eerste vos gespot. 100 meter verder op de weg en nam alle tijd om in de mais te verdwijnen. Kleine gehuchten en bijna geen bars of winkels. Onderweg 4 pelgrims voorbijgestoken en even gepraat. Een koppeltje uit Duitsland en een Frans koppel. Wat verder een koffie gedronken en geschuild voor de regen. Nu en dan een bui maar eigenlijk niet genoeg om regenbroek en jas aan te trekken. Verder gestapt en de andere 4 gasten achtergelaten.

    In Peyrehorade ontmoet ik Michel, Gerard en Chantal uit Charante Maritieme. Ze gaan slapen in de zelfde herberg als ik. Nog 4 km dus. Samen aangekomen en vriendelijk ontvangen door Térese, de hospitalia. Ze is een Noord Franse en komt hier ieder jaar 2 weken de pelgrims ontvangen. Ze vertelt mij dat ze in Brugge geboren is en haar famillienaam Veroest is. Haar moeder leerde haar enkele woorden Vlaams en hebben gelachen toen ze die probeerde op te zeggen.

    De abdij gaan bezoeken met een gids. Gratis voor de pelgrims. Zeer interssant hoe die monnikken die gebouwen en de handel beheerden. Na de Franse revolutie was het echter afgelopen met die voordelen.

    Ondertussen waren Brian en Verina, het Duitse koppeltje, ook al aangekomen in de herberg. Thérese had voor ons een lekkere eenvoudige maaltijd bereid. Allen naar bed moe maar tevreden dus.

    s'Morgens na het ontbijt nog een broodje meegekrgen voor onderweg. Leuk.











    20-09-2016 om 16:25 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 39 Taller - Dax

    Dag 39:

    Van Taller naar Saint Paul les Dax is het maar 21 km. Verder stappen kan maar dan past het niet zo goed om nog een bed te vinden op redelijke afstand. Daarmee bedoel ik zo een 25 km per dag.

    Onderweg niets te eten en te koop dus knabbelen op een stuk oud brood.

    Ik wilde mijn schoenen vervangen dus ik richting decathlon in Saint Paul les Dax. Een km voor de winkel in restaurant ingedoken en juist op tijd om te eten en om te schuilen voor een zware regenbui. Lekker gegeten en intussen was het onweer voorbij.

    Binnen in de sportwinkel mij een paar goede wandelschoenen gepast en de oude in de vuilnisbak gekieperd.

    Aankomst in de gite en de sleutel opgehaald bij de kerk. Een dame wist van mijn schoenproblemen en dacht dat ik pijnlijke voeten had. Ze had een maseuze gevorderd om mijn voeten te verzorgen. Heb niets aan de voeten maar heb haar laten doen. Heerlijk.

    Wat eten gekocht bij de chinees en mijn tentje en e-reader via de post naar huis gestuurd. Morgen bijna 3 kg lichter in de rugzak. Kostprijs 21 € voor het terugsturen.

    Toen ik uit de douche kwam melde zich nog een late pelgrim met haar fiets. Een Nederlandse vrouw was van Amsterdam tot hier gefietst en ging over de bergen en dwars door Spanje fietsen tot aan de klimaatconferentie van Marakesch in Marokko. Chapeau.

    Samen het avondmaal gebruikt en bij een kopje thee nog lang nagepraat.







    20-09-2016 om 15:57 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 38 Onesse - Taller

    Dag 38:

    Was alleen in de gite. Goed geslapen in een zetel! Ontbijt had ik de avond vooraf gekregen en samen met de zelf gebrouwde cacao naar binnen gewerkt.

    Vertrokken in de hoop geen regen te krijgen. Redelijk weer met hier en daar een wolkje. Een van de laatste staptochten in de eenzame Landes en de volgende dagen kom ik in het gebied van de Basken.

    Aangekomen in Lesperon het gemeentehuis binnen voor een stempel. De bediende vond de stempel niet en de secretaris was in vergadering. Kan je straks even terugkomen? Ik rechtover het gemeentehuis een koffie drinken in de plaatselijke bar. Daar zat nog een belg. Een Gentenaar. "Ik woon hier" zei hij. Een beetje gepraat en hij zei dat Club Brugge verloren had. Wist ik veel. Ik zie al bijna 40 dagen geen kranten en tv. Mijn stempel opgehaald en terug op stap.

    Onderweg even kennis gemaakt met een houthakker. De man zaagt de ganse zomer bomen neer voor een zagerij. Hij zegt ; "die bomen zijn 80 jaar oud meneer". Later gaan we hiet nieuwe boompjes planten en ze minstens 50 jaar laten groeien.

    Aangekomen in Taller de code van de gite gaan vragen in het gemeentehuis. Het plaatselijke restaurant, café en broodverdeler was de ganse week dicht.

    Dan maar wachten tot 18 u en een pizza gaan eten. De man gevraagt of hij met zijn deeg een paar broodjes kon bakken voor mijn ontbijt maar dat wilde hij niet. Niet lekker zij hij. Ik haal een half stokbrood uit de vriezer en je laat het maar dooien. Morgen kan je dus eten was zijn besluit.

    Morgen naar Dax. Ik ken deze stad met zijn kuuroorden nog van vroeger.









    18-09-2016 om 21:25 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!