Bak spekjes langzaam bruin en knappend en haal ze uit de pan. Bak de gesneden prei nagenoeg gaar in het spekvet. Kook de zuurkool kort en voeg hier de prei met het spekvet aan toe. Goed mengen en heet laten worden. Laatste minuut de spekjes en iets peper toevoegen. Apart met puree serveren.
Schil de asperges en snijd de onderkanten en de koppen eraf. Bewaar de koppen en kook deze in gezoet water gaar. De rest van de asperges in stukken snijden en blancheren. Een blanke roux bereiden van boter en bloem en deze met 1,5 liter bouillon glad roeren. De soep aan de kook brengen en de geblancheerde asperges erin gaar laten worden. De soep door een fijne zeef wrijven en opnieuw aan de kook brengen. Voeg peper en zout naar smaak en de dille toe, meng de eierdooier en room. Neem de pan van het vuur en voeg het eierdooier/roommengsel er voorzichtig aan toe. Roer de warme aspergepunten door de soep samen met de garnalen en laat de soep een paar minuten doorwarmen.
Ui pellen en snipperen, worteltjes schrappen, wassen en in stukjes snijden, prei in ringen snijden en in zeef wassen en de knolselderij in blokjes snijden. Besprengel het groentenmengsel met 1/2el citroensap, schil de aardappelen en snijd deze in blokjes. Zet de aardappelblokjes onder water tot gebruik en wrijf het vlees in met zout en peper. Verhit boter in een braadpan. Vlees snel aan beide kanten bruinbakken en toevoegen: ui, bier, tomatenpuree, laurierblaadje, kruidnagels en basterdsuiker. Met deksel op pan vlees 1 1/4 uur zachtjes stoven en dan groentenmengsel met de aardappelblokjes toevoegen. Het vleesmengsel nog 45 min. laten gaar stoven. Op smaak brengen met 1el citroensap, snufje zout en peper. Serveren met spinazie-aardappelpuree.
Kruid het vlees met peper en zout en bak gaar in 2el boter. Laat 1el boter smelten in een pan en bak de kerriepoeder 2 min. zachtjes. Voeg wijn, melk en citroensap toe en verhit tot het wijnmengsel bruist. Voeg dan kaas toe en laat deze al roerende op een laag vuur smelten, niet koken. In kopje maïzena met 1el water tot glad papje roeren en het maïzena-papje aan kaasmengsel toevoegen samen met de mosterd. Op smaak brengen met zout en peper en evt. afslappen met melk. Serveer het vlees met de saus, gebakken kriel-aardappeltjes en peultjes.
Snipper de ham, de ui, de knoflook, de knolselderij en de champignons fijn. Meng alles dooreen. Laat de boter smelten, doe de olijfolie erbij en smoor het fijngesneden groentenmengsel 5 min. Voeg de tomaten, puree, bouillon, rijst en de kruiden toe. Kook de soep ruim 15 min. en breng op smaak met peper en zout. Roer de room en de kappertjes door de soep en serveer met donker volkorenbrood.
Deze uitsnede van een tuinfoto brengt een leuk Bistro-plaatje voort. We zien alweer uit naar de lente, nu de sneeuwpret voorbij is en de grauwe mist over de velden sluiert. Zet u op een zetel en geniet van deze dia!
Meng de zure room, mayonaise, citroensap, mosterd en tuinkruiden tot een saus. Snij de aardappelen in plakjes en de kaas in blokjes. Meng de aardappel, appel en de kaas, roer er de saus door en breng de salade op smaak met peper en zout. Serveer als lunchgerecht!
De Surfinia als hangplant is een geliefd dekoratie-artikel. Je kunt er veel kanten mee op en past ook erg goed bij een Bistro-tafereel. Maar ook in een Spar doet hij goede diensten!
In het wild komen deze Aronskelk-planten niet zoveel voor in Belgie en Nederland, behalve in Limburg. In Frankrijk zie je ze wel veelvuldig. De tuinvorm is echter ook prachtig!
Stoof de linzen gaar in water met een scheut olijfolie. Maak de groenten zuiver en snij deze in kleine stukjes. Fruit de groenten in olijfolie, voeg tomaat en bouillon toe en breng dit aan de kook. Laat de soep 20 min. koken en breng op smaak met chilipoeder. Giet de soep over in een blender en voeg eidooier toe. Mix nu zeer kort. Roer de linzen door de soep en breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met een scheutje room en vers geroosterd boerenbrood besmeerd met een kruiden-olijfolie.
Thee gezet van lavendel-bloemtjes kan men inzetten voor de gezondheid om rustig te worden en/of de bloeddruk te laten zakken!
Meng groenten en kruiden met witte wijn in een oven-casserolle en breng mengsel op smaak met peper en zout. Leg de mosselen op de groenten en plaats de pot in een oven van 200 graden en gaar ze tot de mosselen openstaan. Serveer met spaghetti.
Vulling: 150g in rum geweekte rozijnen, 1 gesnipperde appel, 50g amandelschaafsel.
Alle ingrediënten met elkaar vermengen tot een beslag en voeg de rumrozijnen toe met de stukjes appel. Beboter een grote tulbandvorm, strooi er wat amandelschaafsel door en spatel het beslag in de vorm. Bak de poffert in een oven op 160 graden in ong. 60 min. gaar. Laat afkoelen en sprenkel er wat rum over. Laat een dag intrekken en serveer de poffert met geklopte slagroom, stroop en poedersuiker.
Pureer de ontpitte olijven, ansjovis, knoflook en de kappertjes grof met een staafmixer. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Laat de machine langzaam draaien en meng er de olijfolie door. De pasta moet dik en vloeibaar zijn. Prak de eidooiers fijn en meng deze met de tapenade. Snij de tomaten overlangs door en hol ze uit. Plaats ze 5 min. in een warme oven. Vul de halve tomaten met tapenade en serveer met lamskoteletten.
Rasp de aardappelen en courgettes met een grove zeef. Meng melk en zout, olie en kerriepoeder. Voeg de ui, aardappel en geraspte courgette toe en roer alles door elkaar. Beboter een ovenschaal en giet het mengsel in de schaal. Druk aan, giet eventueel overtollige melk weg, maar zorg dat het aangedrukte mengsel onder de melk staat. Plaats het geheel in een oven van 175 graden en bak gaar in 1 uur.
Asperges schoonmaken en in een pan met ruim water, zout en suiker brengen. In 12 min. beetgaar koken. Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand en in kommetje Parmezaanse kaas en paneermeel door elkaar mengen. In andere kommetjes zure room loskloppen en asperges overdoen in ovenvaste schaal. In klontjes boter er over verdelen. Kaasmengsel erover strooien, onder grill schuiven en in 2 min. lichtbruin grillen. Zure room op aspergekoppen scheppen en bestrooien met snufje paprikapoeder. Serveer met vis en aardappelpuree!
De bloeiwijze van de Patersplant, een Aronskelk-achtige!
Appelbeignets
4 harde zure appels, 1 eierdooier, 175g bloem, 60g suiker, mespunt zout, 3dl melk Maak beslag: meng bloem, suiker en zout in een kom. Roer de eierdooier los met een scheutje melk en voeg dit aan het bloemmengsel. Roer er scheut voor scheut de melk door totdat er een hangend glad beslag is en laat dit een half uur rusten. Schil de appels en snij in schijven. Bestrooi met kaneel en haal de schijven door het beslag met een vork. Frituur ze in hete olie en bestrooi ze met poedersuiker. Serveer de beignets warm!
De prachtige bloeiwijze van de grote Weegbree in een mooi lijstje!
4 tongfilets van 150g, 75g boter, 1tl peterselie, 1tl kervel, sap van uitgeperste citroen, 50g boter.
Hak peterselie en kervel fijn, meng boter met citroensap en voeg de gehakte kruiden toe. Breng de boter op smaak met peper en zout, maak een boterrolletje en zet weg in de koelkast. Kruid de tongfilet met peper en zout, bestrooi ze licht met bloem en bestrijk ze met olijfolie. Grill ze ged. een paar minuten aan elke kant. Serveer met een plakje boter, in de schil gekookte nieuwe aardappeltjes en een trosje waterkers.
Ui pellen en snipperen, worteltjes schrappen, wassen en in stukken snijden. Van prei lelijk blad en wortels verwijderen. Prei in ringen snijden en in zeef wassen. Knolselderij in plakken snijden en dik schillen, in blokjes snijden en besprenkelen met 1/2el citroensap. Aardappelen schillen en in blokjes snijden, tot gebruik onder water zetten. Vlees inwrijven met zout en peper, in braadpan boter verhitten en het vlees snel aan beide kanten bruinbakken. Toevoegen: ui, bier, tomatenpuree, laurierblaadje, kruidnagels en basterdsuiker. Met deksel op pan vlees 1 1/4 uur zachtjes stoven, toevoegen: wortel,prei, knolselderij en aardappelen. Vlees nog 45 min. gaar laten stoven, op smaak brengen met 1el citroensap, snufje zout en peper. Serveren met spruiten en aardappelpuree.
Surfina's
Caramelco
Blikje gecondenseerde melk met suiker (staat bij de suprermarkt niet bij de gewone koffiemelk)
Vul een hoge pan met water, zodat het blikje 1 of 2 cm onder water staat. Het water aan de kook brengen, het vuur vervolgens half hoog zetten en het blikje rechtop in de pan zetten. Het water gedurende anderhalf uur laten koken, zodanig dat het licht borrelt. Het blikje moet daarbij onder water blijven; de pan evt bijvullen met (kokend) water. Het blikje eruit halen en met de bovenzijde op een handdoek zetten. Pas openmaken als het helemaal is afgekoeld anders loopt de caramelco eruit.