Chutneys.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Chutneys worden in India bij de maaltijd geserveerd, zoals men bij ons mosterd, mayonaise of ketchup als extraatjes beschouwt. Chutneys zijn steeds een smaakmaker bij andere gerechten en worden dus niet als een gerecht apart geserveerd. Je zou ze een bijgerecht kunnen noemen, maar vaak hebben ze ook iets weg van een sausje.
Er bestaan vele soorten chutneys, maar om het makkelijk te maken kan je spreken van verse chutney en bewaar chutney. De eerste kan je maar 1 dag bewaren, de andere lijkt op een soort confituur die je heel lang in je ijskast kan bewaren.
Een verse chutney bevat vaak een mengsel van kruiden, fruit, pepertjes en yoghurt. Aan een basis van een gekookte vruchtenchutney worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, gember, knoflook, peper en ui. Ook worden kruiden gebruikt zoals bijvoorbeeld komijn.
Chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door de toegevoegde suiker, en zuur door azijn. De in België bekendste variant is mangochutney, een zeer dikke vruchtenpuree die te combineren is met kip of curry. Traditioneel wordt mangochutney van onrijpe, nog groene mango's gemaakt.
Enkele recepten:
.
Mangochutney
Benodigdheden: 2 tot 3 rijpe mango's 0,5 liter wijnazijn 250 gram suiker 200 gram rozijnen 30 gram verse gember 1 theelepel mosterdzaad 1 teentje knoflook 1 heet pepertje 1 ui
Bereidingswijze: Maak de ui schoon, fruit de ui en bak lichtbruin aan. Laat de rozijnen wellen. Snij de gember in kleine stukjes. Snij de mango's in blokjes en doe met alle ingrediënten in een pannetje en laat het geheel goed doorkoken. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper en doe de chutney heet in een schoongemaakte jampot.
Paprikachutney
Benodigdheden: 6 groene paprika's 4 rode paprika's 10 mooie, kleine teentjes knoflook 1 l blanke azijn 500 g witte suiker 1 eetlepel mosterdzaad 1 eetlepel zwarte peperkorrels
Bereidingswijze: Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes. Pel de knoflook. Breng in een ruime pan met een dikke bodem de azijn en de suiker aan de kook. Voeg hieraan de gesneden paprika's, het mosterdzaad, de peperkorrels en de teentjes knoflook toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten zacht borrelend doorkoken. Hierbij moet zo nu en dan met een houten lepel worden geroerd. Als de paprikastukjes transparant zijn geworden, wordt de chutney in potten gedaan. In dit geval moet de chutney stevig worden aangedrukt, voordat de potten worden gesloten. Paprika-chutney is na drie weken op smaak gekomen en is heerlijk bij pasta's en rijstgerechten en geeft aan tomaten- en groentesoep een extra pittige smaak.
Pompoen-peperchutney
Benodigdheden: 8 middelgrote potten 1 jonge, geeloranje pompoen 1 winterwortel van 400 g 1 spaans pepertje 1 l appelazijn 1 kg witte suiker 1 theelepel 4 épices 200 g donkere rozijnen 1 theelepel kurkuma
Bereidingswijze: Was de pompoen, snijd die in parten, haal de pitten eruit en snijd de parten in kleine blokjes. Rasp de winterwortel fijn. Wrijf de zaden uit het Spaanse pepertje en snijd het in dunne ringen. Breng in een ruime pan met een dikke bodem de volgende ingrediënten aan de kook: de appelazijn, pompoenblokjes, suiker, peperringetjes en de 4 épices. Temper het vuur en voeg de rozijnen, de geraspte winterwortel en de kurkuma toe. Roer de net niet kokende chutney regelmatig met een houten lepel. Na circa een kwartier is de chutney gaar en transparant. Vul goed schoongemaakte potten tot de rand met de chutney, maak de randen zorgvuldig schoon en sluit de potten met een deksel af. Zet de potten tenslotte 10 minuten op de kop en bewaar de chutney minimaal drie weken.
Vlierbes-pruimenchutney
Benodigdheden: 1,5 kg pruimen 1 l vlierbessensap 1 l witte azijn 500 g bruine basterdsuiker 250 g rozijnen 1 eetlepel gemberpoeder 1 stukje foelie 1 mespuntje nootmuskaat 5 kruidnagels geraspte schil van 1 citroen
Bereidingswijze: Was de pruimen, halveer ze en ontdoe ze van hun pitten. Kneus een paar pitten en haal de witte kern eruit. Giet het zelfgemaakte vlierbessensap samen met de azijn in een ruime pan met een dikke bodem en voeg daaraan toe: de gehalveerde pruimen, de pitkernen en alle overige ingrediënten. Breng dit geheel aan de kook en temper het vuur. Laat de chutney ruim een half uur zachtjes doorkoken tot het vlierbessensap enigszins is ingedikt. Roer daarbij regelmatig met een houten lepel. Doe de chutney tenslotte in potten. Na twee weken bewaard te zijn, kan deze chutney geserveerd worden. Deze chutney kan geserveerd worden bij bijvoorbeeld wild, stoofpotten en brood met kaas.
|