Een vijver is een aantrekkelijk onderdeel van een tuin. In en rond een vijver is er altijd wel wat te beleven!
Bonenschotel
2 blikken kidneybonen, 1 blikje mais (200g), 400gr lamsgehakt, 100gr spekjes, 2 grote uien gesnipperd, 100gr gesniperde winterwortel, 1dl bouillon, 3 uitgeperste knoflooktenen, 1 grote rode paprika in reepjes gesneden, 4el olijfolie, 150gr tomatenpuree, 1tl chilipoeder.
Verhit in een pan met dikke bodem 4el olijfolie. Bak het gekruid gehakt los en kruimelig. Fruit dan de uiensnippers, wortel, spekjes en de reepjes paprika mee. Blus af met bouillon en roer vervolgens alle overige ingredienten erdoor met als laatste de bonen en de mais. Laat 15 min. zachtjes op een laag pitje sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
750g moesappels, 1 l melk, custardpoeder, suiker, rode jam, 1 rol beschuiten.
Maak van de moesappels een stevige appelmoes, voorzie deze van suiker en kook een liter stevige custardpudding. Spoel een flinke schaal om met water, stort de helft van de pudding in de schaal en bedek de pudding met beschuiten. Schep hier de appelmoes op tot de beschuiten goed bedekt zijn en leg hierop weer een laag beschuiten. Stort hierop de andere helft van de custardpudding en zet de schaal een nacht in de koelkast. Stort de volgende dag het nagerecht op en plat bord en versier het met toefjes rode jam. Snijd deze aan als een taart en verdeel het over de borden.
800 gr paling, 1 dikke prei, 200 gr winterwortel, 2 eierdooiers, 1 dl room, 3 stelen bleekselderij, 4 takjes peterselie, 1,5 l bouillon.
Snij de groente fijn, stroop de paling, snij in stukken en kruid met peper en zout. Smelt de helft van de boter in een pan, verdeel de groenten en voeg een scheutje bouillon toe. Leg de paling op de groenten, verdeel de overige boter en strooi de tuinkruiden erover. Laat de pan afgedekt 20 min. zachtjes verwarmen, giet de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Laat 10 min. doorwarmen, haal de paling uit de soep en leg op voorverwarmde borden. Klop dooiers los met room en een scheutje met bouillon en voeg al roerend aan stoofvocht toe. Blijf roeren tot de soep licht gebonden is, breng op smaak met peper en zout en schep de soep over de paling.
Eet smakelijk maar vergeet niet het maag(vlug)zout bij de hand te houden!
Kruid de lapjes met peper en zout en bestrijk ze met mosterd. Bak ze aan in boter, leg ze in een ovenschaal en giet de braadjus over het vlees. Voeg de tijm en de 2 laurierblaadjes toe en stoof ze in de oven gaar bij 150 graden in ong. 2 uur. Schil de aardappelen, was en snij ze in stukken en kook ze gaar in zout water (1 tl zout). Pureer de aardappelen en voeg de gesnipperde andijvie toe. Voeg de melk toe en breng op smaak met peper en zout (evt. met nootmuskaat). Roer vóór het serveren de boter door de puree en dien op met het gestoofde sucadelapje.
Succes en eet smakelijk van dit heerlijke streekgerecht!
Als de winter komt er aankomt, kunnen we weer stoken!
Borstplaat
200g suiker, 0,5dl melk, borstplaatvorm, boterhampapier, voor chocoladesmaak: 1 afgestreken el cacao, voor koffiesmaak: 1 volle tl oploskoffie, voor vruchten of amandelsmaak: 1/4 flesje essence.
Roer in een klein pannetje, bij voorkeur een steelpan, de suiker en melk en laat de suiker langzaam smelten. Roer er de cacao of de oploskoffie door (essence mag nooit meekoken!). Laat de massa zachtjes inkoken tot één van de eerste druppels van een lepel in een kopje met koud water meteen een balletje vormt. Neem de massa van het vuur (roer er dan evt. de essence door) en laat dit al roerende afkoelen tot ze nog juist kan worden uitgegoten. Giet het dan vlug in de met boter ingepenseelde of in koud water gedoopte borstplaatvormen, die op een ingevet velletje boterhammenpapier of beboterde stenen tafel liggen. Laat de borstplaat ong. 5 min. liggen, zet ze dan met vorm en al op haar kant en laat ze opdrogen en koud worden.
1 l melk, 5 beschuiten, 1/2 potje aardbeien- of kersenjam, 3el custard of vanille-pudding, 3el suiker.
Neem 5 boterhambordjes en doe op elk bordje een el melk, hierop de beschuit en bedek deze met de jam. Kook de melk, meng ondertussen de custard- of vanillepudding met de suiker en maak dit aan met een beetje melk. Zodra de melk kookt, het mengsel in de pan gieten en op een laag pitje 2 min. doorkoken. Dan de pudding over de beschuiten gieten, zodat je geen jam meer ziet. Het toetje is nog lekkerder als je het daags van tevoren maakt.
Was de bonen grondig, kook de bonen gaar in de bouillon; snij de ui, selderie, knoflook, venkel, paprika en de prei fijn. Roerbak de groenten in de olie, voeg de tomaten toe en voeg de sherry, iets zout, wat versgemalen peper, het paprikapoeder en het laurierblad toe. Laat dit 5 min. sudderen, doe daarna de bonen met bouillon erbij en voeg vervolgens salami en peultjes toe. Laat de soep nog ong 15 min. pruttelen, breng de soep op smaak met peper en zout en serveer met knoflook-croutons.
Snij de filet in stukjes en pocheer ze in de bouillon. Fruit de ui met het kerriepoeder en gemberpoeder in boter samen met de in plakjes gesneden champignons en de knoflook en roer tot slot de bloem erdoor. De bouillon al roerend toevoegen tot een dikke saus. Voeg yoghurt en room toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Giet de saus over de kalkoenstukjes en serveer met friet en salade.
Composieten (samengesteldbloemigen) kleine (buis-)bloemetjes tezamen, de kroonbladeren zijn sier (aantrekking bij bv zonnebloemen), de helmdraden (knoppen) zijn vergroeid bij echte, zoniet schijncomposieten.
Dragon Er zijn 2 soorten: de Russische en de Franse. De Russische dragon zaait zich uit, is donkerder en ruwer dan de Franse dragon, die geen zaad vormt en van warmte houdt. De vermeerdering van de Franse soort geschiedt door uitplanten van de wortel, die beschermd dient te worden.
De beiden soorten zijn goed voor een betere spijsvertering in de maag en na de maag door galaanzetting. De thee van dit kruid is goed bij pijnlijke menstruatie. Voor het lekkere wordt kruidenlikeur van dit kruid bereid!
Goudsbloem De gehele plant bevat bitterstoffen en is bloedzuiverend, wondhelend, krampopheffend, jeukverzachtend, maar is soms allergies (uitproberen op de pols).
De hommels en dit koolwitje zitten graag op de lavendelbloemen van de buren
Tuinkruiden
Lelie-achtige Daslook, bieslook, ui, knoflook (lookgeur), prei (wordt ook gebruikt als groente), kraailook (=wild, woekert), meiklokje (=lelietje van dalen) is giftig en dus geen tuinkruid!! Te onderscheiden van daslook door manier van bovenkomen: komt opgerold boven (daslook komt open boven!).
Omschrijving van de eerste genoemde tuinkruiden
Bieslook Vochtige grond, geen natte voetjes. Humus in zandgrond. Donker-kiemer. Uitjes planten. Randbeplanting. Oppotten (water geven). Tinctuur maken (gehele plant incl. wortels). Papje voor insektenbeten. Ontstekingremmend (arthritis)
Ui Watje over ui wrijven en in oor steken voor oorontsteking. Bij ernstige gevallen fijngesnipperde ui in zakdoekje doen en op oor leggen of er tegen houden. Preiblad (wit) rond keel bij ontsteking; ajuinsap, getrokken met suiker, op tong laten smelten (of bijenhoning, verstuivers van propolis-, populier- en wilde kastanje-tinctuur). Uienaftreksel in hoofdhuid masseren. Ui even opkoken tot glazig om rond de vinger te krijgen bij onstoken nagel, feit en ingegroeide nagel. Werkt prikkelend op maag en darmen (buikpijn, opgezwollenheid en winden), te voorkomen door ui 10 tellen in heet water te leggen. Er ontstaat dan tevens een aftreksel met homeopatische werking om de symptomen te voorkomen. Schijven ajuin: bij hoofdpijn (bloedtoevoer wordt verzorgd).
Knoflook Iedere dag gebruiken om niet meer te stinken op de duur. Knoflook-tinctuur--> goed voor ader-elasticiteit/gladheid; effectief bij hartproblemen (beginnend infarct) en wondverzorging, bij darmontsteking, jicht en ontsteking ischiaszenuw.
De slasoorten vormen de grote groep van de bladgroenten en zijn een rijke aanvulling in een gevarieerde groententuin. Ze zijn rauw moeilijk verteerbaar, vandaar dat het nuttig is ze voor het gebruik erg klein te scheuren of te snijden. Ook goed kauwen!
De kropsla beïnvloed het slapen, vandaar dat hij ideaal is bij het avondmaal. Andijvie, vooral de krulandijvie, stimuleert de eetlust. Paardebloemsla beïnvloedt de lever. Veldsla levert vit.C in de winter. Tuin- en veldkerssla zuivert het bloed en de capucijnesla ofwel de Oostindische kers heeft een remmende werking op ongunstige bacteriën. De gele of oranje bloemen zij eetbaar en worden gebruikt om schotels te versieren.
Het Zandoogje met gesloten en met geopende vleugeltjes.
Slasoorten en vinaigrette
In het sla-assortement verliest de gewone krop terrein, ten koste van de langer houdbare ijsbergsla. Met de overige, meer exotische sla-soorten, zoals lollo rossa, radicchio rosso en eikenbladsla wil het niet erg lukken.
Vinaigrette De vaste verhouding van de vinaigrette is 1 deel azijn op 3 delen olie, te vermengen met de staafmixer. De talloze soorten olie, azijn en mosterd maken het mogelijk om eindeloos te variëren. Gembersap, tomatenketchap of honing zijn dé middelen om het zure van de vinaigrette terug te dringen.
De sla kan ook smaakvoller gemaakt worden door het toevoegen van kaas en/of spekblokjes. Hoe geprononceerder de smaak van de kaas, hoe kleiner de blokjes moeten zijn. En als de spekblokjes na het uitbakken nog even door de keukenmachine worden gehaald, dan worden het in de sla lekkere kleine, zoute korreltjes!
Sla is een heel eenvoudige groente, een basis-grondstof in de keuken, vaak niet meer dan alleen de garnering op een schotel. De Grieken en Romeinen aten, volgens zeggen, al een wild soort sla. Ze kenden een rustgevende werking toe aan het wit sap in de stronk. Of dit nu nog opgaat is de vraag. Door de massaproduktie en gewasbescherming gaat veel van het natuurlijk karakter verloren. Toch zijn er mensen die slaap krijgen na het eten van sla of zelfs hoofdpijn krijgen.
Sla is een prima voorgerecht, want het is vezelrijk en zet daardoor het spijsverterings-stelsel aan het werk. Vanwege deze voedingsvezels eet men de sla het best vooraf teneinde opstopping in het maag-darmstelsel te voorkomen. Sla hoor je te scheuren en niet te snijden, volgens de Fransman. Door het krenken van de bladeren zou te veel vitamine C verloren gaan!
Slateelt was lang volledig zware handarbeid. Kruipen over het veld om de plantjes te zetten en opnieuw kruipen om te oogsten. Alhoewel het uitplanten vandaag de dag veelal machinaal geschiedt is het oogsten nog al te vaak handwerk. Het vollegronds-seizoen loopt van maart tot augustus. In voor- en najaar duurt het 7-8 weken voordat een krop gesneden kan worden. In hoogzomer is daar maar 4 weken voor nodig, waardoor in één seizoen 3 oogsten van één veld kan worden gehaald.
Een motje nestelde zich op het dubbele glas van onze huiskamer!